Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражи Јехову пре дана његовог гнева

Тражи Јехову пре дана његовог гнева

Тражи Јехову пре дана његовог гнева

„Тражите Јехову... тражите правду, тражите смерност! Ваљда ће вас поштедети дан гнева Јеховиног!“ (СОФОНИЈА 2:3).

1. У каквом је духовном стању била Јуда када је Софонија започео своје пророчко дело?

 СОФОНИЈА је своје пророчко дело започео у пресудном периоду Јудине историје. Духовно стање нације пало је на јако ниске гране. Уместо да се узда у Јехову, народ је тражио вођство од паганских свештеника и астролога. Обожавање Вала уз ритуале плодности било је раширено у земљи. Народне вође — кнежеви, племићи и судије — противили су се баш онима које је требало да штите (Софонија 1:9; 3:3). Уопште није чудо што је Јехова одлучио да ’замахне својом руком‘ на Јуду и Јерусалим да их уништи! (Софонија 1:4).

2. Каква је нада постојала за Божје верне слуге у Јуди?

2 Међутим, иако је ситуација била тако лоша, постојао је зрачак наде. Сада је на престолу био Амонов син Јосија. Иако је био још дечкић, Јосија је искрено волео Јехову. Ако нови краљ обнови чисто обожавање у Јуди, како би то било охрабрујуће за мали број оних који верно служе Богу! Можда би им се придружили и други, те такође били сачувани у дан Јеховиног гнева.

Захтеви за преживљавање

3, 4. Која три захтева особа мора испунити да би била поштеђена у „дан гнева Јеховиног“?

3 Да ли би неко заиста могао да буде поштеђен у дан Јеховиног гнева? Да, ако би испунио три услова наведена у Софонији 2:2, 3. Док будемо читали ове стихове, обратимо нарочиту пажњу на те захтеве. Софонија је написао: „Пре но што се суд изврши и дан као плева прође; пре нег на вас падне гнев Јеховин пламени; пре нег на вас падне дан гнева Јеховиног! Тражите Јехову сви који сте кротки у земљи, који наредбе његове вршите; тражите правду, тражите смерност! Ваљда ће вас поштедети дан гнева Јеховиног!“

4 Значи, да би неко преживео он мора да тражи (1) Јехову, (2) правду и (3) смерност. Ти захтеви треба да нас и те како занимају данас. Зашто? Зато што као што су се Јуда и Јерусалим суочили с даном обрачуна у седмом веку пре н. е., тако и нације хришћанског света — заправо, сви зли људи — иду ка коначном обрачуну с Јеховом Богом у предстојећој ’великој невољи‘ (Матеј 24:21). Ако неко жели да буде поштеђен у то време мора сада предузети одлучну акцију. Како? Тако што ће тражити Јехову, тражити правду и тражити смерност пре него што буде прекасно!

5. Шта данас значи ’тражити Јехову‘?

5 Могао би рећи: ’Ја сам предани, крштени Божји слуга, Јеховин сведок. Зар већ не испуњавам те захтеве?‘ Па, потребно је више од предања Јехови. Израел је био предана нација, али у Софонијино време народ у Јуди није живео према том предању. Као последица тога, нација је на крају била одбачена. ’Тражити Јехову‘ данас значи да развијемо и чувамо срдачан лични однос с њим остајући повезани с његовом земаљском организацијом. То значи упознати како Бог гледа на ствари и водити рачуна о његовим осећањима. Јехову тражимо када пажљиво проучавамо његову Реч, медитирамо о њој и примењујемо њен савет у животу. Надаље, Јеховино вођство тражимо и када се горљиво молимо и следимо вођство његовог светог духа, а тада продубљујемо свој однос с њим и покренути смо да му служимо „свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом“ (Поновљени закони 6:5; Галатима 5:22-25; Филипљанима 4:6, 7; Откривење 4:11).

6. Како ’тражимо правду‘, и зашто је то могуће чак и у овом свету?

