Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изграђујте се у љубави

Изграђујте се у љубави

Изграђујте се у љубави

„Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (МАТЕЈ 22:37).

1. (а) Које су неке од ствари на којима ради један хришћанин? (б) Која је најважнија хришћанска особина, и зашто?

 ХРИШЋАНИН развија код себе многе особине које су му потребне да би био ефикасан слуга. Књига Пословица истиче колико су корисни спознање, разумевање и мудрост (Пословице 2:1-10). Апостол Павле је говорио о потреби да имамо чврсту веру и јаку наду (Римљанима 1:16, 17; Колошанима 1:5; Јеврејима 10:39). Битни су такође истрајност и самоконтрола (Дела апостолска 24:25; Јеврејима 10:36). Међутим, постоји још један важан елеменат, и ако нема њега све остале особине губе на значају и чак могу бити безвредне. Тај елеменат је љубав (1. Коринћанима 13:1-3, 13).

2. Како је Исус показао колико је важна љубав, и која се питања при томе јављају?

2 Исус је показао колико је љубав важна кад је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35). Пошто је љубав знак по коме се препознају прави хришћани, треба да се питамо: шта је љубав? зашто је толико битна да је Исус рекао како она, више од свега другог, карактерише његове ученике? како можемо развијати љубав? ко треба да буде предмет наше љубави? Хајде да осмотримо ова питања.

Шта је љубав?

3. Како се може описати љубав, и зашто она укључује и ум и срце?

3 Љубав је на једном месту описана следећим речима: ’Осећање срдачне личне привржености или дубоке наклоности, срдачна склоност или симпатије према некоме.‘ То је особина која људе наводи да чине добро другима, понекад и уз велику личну жртву. Љубав описана у Библији укључује и ум и срце. Ум, то јест интелект, битан је зато што особа која воли чини то свесно, знајући да и она и други људи које воли имају слабости али и привлачне особине. Интелект је надаље укључен пошто има и оних које хришћанин воли зато што на основу свог читања Библије зна да Бог то очекује од њега — понекад и супротно својим природним нагињањима (Матеј 5:44; 1. Коринћанима 16:14). Ипак, љубав у основи долази из срца. Истинска љубав која се открива у Библији никада није чисто интелектуална. Она изискује дубоку искреност и пуну емоционалну преданост (1. Петрова 1:22).

4. На који је начин љубав снажна веза?

4 Људи који су себични у срцу ретко када могу истински волети, јер је онај који воли спреман да интересе другога ставља испред властитих интереса (Филипљанима 2:2-4). Исусове речи да ’има више среће у давању него у примању‘, посебно су тачне кад је давање израз љубави (Дела апостолска 20:35). Љубав је снажна веза (Колошанима 3:14). Она је често саставни део пријатељства, али везе љубави су још јаче него везе пријатељства. Романтична веза између мужа и жене понекад се описује као љубав; међутим, Библија нас подстиче да развијамо љубав која је трајнија од телесне привлачности. Кад се двоје истински воле, они остају заједно чак и ако физички однос више није могућ због старачких тегоба или зато што је једно од њих постало инвалид.

Љубав — битна особина

5. Зашто је љубав једна преко потребна особина за хришћанина?

5 Зашто је љубав једна преко потребна особина за хришћанина? Као прво, зато што је Исус својим следбеницима заповедио да воле једни друге. Он је рекао: „Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам заповедам. Ово вам заповедам, да волите један другога“ (Јован 15:14, 17). Као друго, Јехова је оличење љубави, а као његови обожаваоци ми треба да га опонашамо (Ефешанима 5:1; 1. Јованова 4:16). Библија каже да усвајање спознања о Јехови и Исусу значи вечни живот. Како можемо рећи да познајемо Бога ако се не трудимо да будемо као он? Апостол Јован је закључио: „Ко не воли, није упознао Бога, јер Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8).

6. Како љубав може довести у равнотежу разне аспекте нашег живота?

