Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поклони пажњу Божјим чудесним делима

Поклони пажњу Божјим чудесним делима

Поклони пажњу Божјим чудесним делима

„Многа су чудеса твоја Јехова, Боже мој, и старања твоја за нас! Не могу се пред тобом набројити!“ (ПСАЛАМ 40:6).

1, 2. Који доказ о Божјим чудесним делима имамо, и на шта то треба да нас подстакне?

 КАДА читаш Библију, лако можеш видети да је Бог чинио чудесне ствари за свој древни народ Израел (Исус Навин 3:5; Псалам 106:7, 21, 22). Иако се Јехова сада не меша тако у људске догађаје, ипак око себе налазимо мноштво доказа његових чудесних дела. Зато имамо разлога да се придружимо псалмисти који је рекао: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио. Пуна је земља блага твога!“ (Псалам 104:24; 148:1-5).

2 Данас многи игноришу или одбацују такав јасан доказ Створитељевих поступака (Римљанима 1:20). Међутим, добро је да размишљамо о њима и да изведемо закључке везане за наш положај пред Творцем и наше обавезе према њему. У томе су нам од изврсне помоћи поглавља 38 до 41 у књизи о Јову, јер је тамо Јехова скренуо Јову пажњу на извесне аспекте Својих чудесних дела. Осмотримо нека вредна питања која је Бог поставио.

Моћна и чудесна дела

3. О којим је појавама Бог питао у Јову 38:22, 23, 25-29?

3 У једном моменту, Бог је питао Јова: „Јеси л’ допро до ризница снега, и јеси л’ лежишта града видео, која чувам за време тескобе, за дане рата и боја?“ Снег и град су у многим деловима света саставни део живота. Бог је наставио даље: „Ко је киши уставе отворио и пут муњи и грому пробио, да би киша на земљу падала, на пустињу, у којој човека нема, да напоји пуста и јалова места и чини да трава зелена расте? Има л’ киша оца? Ко је капље росе родио? Из чијег ли крила лед излази, и ко је слану небеску родио?“ (Јов 38:22, 23, 25-29).

4-6. У ком смислу је човеково знање о снегу непотпуно?

4 Неки који живе у ужурбаном друштву и који морају путовати, можда на снег гледају само као на једну препреку. Ипак, безброј других гледа на снег као на нешто очаравајуће, на нешто што зиму чини земљом чуда која отвара могућности за посебне активности. С обзиром на оно што је Бог питао о снегу, да ли познајеш снег до детаља, чак и то како изгледа? Да, ми знамо како изгледа гомила снега, можда с фотографија снежних падина или зато што смо у стварности видели пуно снега. Али како стоје ствари с пахуљама? Да ли знаш како оне изгледају, можда тако што си их истражио тамо где настају?

5 Неки су провели деценије проучавајући и фотографишући пахуље. Једна пахуља може да се састоји од стотину тананих ледених кристала у многим прелепим шарама. Књига Atmosphere каже: „Бескрајна разноликост пахуља је чувена, и иако научници упорно тврде да никакав природни закон не може спречити да оне настају исте, никада нису пронађене две једнаке пахуље. Једно истраживање огромних размера спровео је... Вилсон А. Бентли, који је помоћу микроскопа истраживао и фотографисао пахуље више од 40 година, а да при томе никада није нашао две потпуно једнаке пахуље.“ И чак и када би се, у неком ретком случају, појавиле две исте, да ли би то заиста променило чудо запањујуће разноврсности пахуља?

6 Сети се шта је Бог питао: „Јеси л’ допро до ризница снега?“ Многи мисле да су ризнице снега облаци. Можеш ли замислити како идеш у те ризнице и пописујеш бескрајно разнолике пахуље, и проучаваш како су настале? Једна научна енциклопедија каже: „Још увек није јасна права природа и право порекло језгра леда, које је неопходно да би се покренуло смрзавање капљица у облацима на температури од око -40°C“ (Псалам 147:16, 17; Исаија 55:9, 10).

7. Колико је исцрпно људско знање о киши?

