Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Јехова је јако добар према мени!“

„Јехова је јако добар према мени!“

„Јехова је јако добар према мени!“

ЈЕДНЕ врло пријатне вечери, марта 1985, мушкарци и жене из Одељења за писање у централи Јеховиних сведока у Њујорку (САД) обележили су један значајан догађај. Карл Ф. Клајн је тада навршио 60 година пуновремене службе. Брат Клајн је тада са одушевљењем рекао: „Јехова је јако добар према мени!“ Изјавио је да је Псалам 37:4 његов омиљени библијски стих. Касније је све одушевио свирањем на виолончелу.

Наредних 15 година брат Клајн је и даље радио као члан особља за писање и служио је у Водећем телу Јеховиних сведока. Затим је 3. јануара 2001, у старости од 95 година верно окончао свој земаљски пут.

Карл је рођен у Немачкој. Његова породица се преселила у Сједињене Државе, тако да је он одрастао у једном предграђу Чикага (Илиноис). Он и његов млађи брат Тед су се још као младе особе јако заинтересовали за Библију. Карл се крстио 1918, а на конгресу Истраживача Библије 1922. чуо је одушевљавајуће ствари које су у њему проузроковале да постане доживотно наклоњен служби на терену. Настојао је да не прође седмица, а да не учествује у делу проповедања, а тако је чинио чак и у задњим седмицама свог живота.

Карл је 1925. постао члан особља централе и најпре је радио у штампарији. Био је заиста страствени љубитељ музике и неколико година је свирао виолончело у једном оркестру који је био незаобилазан када је у питању хришћанска радио-станица. Након тога је радио у Службеном одељењу, где је нарочито уживао у сарадњи с надгледником тог одељења Т. Џ. Саливаном. У међувремену се Тед оженио и са својом женом Дорис је био у мисионарској служби у Порторику.

Карл Клајн је пола века служио у Одељењу за писање, чијем је раду допринео на истакнут начин јер је волео да истражује и врло темељно је познавао Библију. Године 1963. оженио се Маргаретом, мисионарком из Немачке која је служила у Боливији. Уз њену подршку пуну љубави, нарочито када је доживљавао здравствене проблеме, био је у стању да ради још дуго након што је доживео године у којима се многи повлаче. Карл је по природи био отворен, што је заједно с његовим ентузијазмом за музику допринело да одржи незаборавне говоре у скупштинама и на конгресима. Кратко пре своје смрти председавао је јутарњем разматрању дневног стиха у великој бетелској породици у Њујорку, што је било на радост и корист свих.

Многи који редовно читају Кулу стражару сетиће се животне приче брата Клајна, једног привлачног извештаја о његовим искуствима који је објављен у издању од 1. октобра 1984. (енгл.). Уживаћеш у читању или у поновном читању тог извештаја, имајући на уму да је његов писац након тога још деценију и по био веран и предан хришћанин.

Као један од Господових помазаника, брат Клајн је свим срцем желео да влада с Христом на небу. Имамо све разлоге да верујемо да му је Јехова сада испунио ту жељу (Лука 22:28-30).

[Слика на 31. страни]

Карл са Т. Џ. Саливаном и Тедом и Дорис, 1943. године

[Слика на 31. страни]

Карл и Маргарета, октобра 2000. године