Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је обухватна твоја љубав?

Колико је обухватна твоја љубав?

Колико је обухватна твоја љубав?

„Воли свог ближњег као самога себе“ (МАТЕЈ 22:39).

1. Зашто, ако волимо Јехову, морамо волети и свог ближњег?

 КАД су Исуса питали која је највећа заповест, он је одговорио: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.“ Затим је цитирао другу заповест која је слична првој, наиме: „Воли свог ближњег као самога себе“ (Матеј 22:37, 39). Да, љубав према ближњем је ознака једног хришћанина. Заиста, ако волимо Јехову, онда морамо волети и свог ближњег. Зашто? Зато што љубав према Богу показујемо тако што слушамо његову Реч, а његова Реч нам заповеда да волимо свог ближњег. Према томе, ако не волимо своју браћу и сестре, не можемо истински волети ни Бога (Римљанима 13:8; 1. Јованова 2:5; 4:20, 21).

2. Какву љубав треба да имамо према свом ближњем?

2 Кад је рекао да треба да волимо свог ближњег, Исус није говорио само о пријатељству. Он се осврнуо на љубав која се разликује од љубави која обично постоји међу пријатељима или између мушкарца и жене. Говорио је о љубави какву Јехова има према својим преданим слугама и какву они имају према њему (Јован 17:26; 1. Јованова 4:11, 19). Један јеврејски писмозналац — који је, како је Исус приметио, паметно говорио — сложио се са Исусом да Бога треба да волимо „свим срцем и свим разумом и свом снагом“ (Марко 12:28-34). И био је у праву. Љубав коју хришћанин гаји према Богу и према ближњем обухвата како наше емоције тако и наш интелект. Њу осећамо у срцу, а њоме управља разум.

3. (а) Како је Исус ’човека упућеног у Закон‘ поучио да треба да има широк поглед о томе ко је његов ближњи? (б) Како се Исусово поређење односи на данашње хришћане?

3 Према Лукином извештају, кад је Исус рекао да треба да волимо свог ближњег, „неки човек упућен у Закон“ питао га је: „Ко је у ствари мој ближњи?“ Исус је одговорио помоћу једне параболе. Неког човека су претукли, опљачкали и оставили полумртвог поред пута. Туда је прошао најпре свештеник, а затим Левит. Ниједан се није осврнуо на њега. На крају је наишао један Самарићанин, који је видео рањеног човека и показао изузетну бригу према њему. Ко је од њих тројице био ближњи рањеном човеку? Одговор је очигледан (Лука 10:25-37). Можда је тај човек упућен у Закон био шокиран кад је чуо како Исус каже да један Самарићанин може бити бољи ближњи него свештеник и Левит. Јасно је да је Исус помогао том човеку да свог ближњег воли на један обухватнији начин. И хришћани воле на такав начин. Погледајмо кога све обухвата њихова љубав.

Љубав у породици

4. Где хришћанин најпре показује љубав?

4 Хришћани воле своју породицу — жене воле мужеве, мужеви воле жене, родитељи воле децу (Проповедник 9:9; Ефешанима 5:33; Титу 2:4). Истина, у већини породица постоје природне везе љубави. Међутим, извештаји о разореним браковима, малтретирању брачних другова и занемаривању или злостављању деце, показују да је породица данас под притиском, а природна осећања припадности породици можда нису довољна да се она одржи на окупу (2. Тимотеју 3:1-3). Да би њихов породични живот био стварно успешан, хришћани треба да показују љубав какву имају Јехова и Исус (Ефешанима 5:21-27).

5. Коме се родитељи обраћају за помоћ у одгајању своје деце, и какви су резултати у многим случајевима?

5 Хришћански родитељи гледају на децу као на благо које им је поверио сам Јехова, и зато се њему обраћају за помоћ у њиховом одгајању (Псалам 127:3-5; Пословице 22:6). На тај начин они развијају хришћанску љубав, која им помаже да своју децу чувају од негативних утицаја који лако могу савладати младе. Зато многи хришћански родитељи осећају радост какву је осећала једна мајка из Холандије. Она је посматрала како се њен син крштава, као један од 575 крштених у Холандији прошле службене године, и након тога је написала: „У овом часу се исплатило моје 20-годишње улагање. Сада заборављам на све уложено време и снагу — као и на бол, напрезање и тугу.“ Како је срећна што је њен син сам изабрао да служи Јехови. Међу 31 089 објавитеља који су прошле године у Холандији извештавали своју службу, налазе се и многи који су од својих родитеља научили како да воле Јехову.