7 Или шта рећи о киши? Бог је питао Јова: „Има л’ киша оца? Ко је капље росе родио?“ Иста научна енциклопедија каже: „Због сложеног атмосферског кретања и огромне променљивости водене паре и састава честица ваздуха, изгледа немогуће склопити неку детаљну, општу теорију о томе на који начин настају облаци и падавине.“ Једноставно речено, научници нуде детаљне теорије, али у ствари не могу у потпуности објаснити кишу. Па ипак, ти знаш да та животоважна киша пада, натапа земљу, одржава биљке и омогућује пријатан живот.

8. Зашто су на месту Павлове речи забележене у Делима апостолским 14:17?

8 Зар се не би сложио са закључком до ког је дошао апостол Павле? Он је друге подстицао да у тим чудесима виде доказ о постојању Онога који стоји иза њих. Павле је о Јехови Богу рекао: „Себе није оставио без сведочанства чинећи добро, дајући вам кишу с неба и плодна раздобља, до ситости пунећи ваша срца јелом и весељем“ (Дела апостолска 14:17; Псалам 147:8).

9. Како Божја чудеса показују његову велику моћ?

9 Нема сумње да Онај који чини та чудесна и корисна дела има бескрајну мудрост и огромну моћ. Што се тиче његове моћи, размисли о овоме: каже се да сваког дана буде око 45 000 олуја, дакле више од 16 милиона годишње. То значи да их је овог момента широм света око 2 000. Сви облаци у једној јединој олуји стварају енергију која је једнака енергији десет или више атомских бомби које су бачене у Другом светском рату. Један део те енергије ти видиш у облику муње. Осим што улива страхопоштовање, севање у ствари потпомаже у стварању азотних једињења која стижу до тла, где их биљке апсорбују као природно ђубриво. Дакле, муња је видљиво испољавање енергије, али од ње имамо и праве користи (Псалам 104:14, 15).

Како то утиче на тебе?

10. Како би одговорио на питања из Јова 38:33-38?

10 Замисли да си на Јововом месту, да те испитује Свемоћни Бог. Вероватно ћеш се сложити да већина људи поклања мало пажње Божјим чудесним делима. Јехова нам поставља питања која налазимо у Јову 38:33-38: „Знаш ли законе небеске, уређујеш ли власт његову над земљом? Дижеш ли ти глас свој до облака да потоке водене дозовеш? Пушташ ли ти муње? Лете л’ оне? Кажу ли ти оне: Ево нас? Ко је мудрост у срце метнуо, ко је разум духу дао? Ко може памећу облаке пребројити и излити мехове небеске, да се прах расквашен згусне и груде се слепе?“

11, 12. Које су неке ствари које доказују да је Бог Онај који чини чудесне ствари?

11 Дотакли смо се само неколико тачака које је Елијуј размотрио с Јовом, и поменули смо нека питања на која је Јехова позвао Јова да му одговори „као јунак“ (Јов 38:3). Кажемо „нека“ зато што је Бог у 38. и 39. поглављу усмерио пажњу и на друге изванредне аспекте дела стварања. На пример, небеска сазвежђа. Ко зна све њихове законе, то јест уредбе? (Јов 38:31-33). Јехова је скренуо Јову пажњу и на неке животиње — на лава и гаврана, дивокозу и зебру, дивљег магарца и ноја, на моћног коња и јастреба. У ствари, Бог је питао Јова да ли је он овим разним животињама дао њихове особине, омогућујући им да живе и да се размножавају. Можда уживаш у проучавању ових поглавља, посебно ако волиш коње или друге животиње (Псалам 50:10, 11).

12 Могао би да истражиш и Јова 40. и 41. поглавље, где је Јехова опет позвао Јова да одговори на питања у вези с два посебна створења. Према нашем разумевању, то су нилски коњ (бехемот), огромна животиња снажног тела, и страшни нилски крокодил (левијатан). Сваки је на свој начин чудо стварања које заслужује пажњу. Хајде да сада погледамо до којих закључака треба да дођемо.

13. Како су Божја питања утицала на Јова, и како она треба да утичу на нас?

