Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радост због оних који ходе у светлу

Радост због оних који ходе у светлу

Радост због оних који ходе у светлу

’Ходите да идемо к светлости Јеховиној‘ (ИСАИЈА 2:5).

1, 2. (а) Колико је важна светлост? (б) Зашто је толико озбиљно упозорење да ће тама покрити Земљу?

 ЈЕХОВА је Извор светлости. Библија за њега каже да је „створио сунце да дању светли, и поставио месец и звезде да светле ноћу“ (Јеремија 31:35; Псалам 8:4). Он је тај који је створио наше Сунце које је заправо огромни нуклеарни реактор који у свемир испушта енормне количине енергије, од које део у облику светлости и топлоте. Врло мали проценат те енергије која до нас стиже у облику сунчеве светлости подржава живот на овој планети. Без сунчеве светлости не бисмо могли да постојимо. Земља би била беживотна планета.

2 Имајући то на уму, можемо разумети колико је озбиљна ситуација коју је описао пророк Исаија. Он је рекао: „Ено мрак покрива земљу и тама народе“ (Исаија 60:2). Наравно, то се не односи на таму у физичком смислу. Исаија није мислио да ће Сунце, Месец и звезде једног дана престати да сијају (Псалам 89:37, 38; 136:7-9). Уместо тога, говорио је о духовној тами. Али и духовна тама је смртоносна. Гледано на дуге стазе, не можемо живети без духовног светла, баш као што не можемо живети ни без физичке светлости (Лука 1:79).

3. С обзиром на Исаијине речи, шта хришћани треба да раде?

3 С обзиром на то, потребно је да озбиљно обратимо пажњу на то што Исаијине речи, иако су се испуниле на древној Јуди, имају веће испуњење данас. Да, свет је у овом нашем времену обавијен духовном тамом. У тако опасној ситуацији, духовно светло је од највеће важности. Управо због тога хришћани треба да послушају Исусову опомену: „Нека ваше светло светли пред људима“ (Матеј 5:16). Верни хришћани могу осветлити таму за кротке и тако им пружити прилику да добију живот (Јован 8:12).

Доба таме у Израелу

4. Када су се Исаијине пророчанске речи најпре испуниле, и каква је ситуација владала већ у његово време?

4 Исаијине речи о тами која прекрива Земљу имале су прво испуњење када је Јуда лежала опустошена, а њен народ био у изгнанству у Вавилону. Међутим, чак и пре тога, већина из нације је у Исаијино време већ била завијена у духовну таму, што га је покренуло да овако подстиче своје земљаке: „Доме Јаковљев, ходи да идемо к светлости Јеховиној!“ (Исаија 2:5; 5:20).

5, 6. Шта је допринело тами у Исаијино време?

5 Исаија је пророковао у Јуди „за време Озије, Јотама, Ахаза и Језекије, краљева Јудиних“ (Исаија 1:1). Било је то бурно време политичких немира, религиозног лицемерја, судске корумпираности и тлачења сиромашних. Чак и током владања верних краљева, као што је Јотам, на врховима многих брда могли су се видети олтари лажних богова. Под неверним краљевима, ситуација је била још гора. На пример, зли краљ Ахаз је отишао толико далеко да је у ритуалном жртвовању принео своје дете богу Молоху. То је заиста била тама! (2. Краљевима 15:32-34; 16:2-4).

6 Ситуација на међународном нивоу такође је била мрачна. Моав, Едом и Филистеја претећи су стајали на границама Јуде. Северно краљевство Израел, иако у крвном сродству, било је заклети непријатељ. Још северније, Сирија је претила да угрози мир у Јуди. Још опаснија је била окрутна Асирија, која је увек вребала прилику да увећа своју моћ. Током периода Исаијиног прорицања, Асирија је потпуно уклонила Израел с мапа и малтене разорила Јуду. Једно време је сваки утврђени град у Јуди изузев Јерусалима био у рукама Асираца (Исаија 1:7, 8; 36:1).

7. Који су пут изабрали Израел и Јуда, и како је Јехова реаговао?

