Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можеш успети без обзира на васпитање које ти је пружено

Можеш успети без обзира на васпитање које ти је пружено

Можеш успети без обзира на васпитање које ти је пружено

НИКОЛА је још од раног детињства имао ту бунтовну црту. a С временом су га његови унутрашњи сукоби навели да користи дрогу и тешко се опија. „Мој отац је био алкохоличар и нанео је много бола мојој сестри и мени“, каже Никола.

Судећи по свему, Малиндини родитељи су у својој средини важили за поштоване чланове цркве. Али такође су били доста укључени и у један култ. „Неки од њихових култних обичаја су ме вређали и убили су дух у мени још док сам била дете“, жали се Малинда, сада тридесетогодишњакиња. „Откад знам за себе тај осећај безнађа и безвредности који су ми улили био је нераздвојиви део мене.“

Ко може порећи да насиље, злостављање, родитељски немар и други негативни фактори нису упропастили детињство многих? Ране несрећног детињства могу бити дубоке. Али, да ли оне неминовно заувек уништавају изгледе да особа прихвати истину из Божје Речи и постане прилично срећна? Могу ли Никола и Малинда, упркос таквом васпитању, бити успешне особе од интегритета? Осмотримо најпре пример јудејског краља Јосије.

Библијски пример

Јосија је у седмом веку пре н. е. владао Јудом 31 годину (659-629. пре н. е.). У време његовог устоличења, након што је његов отац био убијен, услови у Јуди су били веома лоши. Јуда и Јерусалим су били пуни обожавалаца Вала, као и оних који су се заклињали главним амонским богом Мелхомом. По речима Софоније, Божјег пророка из тог времена, јудејски кнезови су били „лавови који ричу“, а судије „вукови вечерњи“. Због тога су насиље и превара узели маха у тој земљи. Многи су у свом срцу говорили: „Не чини Јехова ни добра ни зла“ (Софонија 1:3–2:3; 3:1-5).

Какав је владар био Јосија? Библијски хроничар Јездра пише: „[Јосија] учини оно што је право пред очима Јеховиним и пође путем Давида, оца свога, и не сврну ни на десно ни на лево“ (2. Летописа 34:1, 2). Како изгледа, Јосији је пошло за руком да чини оно што је право пред Божјим очима. А у каквом је породичном окружењу одрастао?

Мажен или злостављан?

Када се 667. пре н. е. Јосија родио, његов отац Амон је имао само шеснаест година, а његов деда Манасија је владао Јудом. Манасија је био један од најгорих краљева који су икада владали Јудом. Подигавши олтаре Валу он „све више чињаше оно што је зло пред очима Јеховиним“. Водио је синове своје кроз огањ, практиковао магију, користио се прорицањем, унапређивао спиритистичке обичаје и проливао много недужне крви. Манасија је такође у Јеховин дом унео резани лик светог стуба који је начинио. Завео је Јуду и Јерусалим и „они чинише горе него народи које Јехова истреби испред синова Израелових“ (2. Летописа 33:1-9).

Манасија је толико био искварен да је Јехова дао да га у ланцима одведу у Вавилон, један од краљевских градова асирских монарха. Док је био у заробљеништву, Манасија се покајао и понизио, молећи Јехову за опроштај. Бог је чуо његову молбу за помоћ и вратио га да буде краљ у Јерусалиму. Манасија је тада с извесним успехом увео неке реформе (2. Летописа 33:10-17).

Како су Манасијина исквареност и његово касније покајање утицали на његовог сина Амона? Он се показао као веома зао. Кад се Манасија покајао и кад је настојао да очисти нацију од прљавштине коју је сам изазвао, Амон није позитивно реаговао. Када је у својој 22. години наследио престо, Амон „учини оно што је зло пред очима Јеховиним, као што је чинио Манасија, отац његов“. Уместо да се понизи пред Јеховом, „Амон, грешаше све више и више“ (2. Летописа 33:21-23). Јосија је имао тек шест година кад је Амон постао краљ Јуде. Какво само мора да је ужасно детињство имао Јосија!

