Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можеш стећи пријатеље

Како можеш стећи пријатеље

Како можеш стећи пријатеље

„У ЖИВОТУ ЈЕ ЈЕДАН ПРИЈАТЕЉ ДОСТА; ДВА СУ ПРЕВИШЕ; А ТРИ ТЕШКО ДА СУ МОГУЋА“ (Хенри Брукс Адамс).

ОВА изјава показује да су прави пријатељи реткост. Тако чести коментари попут: „Немам никога коме бих се обратио“, „Никоме не верујем“ или „Мој пас је мој најбољи пријатељ“ могу се чути од веома усамљених људи који тумарају у потрази за пријатељством.

Створити и одржати трајно пријатељство јесте прави изазов. Једно тржишно истраживање открило је да „25 посто одраслог становништва у Сједињеним Државама пати од ’хроничне усамљености‘ а... у Француској је половина становништва доживела акутну изолованост“. Пораст агенција за упознавање и компјутерских простора за ћаскање, као и обиље новинских огласа за оне који траже друштво показује да људи жуде да контактирају с другим људима.

Усамљеност утиче не само на душевно стање особе већ и на њено физичко здравље, тврди неуропсихијатар др Дејвид Викс. „Велики број мојих пацијената с тескобним фобијама и депресијом могли би се назвати усамљенима. Постоји повезаност између степена депресије и степена усамљености.“

Због развода и распада породичног живота све више људи је осуђено на самачки живот. Једно истраживање спроведено у Британији закључило је да ће почетком 21. века чак 30 посто људи у тој држави живети у домаћинству где су они једини чланови.

Надахнуто Писмо је прорекло да ће „у последње дане“ преовладавати дух себичности (2. Тимотеју 3:1-5). Изгледа да су многи више заинтересовани за материјалне поседе, као што су кућа, кола или посао него за развијање међуљудских односа. Писац Антони Стор примећује: „Уместо да своју пажњу усмеравају на брачног друга и децу, њихов живот се врти око канцеларије.“

ПРАВИ ПРИЈАТЕЉИ СУ ОД НЕПРОЦЕЊИВЕ ВРЕДНОСТИ

Квалитет твог живота умногоме зависи од квалитета твојих пријатељстава. Обично они који живе само за себе нису срећни, будући да немају пријатеља с којим ће поделити своје ствари или мисли. Истините су речи Исуса Христа: „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35). Поновивши ту истину, енглески песник Џорџ Бајрон је написао: „Сви који би да осете радост морају с неким да је поделе.“

Ко је пријатељ? Један речник дефинише пријатеља као „неког ко је другоме привржен љубављу или цењењем“. Истински пријатељ може да ти помогне да мисли усмериш према добрим стварима. Он те може охрабрити и изградити када је то потребно. Чак може с тобом поделити и твоју дубоку жалост. Краљ Соломон је рекао: „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује“ (Пословице 17:17). Док материјалне ствари с проласком времена често губе своју вредност, право пријатељство с временом расте и постаје снажније.

Писмо подстиче хришћане да се ’рашире‘ у својој љубави (2. Коринћанима 6:13). Мудро је помагати другима. У Проповеднику 11:1, 2 читамо: „Баци хлеб свој на површину воде, јер ћеш га с временом опет наћи. Дај по један део седморици, и чак и осморици, јер не знаш које зло може на земљу доћи.“ Како се ово начело примењује на пријатељство? Уколико си пријатељство развијао с многима, неки од њих би могли да ти прискоче у помоћ кад те снађу невоље.

Истински пријатељи су заштита на још један начин. „Ударци пријатеља верност му показују“ кажу Пословице 27:6. За разлику од многих који те можда хвале, само ће истински пријатељи толико размишљати о теби да би ти указали на озбиљну ману и понудили изграђујући савет на један начин пун љубави (Пословице 28:23).