6 Постоји и трећи разлог због чега је љубав важна: она нам помаже да уравнотежимо разне аспекте нашег живота и представља додатну исправну мотивацију за оно што радимо. На пример, битно је да стално усвајамо спознање из Божје Речи. За хришћанина је такво спознање попут хране. Оно му помаже да расте до зрелости и да поступа у складу с Божјом вољом (Псалам 119:105; Матеј 4:4; 2. Тимотеју 3:15, 16). Међутим, Павле је упозорио: „Спознање надима, а љубав изграђује“ (1. Коринћанима 8:1). Не, нема ничег лошег у тачном спознању. Проблем је у нама — ми имамо грешне склоности (Постање 8:21). Ако неко нема љубави која ће то уравнотежити, он би се могао надути због спознања, мислећи да је бољи од других. То се неће десити ако је његов главни мотив љубав. ’Љубав се не хвали и не надима се‘ (1. Коринћанима 13:4). Хришћанин који је мотивисан љубављу неће бити поносан чак и ако стекне дубоко спознање. Љубав му помаже да буде понизан и спречава га да гаји жељу да себи стекне име (Псалам 138:6; Јаков 4:6).

7, 8. Како нам љубав помаже да се усредсредимо на важније ствари?

7 Павле је написао Филипљанима: „За ово се стално молим, да ваша љубав све више и више обилује тачним спознањем и пуном разборитошћу; да се уверите шта су важније ствари“ (Филипљанима 1:9, 10). Хришћанска љубав ће нам помоћи да се држимо овог охрабрења да се уверавамо у важније ствари. На пример, осмотримо следеће Павлове речи упућене Тимотеју: „Ако неко тежи за службом надгледника, врстан посао жели“ (1. Тимотеју 3:1). У службеној 2000. години, број скупштина широм света порастао је за 1 502, тако да их сада укупно има 91 487. Према томе, постоји велика потреба за више старешина, и они који теже за том предношћу за сваку су похвалу.

8 Међутим, они који теже за предностима надгледања сачуваће равнотежу ако задрже на уму која је сврха такве предности. Није битно само то да неко има ауторитет или да га људи више поштују. Старешине које су по Јеховиној вољи, мотивисани су љубављу према Јехови и према својој браћи. Они не траже неко истакнуто место нити да имају утицај над другима. Након што је скупштинским старешинама дао савет да задрже добар став, апостол Петар је нагласио да је потребна ’понизност‘. Све припаднике скупштине је саветовао: „Понизите се... под моћну Божју руку“ (1. Петрова 5:1-6). Добро је да сви они који теже за предностима размишљају о безбројним примерима старешина широм света који су марљиви, понизни и стога представљају благослов за своје скупштине (Јеврејима 13:7).

Добар мотив нам помаже да истрајемо

9. Зашто хришћани стално имају на уму Јеховине обећане благослове?

9 Колико је важно да нас мотивише љубав показује још једна ствар. Онима који се труде да из љубави буду одани Богу, Библија обећава богате благослове сада и незамисливо дивне благослове у будућности (1. Тимотеју 4:8). Хришћанин који снажно верује у та обећања и који је уверен да Јехова „награђује оне који га усрдно траже“, лакше може остати чврст у вери (Јеврејима 11:6). Сви ми чезнемо да се испуне Божја обећања и делимо осећања апостола Јована који је рекао: „Амин! Дођи, Господе Исусе!“ (Откривење 22:20). Да, медитирање о благословима који нас чекају ако останемо верни, јача нас да истрајемо, баш као што је Исусу размишљање о „радости која је стајала пред њим“ помогло да истраје (Јеврејима 12:1, 2).

10, 11. Како нам љубав као мотивација помаже да истрајемо?

10 Ипак, шта ако је жеља да живимо у новом свету наш једини мотив за служење Јехови? Тада би се лако могло десити да постанемо нестрпљиви или незадовољни кад се ствари погоршају или кад се догађаји не одвијају према нашим очекивањима. Могли бисмо доћи у озбиљну опасност да застранимо (Јеврејима 2:1; 3:12). Павле је говорио о свом некадашњем сараднику Димасу који га је оставио. А зашто? Зато што је ’заволео садашњи систем ствари‘ (2. Тимотеју 4:10). Сви који служе из чисто себичних разлога налазе се у сличној опасности. Могле би да их привуку тренутне прилике које се нуде у свету и онда не би били вољни да се сада жртвују ради будућих благослова.