13 У 42. поглављу Јова показује нам се како је на Јова деловало то што га је Бог испитивао. Јов је раније превише пажње обраћао себи и другима. Али прихвативши исправку која је дошла у облику питања од Бога, променио је своје размишљање. Признао је: „Ја признајем да све можеш [Јехова] и ништа се твојој мисли противити не може. ’Ко је онај који је луд и намисли моје замрачује?‘ Јест! говорио сам, а да их нисам разумео, о чудесима већим од мог ума а која не могу дохватити“ (Јов 42:2, 3). Да, након што је обратио пажњу Божјим делима, Јов је рекао да су те ствари превише чудесне за њега. Након што смо осмотрили та стваралачка чуда, и ми треба да будемо импресионирани Божјом мудрошћу и моћи. С којим циљем? Да ли само да бисмо били импресионирани Јеховином огромном моћи и способношћу? Или треба да будемо покренути на још нешто?

14. Како је Давид реаговао на Божја чудесна дела?

14 У 86. Псалму налазимо сличне изјаве Давида, који је у једном ранијем псалму рекао: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи. Дан их дану јавља, ноћ ноћи казује“ (Псалам 19:2, 3). Али Давид је ишао и даље. У Псалму 86:10, 11 читамо: „Ти [си] велики и чудеса чиниш; само си ти Бог! Покажи ми, Јехова, пут свој, и ићи ћу по истини твојој. Учини да се срцу моме мили бојати се имена твога.“ Давидово дивљење према Створитељу због свих Његових чудесних дела укључивало је и одговарајућу меру страхопоштовања. Можеш разумети и зашто. Давид није желео да се не допадне Ономе који може да изведе та чудеса. Ни ми то не желимо.

15. Зашто је било прикладно Давидово страхопоштовање према Богу?

15 Давид је сигурно схватио да пошто Бог поседује и контролише огромну моћ, он је може усмерити против било кога ко не заслужује његову наклоност. За њих то може бити кобно. Бог је питао Јова: „Јеси л’ допро до ризница снега, и јеси л’ лежишта града видео, која чувам за време тескобе, за дане рата и боја?“ Може се рећи да су снег, град, пљусак, ветар и муње у Божјем арсеналу. А како су то само невероватно снажне природне силе! (Јов 38:22, 23).

16, 17. Шта приказује страховиту моћ коју поседује Бог, и како је он ту моћ користио у прошлости?

16 Вероватно се сећаш неке локалне катастрофе коју је изазвала нека од тих природних сила — ураган, тајфун, циклон, олује с градом или поплава? Да то прикажемо: почетком 2000. године југозападну Европу су погодиле велике олује. Изненадиле су чак и метеорологе. Снажни ветрови су дували брзином и до 200 километара на час, и однели на хиљаде кровова, порушили далеководе и преврнули камионе. Покушај да то замислиш: олуја је почупала или поломила око 270 милиона стабала, од чега само у Версајском парку ван Париза 10 000. Милиони домова су остали без струје. Било је скоро 100 погинулих. И све то за кратко време. Каква сила!

17 Неко би неочекиване олује могао назвати неусмереним, неконтролисаним појавама. Међутим, шта би се десило ако би Свемоћни извршио чудеса користећи такве силе на један контролисан, усмерен начин? Он је тако нешто урадио у дане Аврахама, који је сазнао да је Судија целе земље проценио колика је злоћа два града, Содома и Гоморе. Они су били толико покварени да су вапаји стигли до Бога, који је помогао свим праведнима да побегну из тих осуђених градова. Историја каже: „Тад пусти Јехова на Содом и на Гомор кишу од сумпора и огња од Јехове с неба.“ То је било једно чудесно дело у коме су сачувани праведници и уништени непоправљиво зли људи (Постање 19:24).

18. На која чудесна дела указује 25. поглавље Исаије?

18 Касније је Бог донео судску пресуду против древног града Вавилона, на који се можда указује у 25. поглављу Исаије. Бог је прорекао да ће Вавилон постати рушевина: „Од града [си] гомилу камења начинио, од тврдога града рушевине; уништен је град туђинаца. Никад се он више саградити неће“ (Исаија 25:2). Они који данас посете локацију Вавилона могу потврдити да се то и обистинило. Да ли је уништење Вавилона било само случајност? Не. Управо супротно, ми се слажемо с Исаијом који је рекао: „Јехова, ти си Бог мој, узвисиваћу те, име ћу твоје славити, јер си велика [„чудесна“, NW] дела учинио, и намере твоје верно се испунише!“ (Исаија 25:1).

