Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је духовни рај?

Шта је духовни рај?

Шта је духовни рај?

ГУСТАВО је одрастао у једном градићу у Бразилу. a Од детињства је поучаван да добри људи после смрти иду на небо. Није ништа знао о Божјој намери да ће верни људи једнога дана имати савршен живот у земаљском рају (Откривење 21:3, 4). Није знао још нешто. Није схватао да би чак и сада могао бити у једном духовном рају.

Јеси ли икада чуо за тај духовни рај? Знаш ли шта је то и шта је потребно да бисмо били део њега? Свако ко жели да буде заиста срећан треба да сазна за тај рај.

Пронаћи духовни рај

Можда звучи нереално када се каже да чак и данас човек може живети у рају. За овај свет се не може рећи да је рај. Тако много људи доживљава оно што је један древни јеврејски краљ описао следећим речима: „Гле, потиштени сузе лију, и никог нема да их утеши! У рукама су оних који их муче, и нико их не теши!“ (Проповедник 4:1). Стотине милиона људи пати под поквареним политичким, религиозним и економским системима, и нема им олакшања, „нико их не теши“. Многи други се боре да плате своје рачуне, да одгаје децу и ураде много тога што је потребно да би преживели. Њима би такође добродошао неко ко би их утешио, ко би им макар мало олакшао терет. Живот свих њих далеко је од рајског живота.

Где се онда налази духовни рај? Грчка и хебрејска реч које се преводе као „рај“ носе мисао о парку или врту, мирном месту за опуштање и обнављање духа. Библија обећава да ће једнога дана Земља бити дослован рај, дом налик врту за безгрешан људски род (Псалам 37:10, 11). Имајући то на уму, увиђамо да је духовни рај једно окружење које годи очима и умирује нерве, и које омогућује човеку да има мир с другима и с Богом. Данас, као што је и Густаво открио, такав рај постоји и у њему има све више људи.

Када је имао 12 година, Густаво је одлучио да буде римокатолички свештеник. Уз родитељски пристанак, уписао је богословију. Тамо се бавио музиком, глумом и политиком, што је црква популаризовала да би привукла младе. Знао је да се од свештеника очекује да буде посвећен народу и да не може да се жени. Па ипак, неки од свештеника и студената богословије које је он познавао упустили су се у неморал. У једном таквом окружењу Густаво је убрзо почео много да пије. Очигледно да до тада још увек није пронашао духовни рај.

Једнога дана је прочитао неки библијски трактат који је говорио о земаљском рају. То га је навело да размишља о сврси живота. Он каже: „Почео сам често да читам Библију, али је нисам разумео. Чак нисам видео ни да Бог има име.“ Напустио је богословију и обратио се Јеховиним сведоцима тражећи помоћ да разуме Библију. Након тога је брзо напредовао и ускоро је предао свој живот Богу. Сазнао је шта је духовни рај.

Народ за Божје име

Густаво је сазнао да Божје име Јехова није само нека занимљива информација за човека који проучава Библију (Излазак 6:3). Оно је од пресудне важности за право обожавање. Исус је поучио своје следбенике да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Говорећи о незнабошцима који су постали хришћани, ученик Јаков је рекао: „Бог [је]... обратио пажњу на нације да из њих узме народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14). У првом веку, ’народ за његово име‘ сачињавала је хришћанска скупштина. Постоји ли данас народ за Божје име? Постоји. Густаво је схватио да су Јеховини сведоци тај народ.

