Пређи на садржај

Пређи на садржај

Теократски наименовани надгледници и слуге помоћници

Теократски наименовани надгледници и слуге помоћници

Теократски наименовани надгледници и слуге помоћници

„Пазите на себе и на све стадо, у коме вас је свети дух именовао за надгледнике“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 20:28).

1, 2. Како се испуњава Исаија 60:22?

 ЈЕХОВА је давно прорекао да ће се у време краја дешавати нешто задивљујуће. Преко пророка Исаије, било је речено: „Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Јехова, учинићу брзо то у своје време“ (Исаија 60:22).

2 Постоји ли доказ да се ово пророчанство данас испуњава? Да, стварно постоји! Током 1870-их, у Алегенију (Пенсилванија, САД) била је основана једна скупштина Јеховиног народа. Од таквог малог почетка, настало је на десетине хиљада скупштина широм света. Сада се милиони објавитеља Краљевства — силан народ — састају у преко 91 000 скупштина у 235 земаља широм света. Нема сумње, то потврђује да Јехова убрзава сакупљање правих обожавалаца пре него што провали ’велика невоља‘ која је сада тако близу (Матеј 24:21; Откривење 7:9-14).

3. Шта значи крстити се „у име Оца и Сина и светог духа“?

3 Након што су се лично предали Јехови, и у складу са Исусовим упутствима, милиони ових људи крстили су се „у име Оца и Сина и светог духа“ (Матеј 28:19). То што се крштавају „у име Оца“ значи да те предане особе признају Јехову за свог небеског Оца и Дароваоца живота и да се подлажу његовом суверенитету. Крштење ’у име Сина‘ означава да признају Исуса Христа као свог Откупитеља, Вођу и Краља. Они такође признају улогу Божјег светог духа, то јест активне силе, у управљању њиховим животом. То показује да су крштени ’у име светог духа‘.

4. Како се заређују хришћанске слуге?

4 Приликом крштења, нови ученици се заређују као слуге Јехове Бога. Ко их заређује? У принципу, речи записане у 2. Коринћанима 3:5 примењују се и на њих: „Наша одговарајућа оспособљеност долази од Бога.“ Не би могли да пожеле већу част него да их зареди лично Јехова Бог! Након крштења, они ће наставити да духовно расту као слуге ’добре вести‘ докле год прихватају вођство Божјег духа и настављају да примењују његову Реч (Матеј 24:14; Дела апостолска 9:31).

Теократско — а не демократско — наименовање

5. Да ли се хришћански надгледници и слуге помоћници бирају демократским путем? Објасни.

5 Да би се збринуле духовне потребе све већег броја активних слугу захтева се зрело надгледање од стране способних надгледника и вешта помоћ слугу помоћника (Филипљанима 1:1). Како се именују ти духовни мушкарци? Не методама попут оних које се примењују у хришћанском свету. На пример, хришћанске старешине се не бирају на демократски начин, то јест, усвајањем гласова већине људи који су повезани са скупштином. Уместо тога, ова наименовања се врше теократски. Шта то значи?

6. (а) Шта је права теократија? (б) Зашто су наименовања надгледника и слугу помоћника теократска?

6 Једноставно речено, правом теократијом управља Бог. Јеховини сведоци се добровољно подлажу његовој владавини и међусобно сарађују у извршавању његове воље (Псалам 143:10; Матеј 6:9, 10). Наименовања хришћанских надгледника, то јест старешина, и слугу помоћника јесу теократска зато што се препоручивање и наименовање такве одговорне браће спроводи према Божјој припреми која је изложена у Светом писму. А као „поглавар“, Јехова свакако има право да одреди како ће радити његова видљива организација (1. Дневника 29:11ДК; Псалам 97:9).

7. Какву управу имају Јеховини сведоци?

7 За разлику од многих верских група у хришћанском свету, Јеховини сведоци не одлучују сами под којим ће обликом духовне управе функционисати. Ти искрени хришћани настоје да се држе Јеховиних мерила. Надгледници који су међу њима нису постављени по неком конгрегационистичком, хијерархијском или презбитеријанском облику црквене управе. Ако светски елементи желе да утичу на та наименовања, Јеховин народ одбија да начини компромис. Они остају чврсто при ставу који су апостоли из првог века тако добро изразили рекавши: „Бога као владара морамо слушати пре него људе“ (Дела апостолска 5:29). Тако се Сведоци у свим стварима подлажу Богу (Јеврејима 12:9; Јаков 4:7). Слеђење те теократске процедуре доноси Божје одобравање.

8. Како се демократске и теократске процедуре разликују?

8 Као слуге Великог Теократе, Јехове, добро је да имамо на уму разлику између демократских и теократских процедура. Демократски процес захтева подједнаку заступљеност свих страна и често га одликују кампање за неку службу и избори већином гласова. Такве процедуре нису укључене у теократска наименовања. Она не долазе од људи; нити их спроводи неко законско тело. Очигледно алудирајући на сопствено наименовање од Исуса и Јехове као „апостол нацијама“, Павле је рекао Галатима да није наименован „нити од људи нити посредством човека, него посредством Исуса Христа и Бога, Оца, који га је подигао из мртвих“ (Римљанима 11:13; Галатима 1:1).