6. Како хришћанска љубав може помоћи да се ојача брачна веза?

6 Павле је рекао да је љубав „савршена веза јединства“, јер она може помоћи да се брачна веза сачува чак и током бурних времена (Колошанима 3:14, 18, 19; 1. Петрова 3:1-7). Кад је један човек са острва Руруту, малог острва на око 700 километара од Тахитија, почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима, његова жена се жестоко противила. На крају је узела децу, и отишла да живи на Тахитију. Он је ипак показивао да их воли тако што јој је редовно слао новац и телефонирао да би питао да ли њој и деци нешто треба. Тако је радио све што је могао како би испунио своје хришћанске обавезе (1. Тимотеју 5:8). Стално се молио да његова породица поново буде на окупу и на крају му се жена вратила. Тада се он према њој опходио с „љубављу, истрајношћу, благом нарави“ (1. Тимотеју 6:11). Крстио се 1998. године, а касније је био пресрећан кад је и његова жена пристала да проучава Библију. Тај студиј је био један од 1 351 студија који се прошле године водио на подручју које надгледа подружница на Тахитију.

7. Шта је према речима једног човека из Немачке ојачало његов брак?

7 У Немачкој се један човек противио кад се његова жена заинтересовала за библијску истину јер је био уверен да Јеховини сведоци желе да је преваре. Међутим, касније је Сведокињи која је имала први контакт с његовом женом написао следеће: „Хвала вам што сте моју жену увели у Јеховине сведоке. У почетку сам се бринуо јер сам о њима чуо многе негативне приче. Али сада када сам са својом женом на састанцима, видим колико сам грешио. Знам да тамо могу чути истину, која је много ојачала наш брак.“ У Немачкој има 162 932 Јеховиних сведока, док их на острвима која надгледа подружница на Тахитију има 1 773. Међу њима су и многе породице које је ујединила љубав према Богу.

Волимо своју хришћанску браћу

8, 9. (а) Ко нас поучава да волимо своју браћу, и на шта нас љубав покреће? (б) Изнеси неки пример о томе како љубав покреће браћу да помажу једни другима.

8 Павле је хришћанима у Солуну рекао: „[Ви] сте и сами поучени од Бога да волите један другога“ (1. Солуњанима 4:9). Да, они који су „научени од Господа [’Јехове‘, Ба]“ воле једни друге (Исаија 54:13ДК). Њихова љубав долази до изражаја на делу, као што је Павле показао кад је рекао: „С љубављу робујте један другоме“ (Галатима 5:13; 1. Јованова 3:18). Они то чине на пример тако што посећују болесну браћу и сестре, храбре депресивне и пружају подршку слабима (1. Солуњанима 5:14). Наша истинска хришћанска љубав доприноси ширењу нашег духовног раја.

9 У скупштини Анкон — једној од 544 скупштине у Еквадору — браћа су своју љубав показала на практичан начин. Објавитељи су због финансијске кризе остали без посла или прихода, те су решили да зараде нешто тако што ће локалним рибарима продавати храну кад се ови врате с ноћног рибарења. Сви су сарађивали, а ни деца нису изостала. Морали су да почну у један сат после поноћи како би припремили храну до четири ујутро, кад су се рибари враћали. Браћа су зарађени новац поделила међу собом према својим потребама. Таква узајамна помоћ доказује да је њихова хришћанска љубав искрена.

10, 11. Како можемо показати љубав према браћи коју лично не знамо?

10 Међутим, наша љубав није ограничена само на хришћане које лично познајемо. Апостол Петар је рекао: „Имајте љубав према целој заједници браће“ (1. Петрова 2:17). Ми волимо сву нашу браћу и сестре зато што и они обожавају Јехову Бога. У тешким временима имамо прилику и да покажемо ту љубав. На пример, током службене 2000. године, Мозамбик су опустошиле многе поплаве, а у Анголи су многи врло осиромашили због тамошњег грађанског рата. Ти догађаји су погодили многу нашу браћу, којих у Мозамбику има 31 725, а у Анголи 41 222. Зато су Сведоци из оближње Јужне Африке послали велику количину потрепштина како би својој браћи у тим земљама олакшали муке. Њихова спремност да свој „вишак“ приложе за своју сиромашну браћу доказ је њихове љубави (2. Коринћанима 8:8, 13-15, 24).