Јеховини сведоци су активни у 235 земаља и подручја. Има их преко шест милиона, а још осам милиона заинтересованих особа посећује њихове састанке. Широм света су познати по својој јавној служби и тиме испуњавају Исусове речи: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама“ (Матеј 24:14). Зашто је Густаво имао осећај да је пронашао духовни рај у друштву Јеховиних сведока? Он каже: „Упоређивао сам оно што сам видео у свету, а посебно на богословији са оним што сам нашао код Јеховиних сведока. Огромна разлика јесте у љубави која постоји међу Сведоцима.“

И други су рекли нешто слично о Јеховиним сведоцима. Једна млада Бразилка по имену Миријам рекла је: „Нисам знала како да будем срећна, чак ни у својој породици. Међу Јеховиним сведоцима сам први пут видела љубав на делу.“ Човек који се зове Кристијан је рекао: „Понекад сам се бавио спиритизмом, мада ми религија није била важна. Више сам ценио мој положај у друштву и посао инжењера. Па ипак, када је моја жена почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима примећивао сам промене код ње. Такође сам био задивљен радошћу и ревношћу хришћанке која ју је посећивала.“ Зашто људи говоре овако о Јеховиним сведоцима?

Шта је духовни рај?

Нешто по чему се Јеховини сведоци истичу јесте њихово цењење за библијско спознање. Они верују да је Библија истинита и да је она Божја Реч. Међутим, они нису задовољни само тиме што знају основе своје религије. Они имају сталан програм личног проучавања и читања Библије. Што је особа дуже повезана с Јеховиним сведоцима то више сазнаје о Богу и његовој вољи која је откривена у Библији.

Такво спознање Јеховине сведоке ослобађа од онога што људима одузима срећу, као што су сујеверје и штетне идеје. Исус је рекао: „Истина ће вас ослободити“, а Јеховини сведоци су установили да је то тачно (Јован 8:32). Фернандо који се једно време бавио спиритизмом каже: „Сазнање о вечном животу било је огромно олакшање. Плашио сам се тога да ћемо једном моји родитељи или ја умрети.“ Истина је ослободила Фернанда од страха од духовног света и од такозваног загробног живота.

Према Библији, спознање о Богу је тесно повезано с рајем. Пророк Исаија је рекао: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

Наравно, спознање само по себи није довољно да би се постигао тај мир који је Исаија прорекао. Човек мора да поступа по ономе што учи. Фернандо је прокоментарисао: „Када особа развија плодове духа она доприноси духовном рају.“ Он је указивао на речи апостола Павла који је добре особине које хришћанин треба да развија назвао ’плодом духа‘. Он их је и набројао, а то су „љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самоконтрола“ (Галатима 5:22, 23).

Да ли сада запажаш зашто би повезаност с једном заједницом људи, који настоје да развијају овакве особине, заиста била попут боравка у рају? Духовни рај којег је прорекао пророк Софонија заиста би постојао међу таквим људима. Он је рекао: ’Неће они безакоње учинити, неће лаж говорити, нити ће се преваран језик у устима њиховим наћи; ал’ ће они пасти, и одмараће се, и нико им сметати неће‘ (Софонија 3:13).

Суштинска улога љубави

Можда си запазио да је љубав први плод духа који је Павле споменуо. То је особина о којој Библија много говори. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35). Истина, Јеховини сведоци нису савршени. И они понекад имају међусобне проблеме као што су их имали и Исусови апостоли. Али они се стварно међусобно воле и моле се за подршку светог духа док развијају ову особину.

Као резултат тога, њихово обожавање је јединствено. Међу њима нема племенске нити расне подвојености. У ствари, многи Сведоци који су се нашли усред етничког чишћења и расног геноцида током последњих година 20. века штитили су једни друге и то чак ризикујући и сопствени живот. Премда долазе „из свих нација и племена и народа и језика“, они имају јединство које је тешко разумети док се не доживи (Откривење 7:9).

Рај међу онима који врше Божју вољу

У том духовном рају нема места за похлепу, неморал и себичност. Хришћанима је речено: „Не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља“ (Римљанима 12:2). Када живимо чистим, моралним животом и када и у другим погледима вршимо Божју вољу, ми потпомажемо изградњу духовног раја, а и доприносимо својој сопственој срећи. Карла је утврдила да је то тачно. Она каже: „Отац ме је учио да напорно радим како бих постала финансијски независна. Али премда ми факултетско образовање даје осећај сигурности, недостаје ми породично јединство и сигурност коју нам може пружити само спознање из Божје Речи.“