6 Други захтев који је споменут у Софонији 2:3 јесте да ’тражимо правду‘. Већина нас је извршила важне промене како бисмо испунили услове за хришћанско крштење, али морамо наставити да подржавамо Божја праведна мерила током целог свог живота. Неки који су добро почели, дозволили су да их упрља свет. Није лако тражити праведност, јер смо окружени људима који на полни неморал, лагање и друге грехе гледају као на нешто нормално. Па ипак, снажна жеља да угодимо Јехови може надјачати било коју тенденцију да тражимо одобравање света тако што бисмо се помешали с њим. Јуда је изгубила Божју наклоност зато што је опонашала оближње безбожне народе. Зато, уместо да се угледамо на свет, ’угледајмо се на Бога‘, тако што ћемо развијати „нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности“ (Ефешанима 4:24; 5:1).

7. Како ’тражимо смерност‘?

7 Трећа ствар која је споменута у Софонији 2:3 говори о томе да ако желимо да будемо поштеђени у дан Јеховиног гнева, морамо ’тражити смерност‘. Ми сваког дана долазимо у контакт с мушкарцима, женама и младима који су све само не смерни. За њих је благост мана. На подложност се гледа као на озбиљну слабост. Они су захтевни, себични, тврдоглави и мисле да се њихова лична „права“ и жеље морају задовољити по сваку цену. Како би било жалосно ако бисмо попримили неке од ових ставова! Сада је време да ’тражимо смерност‘. Како? Тако што ћемо бити подложни Богу, понизно прихватајући његову дисциплину и повинујући се његовој вољи.

Зашто „ваљда“ поштеђени?

8. На шта се указује речју „ваљда“ у Софонији 2:3?

8 Запази шта каже Софонија 2:3: „Ваљда ће вас поштедети дан гнева Јеховиног.“ Зашто се у обраћању ’кроткима у земљи‘ користи реч „ваљда“? Па, ти кротки су предузели позитивне кораке, али није било места за самоувереност. Они још нису били дошли до краја свог животног пута верности. Постојала је вероватноћа да неко од њих падне у грех. Исто је и с нама. Исус је рекао: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:13). Да, спасење у дан Јеховиног гнева зависи од тога да ли настављамо да чинимо оно што је исправно у његовим очима. Да ли си чврсто одлучан у томе?

9. Које је исправне кораке предузео млади краљ Јосија?

9 Очигледно реагујући на Софонијине речи, краљ Јосија је био подстакнут да ’тражи‘ Јехову. Писмо каже: „Осме године краљевања свога, док [Јосија] још беше дете [имао је око 16 година], поче тражити Бога Давида, оца свога“ (2. Летописа 34:3). Јосија је такође наставио да ’тражи правду‘ јер читамо: „Двадесете [„дванаесте“, ДК] године [када је Јосија имао око 20 година] поче чистити Јуду и Јерусалим од висина, од идола и од ликова резаних и ливених. Пред њим се раскопаше олтари Валови“ (2. Летописа 34:3, 4). Јосија је такође ’тражио смерност‘, понизно поступајући да би угодио Јехови тако што је чистио земљу од идолопоклонства и других обичаја криве религије. Колико мора да су се други смерни радовали овим догађајима!

10. Шта се 607. пре н. е. догодило у Јуди, и ко је био поштеђен?

10 Многи Јевреји су се током Јосијине владавине вратили Јехови. Међутим, већина се након смрти овог краља вратила старим путевима — обичајима који су били тотално неприхватљиви Богу. Као што је Јехова одлучио, Вавилонци су 607. пре н. е. освојили Јуду и уништили њен главни град Јерусалим. Па ипак, није све било изгубљено. Пророк Јеремија, Етиопљанин Авдемелех, Јонадавови потомци и други људи одани Богу били су поштеђени у тај дан Јеховиног гнева (Јеремија 35:18, 19; 39:11, 12, 15-18).

Божји непријатељи — пазите!

11. Зашто је данас изазов остати веран Богу, и шта би било добро да осмотре непријатељи Јеховиног народа?