11 Премда је исправно и нормално да имамо природну жељу да наследимо будуће благослове и да дочекамо олакшање од кушњи којем се надамо, љубав изграђује наше цењење према ономе што треба да буде најважније у нашем животу. Битна је Јеховина воља, а не наша (Лука 22:41, 42). Да, љубав нас изграђује. Она нам помаже да будемо задовољни док стрпљиво чекамо на нашег Бога, да се задовољимо благословима које сада имамо и да будемо уверени да ћемо у време које он одреди примити све што је обећао — и још и више (Псалам 145:16; 2. Коринћанима 12:8, 9). У међувремену, љубав нам помаже да и даље служимо несебично, јер „љубав... не тражи сопствене користи“ (1. Коринћанима 13:4, 5).

Кога хришћани треба да воле?

12. Према Исусу, кога треба да волимо?

12 Када је цитирао две изјаве из Мојсијевог закона, Исус је дао једно опште начело с обзиром на то кога треба да волимо. Рекао је: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ и: „Воли свог ближњег као самога себе“ (Матеј 22:37-39).

13. Како се можемо научити да волимо Јехову иако га не можемо видети?

13 Из Исусових речи је очигледно да је најважније да волимо Јехову. Међутим, ми се не рађамо с потпуно развијеном љубављу према Јехови. То је нешто на чему морамо радити. Кад смо први пут чули за њега, оно што смо чули привукло нас је њему. Мало по мало, сазнали смо како је земљу припремио за људе (Постање 2:5-23). Сазнали смо како се опходи према људима и да нас није одбацио кад је грех ушао у људску породицу, већ је предузео кораке да нас откупи (Постање 3:1-5, 15). Био је пун доброте према онима који су били верни и на крају је дао свог јединорођеног Сина да би нам били опроштени греси (Јован 3:16, 36). Такво све веће спознање допринело је да расте наше цењење према Јехови (Исаија 25:1). Краљ Давид је рекао да воли Јехову зато што се Он с пуно љубави брине о њему (Псалам 116:1-9). Данас се Јехова брине о нама, води нас, јача нас и охрабрује. Што више учимо о њему то је наша љубав већа (Псалам 31:24; Софонија 3:17; Римљанима 8:28).

Како можемо показати своју љубав?

14. Како можемо показати да истински волимо Бога?

14 Наравно, многи људи широм света кажу да воле Бога, али својим делима побијају такве тврдње. Како можемо знати да ли стварно волимо Јехову? Можемо му се обратити у молитви и казати му како се осећамо. И својим понашањем можемо показати да га волимо. Апостол Јован је рекао: „Ко год држи [Божју] реч, у тој особи је заиста љубав према Богу усавршена. По томе знамо да смо у њему“ (1. Јованова 2:5; 5:3). Божја Реч нам између осталог каже да се састајемо и да водимо чист, моралан живот. Ми избегавамо лицемерје, говоримо истину и пазимо да имамо чисте мисли (2. Коринћанима 7:1; Ефешанима 4:15; 1. Тимотеју 1:5; Јеврејима 10:23-25). Љубав показујемо и тако што материјално помажемо онима који су у оскудици (1. Јованова 3:17, 18). Такође не оклевамо да другима говоримо о Јехови. То значи да учествујемо у проповедању добре вести о Божјем Краљевству које се врши широм света (Матеј 24:14; Римљанима 10:10). Послушност Божјој Речи у тим стварима доказ је да истински волимо Јехову.

15, 16. Како је прошле године љубав према Јехови утицала на многе животе?

