Пређи на садржај

Пређи на садржај

Светом раширена заједница показује бригу

Светом раширена заједница показује бригу

Светом раширена заједница показује бригу

ДОКЛЕ око може да види свуда су људи. Многи су стари, а неки су толико беспомоћни да једва ходају. Ту су труднице и млади парови с малом децом којој је потребан стални надзор. Сви су они избеглице — мушкарци, жене и деца — које су грађански рат, природне катастрофе или неке друге околности присилиле да напусте дом да би потражиле склониште у некој суседној земљи. Неки су више пута били приморани да напусте своје место пребивалишта. На први знак грађанског немира или неке природне катастрофе они зграбе нешто од кућанства, покупе децу и иду на неко безбедније место. А онда, када се ствари нормализују, многе избеглице се врате да би поправиле своје домове и почеле све из почетка.

Већ годинама Централноафричка Република отвара своја врата избеглицама из бројних земаља. Недавно је на хиљаде људи, међу којима и Јеховини сведоци, било приморано да побегне из ратом разорене Демократске Републике Конго у релативну безбедност Централноафричке Републике.

Браћа помажу

За Сведоке из Централноафричке Републике била је предност да организују хуманитарну помоћ. За хришћанску браћу која су стизала обезбеђен је смештај. У почетку су се собе проналазиле по приватним кућама, али како је број избеглица растао постало је јасно да су потребне замашније припреме. Неке Дворане Краљевства претворене су у спаваонице. Локални Сведоци су се својски латили посла да инсталирају додатно осветљење, да спроведу водоводне цеви и да избетонирају подове како би било удобније онима које је ту требало сместити. Избеглице су заједно с локалном браћом радиле на изградњи ових привремених спаваоница. Цео програм хришћанских састанака је био спремљен на лингала језику да би придошлице биле снабдевене животоважном духовном храном. Блиска сарадња локалних Сведока и њихових гостију показала је да је међународно братство реалност.

Избегличке породице нису увек долазиле заједно. Понекад би се чланови породице који су били раздвојени поново ујединили на њиховом крајњем одредишту. Списак оних који су безбедно стигли чуван је у свакој Дворани Краљевства. Извршене су припреме да се пронађу они који недостају. Подружница која управља радом Јеховиних сведока у тој земљи свакога дана је слала по три аутомобила да би се помогло Сведоцима који су још увек били на путу и да би се потражили они који су се можда изгубили. Ова возила била су препознатљива по великом знаку „WATCH TOWER — Јеховини сведоци“.

Замисли каква је то радост била када је група од седморо деце избеглица, која је била одвојена од родитеља, угледала комби Јеховиних сведока. Одмах су отрчали до возила и представили се као Сведоци. Браћа су им помогла да се попну у комби и довезла их до Дворане Краљевства, где су се на крају поново састали са својим породицама.

Шта је ове искрене хришћане оспособило да се носе са оваквим околностима, и то не само једном, већ више пута? Они су апсолутно уверени да живимо у последњим данима, као што је то проречено у Светом писму (2. Тимотеју 3:1-5; Откривење 6:3-8).

Дакле, они знају да ће Јехова Бог ускоро окончати ратове, мржњу, насиље и неслоге. Проблем избеглица биће ствар прошлости. Док то не буде, у складу са саветом апостола Павла из 1. Коринћанима 12:14-26, Јеховини сведоци настоје да се брину једни за друге. Иако их деле реке, границе, језици и даљине, они брину једни за друге и зато брзо реагују када је некоме потребна помоћ (Јаков 1:22-27).

[Мапа на 30. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

АФРИКА

Централно-афричка Република

Демократска Република Конго

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слике на 30. страни]

Три Дворане Краљевства претворене су у пријемни центар

[Слика на 31. страни]

Кухиња је сместа постављена

[Слика на 31. страни]

Стизало их је све више и више

[Слике на 31. страни]

Тек рођене, а већ избеглице