Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Јеси ли ценио читање недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Зашто је апостол Павле у Римљанима 5:3-5 навео наду тек на крају?

Павле је изнео низ ствари које хришћани доживљавају — невољу, истрајност, прокушаност и наду. Ова ’нада‘ није првобитна нада коју неко добије из Библије, већ је то јача, дубља и прожимајућа нада коју хришћанин може с временом да стекне (15. 12, стране 22-3).

Зашто би се хришћанин данас интересовао за атлетске игре које су се одржавале у древној Грчкој?

Разумевање природе и обичаја тих игара може да расветли приличан број библијских стихова. Неки од њих односе се на: ’такмичење по правилима‘, ’скидање сваког терета и гледања на Исусов пример‘, ’трку до краја истрчану‘ и на добијање венца, односно награде (2. Тимотеју 2:5; 4:7, 8; Јеврејима 12:1, 2; 1. Коринћанима 9:24, 25; 1. Петрова 5:4; 1. 1, стране 28-30).

Који је нов начин објављивања добре вести ступио на сцену јануара 1914?

Тада је објављена „Фото-драма стварања“. Она се састојала од четири презентације у које су били укључени филмски сегменти и на стотине стаклених слајдова у боји, а много тога је било синхронизовано или пропраћено фонографским наративним снимцима. Било је припремљено двадесет комплета ове драме и нашироко коришћено за поучавање људи библијској поруци (15. 1, стране 8-9).

Како се Водеће тело разликује од законске корпорације?

Док директоре неке легалне корпорације бирају њени чланови, Водеће тело није наименовано ни од једног човека, већ од Исуса Христа. Нема потребе да директори различитих корпорација које користе Јеховини сведоци буду чланови Водећег тела. На недавном годишњем састанку Watch Tower Bible and Tract Society-ја of Pennsylvania чланови Водећег тела који служе као директори и чиновници добровољно су иступили са својих положаја. На упражњена места су дошла зрела браћа из ’других оваца‘ (Јован 10:16). На тај начин Водеће тело може да проведе више времена у припремању духовне хране и да се на друге начине брине за духовне потребе светског братства (15. 1, стране 29, 31).

Која два библијска примера можемо размотрити да би научили како да надвладамо обесхрабрење?

Један пример је Ана, Самуилова мајка. Она је могла да се обесхрабри када ју је Илије, првосвештеник Израела, неправедно оптужио. Уместо тога, она му је отворено али с поштовањем изнела чињенице. Надаље, Ана није била кивна на Илија. Други пример је Марко који се сигурно обесхрабрио када апостол Павле није желео да га поведе на мисионарско путовање. Уместо да га скрха то што је изгубио предност, он је наставио са својом активном службом путујући с Варнавом (1. 2, стране 20-2).

Зашто би требало да хришћани буду опрезни с давањем или примањем копија компјутерског софтвера?

Многи компјутерски програми (укључујући и игрице) поседују лиценцу која власника, односно корисника, спречава да тај програм инсталира на неки други компјутер. Обично је реч о кршењу закона о ауторском праву када се праве копије за друге, чак и онда када им дајемо бесплатно. Хришћани желе да слушају закон: „Дајте цезарево цезару“ (Марко 12:17; 15. 2, стране 28-9).

Ко су били Ћирило и Методије и какав су допринос дали изучавању Библије?

То су била два брата родом из Солуна која су живела у деветом веку. Створили су писмо за словенске језике и превели већи део Библије на словенски језик (1. 3, стране 28-9).

Шта значи израз „размишљање својствено духу“? (Римљанима 8:6).

То значи бити под контролом, доминацијом и подстреком Јеховине активне силе. Ако читамо и проучавамо Библију, целим срцем слушамо Божји закон и молимо се за Божји дух, можемо да дозволимо да Божји дух делује на нас (15. 3, страна 15).

Шта можемо да урадимо ако мислимо да смо жртва неспоразума?

Важно је рашчистити ствари у духу љубави. Ако то испадне безуспешно немој да очајаваш. Моли се за разумевање и помоћ од Јехове који „срца испитује“ (Пословице 21:2; 1. Самуилова 16:7; 1. 4, стране 21-3).