Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин дан суда је близу!

Јеховин дан суда је близу!

Јеховин дан суда је близу!

„Близу је велики дан Јеховин, близу је, нагло се примиче“ (СОФОНИЈА 1:14).

1. Које је упозорење Бог дао преко Софоније?

 ЈЕХОВА БОГ само што није предузео акцију против злих. Слушај! Ово је његово упозорење: „Затрћу људе... истребићу људе с површине земље“ (Софонија 1:3). Ове речи је изрекао Суверени Господ Јехова преко пророка Софоније, који је можда био чукунунук верног краља Језекије. За зле људе који су живели у Јуди та објава, дата за време доброг краља Јосије, није прорицала добро.

2. Зашто Јосијине акције нису спречиле Јеховин дан суда?

2 Софонијино пророчанство је младог Јосију несумњиво навело да буде свеснији потребе да очисти Јуду од нечистог обожавања. Али, краљеве акције чишћења земље од криве религије нису уклониле све зло из народа нити су искупиле грехе његовог прадеде, краља Манасије, који је ’напунио Јерусалим правом крвљу‘ (2. Краљевима 24:3, 4; 2. Летописа 34:3). Зато је било сигурно да ће Јеховин дан суда доћи.

3. Како можемо бити сигурни да је могуће преживети „дан гнева Јеховиног“?

3 Па ипак, неки ће преживети тај страховити дан. Зато је Божји пророк подстицао: „Пре но што се суд изврши и дан као плева прође; пре нег на вас падне гнев Јеховин пламени; пре нег на вас падне дан гнева Јеховиног! Тражите Јехову сви који сте кротки у земљи, који наредбе његове вршите; тражите правду, тражите смерност! Ваљда ће вас поштедети дан гнева Јеховиног“ (Софонија 2:2, 3). Имајући у мислима наду да ћемо преживети Јеховин дан суда, осмотримо библијску књигу Софоније. Она је написана у Јуди пре 648. пре н. е. и део је Божје ’пророчанске речи‘ којој сви треба целим срцем да обратимо пажњу (2. Петрова 1:19).

Јехова замахује руком

4, 5. Како се Софонија 1:1-3 испунио на злима у Јуди?

4 „Реч Јеховина“ Софонији почиње упозорењем које је већ било цитирано. Бог објављује: „Све ћу уништити с површине земље, говори Јехова. Затрћу људе и животиње, птице небеске и рибе морске, саблазни и бездушнике с њима; истребићу људе с површине земље, говори Јехова“ (Софонија 1:1-3).

5 Да, Јехова ће привести крају ужасну злоћу у Јуди. Кога ће Бог употребити да би ’све уништио с површине земље‘? Пошто је Софонија очигледно пророковао у раном периоду владавине краља Јосије, која је почела 659. пре н. е., ове пророчанске речи су се испуниле опустошењем Јуде и њеног главног града Јерусалима, када су они 607. пре н. е. пали у руке Вавилонаца. Тада су били ’уништени‘ зли у Јуди.

6-8. Шта је проречено у Софонији 1:4-6, и како се то пророчанство испунило у древној Јуди?

6 Проричући Божју акцију против лажних обожавалаца, Софонија 1:4-6 каже: „На Јуду ћу руком својом замахнути и на становнике Јерусалимске; истребићу из тих места Валове остатке, име слуга његових и свештеника његових; оне који се на крововима војсци небеској клањају, који им се клањају а Јеховом се куну, и куну се краљем својим [„Мелхомом“, ДК]; оне који се одвраћају од Јехове, и оне што Јехову не траже, нити га за савет питају.“

7 Јехова је замахнуо својом руком против народа Јуде и Јерусалима. Чврсто је одлучио да истреби обожаваоце Вала, хананског бога плодности. Тим именом су називана разна локална божанства зато што су њихови обожаваоци мислили да та божанства имају утицај над одређеним рејонима. На пример, постојао је Вал ког су Моавци и Мадијанци обожавали на гори Фегор (Бројеви 25:1, 3, 6). Јехова ће у целој Јуди истребити Валове свештенике, као и неверне левитске свештенике који су кршили Божји закон дружећи се с њима (Излазак 20:2, 3).

