Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добра вест о Краљевству — шта је то?

Добра вест о Краљевству — шта је то?

Добра вест о Краљевству — шта је то?

Протекле године је у 235 земаља широм света 6 035 564 људи, и младих и старих, провело 1 171 270 425 сати причајући другима о њој. Осим што су је преносили усмено, уручили су другима више од 700 милиона примерака штампаног материјала да би је објавили и објаснили. Такође су дистрибуисали на хиљаде аудио и видео касета да би је ширили. О чему је реч?

РЕЧ је о доброј вести о Божјем Краљевству. Заиста, никада се раније у људској историји „ова добра вест о краљевству“ није проповедала у толикој мери у коликој то данас видимо (Матеј 24:14).

Сви они коју широм света обављају то дело проповедања и поучавања јесу добровољци. Са световног гледишта, можда изгледа да су неквалификовани за тај задатак. Како онда објаснити њихову одважност и њихов успех? Главни фактор је снага добре вести о Краљевству, јер је то вест о благословима које ће човечанство добити. То су благослови за којима чезну сви људи— срећа, растерећеност од економских тешкоћа, добра владавина, мир и сигурност и још нешто на шта многи и не помишљају — вечни живот! То је заиста добра вест за људе који трагају за смислом и сврхом живота. Да, у свим овим благословима и у још многим другим можеш уживати уколико се одазовеш и повољно реагујеш на објављивање добре вести о Краљевству.

Шта је то Краљевство?

Међутим, какво је то Краљевство које се објављује као добра вест? То је Краљевство за које су милиони поучени да се моле следећим познатим речима: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10).

То је Краљевство о ком је говорио јеврејски пророк Данило пре више од 25 векова, написавши: „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44).

Према томе, добра вест је вест о Краљевству, то јест владавини од Бога која ће уклонити сву злоћу и затим владати над целом Земљом. Оно ће остварити Створитељеву првобитну намеру за човечанство и Земљу (Постање 1:28).

’Приближи се небеско краљевство‘

Пре скоро 2000 година, добру вест о Краљевству је први јавно објављивао један предани човек који је својом појавом и понашањем привлачио много пажње. Тај човек је био Јован Крститељ, син јеврејског свештеника Захарије и његове жене Јелисавете. Јован је носио одећу од камиље длаке и кожни појас око бедара, попут пророка Илије који га је предочавао. Али оно што је привукло пажњу многих била је његова порука. „Покајте се“, објављивао је, „јер се приближи небеско краљевство“ (Матеј 3:1-6).

Јованови слушаоци били су Јевреји, који су се изјашњавали као обожаваоци правог Бога Јехове. Као нација су око 1500 година раније прихватили савез Закона који је дат посредством Мојсија. У Јерусалиму се још увек налазио величанствени храм где су се у складу са Законом приносиле жртве. Јевреји су били уверени да је њихово обожавање било исправно у Божјим очима.

Међутим, док су слушали Јована, неки људи су почели да схватају да њихова религија није била таква каквом су је сматрали. Грчка култура и филозофија су се увукле у јеврејска религиозна учења. Закон који су добили од Бога посредством Мојсија сада је био искварен, чак обезвређен људским веровањима и предањима (Матеј 15:6). Заведена од стране својих тврдокорних и немилосрдних религиозних вођа, већина људи више није обожавала Бога на прихватљив начин (Јаков 1:27). Било је потребно да се покају због греха које су учинили против Бога и савеза Закона.

У то време, многи Јевреји су очекивали да се појави обећани Месија, то јест Христ, и неки су питали за Јована: „Да није можда он Христ?“ Међутим, Јован је то порекао и усмерио их на некога другог за ког је рекао: „Нисам достојан да одвежем ремење на [његовим] сандалама“ (Лука 3:15, 16). Представљајући Исуса својим ученицима, Јован је објавио: „Ево, Јагње Божје које односи грех света!“ (Јован 1:29).

То је заиста била добра вест, јер је Јован у ствари свим људима указао на пут који води до живота и среће — то јест на Исуса, оног који „односи грех света“. Као потомци Адама и Еве, сви људи су рођени под влашћу греха и смрти. Стих из Римљанима 5:19 објашњава: „Јер као што су непослушношћу једног човека [Адама] многи постали грешници, тако ће и послушношћу једнога [Исуса] многи постати праведни.“ Требало је да Исус попут жртвеног јагњета ’однесе грех‘ и доведе до преокрета што се тиче жалосног стања људи. „Плата коју даје грех [је] смрт“, објашњава Библија, „а дар који даје Бог је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23).

Као савршен човек — у ствари, као највећи човек који је икада живео — Исус се посветио проповедању добре вести. Библијски извештај у Марку 1:14, 15 нам каже: „Након што су Јована ухапсили, Исус је отишао у Галилеју, проповедајући Божју добру вест и говорећи: ’Испуни се одређено време и приближи се Божје краљевство. Покајте се и верујте у добру вест.‘“

Они који су се одазвали на Исусову поруку и исказали веру у добру вест били су веома благословљени. Јован 1:12 каже: „Свима онима који га примише [Исуса], њима даде право да постану Божја деца, јер су исказивали веру у његово име.“ Тиме што су деца, то јест Божји синови, они су одређени да добију награду вечног живота (1. Јованова 2:25).

Али нису само људи из првог века имали предност да приме благослове Краљевства. Као што је раније споменуто, добра вест о Божјем Краљевству се и данас објављује и научава на читавој настањеној Земљи. Дакле, благослови Краљевства су још увек на располагању. Шта ти треба да урадиш да би добио такве благослове? То ће објаснити следећи чланак.