7 Народ који је био у савезу с Богом претрпео је такве катастрофе јер Израел и Јуда нису били лојални Богу. Попут оних који се спомињу у књизи Пословица, они су ’скренули с правог пута, и стазама мрачним ишли‘ (Пословице 2:13). Међутим, иако је Јехова био љут на свој народ, он га није сасвим напустио. Уместо тога, подигао је Исаију и друге пророке како би пружио духовно светло свакоме у народу ко је још увек желео да верно служи Јехови. Светло које је пружано преко ових пророка заиста је било драгоцено! Оно је значило живот.

Данашње време таме

8, 9. Шта доприноси данашњој тами у свету?

8 Ситуација у Исаијино време била је веома слична данашњим околностима. Данас су људске вође окренуле леђа Јехови и његовом устоличеном Краљу Исусу Христу (Псалам 2:2, 3). Религиозне вође хришћанског света заводе своје стадо. Такве вође тврде да служе Богу, али већина њих у ствари велича богове овог света — национализам, милитаризам, богатство и истакнуте личности — а о научавању паганских доктрина да и не говоримо.

9 Хришћанске религије су у једном месту за другим укључене у ратове и грађанске сукобе у којима се спроводе етничко чишћење и друге страхоте. Осим тога, уместо да заступају библијски морал, многе цркве или зажмуре или активно подржавају неморалне поступке као што су блуд и хомосексуалност. Због тога што одбацују библијска мерила, стада хришћанског света су попут оних људи о којима је говорио древни псалмиста: „Ништа не знају нити разумеју, по тами лутају“ (Псалам 82:5). Стварно је хришћански свет у дубокој тами као што је била и древна Јуда (Откривење 8:12).

10. Како светло светли у данашњој тами, и како кротки извлаче користи?

10 Усред такве таме, Јехова чини да светло светли ради кротких. У ту сврху он користи своје помазане слуге на Земљи, ’верног и разборитог роба‘, и они су ти који ’светле као светлиоци у свету‘ (Матеј 24:45; Филипљанима 2:15). Та класа роба, коју подупиру милиони другова из редова ’других оваца‘, рефлектује духовно светло темељено на Божјој Речи, Библији (Јован 10:16). У овом мрачном свету, такво светло даје наду кроткима, помаже им да развију однос с Богом и да избегавају духовне замке. Оно је драгоцено, оно значи живот.

’Име твоје славим‘

11. Које је информације Јехова дао у Исаијино време?

11 У мрачним данима током којих је живео Исаија и у још мрачнијим данима након тога када су Вавилонци одвели Јеховин народ у заробљеништво, какво је вођство Јехова пружао? Осим пружања моралног вођства, он је унапред јасно изложио како ће остварити оно што је намеравао са својим народом. Осмотри, рецимо, задивљујуће пророчанство које се налази у Исаији у поглављима 25–27. Речи из ових поглавља показују како је Јехова тада решавао ствари и како то данас ради.

12. Шта Исаија од срца каже?

12 Исаија најпре каже: „Јехова, ти си Бог мој, узвисиваћу те, име ћу твоје славити.“ Какав искрен израз хвале! Али шта је овог пророка покренуло да изрекне овакву молитву? Главни фактор се открива у другом делу тог стиха, где читамо: „Јер си [Јехова] велика дела учинио, и намере твоје верно се испунише!“ (Исаија 25:1).

13. (а) Које спознање је ојачало Исаијино цењење према Јехови? (б) Шта можемо научити из Исаијиног примера?

13 До Исаијиних дана, Јехова је извршио многа чуда за Израел, и она су записана. Исаија је очигледно био упознат с тим записима. На пример, знао је да је Јехова извео свој народ из ропства у Египту и да га је код Црвеног мора сачувао од гнева фараонове војске. Знао је да је Јехова водио свој народ кроз пустош и да га је довео у Обећану земљу (Псалам 136:1, 10-26). Такви историјски извештаји су показали да је Јехова Бог веран и истинит. Његове „намере“ — све ствари које је наумио — обистињују се. Божански пружено тачно спознање ојачало је Исаију да и даље ходи у светлу. Зато је он одличан пример за нас. Ако пажљиво проучавамо Божју писану Реч и примењујемо је у свом животу, и ми ћемо остати у светлу (Псалам 119:105; 2. Коринћанима 4:6).