8 Бог ће истребити и оне који се ’клањају војсци небеској‘, а они су то очигледно чинили тако што су се бавили астрологијом и обожавали сунце (2. Краљевима 23:11; Јеремија 19:13; 32:29). Божји гнев ће се распалити и на оне који покушавају да споје право обожавање с кривом религијом тако што се ’куну Јеховом и Мелхомом‘. Мелхом је вероватно друго име за Молоха, главног амонског бога. Обожавање Молоха укључивало је и жртвовање деце (1. Краљевима 11:5; Јеремија 32:35).

Крај хришћанског света пред нама!

9. (а) За шта је крив хришћански свет? (б) На шта треба да будемо одлучни, за разлику од неверних људи из Јуде?

9 Све нас ово можда добро подсећа на хришћански свет, који је дубоко утонуо у криво обожавање и астрологију. А и његова улога у жртвовању милиона живота на олтару рата које подржава свештенство заиста је одвратна! Зато немојмо никада бити попут тих неверних људи из Јуде који су се ’одвратили од Јехове‘, на тај начин што бисмо постали незаинтересовани и што бисмо престали да тражимо њега или његово вођство. Уместо тога, очувајмо свој интегритет према Богу.

10. Како би објаснио пророчанско значење Софоније 1:7?

10 Следеће пророкове речи одговарају и преступницима из Јуде, и злим људима нашег доба. У Софонији 1:7 пише: „Мирно пред Јеховом, пред Вечним! Јер је близу дан Јеховин, јер је Јехова спремио жртву своју и позвао званице своје.“ Те „званице“ су очигледно били Халдеји, непријатељи Јуде. ’Жртва‘ је била сама Јуда, укључујући и њену престоницу. Софонија је дакле објавио Божју намеру да се уништи Јерусалим, а то пророчанство је такође указивало и на уништење хришћанског света. У ствари, пошто је Божји дан суда данас толико близу, цео свет треба да буде ’миран пред Јеховом, пред Вечним‘ и да чује шта он говори преко ’малог стада‘ Исусових помазаних следбеника и њихових сарадника, његових ’других оваца‘ (Лука 12:32; Јован 10:16). Све који не буду слушали и тиме стану против владавине Божјег Краљевства, очекује уништење (Псалам 2:1, 2).

Ускоро — дан кукања!

11. Која је суштина Софоније 1:8-11?

11 С обзиром на Јеховин дан, Софонија 1:8-11 додаје: „У дан жртве Јеховине казнићу кнезове и краљеве синове, и све који туђинске хаљине носе. У тај дан ћу казнити све који преко прага скачу, који насиљем и преваром господара кућу пуне. У тај дан, говори Јехова, биће вике на Рибљим вратима и кукања на другој од града страни, и велика погибија [„ломљава“, NW] на бреговима. Закукајте, становници Мактески!, јер изгибоше сви они што тргују, истребише се сви који сребро носе.“

12. На који то начин неки ’носе туђинске хаљине‘?

12 Краља Јосију ће наследити Јоахаз, Јоаким и Јоахин. Затим ће доћи Седекија, који нам је познат по томе што је био на власти у време уништења Јерусалима. Иако их је очекивала таква пропаст, неки су очигледно тражили прихватање од околних земаља тако што су ’носили туђинске хаљине‘. Слично томе и данас многи на различите начине јасно показују да нису део Јеховине организације. Као видљиви део Сатанине организације, биће кажњени.

13. Шта ће се, у складу са Софонијиним пророчанством, десити када Вавилонци нападну Јерусалим?