Наименовани светим духом

9. Шта Дела апостолска 20:28 кажу о наименовању хришћанских надгледника?

9 Павле је подсетио надгледнике који су живели у Ефесу да их је наименовао Бог посредством светог духа. Он је рекао: „Пазите на себе и на све стадо, у коме вас је свети дух именовао за надгледнике, да пасете Божју скупштину, коју је Бог купио крвљу свог Сина“ (Дела апостолска 20:28). Требало је да ти хришћански надгледници и даље буду вођени светим духом док извршавају своје дужности као пастири Божјег стада. Уколико онај који је био наименован за неки положај више није испуњавао Божја мерила, с временом би свети дух деловао да се уклони с тог положаја.

10. Како то свети дух игра важну улогу у теократским наименовањима?

10 Како то да свети дух има тако важну улогу? Као прво, запис у којем се излажу захтеви за духовно надгледање био је надахнут светим духом. Павле је у писмима Тимотеју и Титу изложио норме које треба да испуњавају надгледници и слуге помоћници. Споменуо је укупно 16 захтева. На пример, надгледници треба да буду беспрекорни, умерени у навикама, здравих мисли, гостољубиви, оспособљени да поучавају и примери као поглавари породице. Требало је да буду уравнотежени што се тиче употребе алкохолних пића, нису смели да буду љубитељи новца и требало је да исказују самоконтролу. Слично томе су била изложена висока мерила и за мушкарце који су тежили ка томе да буду наименовани за слуге помоћнике (1. Тимотеју 3:1-10, 12, 13; Титу 1:5-9).

11. Који су неки услови које морају испуњавати људи који посежу за скупштинским одговорностима?

11 Један преглед ових квалификација показује да они који предводе у обожавању Јехове морају бити примерни у хришћанском понашању. Браћа која посежу за скупштинским одговорностима морају пружати доказ да свети дух делује на њима (2. Тимотеју 1:14). Мора бити очигледно да Божји дух рађа у тим људима плод ’љубави, радости, мира, дуготрпљивости, љубазности, доброте, вере, благости, самоконтроле‘ (Галатима 5:22, 23). Такви плодови ће се манифестовати у њиховом опхођењу према суверницима и другима. Наравно, неки се могу истицати у показивању извесних плодова духа, док други могу у изузетној мери испуњавати неке друге квалификације за надгледнике. Међутим, сви који се надају да буду наименовани као надгледници или слуге помоћници треба целокупним начином живота да показују да су духовни људи, који одговарају условима из Божје Речи.

12. За кога се може рећи да је наименован светим духом?

12 Када је подстицао друге да се угледају на њега, Павле је то могао да учини са слободом говора зато што се и сам угледао на Исуса Христа, који нам је ’оставио узор да тачно следимо његове стопе‘ (1. Петрова 2:21; 1. Коринћанима 11:1). Према томе, за оне који су испуњавали библијске захтеве у време свог наименовања за надгледнике или слуге помоћнике може се рећи да су наименовани светим духом.

13. Како свети дух помаже онима који предлажу браћу која би служила у скупштини?

13 Постоји још један чинилац који показује како свети дух делује у препоручивању и наименовању надгледника. Исус је рекао да ’Отац на небу даје светог духа онима који га моле‘ (Лука 11:13). Зато када се старешине из локалне скупштине састану како би предложили браћу за скупштинске одговорности, они се моле да их води Божји дух. Они своје препоруке темеље на ономе што се наводи у Божјој надахнутој Речи и свети дух им омогућује да разаберу да ли неки брат који се осматра за наименовање испуњава библијске захтеве. На оне који предлажу не треба да неоправдано утиче спољашњи изглед, образовање или природне способности. Они се првенствено усредсређују на то да ли је тај брат духован човек, неко коме се чланови скупштине неће устручавати да приђу за духовне савете.

14. Шта учимо из Дела апостолских 6:1-3?

14 Иако се старешинства састају с путујућим надгледницима да би предложила браћу која би служила као старешине и слуге помоћници, наименовања се врше према обрасцу који је постављен у првом веку. Једном приликом се појавила потреба за духовно оспособљеном браћом која би бринула за један важан задатак. Водеће тело је дало следеће упутство: „Нађите међу собом седам људи који имају добро сведочанство, који су пуни духа и мудрости, да их поставимо над овим потребним послом“ (Дела апостолска 6:1-3). Иако су особе предложили људи који су били директно укључени у то, наименовања су дала одговорна браћа из Јерусалима. Сличан образац се и данас следи.

15. Како је Водеће тело укључено у наименовања браће?