Наравно, то што неко ужива у духовном рају не отклања проблеме у животу. Хришћани и даље оболевају. Народ међу којим живе може се уплести у грађанске сукобе. Многи подносе сиромаштво. Па ипак, то што имамо близак однос с Јеховом Богом — што је пресудан чинилац духовног раја — значи да се можемо уздати у његову подршку. Заиста, он нас позива да ’ставимо наше бреме на њега‘, и многи могу посведочити како их је на изванредан начин подржао у најтежим ситуацијама (Псалам 55:22, ДК; 86:16, 17). Бог обећава да ће бити са својим обожаваоцима чак и у ’долини сенке смрти‘ (Псалам 23:4). Поверење у Божју спремност да нас подржи помаже нам да сачувамо „Божји мир који превазилази сваку мисао“, што је кључ за духовни рај (Филипљанима 4:7).

Доприносити духовном рају

Већина људи воли да посети неки парк или врт. Они воле да шетају њим или да седну на клупу и уживају у окружењу. На сличан начин, многи уживају у дружењу с Јеховиним сведоцима. Они увиђају да је то пријатељство освежавајуће, мирољубиво и окрепљујуће. Међутим, да би један прелеп врт и даље био рајски врт потребно га је одржавати. Слично томе, у овом свету који нимало не личи на рај постоји духовни рај захваљујући томе што га Јеховини сведоци негују, и томе што Бог благосиља њихов труд. Како онда неко може да на смисаон начин доприноси овом рају?

Прво, потребно је да се дружиш са скупштином Јеховиних сведока, проучаваш Библију с њима и стичеш библијско спознање, што је темељ духовног раја. Карла је запазила: „Нема духовног раја без духовне хране.“ То подразумева редовно читање Божје Речи и размишљање о ономе што читаш. Стечено спознање ће те још више приближити Јехови Богу и заволећеш га. Такође ћеш научити да разговараш с њим у молитви и да тражиш вођство, као и његов дух да те подржи док вршиш његову вољу. Исус нам је рекао да истрајемо у молитви (Лука 11:9-13). Апостол Павле је рекао: „Непрестано се молите“ (1. Солуњанима 5:17). Предност да разговараш с Богом у молитви имајући апсолутно поверење да те он чује јесте један важан чинилац духовног раја.

Како време буде одмицало, твој живот ће се захваљујући оном што учиш мењати набоље, и на крају ћеш пожелети да причаш с другима о томе. Тада ћеш моћи да послушаш Исусову заповест: „Нека ваше светло светли пред људима, да виде ваша добра дела и дају славу вашем Оцу који је на небесима“ (Матеј 5:16). Преношење спознања о Јехови Богу и Исусу Христу другима и захваљивање за велику љубав коју су они показали према човечанству доноси много среће.

Долази време када ће цела Земља бити дослован рај — врту слично место без загађења и прикладан дом за верно човечанство. То што у овим ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ постоји духовни рај јесте доказ Божје моћи и предукус онога што он може и што ће остварити у будућности (2. Тимотеју 3:1).

Чак и сада, они који уживају у духовном рају доживљавају у духовном смислу испуњење Исаије 49:10: „Неће бити ни гладни ни жедни, неће их ни жега ни сунце убити, јер који се њима смиловао, он ће их водити, водиће их живој води.“ Жозе потврђује истинитост тога. Он је сањарио о томе да постане познат музичар, али пронашао је више задовољства у служењу Богу заједно с хришћанском скупштином. Он каже: „Сада уживам у смисаоном животу. Осећам се сигурно у хришћанском братству, и знам да је Јехова Отац пун љубави коме можемо веровати.“ Жозеова срећа — као и срећа милиона других попут њега — добро је описана у Псалму 64:11: „Веселиће се праведник у Јехови, и уздаће се у њега.“ Какав диван опис духовног раја!

[Фуснота]

a Особе које су поменуте заиста постоје, али су нека имена промењена.

[Слика на 10. страни]

Док уживаш у духовном рају, помажи у томе да се он шири!