Град је уништен

14. Шта је проречено о једном граду, и који је то град вероватно био?

14 Један пример Божјег наума налазимо у Исаији 25:2, где читамо: „Од града [си] гомилу камења начинио, од тврдога града рушевине; уништен је град туђинаца. Никад се он више саградити неће.“ Који је то град? Вероватно је Исаија пророчански говорио о Вавилону. Заиста, дошло је време кад је Вавилон постао само гомила камења.

15. Која „велика варош“ данас постоји, и шта ће бити с њом?

15 Да ли град који је споменуо Исаија има неки данашњи пандан? Да. Књига Откривења говори о ’великој вароши која има краљевство над краљевима земље‘ (Откривење 17:18). Та велика варош је „Вавилон Велики“, светско царство криве религије (Откривење 17:5). Данас главни део Вавилона Великог сачињава хришћански свет, чије свештенство предводи у противљењу делу проповедања које спроводи Јеховин народ (Матеј 24:14). Међутим, ускоро ће и Вавилон Велики попут древног Вавилона бити уништен тако да више никада не буде подигнут.

16, 17. Како су Јехову прославили његови непријатељи у древно и у савремено доба?

16 Шта још Исаија прориче о ’тврдом граду‘? Обраћајући се Јехови, Исаија каже: „За то ће те славити народ силан, град страшнијех народа бојаће те се“ (Исаија 25:3ДК). Како ће тај непријатељски град, „град страшнијех народа“, славити Јехову? Па, сети се шта се десило најмоћнијем вавилонском краљу, Навуходоносору? Након отрежњавајућег искуства које је показало колико је слаб, био је приморан да призна Јеховину величину и Његову свемоћну силу (Данило 4:34, 35). Када Јехова исказује своју моћ, чак су и његови непријатељи приморани да — иако нерадо — признају његова моћна дела.

17 Да ли је Вавилон Велики икада био приморан да призна Јеховина моћна дела? Да. Јеховине помазане слуге су током Првог светског рата проповедале под невољом. Године 1918. су одведени у духовно заточеништво када су водећи чланови Watch Tower Society-ја били затворени. Организовано дело проповедања практично је стало. А онда их је Јехова 1918. обновио и улио им нову снагу својим духом, након чега су они кренули да испуне своје опуномоћење да проповедају добру вест по целој настањеној Земљи (Марко 13:10). У књизи Откривења је поред овога проречено и како ће то утицати на њихове непријатеље. Они се „уплашише и дадоше славу Богу небеском“ (Откривење 11:3, 7, 11-13). Није да су се сви обратили, већ су били приморани да признају моћно Јеховино дело у том случају, баш као што је Исаија прорекао.

„Слабом уточиште“

18, 19. (а) Зашто непријатељи нису успели да сломе интегритет Јеховиног народа? (б) Како ће се угушити ’песма тирјанина‘?

18 Осврћући се сада на Јеховино љубазно опхођење са онима који ходе у светлу, Исаија каже Јехови: „Слабом [си] уточиште био, уточиште невољноме у тескоби његовој, спас од олује, заклон од жеге; јер је јарост тирјанска као вихор који на бедем удара. Туђинску си вреву савладао као што сенком од облака припеку у сухој земљи савлађујеш. Тако се угушише и победне песме тирјанина“ (Исаија 25:4, 5).

19 Тирани су од 1919. покушавали све не би ли сломили интегритет правих обожавалаца, али нису успели у томе. Зашто? Зато што је Јехова уточиште и заклон за свој народ. Он пружа хладан заклон од жестоке врућине прогонства и стоји као чврст бедем наспрам вихора противљења. Ми који ходимо у Божјем светлу с поверењем очекујемо време када ће се ’угушити песме тирјанина‘. Да, једва чекамо дан када Јеховиних непријатеља више неће бити.