Будуће чудесне ствари

19, 20. Које испуњење Исаије 25:6-8 можемо очекивати?

19 Бог је испунио ово пророчанство у прошлости, и чудесно ће деловати и у будућности. У том контексту где Исаија спомиње Божје „чудесне ствари“ налазимо једно поуздано пророчанство које тек треба да се испуни, баш као што се испунила и осуда Вавилона. Која је то ’чудесна ствар‘ обећана? Исаија 25:6 каже: „Јехова над војскама на овој гори гозбу спрема свима народима земље, гозбу од сочних јела, гозбу од старих вина, од сочних јела и сржи, од старих чистих вина.“

20 То ће се пророчанство сигурно испунити у новом свету који је Бог обећао и који само што није дошао. Тада ће човечанство бити ослобођено проблема који данас оптерећују тако много људи. У ствари, пророчанство из Исаије 25:7, 8 гарантује да ће Бог употребити своју стваралачку моћ како би извршио једно од највећих чудесних дела свих времена: „Он за навек и смрт уништава. Јехова, Вечни, утире сузе са свачијег лица, и срамоту свог народа с целе земље скида. Јер проговори Јехова.“ Касније је апостол Павле то цитирао и применио на Божје враћање умрлих у живот, на ускрсавање мртвих. Какво ће то чудесно дело бити! (1. Коринћанима 15:51-54).

21. Која ће чудесна дела Бог извршити за умрле?

21 Сузе жалости ће нестати и зато што ће људима бити уклоњене физичке болести. Када је био на земљи, Исус је лечио многе — враћао вид слепима, слух глувима, виталност инвалидима. Јован 5:5-9 говори да је излечио човека који је 38 година био хром. Посматрачи су мислили да је то чудо, то јест чудесно дело. И било је! Међутим, Исус им је рекао да ће далеко чудесније бити када буде ускрсавао мртве: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће, они који су чинили добро на ускрсење живота“ (Јован 5:28, 29).

22. Зашто сиромашни и напаћени могу имати наду за будућност?

22 То ће се сигурно десити зато што то Јехова обећава. Буди сигуран да ће резултати бити чудесни кад он примени и пажљиво усмери своју велику окрепљујућу моћ. Псалам 72 показује шта ће он учинити преко свог Краља и Сина. Тада ће праведни напредовати. Биће обиље мира. Бог ће избавити сиромашне и напаћене. Он обећава: „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора! Лелујаће се класје као [древна] шума Ливанска, и по градовима цветаће људи као трава на земљи!“ (Псалам 72:16).

23. На шта треба да нас покрену Божја чудесна дела?

23 Из овога јасно следи да имамо разлога да поклонимо пажњу свим Јеховиним чудесним делима — ономе што је учинио у прошлости, ономе што чини данас и ономе што ће учинити у блиској будућности. „Благословен Јехова, Бог Израелов, који једини чудеса чини! И благословено славно име његово увек! Славе његове нека се сва земља напуни! Амин! Амин!“ (Псалам 72:18, 19). То треба да буде саставни део наших срдачних разговора с рођацима и другима. Да, ’казујмо по народима славу његову, по свим племенима чудеса његова‘ (Псалам 78:3, 4; 96:3, 4).

Како би одговорио?

• Како питања постављена Јову истичу да је људско знање ограничено?

• Који су те примери Божјих чудесних дела истакнутих у Јову од 37. до 41. поглавља импресионирали?

• Шта треба да радимо након што смо осмотрили нека од Божјих чудесних дела?

[Питања за разматрање]

[Слике на 10. страни]

До ког закључка долазиш на основу запањујуће разноврсности пахуља и страховите моћи муња?

[Извор]

snowcrystals.net

[Слике на 13. страни]

Нека Божја чудесна дела буду саставни део наших разговора