Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се борити с негативним осећањима

Како се борити с негативним осећањима

Како се борити с негативним осећањима

● Асаф се жалио: „Зар сам, дакле, узалуду очистио срце своје и безазленошћу мио руке своје? јер ја сваки дан допадам рана, и муке се моје свако јутро обнављају!“ (Псалам 73:13, 14).

● Варух је јадиковао: „Тешко мени!, јер ми Јехова дода жалост на тугу; изнемогох уздишући и не налазим мира!“ (Јеремија 45:3).

● Нојемина је кукала: ’Свемоћни ме напуни жалости. Свега сам имала кад сам отишла а празну ме врати Јехова. Што да ме зовете Нојемина, кад ме Јехова осуди и Свемоћни ме уцвели?‘ (Рута 1:20, 21).

БИБЛИЈА садржи бројне примере верних обожавалаца Јехове који су с времена на време били савладани осећајем обесхрабрења. Чињеница је да се сви ми као несавршени људи понекад тако осећамо. Неки од нас су можда склонији обесхрабрењу — можда чак уз извесну меру самосажаљења — због тога што су проживели трагична искуства.

Међутим, уколико не контролишеш таква осећања она могу да разоре твој однос с другима и с Јеховом Богом. Једна хришћанка која је склона самосажаљењу признаје: „Одбијала сам многе позиве на друштвене активности зато што сам имала осећај да нисам вредно друштво за браћу из скупштине.“ Какве разорне последице таква осећања могу имати по нечији живот! Шта можеш урадити да би их спречио?

Приближи се Јехови

У 73. Псалму Асаф је отворено писао о оном због чега је био збуњен. Када је упоредио своју судбину са успешним животом злих особа, постао је завидан. Запазио је да су безбожни људи охоли и насилни, а изгледало је да пролазе некажњено. Асаф је сумњао у то да ли је вредно да тежи за честитим начином живота (Псалам 73:3-9, 13, 14).

Да ли си и ти попут Асафа запазио привидан успех злих који се диче својим злоделима? Како је Асаф савладао своја негативна осећања? Он наставља: ’Стадох размишљати да бих ово разумео; али то беше тешко у очима мојима. Док најпосле уђох у светињу Божију, и дознах крај њихов‘ (Псалам 73:16, 17ДК). Асаф је предузео позитивне кораке тако што се обратио Јехови у молитви. Он је, да се изразимо речима које је касније апостол Павле користио, савладао ’телесног човека‘ пробудивши у себи ’духовног човека‘. Када је оживео своју духовну визију, разумео је да Јехова мрзи злоћу и да ће у одређено време зли бити кажњени (1. Коринћанима 2:14, 15).

Колико је битно да дозволиш да ти Библија помогне да усмериш пажњу на реалност живота! Јехова нас подсећа да он није слеп за оно што зли људи раде. Библија нас учи: „Не заваравајте се: Бог се не може исмејавати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети... Зато не одустајмо од тога да чинимо оно што је врсно“ (Галатима 6:7-9). Јехова је зле поставио на „клизаво место“ и бациће их „у пропаст“ (Псалам 73:18). Божја правда ће на крају увек победити.

Стални програм духовне прехране за Јеховиним столом и здраво дружење с Божјим народом помоћи ће ти да ојачаш веру и да савладаш обесхрабрење или друга негативна осећања (Јеврејима 10:25). Ако попут Асафа останеш близак с Богом, доживећеш његову подршку пуну љубави. Асаф даље каже: „Ал’ ја хоћу да сам свагда код тебе; ти си ми десну руку прихватио, и саветом ћеш ме својим водити, а после ћеш ме у славу примити“ (Псалам 73:23, 24). Једна хришћанка која је била злостављана као дете сазнала је колико су мудре ове речи. „То што сам остала блиско повезана са скупштином“, каже она, „показало ми је другачију страну живота. Било ми је сасвим јасно да су хришћанске старешине пуне љубави, да нису полицајци него пастири.“ Да, саосећајне хришћанске старешине играју важну улогу у отклањању штетних емоција (Исаија 32:1, 2; 1. Солуњанима 2:7, 8).

Прихвати Јеховин савет

Варух, писар пророка Јеремије, јадиковао је због емоционалног стреса који је био повезан с његовим задатком. Међутим, Јехова му је љубазно скренуо пажњу на реалност. „А ти ли ћеш тражити велике ствари! Не тражи их, јер ево ја ћу пустити зло на свако тело, говори Јехова; а теби ћу живот твој за плен дати у свим местима куд будеш ишао“ (Јеремија 45:2-5).

Јехова је отворено објаснио Варуху да су његове сопствене себичне тежње извор његове фрустрације. Варух није могао наћи радост у задатку који му је Бог доделио све док је у исто време тражио велике ствари за себе. И ти си можда утврдио да избегавање онога што те омета и поседовање унутрашњег мира који је резултат Божјег одобравања јесте један стварно позитиван корак у савладавању обесхрабрења (Филипљанима 4:6, 7).

Удовица Нојемина није дозволила да је њена жалост због смрти мужа и два сина спречи да напусти Моав. Међутим, постоји указивање на то да је неко време била огорчена због свог стања и стања своје две снахе. Шаљући их да се врате, Нојемина је рекла: ’Ја сам због вас у великој жалости, што се рука Јеховина подигла на мене.‘ Затим је опет, када је стигла у Витлејем, упорно тражила: „Не зовите ме више Нојемина [„моје задовољство“], него ме зовите Мара [„горчина“], јер ме Свемоћни напуни жалости“ (Рута 1:13, 20).

Међутим, Нојемина се није изоловала од Јехове и његовог народа повлачећи се у своју жалост. У Моаву је чула да је „Јехова походио народ свој и дао му хлеба“ (Рута 1:6). Знала је да је најбоље место за њу међу Јеховиним народом. Зато се заједно са својом снахом Рутом вратила у Јуду и вешто је упутила Руту како да поступи с њиховим рођаком Возом, њеним откупитељем.

Слично је и данас, верне особе које су изгубиле свог брачног друга успешно се боре са емотивним стресом остајући активне у хришћанској скупштини. Попут Нојемине, они се усредсређују на духовне ствари, свакодневно читајући Божју Реч.

Користи од примењивања божанске мудрости

Ови библијски извештаји пружају увид у то како се особа може борити с последицама негативних осећања. Асаф је тражио помоћ у Јеховином светилишту и стрпљиво је чекао на Јехову. Варух је прихватио савет и избегавао је материјалне ствари које су му одвраћале пажњу. Нојемина је остала активна међу Јеховиним народом, припремајући младу жену Руту за њене предности у обожавању правог Бога (1. Коринћанима 4:7; Галатима 5:26; 6:4).

Ти можеш савладати обесхрабрење и друга негативна осећања размишљајући о победама које је Јехова дао свом народу, како појединцима тако и целом народу. Зато медитирај о Јеховином највећем изразу љубави, о пружању откупнине за тебе. Цени искрену љубав хришћанског братства. Усмери пажњу на живот у Божјем новом свету који предстоји. Реагуј попут Асафа: „А мени је добро бити близу Бога. На Јехову ослањам наду своју, да казујем сва чудеса његова“ (Псалам 73:28).