Добри, присни пријатељи јесу редак дар који може имати позитиван утицај на тебе. У 10. поглављу Дела апостолских читамо о једном догађају из живота римског заповедника Корнелија, коме је један анђео саопштио да су његове молитве услишене. Очекујући долазак апостола Петра, Корнелије је „сазвао своје рођаке и блиске пријатеље“. Ти Корнелијеви блиски пријатељи били су међу првим необрезаним паганима који су пригрлили добру вест и затим били помазани светим духом, с изгледом да с Христом владају у Божјем Краљевству. Какав благослов за Корнелијеве блиске пријатеље! (Дела апостолска 10:24, 44).

Међутим, како можеш да стекнеш пријатеље? Библија, која много тога говори о пријатељству, даје практичан савет. (Види оквир испод.)

ГДЕ МОЖЕШ ПРОНАЋИ ПРАВЕ ПРИЈАТЕЉЕ

Најбоље место где можеш стећи праве пријатеље јесте хришћанска скупштина. Прво и прво, можеш искористити прилику да се спријатељиш с Јеховом, својим Створитељем и небеским Оцем, и са својим спаситељем, Исусом Христом. „Нико нема већу љубав од ове, да ко положи своју душу за своје пријатеље“, рекао је Исус који те позива да будеш његов пријатељ (Јован 15:13, 15). Ако стичеш пријатељство с Јеховом и Исусом Христом можеш бити уверен да ће те они ’примити у вечна боравишта‘. Да, пријатељство с Јеховом и Исусом значи вечни живот (Лука 16:9; Јован 17:3).

Како можеш придобити њихово срдачно пријатељство? Захтеви да неко буде гост у Јеховином шатору, као један од његових пријатеља, изложени су у 15. Псалму. Потражи у Библији и прочитај свих пет стихова тог псалма. Поред тога, Исус Христ је рекао: „Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам заповедам“ (Јован 15:14).

Да, савесним проучавањем и примењивањем смерница из Божје речи Библије ти показујеш да желиш да будеш Јеховин и Исусов пријатељ. Да би то постигао, такође мораш редовно да присуствујеш хришћанским састанцима где се пружа спознање о Јехови Богу. Верно слушај шта ти Јехова говори и приближићеш се њему и његовом Сину.

На тим састанцима такође можеш упознати појединце који воле Јехову и у свом животу показују плодове духа — љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост и самоконтролу (Галатима 5:22, 23). Уколико стварно желиш да стекнеш пријатеље и одагнаш усамљеност, сваке недеље посећуј ове хришћанске састанке. Они су право место и право време за развијање трајног пријатељства с Божјим благословљеним народом.

ПРИЈАТЕЉИ У СВУ ВЕЧНОСТ

Истинско пријатељство јесте предиван дар од Јехове Бога. Оно је одраз његове личности и унутрашњости. Због свог великодушног духа пуног љубави, он је напунио земљу интелигентним створењима с којима можеш развијати пријатељства. Дружи се са сухришћанима. Храбри их. Сарађуј с њима у служби. Редовно се моли с њима и за њих. Онда ћеш опонашати Јехову и његовог Сина Исуса Христа.

Пријатељство је дар који свако може и да пружи и да прими. У блиској будућности моћи ћеш да проширујеш свој круг пријатеља. Моћи ћеш да се спријатељиш с милионима који су сада живи, као и са онима из прошлих нараштаја који спавају смртним сном и чекају ускрсење када „смрти више неће бити“ (Откривење 21:4; Јован 5:28, 29). Сада је време да се трудиш да будеш пријатељски расположен и да стичеш пријатељства са онима који воле Јехову. Гаји своје пријатељство с Јеховом Богом и Исусом Христом тако што ћеш слушати Божју надахнуту Реч. И тада, никада више у сву вечност нећеш бити усамљен.