11 Док очекујемо дан Јеховиног гнева над овим злим системом, ’суочавамо се с разним кушњама‘ (Јаков 1:2). У многим земљама које тврде да поштују слободу обожавања, свештенство уз помоћ манипулација користи свој утицај код световних власти како би се покренуло жестоко прогонство против Божјег народа. Бескрупулозни људи клевећу Јеховине сведоке и жигошу их као „опасан култ“. Али Бог зна шта они раде — и такви неће проћи некажњено. Било би добро да његови непријатељи осмотре шта се десило древним непријатељима његовог народа, као рецимо Филистејима. Пророчанство каже: „Газа [ће се] напустити, Аскалон ће пустош постати, Азот ће се усред дана протерати. Акрон ће се ишчупати.“ Филистејски градови Газа, Аскалон, Азот и Акрон биће опустошени (Софонија 2:4-7).

12. Шта се десило с Филистејом, Моавом и Амоном?

12 Пророчанство даље наставља: „Чуо сам ја хуле Моавске и увреде Амонских синова, кад мој народ ружише и бесно се подигоше на међе његове“ (Софонија 2:8). Египат и Етиопија су додуше патили од руку вавилонских освајача. Али каква је била Божја пресуда против Моава и Амона, нација које су потекле од Аврахамовог братанца Лота? Јехова је прорекао: „Моав ће као Содом бити, а синови Амонови као Гомор.“ За разлику од њихових преткиња — Лотових двеју ћерки које су преживеле уништење Содома и Гоморе — поносни Моав и Амон неће избећи Божје пресуде (Софонија 2:9-12; Постање 19:16, 23-26, 36-38). Где је данас Филистеја са својим градовима? Шта је с некада поносним Моавом и Амоном? Колико год да их тражиш, не можеш да их нађеш.

13. Шта је археологија открила у Ниниви?

13 У Софонијино време, асирско царство је било на врхунцу своје моћи. Описујући један део краљевске палате који је открио у асирској престоници Ниниви, археолог Остин Лајард је написао: „Плафони су... били подељени на квадрате, с насликаним цвећем или с ликовима животиња. Неки су били украшени слоновачом, а сваки квадрат је био оивичен елегантним ивицама и венцима. Изгледа да су греде, као и зидови одаја, били обложени или чак и поплочани златом и сребром; а за дрвенарију су коришћене веома ретке врсте дрвета, од којих је најуочљивији био кедар.“ Међутим, као што је предсказано у Софонијином пророчанству, Асирија ће бити уништена, а њена престоница Нинива биће „пустош“ (Софонија 2:13).

14. Како се Софонијино пророчанство испунило на Ниниви?

14 Само 15 година након што је Софонија изговорио ово пророчанство, моћна Нинива била је уништена, а њена краљевска палата претворена у крш. Да, тај поносни град био је претворен у прах. До које ће мере бити опустошен живописно је проречено овим речима: „Гем и ћук станиће се измеђ оглавака [порушених] стубова њених. Вика ће се с прозора чути, затирање ће на праговима бити“ (Софонија 2:14, 15). Величанствена здања у Ниниви биће подесна само као пребивалиште за ћукове и гемове. Са улица ће нестати звукови трговаца, повици ратника, певање свештеника. У тим улицама које су некада врвеле животом, чуће се само нека сабласна песма с прозора, можда жалосни пој неке птице или фијукање ветра. Нека на сличан начин заврше сви Божји непријатељи!

15. Шта можемо научити из онога што се десило Филистеји, Моаву, Амону и Асирији?

15 Шта можемо научити из онога што се десило Филистеји, Моаву, Амону и Асирији? Можемо научити ово: као Јеховине слуге, уопште не треба да се плашимо наших непријатеља. Бог види шта раде они који се противе његовом народу. Јехова је предузео акцију против својих непријатеља у прошлости, што значи да ће његове пресуде над целом настањеном земљом бити извршене и данас. Међутим, биће преживелих — ’велико мноштво из свих нација‘ (Откривење 7:9). И ти можеш бити међу њима — али само ако и даље тражиш Јехову, правду и смерност.

Тешко дрским преступницима!

16. Шта је у Софонијином пророчанству речено о Јудиним кнезовима и религиозним вођама, и зашто те речи одговарају хришћанском свету?