11 Љубав је очигледна и када браћа из многих земаља прилажу за изградњу Дворана Краљевства и Конгресних дворана у мање богатим земљама. Један пример тога имамо на Соломоновим острвима. Упркос многим немирима, број објавитеља на тим острвима у прошлој службеној години порастао је за 6 посто, тако да је највећи број износио 1 697. Планирали су да изграде Конгресну дворану. Иако су многи острвљани бежали из те земље, из Аустралије су дошли добровољци да би помогли у изградњи. На крају су добровољци морали да оду, али су најпре обучили локалну браћу како да заврше темељ. Из Аустралије је стигла монтажна челична конструкција, а кад се овај дивни објекат за обожавање доврши — и то у време кад су многа градилишта напуштена — биће то одлично сведочанство о Јеховином имену и о љубави међу браћом.

Попут Бога, и ми волимо свет

12. Како можемо опонашати Јехову што се тиче става према онима који нису наше вере?

12 Да ли је наша љубав ограничена само на нашу породицу и наше братство? Не није, ако смо се ’угледали на Бога‘. Исус је рекао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Ефешанима 5:1; Јован 3:16). Попут Јехове Бога, ми се с љубављу опходимо према свима — укључујући и оне који нису наше вере (Лука 6:35, 36; Галатима 6:10). Посебно у том погледу, ми проповедамо добру вест о Краљевству и другима говоримо о Божјем великом чину љубави који је за њихову добробит. То може донети спасење свима који буду слушали (Марко 13:10; 1. Тимотеју 4:16).

13, 14. Шта су доживела нека браћа која су чак и по цену личне неугодности показала љубав према онима који нису Сведоци?

13 Погледајмо шта се десило четворици специјалних пионира у Непалу. Они су одређени да проповедају у једном граду на југозападу те земље, и у последњих пет година показују своју љубав тако што стрпљиво сведоче у том граду и у забаченим селима. Да би обрадили своје подручје, често више сати путују бициклима на температури од преко 40°C. Њихова љубав и ’истрајност у делу које је добро‘, донели су одличне плодове кад је у једном селу формирана група за студиј књиге (Римљанима 2:7). У марту 2000, говору гостујућег покрајинског надгледника присуствовале су 32 особе. Непал је прошле године имао укупно 430 објавитеља — што је пораст од 9 посто. Очигледно је да Јехова благосиља ревност и љубав браће у тој земљи.

14 У Колумбији су привремени специјални пионири ишли да проповедају Вају Индијанцима. У ту сврху морали су да науче нови језик, али њихова љубав и занимање за људе били су награђени кад је на једно јавно предавање дошло 27 особа, и то упркос великом пљуску. Љубав и ревност какву су показали ти пионири допринеле су да Колумбија има 5-постотни пораст, с највећим бројем од 107 613 објавитеља. У Данској је једна старија сестра желела да другима говори о доброј вести, али она је инвалид. Међутим, није дозволила да је то обесхрабри и зато је контактирала са заинтересованим људима путем писама. Тренутно се дописује са 42 особе и води 11 библијских студија. Она је међу 14 885 објавитеља колико их је прошле године у Данској дало извештај о својој служби.

Воли своје непријатеље

15, 16. (а) Према Исусу, колико обухватна треба да буде наша љубав? (б) Како су се одговорна браћа на љубазан начин опходила према особи која је лажно оптужила Јеховине сведоке?

15 Исус је човеку упућеном у Закон рекао да и Самарићанин може бити његов ближњи. У својој Проповеди на гори, Исус је ишао још даље кад је рекао: „Чули сте да је било речено: ’Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем: волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне; да се покажете као синови свог Оца који је на небесима“ (Матеј 5:43-45). Чак и кад нам се неко противи, ми настојимо да ’надвладамо зло добрим‘ (Римљанима 12:19-21). Ако је могуће, поделићемо с таквом особом оно што нам је најдрагоценије — истину.

16 У Украјини је један чланак у новинама Гласник Кременчука описао Јеховине сведоке као опасну секту. То је било озбиљно, зато што у Европи неки говоре такве ствари о Јеховиним сведоцима у намери да убеде људе да активности Сведока треба ограничити или забранити. Зато су се браћа обратила уреднику и затражила да се објави једна изјава, као деманти тог чланка. Он је пристао, али је заједно с том изјавом штампао и исказ да се првобитни чланак темељи на чињеницама. Зато су се одговорна браћа поново обратила том уреднику, овај пут с додатним информацијама. На крају је уредник схватио да је првобитни чланак био нетачан и објавио је опозив. Отворено и љубазно опхођење према њему омогућило је да се ова ситуација реши у љубави, и то је донело добре резултате.

Како можемо развијати љубав?

17. Шта показује да можда није увек лако да се љубазно опходимо према другима?

