Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје вођство при избору брачног друга

Божје вођство при избору брачног друга

Божје вођство при избору брачног друга

„Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити“ (ПСАЛАМ 32:8).

1. Шта је све неопходно за успешан брак?

 АКРОБАТА се одбацује са заљуљаног трапеза, савија се и спретно изводи салто у ваздуху. Затим се нагло исправља, пружа руке и хвата се за другог акробату који наглавачке виси на другом трапезу. Један пар с лакоћом клизи по леду. Младић у једном трену подиже своју партнерку и баца је у ваздух. Она се врти у ваздуху, грациозно се дочекује на једну ногу и наставља да са својим партнером кружи по клизалишту. Изгледа као да су обе тачке изведене без по муке. Па ипак, ко би уопште покушао да тако нешто изведе без вежбања, без способног партнера, а посебно без исправних смерница или упутстава. Слично томе, можда изгледа да је успешан брак чиста случајност. Међутим, и он зависи од доброг партнера, обостраног труда и нарочито од мудрог савета. Исправно вођство је заиста преко потребно.

2. (а) Ко је основао брачну заједницу, и с којом сврхом? (б) Како се склапају неки бракови?

2 Сасвим је нормално да младић или девојка размишљају о брачном другу — животном сапутнику. Откад је Јехова Бог основао брак, склапање брака између мушкарца и жене јесте нешто сасвим нормално у животу. Али први човек Адам није изабрао своју жену. Јехова се с пуно љубави побринуо за то (Постање 2:18-24). Први пар би имао потомство и на крају би земља била пуна људи. После те прве заједнице, брак су обично уговарали младини и младожењини родитељи, понекад уз њихов пристанак (Постање 21:21; 24:2-4, 58; 38:6; Исус Навин 15:16, 17). Премда су уговорени бракови још увек уобичајени у неким земљама и културама, многи данас сами себи бирају брачног друга.

3. Како треба бирати брачног друга?

3 Како треба бирати брачног друга? На неке јако утиче изглед — оно што годи и прија очима. Други траже материјалне користи, некога ко ће се добро старати о њима и ко ће удовољити њиховим потребама и жељама. Али да ли ће ови приступи сами по себи водити до срећне и задовољавајуће везе? „Љупкост је замамна, лепота је ташта“, каже се у Пословицама 31:30, „али жена која има страха од Јехове, то је она која ће однети хвалу“. Ту се крије једна важна мисао: узми у обзир Јехову кад бираш брачног друга.

Бог пружа брижно вођство

4. Коју помоћ Бог пружа што се тиче избора брачног друга?

4 Наш небески Отац Јехова је с љубављу обезбедио своју писану Реч да нас води у свим стварима. Он каже: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (Исаија 48:17). Зато не треба да нас изненади што у погледу избора брачног друга у Библији можемо наћи смернице које одолевају зубу времена. Јехова жели да наш брак буде трајан и срећан. Зато нам је обезбедио помоћ да разумемо и применимо те смернице. Зар то није оно што бисмо очекивали од нашег брижног Створитеља? (Псалам 19:9).

5. Шта је битно за трајну срећу у браку?

5 Када је Јехова основао брачну заједницу намеравао је да она буде трајна (Марко 10:6-12; 1. Коринћанима 7:10, 11). Он ’мрзи развод‘ и дозвољава га само у случају „блуда“ (Малахија 2:13-16NW; Матеј 19:9). Зато је избор брачног друга један од најозбиљнијих корака које предузимамо и не треба га олако схватити. Мало је одлука које нам могу донети толико среће или толико туге. Добар избор може обогатити живот и донети задовољство, док лош избор може донети бескрајну жалост (Пословице 21:19; 26:21). Да би срећа трајала битно је да особа мудро изабере и да буде спремна да се трајно обавеже, јер је Бог основао брак као партнерство које треба да цвета у складу и сарадњи (Матеј 19:6).

6. Зашто младићи и девојке нарочито треба да пазе кад бирају брачног друга, и како могу донети најмудрију одлуку?

6 Нарочито младићи и девојке треба добро да пазе да физичка привлачност и јака осећања не изобличе њихово расуђивање кад бирају брачног друга. Веза која се заснива искључиво на тим факторима заиста врло брзо може да се претвори у презир или чак у мржњу (2. Самуилова 13:15). С друге стране, трајну љубав можемо развијати док упознајемо свог брачног друга и док боље разумемо себе. Такође треба да схватимо да оно што је најбоље за нас можда није оно што наше срце у првом тренутку жели (Јеремија 17:9). Зато је толико важно Божје вођство које се налази у Библији. Оно нам помаже да просудимо како можемо донети најмудрије одлуке у животу. Псалмиста је представљао Јехову када је рекао: „Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити“ (Псалам 32:8; Јеврејима 4:12). Премда брак може задовољити нашу урођену потребу за љубављу и друштвом, он такође доноси изазове који изискују зрелост и разборитост.

7. Зашто неки не прихватају библијски савет о избору брачног друга, и до чега то може довести?

