Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проблематика људске патње

Проблематика људске патње

Проблематика људске патње

„ЗАШТО, БОЖЕ, ЗАШТО?“ Овај наслов исписан крупним словима на насловној страници једних високотиражних новина, појавио се након једног разорног земљотреса у Малој Азији. На пропратној слици је био приказан отац сметен од бола, који износи повређену ћерку из њихове срушене куће.

Ратови, глади, епидемије и природне катастрофе довеле су до неизмерног бола, мора суза и небројено много смртних случајева. Поред овога ту су и патње оних који су били жртве силовања, затим патње злостављене деце и оних који су доживели друга злодела. Узми у обзир и огроман број повређених и мртвих у незгодама. Ту је и тескоба коју осећају милијарде болесних, остарелих и оних који су изгубили своје вољене.

Двадесети век је био сведок досад најгорих патњи. У Првом светском рату од 1914. до 1918. страдало је скоро десет милиона војника. Неки историчари кажу да је и цивила страдало исто толико. У Другом светском рату побијено је око 50 милиона бораца и цивила, укључујући и милионе незаштићених жена, деце и старијих особа. Даљњи милиони су током прошлог века били жртве геноцида, револуција, етничког насиља, глади и сиромаштва. Једно дело, Historical Atlas of the Twentieth Century, процењује да је преко 180 милиона људи умрло због тако „масовног непријатељства“.

Шпанска грозница 1918/19. однела је 20 милиона живота. У последње две деценије око 19 милиона је умрло од сиде, а сада 35 милиона носи вирус који је проузрокује. Милиони деце су остали без родитеља који су умрли од сиде. Неизрециво много бебица умире од сиде коју су добиле док су још биле у материци.

Многе патње деца доживљавају и на друге начине. Енглески Manchester Guardian Weekly је цитирајући податке прибављене од Фонда Уједињених нација за помоћ деци (УНИЦЕФ) крајем 1995, навео: „Прошле деценије је у ратовима убијено 2 милиона деце, 4-5 милиона је обогаљено, 12 милиона је остало без дома, преко 1 милион је остало без родитеља или било одвојено од њих, а 10 милиона је доживело психичке трауме.“ Да додамо и око 40 до 50 милиона абортуса широм света — и то сваке године!

А шта рећи о будућности?

Многи са зебњом гледају на будућност. Једна група научника је навела: „Људске активности... могу толико променити свет да неће бити могуће подржавати живот на начин који нам је досад био познат.“ Затим су додали: „Чак и у овом тренутку свака пета особа живи у потпуном сиромаштву и нема довољно хране, а свака десета је озбиљно неисхрањена.“ Научници су искористили прилику да „цело човечанство упозоре на оно што долази“, и додали следеће: „Неопходна је велика промена у начину поступања са земљом и животом на њој уколико желимо да избегнемо огромну људску беду и уколико не желимо да наш глобални дом на планети буде непоправљиво оштећен.“

Зашто је Бог допустио толико пуно патње и зла? Како намерава да то реши? Када?

[Извори слика на 3. страни]

Горе, инвалидска колица: UN/DPI Photo 186410C by P.S. Sudhakaran; у средини, деца изморена глађу: WHO/OXFAM; доле, јако испијен човек: FAO photo/B. Imevbore