16 Софонијино пророчанство се опет усредсређује на Јуду и Јерусалим. У Софонији 3:1, 2 пише: „Тешко граду бунтовном и окаљаном, граду насилничком! Не слуша гласа никаквога, не прима наука [„дисциплину“, NW]; не узда се у Јехову, не приступа Богу своме.“ Како је трагично што народ није обраћао пажњу када је Јехова настојао да га дисциплинује! Безобзирност кнежева, племића и судија заиста је била за жаљење. Софонија је осудио бестидност религиозних вођа, говорећи: „Дрски су му и неверни пророци. Свештеници његови скврне свете ствари и закон изврћу“ (Софонија 3:3, 4). Како ове речи добро одговарају данашњој ситуацији пророка и свештеника хришћанског света! Они су дрско уклонили Божје име из својих превода Библије и научавају доктрине којима се погрешно приказује Онај кога тврде да обожавају.

17. Зашто да наставимо објављивати добру вест без обзира да ли људи слушају или не слушају?

17 Јехова је био пун обзира према свом древном народу и упозоравао га на то шта ће урадити. Слао је своје слуге пророке — између осталих и Софонију и Јеремију — како би подстакао народ да се покаје. Да, „Јехова... не чини неправде. Свако јутро суд свој на светлост износи, никад не изостаје.“ Какав је био одзив? „Али ко је бездушан тај не зна за стид“ (Софонија 3:5). Слично упозорење се и данас објављује. Ако си објавитељ добре вести, ти учествујеш у том делу упозоравања. Настави да без престанка објављујеш добру вест! Било да људи слушају или не слушају, твоја служба је с Божјег становишта успешна докле год је верно извршаваш; нема потребе да се стидиш докле год с ревношћу обављаш Божје дело.

18. Како ће се испунити Софонија 3:6?

18 Извршење Божје пресуде неће бити ограничено на уништење хришћанског света. Јехова проширује своју осуду да би укључио све народе: „Истребио сам народе; разорене су куле њихове, затро сам улице њихове, нико њима не пролази; градови су им раскопани“ (Софонија 3:6). Те речи су толико сигурне да Јехова говори о уништењу као да је оно већ било. Шта се десило градовима у Филистеји, Моаву и Амону? И шта је са асирском престоницом, Нинивом? Њихово уништење служи као упозоравајући пример данашњим нацијама. Бог се не може исмејавати.

Настави да тражиш Јехову

19. Која питања за размишљање можемо себи поставити?

19 У Софонијино време, Бог је излио свој гнев на оне који су злурадо ’кварили сва дела своја‘ (Софонија 3:7). Исто ће бити и у наше време. Да ли видиш доказе да је Јеховин дан гнева близу? Да ли и даље ’тражиш Јехову‘ тако што његову Реч читаш редовно — свакодневно? Да ли ’тражиш правду‘ тако што живиш морално чистим животом у складу с Божјим мерилима? И да ли ’тражиш смерност‘ тако што показујеш смеран, подложан став према Богу и његовим припремама за спасење?

20. Која ћемо питања осмотрити у закључном чланку ове серије о Софонијином пророчанству?

20 Ако верно наставимо да тражимо Јехову, правду и смерност, можемо очекивати да ћемо се радовати богатим благословима већ сада — да, чак и у овим ’последњим данима‘ у којима се испитује наша вера (2. Тимотеју 3:1-5; Пословице 10:22). Али, вероватно се питамо: ’На који смо начин благословљени као данашње Јеховине слуге, и које будуће благослове Софонијино пророчанство истиче за оне који ће бити поштеђени у дану Јеховиног гнева који се тако брзо примиче?‘

Како би одговорио?

• Како људи ’траже Јехову‘?

• Шта спада у то да се ’тражи правда‘?

• Како можемо ’тражити смерност‘?

• Зашто треба да наставимо да тражимо Јехову, правду и смерност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Да ли тражиш Јехову путем библијског студија и горљиве молитве?

[Слика на 21. страни]

Будући да наставља да тражи Јехову, велико мноштво ће преживети дан његовог гнева