7 Мудро је послушати оно што Оснивач брака има да каже о избору брачног друга. Али можда брзо одбацујемо библијски савет који добијамо од родитеља или хришћанских старешина. Можда мислимо да нас не разумеју потпуно, и јаке емоционалне потребе могу нас натерати да следимо своје срце. Међутим, кад се вратимо у стварност можемо зажалити што нисмо следили мудар савет који нам је дат за наше добро (Пословице 23:19; 28:26). Могли бисмо се затећи у браку без љубави, с децом коју нам је тешко да одгајамо и можда чак с мужем који није у вери. Стварно би било жалосно да нам једно такво уређење које је могло да донесе велику срећу постане извор многих патњи!

Оданост Богу — пресудан фактор

8. Како оданост Богу доприноси томе да брак траје и да доноси срећу?

8 Знамо да узајамна привлачност може ојачати брак. Али неговање заједничких вредности је још важније да би брачна заједница трајала и доносила срећу. Заједничка оданост Јехови Богу ствара трајну везу и унапређује јединство на начин на који ниједан други фактор то не постиже (Проповедник 4:12). Кад један хришћански пар усредсреди свој живот на право обожавање Јехове, тада су уједињени у духовном, душевном и моралном смислу. Они заједно проучавају Божју Реч. Заједно се моле и то спаја њихова срца. Заједно иду на хришћанске састанке и заједно раде у служби на терену. Све то учвршћује духовну везу која их зближава. Што је још важније, то доноси Јеховин благослов.

9. Шта је Аврахам урадио да би Исаку нашао жену, и какав је био исход?

9 Пошто је био одан Богу, верни патријарх Аврахам је гледао да угоди Богу кад је дошло време да свом сину Исаку изабере жену. Он је свом поузданом слуги рекао: „Да те закунем Јеховом, Богом небеским и Богом земаљским, да сину моме нећеш изабрати жене између кћери ових Хананеја, међу којима ја станујем, него да ћеш ићи у моју земљу и у мој род, и довести оданде жену сину моме Исаку... [Јехова] ће послати анђела свога пред тобом да доведеш оданде жену сину моме.“ Показало се да је Ребека изванредна жена коју је Исак много волео (Постање 24:3, 4, 7, 14-21, 67).

10. Које библијске обавезе имају мужеви и жене?

10 Ако смо хришћани који нису у браку, оданост Богу ће нам помоћи да развијамо особине које ће нам омогућити да удовољимо библијским захтевима за брак. Међу обавезама које имају мужеви и жене јесу оне које је навео апостол Павле: „Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу... Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу... Мужеви треба да воле своје жене као своја тела... Нека и сваки поједини од вас тако воли своју жену као самог себе; с друге стране, жена треба да има дубоко поштовање према свом мужу“ (Ефешанима 5:22-33). Као што видимо, Павлове надахнуте речи наглашавају потребу за љубављу и поштовањем. Да би се удовољило овом савету треба имати страх од Јехове. То захтева свесрдну преданост и у добру и у злу. Хришћани који размишљају о браку треба да буду способни да преузму ту одговорност.

Одлучити када је време за брак

11. (а) Који се савет даје у Писму о томе када ступити у брак? (б) Који пример показује да је мудро следити библијски савет записан у 1. Коринћанима 7:36?

11 Битно је да знамо када смо спремни за брак. Пошто се то разликује од особе до особе, Писмо не одређује неку старосну границу. Међутим, оно каже да је боље сачекати да ’прође цвет младости‘ кад снажни полни нагони могу изобличити добро расуђивање (1. Коринћанима 7:36). „Кад сам видела како се моји другови и другарице забављају и жене и удају, а многи су још увек били у тинејџерским годинама, понекад ми је било тешко да се држим тог савета“, каже Мишел. „Али схватила сам да је то савет од Јехове, а он нам говори само оно што је за наше добро. Док сам чекала на брак усредсредила сам се на свој однос с Јеховом и на стицање неког искуства у животу, које вероватно немате у тинејџерским годинама. Неколико година касније била сам спремнија да удовољавам одговорностима и да решавам проблеме који се јављају у браку.“

12. Зашто је мудро да се не жури у брак у раној младости?

12 Они који журе с браком док су још прилично млади често утврђују да се њихове потребе и жеље мењају како сазревају. Тада схватају да оно што их је раније привлачило сада више није тако важно. Једна млада хришћанка је решила да се уда када је имала 16 година. Њена бака се удала у тим годинама, а и њена мајка. Пошто младић за кога је била заинтересована није хтео да се у то време ожени њоме, изабрала је неког другог који је хтео да се жени. Међутим, касније је много жалила због те брзоплете одлуке.

13. Шта недостаје онима који прерано ступе у брак?

13 Када особа размишља о браку важно је да добро разуме шта је све чека. Преурањен брак може донети гомилу проблема за које млади пар вероватно није најбоље припремљен. Њима недостају искуство и зрелост који су потребни да се савладају стресне ситуације у браку и да се успешно одгајају деца. Брак треба склопити тек када смо физички, душевно и духовно спремни да се прихватимо трајног партнерства.