Амоново зло владање се завршило две године касније кад су његове слуге сковале заверу против њега и убиле га. Међутим, народ је погубио Амонове заверенике и за краља поставио његовог сина Јосију (2. Летописа 33:24, 25).

Упркос неповољним околностима у раном детињству, Јосија је чинио оно што је право пред Јеховиним очима. Његово владање је било толико успешно да Библија каже: „Пре Јосије није било другог краља који би као он обратио се Јехови свим срцем својим и свом душом својом, и свом снагом својом, сасвим по закону Мојсијеву; нити после њега наста такви као он“ (2. Краљевима 23:19-25).

Какав је Јосија само охрабрујућ пример за све оне који су морали да проживе ужасно детињство! Шта учимо из његовог примера? Шта је Јосији помогло да изабере исправан пут и да остане на њему?

Гледај да упознаш Јехову

Један позитиван утицај који је преовладао у првим годинама Јосијиног живота био је утицај његовог покајничког деде Манасије. Библија не говори о томе колико су контакта имали њих двојица, нити колико је Јосија имао година кад је Манасија исправио своје путеве. Пошто су јеврејске породице биле врло блиске, можда је Манасија покушао да спасе свог унука од околних искварујућих утицаја тиме што је у срце свог унука улио извесно поштовање према правом Богу Јехови и према његовој речи. Колико год да је семена истине Манасија успео да посеје у Јосијино срце, можда уз још неке друге позитивне утицаје, то је на крају уродило плодом. У својој осмој години владања на престолу Јуде, петнаестогодишњи Јосија је настојао да спозна и врши Јеховину вољу (2. Летописа 34:1-3).

Једини контакт с духовним стварима који су неке особе имале у свом детињству био је преко неког далеког рођака, неког познаника или комшије. Па ипак, ако се негује, семе које је тако било посејано може донети род чак годинама касније. Раније поменута Малинда имала је у комшилуку једног драгог декицу који је у њену кућу редовно доносио часописе Кулу стражару и Пробудите се! Присећајући га се с љубављу, она каже: „Оно што је на мене оставило најдубљи утисак у вези с мојим комшијом било је то што он није славио празнике. За мене је то било важно, јер вече уочи Свих светих и неки други празници били су прилике за ритуалне обичаје култа у којем су моји родитељи били“. Десет година касније, када ју је једна пријатељица позвала да присуствује хришћанском састанку у Дворани Краљевства Јеховиних сведока, она се сетила овог комшије и спремно прихватила позив. То јој је помогло у њеној потрази за истином.

Буди понизан пред Богом

Јосијино владање обележиле су велике религиозне реформе у Јуди. Након шестогодишње кампање против идолопоклонства и након чишћења Јуде, Јосија је започео с оправкама на дому Јеховином. Док је тај посао био у току, какву је само вредну ствар открио првосвештеник Хелкија! Пронашао је оригинал ’књиге Јеховиног закона‘. Сафан тајник, коме је Хелкија поверио ово сензационално откриће, известио је краља о томе шта се десило. Да ли су таква достигнућа учинила поносним двадесетпетогодишњег Јосију? (2. Летописа 34:3-18).

„Кад краљ чу речи закона“, пише Јездра, „раздре хаљине своје.“ То је био искрени израз жаљења, јер је схватио да његови праочеви нису држали све Божје заповести. То је стварно био знак понизности! Краљ је одмах послао пет изасланика да се обрате Јехови преко пророчице Олде. Људи су се вратили са следећим извештајем: ’Доћи ће зло због непослушности Јеховином закону. Али, зато што си се ти краљу Јосија понизио преда мном, бићеш на миру прибран у гроб свој и нећеш видети зла‘ (2. Летописа 34:19-28). Јехова је био задовољан Јосијиним ставом.