13 „Тај дан“ полагања рачуна за Јуду одговара Јеховином дану када ће он извршити пресуду над својим непријатељима, окончати зло и доказати своју врховност. Када Вавилонци буду напали Јерусалим чуће се вика на Рибљим вратима. Она су тако названа вероватно зато што се у близини налазила рибља пијаца (Немија 13:16). Вавилонске хорде ће ући у део који је означен као друга страна, а ’ломљава на бреговима‘ можда означава звук Халдејаца који надиру. ’Закукаће‘ становници из Мактеса, што је можда Тиропеонска долина. Зашто ће закукати? Зато што ће се тамо угасити трговина, укључујући и трговину оних „који сребро носе“.

14. Колико ће Бог далекосежно испитати оне који кажу да су његови обожаваоци?

14 Колико ће бити далекосежно Јеховино испитивање свих оних који кажу да су његови обожаваоци? Пророчанство наставља: „У тај дан ћу ја с буктињама Јерусалим претражити, и казнићу људе који на свом талогу леже, и у срцу своме веле: Не чини Јехова ни добра ни зла. Добра ће се њихова разграбити, куће њихове пустошити; биће: саградили куће у којима неће седети, и садили винограде од којих неће вина пити“ (Софонија 1:12, 13)

15. (а) Шта ће се десити отпадничким свештеницима из Јерусалима? (б) Шта очекује оне који данас практикују криву религију?

15 Отпало свештенство Јерусалима мешало је обожавање Јехове с кривом религијом. Иако су се осећали безбедно, Бог ће их потражити као с блештавим буктињама које ће продрети у духовну таму у којој су они нашли уточиште. Нико неће измаћи објављивању и извршењу Божје пресуде. Ти самодопадљиви отпадници су се сталожили као талог на дну бачве за вино. Нису се узнемиравали ни због какве објаве да ће се Бог умешати у људска збивања, али неће измаћи извршењу Божје пресуде. Исто тако неће измаћи ни они који данас практикују криву религију, укључујући и чланове хришћанског света и оне који су отпали од обожавања Јехове. Поричући да су ово ’последњи дани‘, они у свом срцу кажу: „ Не чини Јехова ни добра ни зла.“ Како само греше! (2. Тимотеју 3:1-5; 2. Петрова 3:3, 4, 10).

16. Шта је требало да се деси приликом извршења Божје пресуде над Јудом, и како знање о томе треба да утиче на нас?

16 Отпадници у Јуди били су упозорени да ће им Вавилонци опљачкати благо, опустошити куће и узети плодове из винограда. Материјалне ствари ће бити безвредне када се изврши пресуда над Јудом. Исто ће бити и када Јеховин дан суда дође на садашњи систем ствари. Будимо зато духовно настројени и ’скупљајмо благо на небу‘ тако што задржавамо Јеховину службу на првом месту у свом животу! (Матеј 6:19-21, 33).

„Близу је велики дан Јеховин“

17. Колико је близу Јеховин дан суда према речима из Софоније 1:14-16?

17 Колико је близу Јеховин дан суда? Према Софонији 1:14-16, Бог засигурава следеће: „Близу је велики дан Јеховин, близу је, нагло се примиче! Дан Јеховин глас свој пушта и тешко јунак тужи. Дан је тај дан гнева, дан тескобе и мука, дан пустошења и затирања, дан мрака и таме, дан облака и магле, дан у који ће одјекнути трубе и покличи бојни на тврде градове и на куле високе.“

18. Зашто не треба да закључимо како има још пуно до Јеховиног дана суда?

18 Зли свештеници, кнезови и народ у Јуди били су упозорени да је ’близу велики дан Јеховин‘. За Јуду, ’Јеховин дан ће се нагло примаћи‘. Слично томе и данас, нека нико не мисли да ће извршење Јеховине пресуде над злима бити у далекој будућности. Уместо тога, као што је Бог брзо деловао у Јуди, тако ће он „нагло“ довести и свој дан пресуде (Откривење 16:14, 16). Како ће то бити тешко време за све који се не обазиру на Јеховина упозорења дата преко његових Сведока и који не прихватају право обожавање!