20, 21. Коју гозбу Јехова пружа, и шта ће та гозба укључивати у новом свету?

20 Осим што штити своје слуге Јехова чини још нешто. Он се брине за њих као њихов Отац пун љубави. Након што је 1919. ослободио свој народ из Вавилона Великог, приредио им је победничку гозбу, обиље духовне хране. То је проречено у Исаији 25:6, где читамо: „Јехова над војскама на овој гори гозбу спрема свима народима земље, гозбу од сочних јела, гозбу од старих вина, од сочних јела и сржи, од старих чистих вина.“ Стварно је благослов што учествујемо у тој гозби! (Матеј 4:4). ’Јеховин сто‘ је заиста препун добрих ствари за јело (1. Коринћанима 10:21). Преко ’верног и разборитог роба‘ дато нам је све што би нам икада требало у духовном смислу.

21 Има још тога поред ове гозбе од Бога. Духовна гозба коју сада имамо подсећа нас на обиље физичке хране које ће бити у Божјем обећаном новом свету. Тада ће „гозбу од сочних јела“ сачињавати и обиље физичке хране. Нико неће бити гладан ни у физичком, ни у духовном смислу. Какво ће то олакшање бити за драге верне особе које сада пате због проречених „несташица хране“ које су део ’знака‘ Исусове присутности! (Матеј 24:3, 7). Њих заиста теше псалмистине речи. Он је рекао: „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора!“ (Псалам 72:16).

22, 23. (а) Који „застор“, то јест која ’копрена‘ ће се уклонити, и како? (б) Како ће се уклонити ’срамота Јеховиног народа‘?

22 Послушај сада једно још лепше обећање. Упоређујући грех и смрт са ’застором‘ и ’копреном‘, Исаија каже: „И на овој гори он [Јехова] копрену кида која све народе покрива, застор којим сви су народи застрти“ (Исаија 25:7). Помисли само! Неће више бити греха и смрти који притискају човечанство као неки прекривач који гуши. Колико чезнемо за временом када ће се користи Исусове откупне жртве у потпуности применити на послушно и верно човечанство! (Откривење 21:3, 4).

23 Указујући на то славно време, надахнути пророк нас уверава: „[Бог] за навек и смрт уништава. Јехова, Вечни, утире сузе са свачијег лица, и срамоту свог народа с целе земље скида. Јер проговори Јехова“ (Исаија 25:8). Нико неће умрети природном смрћу нити ће плакати због смрти вољене особе. Какав ће благослов то бити! Осим тога, нигде на Земљи се неће чути срамоћење и лажна пропаганда коју Бог и његове слуге толико дуго трпе. Зашто се неће чути? Зато што ће Јехова уклонити њихов извор — оца лажи, Сатану Ђавола, заједно с целим његовим семеном (Јован 8:44).

24. Како они који ходе у светлу реагују на Јеховина моћна дела која он чини у њихову корист?

24 Након размишљања о оваквим манифестацијама Јеховине моћи, они који ходе у светлу покренути су да ускликну: „Гле, то је Бог наш у ког се уздамо, он је нас спасао; то је Јехова, у ког се уздамо, радујмо се, веселимо се за спасење његово [„од њега“, NW]!“ (Исаија 25:9). Ускоро ће праведни људи имати многе разлоге за радост. Тама ће у потпуности бити искорењена и верни ће у сву вечност бити у обиљу Јеховиног светла. Да ли иједна друга нада може бити тако славна? Стварно не може!

Можеш ли објаснити?

• Шта је данас важно да бисмо ходили у светлу?

• Зашто је Исаија величао Јеховино име?

• Зашто непријатељи никада неће сломити интегритет Божјег народа?

• Који богати благослови очекују оне који ходе у светлу?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 12, 13]

Становници Јуде су жртвовали децу Молоху

[Слике на 15. страни]

Спознање о Јеховиним моћним делима покренуло је Исаију да велича Јеховино име

[Слика на 16. страни]

Праведници ће заувек бити у обиљу Јеховиног светла