Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можеш ли бити заиста срећан?

Можеш ли бити заиста срећан?

Можеш ли бити заиста срећан?

ЏОРЏ је свакога поздрављао са осмехом. За њега је живот био дар вредан уживања. Његова срећа и оптимизам били су му заштитни знак — и то чак и више откад су почеле да га сустижу старачке тегобе. Све до своје смрти, Џорџ је био познат као једна срећна особа. Да ли си и ти срећан попут њега? Да ли на сваки нови дан гледаш као на дар вредан уживања? Или га дочекујеш безвољно па чак и равнодушно? Да ли те нешто лишава среће?

Срећа се дефинише као благостање које је релативно трајно. Њу карактеришу емоције почев од задовољства па све до дубоке и интензивне радости, као и природна жеља да такво стање увек траје. Да ли таква срећа стварно постоји?

Данашње друштво унапређује гледиште да су људи срећни само онда када су прилично богати. Милиони њих се држе брзог темпа у свом махнитом настојању да се обогате. Чинећи то, многи жртвују међуљудске односе и друге важне ствари у животу. Попут мрава у мравињаку, они непрестано журе и скоро да немају времена ни да размисле о ономе што раде или да обрате пажњу једни на друге. Сасвим је разумљиво што има „све више људи код којих је установљена депресија“, каже један извештај из новина Los Angeles Times, „а све више се смањује старосно доба у којој [она] почиње... На списковима које добијају компаније за производњу лекова антидепресиви су најтраженији“. Покушавајући да потисну своје проблеме, милиони људи се дрогирају или користе алкохол. Неки навелико троше новац када се осећају депресивно. Према једној анкети „жене су најсклоније томе да удовољавају себи у куповини, што им је као једна врста терапије“, кажу британске новине The Guardian. „У односу на мушкарце, код њих је трипут већа вероватноћа да ће отићи у куповину када су депресивне.“

Међутим, права срећа се не може наћи у продавници, у флаши, у таблетама, шприцу или на банковном рачуну. Срећа није на продају; она је бесплатна. Где можемо наћи тако драгоцени дар? То ћемо размотрити у наредном чланку.