15 Водеће тело Јеховиних сведока директно именује све чланове Одбора подружница. Када одлучује ко може да преузме тако тешку одговорност, Водеће тело има на уму ову Исусову изјаву: „Свакоме коме је много дано, од њега ће се много и тражити; и коме су много поверили, од њега ће тражити више него обично“ (Лука 12:48). Осим што именује чланове Одбора подружнице, Водеће тело именује бетелске старешине и путујуће надгледнике. Међутим, оно је опуномоћило одговорну браћу да делују у њихово име у спровођењу неких других наименовања. Постоји библијски преседан и за то.

’Именуј, као што сам ти наложио‘

16. Зашто је Павле оставио Тита на Криту, и шта то показује с обзиром на данашња теократска наименовања?

16 Павле је свом сараднику Титу рекао: „Зато сам те оставио на Криту, да исправиш оно што је мањкаво и да именујеш старешине од града до града, као што сам ти наложио“ (Титу 1:5). Павле је затим изложио квалификације које је требало да Тит гледа код браће која би се квалификовала за таква наименовања. Зато Водеће тело данас поставља одговорну браћу у подружницама која уместо њих спроводе наименовања старешина и слугу помоћника. Води се брига о томе да они који представљају Водеће тело јасно разумеју и следе библијска упутства за спровођење таквих наименовања. Дакле, наименовање квалификоване браће која ће служити у скупштинама Јеховиних сведока широм света спроводи се под управом Водећег тела.

17. Шта се у подружници ради с предлозима за наименовања надгледника и слугу помоћника?

17 Када се некој подружници Watch Tower Societyja доставе предлози за наименовања надгледника и слугу помоћника, искусна браћа се ослањају на Божји дух за вођство у спровођењу тих наименовања. Ова браћа осећају одговорност, схватајући да не смеју пребрзо полагати руке ни на једног човека, да не би онда учествовали у његовим гресима (1. Тимотеју 5:22).

18, 19. (а) Како се преносе нека наименовања? (б) Како се спроводи целокупан процес препоручивања и наименовања?

18 Извесна наименовања могу се послати писмом на којем се налази службени печат неког законског тела. Такво писмо се може употребити за наименовање више од једног брата у истој скупштини.

19 Теократска наименовања долазе од Јехове преко његовог Сина и Божјег видљивог земаљског канала, ’верног и разборитог роба‘ и његовог Водећег тела (Матеј 24:45-47). Целим процесом таквог препоручивања и наименовања управља свети дух — на тај начин што су захтеви изложени у Божјој Речи, која је надахнута светим духом, и тако што особа која се именује пружа доказ да доноси плод тог духа. Стога на наименовања треба гледати као на наименовања спроведена светом духом. Баш као што су се надгледници и слуге помоћници теократски именовали у првом веку, тако је то и данас.

Захвални за Јеховино вођство

20. Зашто се и ми осећамо попут Давида у Псалму 133:1?

20 У ово време духовног напретка и теократског пораста у активности проповедања о Краљевству, захвални смо што је првенствено Јехова одговоран за наименовање надгледника и слугу помоћника. Ова библијска припрема помаже да се одрже Божја висока мерила праведности међу нама као Јеховиним сведоцима. Осим тога, хришћански дух и искрени напори ове наименоване браће у великој мери доприносе нашем изванредном миру и јединству као Јеховиних слугу. Попут псалмисте Давида, и ми смо потакнути да кажемо: „Како је лепо и красно кад су браћа заједно!“ (Псалам 133:1).

21. Како се Исаија 60:17 (ДК) данас испуњава?

21 Колико смо само захвални за Јеховино вођство преко његове Речи и светог духа! И колико су смисаоне речи записане у Исаији 60:17 (ДК): „Мјесто мједи донијећу злата, и мјесто гвожђа донијећу сребра, и мједи мјесто дрва, и гвожђа мјесто камења, и поставићу ти за управитеље мир и за настојнике правду.“ Док се теократске процедуре постепено потпуније примењују међу Јеховиним сведоцима, ми доживљавамо ове благословљене услове у Божјој земаљској организацији.

22. За шта смо с правом захвални, и шта треба да будемо одлучни да чинимо?

22 Дубоко смо захвални за данашње теократске припреме. И веома ценимо напоран али задовољавајућ посао који обављају теократски наименовани надгледници и слуге помоћници. Од свег срца хвалимо нашег небеског Оца пуног љубави, који нам је дао духовни напредак и који нас је тако богато благословио (Пословице 10:22). Зато будимо одлучни да држимо корак с Јеховином организацијом. Надасве, наставимо да заједнички служимо на част, славу и хвалу Јеховином великом и светом имену.

Како би одговорио?

• Зашто можемо рећи да је наименовање надгледника и слугу помоћника теократско, а не демократско?

• Како су одговорна хришћанска браћа наименована светим духом?

• Како је Водеће тело укључено у наименовање надгледника и слугу помоћника?

• С обзиром на теократска наименовања, зашто треба да будемо захвални Јехови?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Старешине и слуге помоћници имају ту предност да су теократски наименовани да служе