14. Шта је потребно да би се решиле стресне ситуације у браку?

14 Павле је написао да ће они који ступе у брак ’имати невољу у телу‘ (1. Коринћанима 7:28). Проблеми ће настати зато што су то две различите особе, па ће се и гледишта разликовати. Пошто смо несавршени можда нам је тешко да испунимо своју библијску улогу у брачном уређењу (1. Коринћанима 11:3; Колошанима 3:18, 19; Титу 2:4, 5; 1. Петрова 3:1, 2, 7). Потребна је зрелост и духовна стабилност да би се тражило и следило Божје вођство како би се стресне ситуације решавале у љубави.

15. Коју улогу родитељи могу одиграти у припремању своје деце за брак? Прикажи.

15 Родитељи могу припремити своју децу за брак тако што им помажу да разумеју колико је важно да следе Божје вођство. Вештом употребом Писма и хришћанских публикација родитељи могу помоћи својој деци да одреде да ли су они или њихов будући брачни друг спремни да дају брачни завет. a Осамнаестогодишња Блосом је мислила да се заљубила у једног младића из своје скупштине. Он је био пионир и желели су да се венчају. Али њени родитељи су је замолили да сачека годину дана, јер су сматрали да је премлада. Блосом је касније написала: „Тако сам захвална што сам послушала тај мудар савет. За годину дана, донекле сам сазрела и почела сам да увиђам да тај младић нема особине које би допринеле томе да буде добар брачни партнер. Он је на крају напустио Јеховину организацију, а ја сам избегла оно што би било катастрофа у мом животу. Како је дивно имати мудре родитеље на чије просуђивање можеш да се ослониш!“

’Склопи брак само у Господу‘

16. (а) Како хришћани могу бити испитани када је реч о ’склапању брака само у Господу‘? (б) О чему хришћани треба да размишљају када су искушани да склопе брак с неким ко није у вери?

16 Јеховин налог за хришћане је сасвим јасан: ’Склапајте брак само у Господу‘ (1. Коринћанима 7:39). Хришћански родитељи и њихова деца могу бити искушани у овом погледу. Како то? Млади можда желе брак, али у скупштини можда нема одговарајуће особе. Барем тако изгледа. Можда на извесном подручју има више жена него мушкараца, или изгледа да нема подесне прилике. Можда неки младић који није предани члан скупштине почне да се занима за једну младу хришћанку (или обрнуто), и ето искушења да се компромитују мерила која је поставио Јехова. У таквим околностима било би добро размишљати о Аврахамовом примеру. Један од начина на који је сачувао добар однос с Богом био је у томе што се побринуо да се његов син Исак ожени девојком која заиста обожава Јехову. Исак је исто тако поступио са својим сином Јаковом. Сви су морали да се потруде, али је то било угодно Богу и имало је његов благослов (Постање 28:1-4).

17. Зашто ће склапање брака с неким ко није у вери вероватно бити погубно, и који је најважнији разлог за ’склапање брака само у Господу‘?

17 У малом броју случајева они који нису у вери на крају су постали хришћани. Међутим, склапање брака с неким ко није у вери често је права катастрофа. Они који су неједнако ујармљени не деле иста веровања, мерила нити циљеве (2. Коринћанима 6:14). То може штетно утицати на комуникацију и срећу у браку. Примера ради, једну хришћанку је страшно ражалостила чињеница да после једног изграђујућег састанка није могла код куће да разговара о духовним стварима са супругом који није у вери. Наравно, још је важније то што је ’склапање брака у Господу‘ питање лојалности према Јехови. Кад се држимо Божје Речи срце нас не осуђује јер радимо оно што је „угодно у његовим очима“ (1. Јованова 3:21, 22).

18. На које важне ствари треба обратити пажњу кад се размишља о браку, и зашто?

18 Кад неко размишља о браку, првенствено треба да буде заинтересован за врлине и духовност потенцијалног брачног друга. Хришћанска личност, заједно с љубављу према Богу и свесрдном оданошћу, много је вреднија од физичке привлачности. Бог показује наклоност према онима који разумеју и испуњавају своју обавезу да буду духовно јаки брачни партнери. Највећа снага коју брачни пар може имати проистиче из заједничке оданости Створитељу и свесрдног прихватања његовог вођства. На тај начин исказује се част Јехови и брак почиње да се гради на чврстом духовном темељу који ће допринети трајној заједници.

[Фуснота]

Како би одговорио?

• Зашто нам је потребно Божје вођство да бисмо изабрали доброг брачног друга?

• Како ће оданост Богу ојачати брачну везу?

• Како родитељи могу да припреме своју децу за брак?

• Зашто је важно ’склопити брак само у Господу‘?

[Питања за разматрање]

[Слике на 17. страни]

Примењивање Божјег савета при избору брачног друга може донети много среће

[Слике на 18. страни]

Богати благослови проистичу из ’склапања брака само у Господу‘