15 Љубав према Јехови помаже људима да доносе исправне одлуке. Прошле године је таква љубав навела 288 907 особа да му предају свој живот и да ту одлуку симболизују крштењем у води (Матеј 28:19, 20). Њихово предање је имало значаја. Оно је означило промену у њиховом животу. На пример, Газменд је био један од врхунских албанских кошаркаша. Он и његова жена су неколико година проучавали Библију и на крају су упркос препрекама постали објавитељи Краљевства. Газменд се крстио прошле године, и био је међу 366 оних који су се у службеној 2000. години крстили у Албанији. У једним новинама је изашао чланак о њему у коме је стајало: „Сада његов живот има смисла, и због тога он и његова породица уживају у најсрећнијим данима свог живота. Њему више није важно да види колико може извући из живота, већ шта може учинити да би помогао другим људима.“

16 Слично томе, једна недавно крштена сестра која је радила за једну нафтну компанију на Гуаму, добила је примамљиву понуду. Након што је годинама напредовала у својој фирми, на крају је добила прилику да постане прва жена потпредседник у историји те компаније. Међутим, у то време је већ предала свој живот Јехови. Зато је та нова сестра, након што је о томе разговарала са својим мужем, одбила такву понуду и уместо тога средила да ради скраћено радно време како би могла да напредује и постане пуновремени слуга, то јест пионир. Љубав према Јехови родила је у њој жељу да му служи као пионир уместо да у овом свету јури за новцем. У ствари, таква љубав је навела 805 205 особа широм света да у службеној 2000. години учествују у разним гранама пионирске службе. То је одличан доказ љубави и вере тих пионира!

Подстакнути да волимо Исуса

17. Какав диван пример љубави видимо у Исусу?

17 Исус је диван пример особе мотивисане љубављу. У свом предљудском животу, он је волео свог Оца а такође и човечанство. Као оличење мудрости, он је рекао: „Тад ја бејах код [Јехове] на делу. Ја му бејах радост свакидања, и свагда се весељах пред њиме, весељах се на земљи његовој, уживајући међу синовима људи“ (Пословице 8:30, 31). Љубав је навела Исуса да напусти своје небеско пребивалиште и да се роди као беспомоћна беба. Био је стрпљив и љубазан према кроткима и понизнима и трпео је муке од стране Јеховиних непријатеља. На крају је на мученичком стубу умро за све људе (Јован 3:35; 14:30, 31; 15:12, 13; Филипљанима 2:5-11). Какав диван пример исправне мотивације!

18. (а) Како можемо развијати љубав према Исусу? (б) Како можемо показати да волимо Исуса?

18 Када они који имају исправно срце читају извештаје о Исусовом животу из Јеванђеља̂ и када размишљају о томе колико благослова имају због Исусове верности, у њима расте снажна љубав према њему. Ми смо данас попут оних којима се Петар обратио следећим речима: „Иако [Исуса] никада нисте видели, ви га волите“ (1. Петрова 1:8). Своју љубав можемо показати тако што ћемо исказивати веру у њега и опонашати његову самопожртвованост (1. Коринћанима 11:1; 1. Солуњанима 1:6; 1. Петрова 2:21-25). На годишњем Меморијалу Исусове смрти 19. априла 2000, укупно 14 872 086 особа подсетило се на то које разлоге имамо да га волимо. Стварно огроман број! И заиста је охрабрујуће знати да се тако много људи интересује за спасење посредством Исусове жртве! Уистину нас изграђује љубав коју Јехова и Исус имају према нама и љубав коју ми имамо према њима.

19. Која ће питања што се тиче љубави бити осмотрена у наредном чланку?

19 Исус је рекао да треба да волимо Јехову свим својим срцем, душом, умом и снагом. Али такође је рекао да треба да волимо свог ближњег као саме себе (Марко 12:29-31). Ко све ту спада? И како нам љубав према ближњем помаже да задржимо равнотежу и исправну мотивацију? Ова питања биће осмотрена у наредном чланку.

Да ли се сећаш?

• Зашто је љубав битна особина?

• Како се можемо научити да волимо Јехову?

• Како својим понашањем можемо доказати да волимо Јехову?

• Како можемо показати да волимо Исуса?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 10, 11]

Љубав нам помаже да стрпљиво чекамо на олакшање

[Слика на 12. страни]

Исусова велика жртва покреће нас да га волимо