[Оквир⁄Слике на странама 22, 23]

ШЕСТ КОРАКА ЗА ТРАЈНО ПРИЈАТЕЉСТВО

1. БУДИ ПРИЈАТЕЉ. Аврахам је назван ’Јеховиним пријатељем‘ због своје непољуљане вере (Јаков 2:23). Али, постојао је још један разлог. Библија каже да је Аврахам показао своју љубав према Богу (2. Летописа 20:7). Он је преузео иницијативу и своја осећања изразио Јехови (Постање 18:20-33). Да, потребно је да преузмеш иницијативу да би пружио доказ свог пријатељства. Исус је рекао: „Имајте навику да дајете, и људи ће вама давати“ (Лука 6:38). Реч охрабрења или пружена помоћ може бити семе из ког ће израсти једно дивно пријатељство. Амерички есејист Ралф Валдо Емерсон је једном рекао: „Једини начин да имаш пријатеља јесте да и ти будеш пријатељ.“

2. ИЗДВАЈАЈ ВРЕМЕ ЗА РАЗВИЈАЊЕ ПРИЈАТЕЉСТВА. Већина људи жели да окуси добробити пријатељства. Али су презаузети да би уложили неопходно време. Стихови из Римљанима 12:15, 16 храбре нас да с другима делимо њихову срећу и успех, тугу и разочарања. Тамо стоји: „Радујте се с онима који се радују; плачите с онима који плачу. О другима размишљајте на исти начин као и о себи.“ Исус Христ је био јако заузет човек, па ипак је увек имао времена за своје пријатеље (Марко 6:31-34). Упамти, пријатељство мора да се попут неког цвета залива и прехрањује да би цветало — а то изискује време.

3. ОБРАЋАЈ ПАЖЊУ КАД ДРУГИ ГОВОРЕ. Добрим, пажљивим слушачима обично је лакше да стекну пријатеље. „Сваки човек мора бити брз да чује, спор да говори“, каже ученик Јаков (Јаков 1:19). Кад с другима причаш, показуј лично занимање за њихова осећања. Подстакни их да причају о себи. Предњачи у томе да им исказујеш част (Римљанима 12:10). Они ће онда желети да буду с тобом. И обратно, уколико непрестано водиш главну реч у сваком разговору, или стално желиш да будеш у центру пажње, онда тешко да ћеш пронаћи некога ко је спреман да те слуша или коме је стало до твојих осећања и потреба.

4. БУДИ СПРЕМАН ДА ОПРАШТАШ. Исус је једном рекао Петру да буде спреман да опрашта „до седамдесет и седам пута“ (Матеј 18:21, 22). Истински пријатељ је спреман да превиди мале грешке. Да то прикажемо: неки не воле да једу малине зато што оне имају сићушно семење. Међутим, они који воле ово воће и не примећују то семење. Истински пријатељи се воле због својих лепих особина; не обазиру се на мање грешке оног другог. Павле нас је подстакао: „Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме“ (Колошанима 3:13). Они који науче да опраштају задржавају своје пријатеље.

5. ПОШТУЈ ТУЂУ ПРИВАТНОСТ. Свакоме је потребна приватност, па и твојим пријатељима. Пословице 25:17 мудро примећују: „Праг ближњега свога ретко кад прелази, да му не досадиш, да не омрзне на те.“ Стога буди разуман што се тиче тога колико често ћеш посећивати своје пријатеље и колико дуго ћеш остати код њих. Избегавај посесивност која те може довести до љубоморе. Буди разборит када износиш лични укус и своја гледишта о стварима. То доприноси окрепљујућем и срдачном пријатељству.

6. БУДИ ВЕЛИКОДУШАН. Великодушност продубљује пријатељство. Апостол Павле саветује да будемо ’дарежљиви, спремни да делимо‘ (1. Тимотеју 6:18). На пример, подели с другима охрабрујуће речи (Пословице 11:25). Буди дарежљив у искреним похвалама и изграђујућим разговорима. Други ће бити привучени теби кад показујеш истинско занимање за њихову добробит. Размишљај о томе шта ти можеш учинити за њих уместо да се концентришеш на то шта они могу учинити за тебе.