Без обзира на нашу прошлост, и ми се можемо понизити пред правим Богом Јеховом и показати став пун поштовања према њему и његовој Речи, Библији. Никола који је поменут на почетку, учинио је то. Он каже: „Иако је мој живот био потпуно несређен због дроге и опијања, занимала ме је Библија и чезнуо сам за смислом у животу. Коначно сам дошао у контакт с Јеховиним сведоцима, променио свој начин живота и прихватио истину.“ Да, можемо имати став пун поштовања према Богу и његовој Речи, без обзира на наше окружење.

Извуци користи из Јеховине припреме

Јосија је такође имао дубоко поштовање према Јеховиним пророцима. Не само да се распитивао преко пророчице Олде, већ су и други пророци његовог времена дубоко утицали на њега. На пример, и Јеремија и Софонија су били веома запослени објављивањем осуде због идолопоклонства које се практиковало у Јуди. Колико је само Јосији улило снаге то што је обраћао пажњу на њихову поруку, док је водио кампању против кривог обожавања! (Јеремија 1:1, 2; 3:6-10; Софонија 1:1-6).

„Господар“ Исус Христ задужио је групу својих помазаних следбеника — ’верног и разборитог роба‘ — да даје духовну храну у право време (Матеј 24:45-47). Ова класа роба, путем библијских публикација и скупштина, скреће пажњу на користи из слеђења савета Библије и пружа практичне предлоге о томе како их можемо применити у нашем свакодневном животу. Како је само прикладно да користимо Јеховине припреме које нам помажу да надвладамо било које дубоко укорењене нездраве ставове! Још од детињства Никола је имао снажну одбојност према ауторитету. Чак и када је сазнао истину из Божје Речи, ова слабост га је спречавала да Јехови потпуније служи. Изменити тај став за њега није био мали изазов. Али, с временом је успео. Како? „Уз помоћ двојице старешина пуних разумевања“, објашњава он, „признао сам свој проблем и почео да примењујем њихов љубазни библијски савет.“ Никола каже: „Иако се с времена на време јави помало огорчења, сада имам контролу над својом бунтовном природом.“

И Малинда такође тражи савет старешина када доноси важне одлуке у животу. У борби са осећањима безнађа и безвредности која је прате још од малих ногу, за њу су нарочито вредни чланци у часописима Кула стражара и Пробудите се! Она каже: „Понекад је у питању само један одломак или једна реченица у чланку — само мрвица — која ме такне. Пре девет година сам почела такве чланке да чувам у једној фасцикли тако да их лако могу пронаћи.“ Данас, њене три фасцикле садрже негде око 400 чланака!

Не, људи не морају бити трајно жртве лошег породичног живота. Уз Јеховину помоћ, могу успети у духовном погледу. Баш као што добро васпитање не гарантује да ће особа бити беспрекорна, тако и лоше детињство не спречава особу да постане богобојазна.

Након што је била пронађена књига Закона, у време поправке храма, Јосија ’учини савез с Јеховом обећавши да ће ићи за Јеховом и да ће држати заповести његове свим срцем својим и свом душом својом‘ (2. Летописа 34:31). И до краја живота није одступио од те своје одлуке. Малинда и Никола су исто тако одлучни да остану лојални Јехови Богу, да успеју као људи од интегритета. Буди и ти одлучан да останеш близу Бога и да му верно служиш. Можеш бити сигуран у успех јер Јехова обећава: „Не бој ми се, јер сам ја с тобом, не плаши се, јер сам ја твој Бог, и ја тебе крепим и спасавам и својом те подржавам победном десницом“ (Исаија 41:10, 13).

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Слике на 26. страни]

Иако је имао ужасно детињство, Јосија је гледао да упозна Јехову и успе у животу

[Слика на 28. страни]

Старешине ти могу помоћи да надвладаш дубоко укорењене карактерне црте

[Слика на 28. страни]

Часописи „Кула стражара“ и „Пробудите се!“ могу ти помоћи да сачуваш своју беспрекорност