19, 20. (а) Који су неки детаљи изливања Божјег гнева на Јуду и Јерусалим? (б) Која се питања постављају с обзиром на селективно уништење које предстоји овом систему ствари?

19 Изливање Божјег гнева на Јуду и Јерусалим било је „дан тескобе и мука“. Вавилонци су становницима Јуде нанели много патње, укључујући и ментални бол ишчекивања смрти и уништења. „Дан пустошења и затирања“ био је дан мрака, облака и магле, можда не само фигуративно него и дословно, јер је дима и крви било на све стране. Био је то ’дан труба и бојних поклича‘, али упозорења су била давана узалуд.

20 Јерусалимски стражари су били беспомоћни док су овнови за рушење бедема рушили „куле високе“. Утврђења садашњег злог система ствари биће исто тако бескорисна против оружја из Божјег небеског арсенала спремног да се употреби на почетку селективног уништења. Да ли се надаш да ћеш бити поштеђен? Да ли си заузео чврст став на страни Јехове, онога који ’чува све који га љубе, а све бездушнике истребљује‘? (Псалам 145:20).

21, 22. Како ће се Софонија 1:17, 18 испунити у наше време?

21 Какав је ужасан дан суда проречен у Софонији 1:17, 18! „Притеснићу људе“, каже Јехова, „и они ће ко слепи ходити, јер на Јехову грешише. Крв њихову просућу као прах и пут њихову ко ђубре. Неће их моћи избавити ни сребро ни злато њихово у дан гнева Јеховиног. Сву ће земљу прождрети огањ љубоморе [„ревности“, ДК] његове, јер ће он за час [’све‘, ДК] становнике земље истребити.“

22 Као што је учинио у Софонијино време, тако ће Јехова ускоро притеснити ’све становнике земље‘, оне који одбијају да послушају његово упозорење. Пошто греше против Бога, беспомоћно ће ходати као слепи, немоћни да нађу излаз. У Јеховином дану суда, њихова крв ће бити ’просута као прах‘, као нешто безвредно. Њихов крај ће стварно бити сраман, јер ће Бог разбацати по земљи тела — чак утробу — тих злих људи, „ко ђубре“.

23. Иако преступници неће избећи „дан гнева Јеховиног“, коју наду садржи Софонијино пророчанство?

23 Нико не може спасти оне који се боре против Бога и његовог народа. Ни сребро, ни злато нису могли спасти преступнике из Јуде, баш као што ни скривена блага ни подмићивања неће пружити заштиту нити излаз „у дан гнева Јеховиног“ над хришћанским светом и остатком овог система ствари. У том дану пресуде „сву ће земљу прождрети“ огањ Божје ревности док он буде уништавао зле. Пошто верујемо Божјој пророчанској речи, ми смо уверени да смо сада дубоко у ’данима краја‘ (Данило 12:4). Јеховин дан суда је близу и Јехова ће ускоро извршити освету над својим непријатељима. Међутим, Софонијино пророчанство садржи и наду у ослобођење. Шта се онда захтева од нас ако желимо да будемо сакривени у дан Јеховиног гнева?

Како би одговорио?

• Како се Софонијино пророчанство испунило над Јудом и Јерусалимом?

• Шта очекује хришћански свет и све зле људе нашег доба?

• Зашто не треба да мислимо како је Јеховин дан суда у далекој будућности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Софонија је одважно објављивао да је близу Јеховин дан суда

[Извор]

Из Self-Pronouncing Edition of the Holy Bible, која има King James version и Revised version

[Слика на 15. страни]

Јеховин дан суда над Јудом и Јерусалимом дошао је када су они 607. пре н. е. пали у руке Вавилонаца

[Слика на 16. страни]

Да ли се надаш да ћеш бити поштеђен када Јехова буде уништавао зле?