17 Кад се беба роди, родитељи је сместа заволе. Кад су у питању одрасли, опхођење с љубављу није увек тако инстинктивно. Вероватно нам због тога Библија увек изнова каже да волимо једни друге — то је нешто на чему треба да радимо (1. Петрова 1:22; 4:8; 1. Јованова 3:11). Исус је знао да ће наша љубав бити испитана, јер је рекао да свом брату треба да опростимо „до седамдесет и седам пута“ (Матеј 18:21, 22). И Павле нас је подстакао да ’подносимо један другога‘ (Колошанима 3:12, 13). Никакво чудо што нам се каже: „Тежите за љубављу“! (1. Коринћанима 14:1). Како то можемо радити?

18. Шта ће нам помоћи да развијамо љубав према другима?

18 Као прво, увек можемо имати на уму љубав коју осећамо према Јехови Богу. Та љубав је снажан подстрек да волимо свог ближњег. Зашто? Зато што кад то чинимо, то се позитивно одражава на нашег небеског Оца и доноси му славу и хвалу (Јован 15:8-10; Филипљанима 1:9-11). Као друго, можемо пробати да на ствари гледамо како Јехова гледа. Сваки пут кад згрешимо, згрешили смо против Јехове; ипак, он нам стално опрашта и још увек нас воли (Псалам 86:5; 103:2, 3; 1. Јованова 1:9; 4:18). Ако се трудимо да имамо Јеховино гледиште, бићемо склони да волимо друге и да им опраштамо кад нас повреде (Матеј 6:12). Као треће, с другима се можемо опходити онако како бисмо желели да се они опходе с нама (Матеј 7:12). Будући да смо несавршени, често нам је потребно опроштење. На пример, кад кажемо нешто чиме повредимо друге, надамо се да ће се сетити да с времена на време свако каже неку погрешну реч (Јаков 3:2). Ако желимо да други буду љубазни према нама, и ми треба да будемо љубазни према њима.

19. Како у развијању љубави можемо тражити помоћ светог духа?

19 Као четврто, можемо тражити помоћ светог духа, зато што је љубав део плода тог духа (Галатима 5:22, 23). Пријатељства, породична осећања и романтична љубав често су нагонски. Али нама је потребна помоћ Јеховиног духа да бисмо развијали љубав коју Јехова има, љубав која је савршена веза јединства. Помоћ светог духа можемо тражити тако што ћемо читати надахнуту Библију. На пример, ако проучавамо Исусов живот, видећемо како се он опходио с људима и можемо научити да га опонашамо (Јован 13:34, 35; 15:12). Надаље, можемо молити Јехову за свети дух, посебно у ситуацијама кад нам је тешко да поступамо на љубазан начин (Лука 11:13). И на крају, можемо тежити за љубављу тако што се држимо хришћанске скупштине. Кад смо с браћом и сестрама који су пуни љубави, то нам помаже да развијамо љубав (Пословице 13:20).

20, 21. Какав су изванредан доказ љубави Јеховини сведоци пружили у службеној 2000. години?

20 Прошле године, широм света је било укупно 6 035 564 објавитеља добре вести. Јеховини сведоци су провели укупно 1 171 270 425 сати тражећи људе и разговарајући с њима о тој доброј вести. Љубав их наводи да подносе врућину, кишу и хладноћу док обављају то дело. Управо љубав их наводи да разговарају са школским друговима и колегама на послу и да прилазе потпуно непознатим особама на улицама и на другим местима. Многи људи које су Сведоци посетили били су равнодушни, а неки су се и противили. Међутим, неки су показали интересовање, тако да је извршено 433 454 049 накнадних посета и библијских студија је било 4 766 631. a

21 Све то је било изванредан доказ љубави коју Јеховини сведоци имају према свом Богу и према ближњем! Та љубав никада неће охладнети. Уверени смо да ћемо у службеној 2001. години видети како се човечанству пружа још веће сведочанство. Нека Јехова и даље благосиља своје лојалне и ревне обожаваоце док ’све што раде бива у љубави‘! (1. Коринћанима 16:14).

[Фуснота]

a Детаље Извештаја за службену 2000. годину можеш видети на странама 18-21.

Можеш ли објаснити?

• Кога опонашамо кад волимо свог ближњег?

• Колико обухватна треба да буде наша љубав?

• Из којих искустава се види хришћанска љубав?

• Како можемо развијати хришћанску љубав?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 18-21]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 2000. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слике на 15. страни]

Хришћанска љубав може сачувати породицу на окупу

[Слике на 17. страни]

Љубав нас покреће да говоримо другима о својој нади