Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хвали Јехову за његова велика дела!

Хвали Јехову за његова велика дела!

Хвали Јехову за његова велика дела!

„Моја душа велича Јехову... јер Силни учини за мене велика дела“ (ЛУКА 1:46-49).

1. За која велика дела с правом хвалимо Јехову?

 ЈЕХОВА заслужује да га хвалимо за његова велика дела. Када је пророк Мојсије причао о ослобођењу Израелаца из Египта, рекао је: „Очи ваше видеше сва велика дела која Јехова учини“ (Поновљени закони 11:1-7). Слично томе, када је анђео Гаврило најавио девици Марији да ће родити Исуса, она је рекла: „Моја душа велича Јехову... јер Силни учини за мене велика дела“ (Лука 1:46-49). Као Јеховини сведоци ми га величамо због тако великих дела као што је ослобођење Израелаца из египатског ропства и чудесно зачеће његовог драгог Сина.

2. (а) Шта Божја ’вечна намера‘ значи за послушне људе? (б) Шта је Јован доживео на Патмосу?

2 Многа Јеховина велика дела повезана су с његовом ’вечном намером‘ да благослови послушне људе посредством Месије и његовог Краљевства (Ефешанима 3:8-13). Та намера је постепено излазила на видело када је остарели апостол Јован добио прилику да у визији завири кроз отворена врата на небу. Чуо је један глас попут трубе како каже: „Попни се овамо, и показаћу ти оно што мора да се догоди“ (Откривење 4:1). Римске власти су га протерале на острво Патмос ’зато што је говорио о Богу и сведочио за Исуса‘, и док је тамо био добио је „откривење Исуса Христа“. Оно што је тај апостол видео и чуо открива много тога о Божјој вечној намери, те тако пружа духовно просветљење и правовремено охрабрење свим правим хришћанима (Откривење 1:1, 9, 10).

3. Кога представљају 24 старешине које је Јован видео у визији?

3 Јован је кроз та отворена врата на небу видео 24 старешине како седе на престолу и имају круне попут краљева. Пали су ничице пред Богом и рекли: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је“ (Откривење 4:11). Те старешине представљају све ускрснуле помазане хришћане на узвишеном положају који им је Бог обећао. Они су подстакнути да хвале Јехову због његових великих дела везаних за стварање. Ми се такође дивимо доказу Јеховине ’вечне моћи и Божанства‘ (Римљанима 1:20). И што више учимо о Јехови, имамо више разлога да га хвалимо за његова велика дела.

Објављуј Јеховина хвале вредна дела!

4, 5. Наведи примере како је Давид хвалио Јехову.

4 Псалмиста Давид је хвалио Бога за његова велика дела. Примера ради, Давид је певао: „Појте Јехови који седи на Сиону, казујте народима дела његова! Смилуј се на ме, Јехова, погледај на патње моје од непријатеља мојих. Избави ме од врата смрти, да бих на вратима кћери Сионске све хвале твоје казивао и спасење твоје славио“ (Псалам 9:12, 14, 15). Кад је Давид свом сину Соломону предао грађевински план за храм, благословио је и хвалио Бога следећим речима: „Теби, Јехова, припада величанство, моћ и част, вечност и слава... Теби припада, Јехова, краљевство, јер си ти сврх свега величанствено узвишен... А сад те ми, Боже наш, славимо и хвалимо име твоје славно“ (1. Летописа 29:10-13).

5 Писмо нас увек изнова позива и чак нас подстиче да хвалимо Бога, као што га је Давид хвалио. Књига Псалама садржи многе изразе хвале упућене Богу, а око половине тих песама приписују се Давиду. Он је стално хвалио Јехову и захваљивао му (Псалам 69:31). Сем тога, божански надахнуте композиције које су саставили Давид и други, још од давнина су се користиле за исказивање хвале Јехови.

6. Како нам користе надахнути Псалми?

6 Колико само Псалми користе онима који обожавају Јехову! Кад желимо да захвалимо Богу за сва велика дела која је учинио за нас, сасвим је нормално да се сетимо прелепих речи које се налазе у Псалмима. На пример, кад се ујутру пробудимо и имамо један нови дан пред собом, можда ћемо бити подстакнути да се изразимо речима сличним овим: „Лепо је хвалити Јехову, славити име твоје, Свевишњи! Јављати јутром милост твоју а ноћу верност твоју... Развеселио си ме, Јехова, делима својим; дела руку твојих радосно ја певам!“ (Псалам 92:2-5). Кад савладамо неку препреку у нашем духовном напретку можда ћемо желети да изразимо радост и захвалност у молитви, баш као што је то псалмиста урадио када је певао: „Дођите! Запевајмо радосно Јехови! Покликнимо граду спасења свога! Изиђимо пред лице његово с хвалом, песмама му ускликнимо!“ (Псалам 95:1, 2).

7. (а) Шта је вредно пажње што се тиче многих песама које хришћани певају? (б) Који је један од разлога да дођемо раније на састанак и да останемо до краја?

7 Често смо у прилици да певамо хвалоспеве Јехови на скупштинским састанцима, већим скуповима и конгресима. Вредно је запазити да су многи од њих засновани на надахнутим мислима из књиге Псалама. Стварно смо срећни што имамо савремену збирку дирљивих хвалоспева Јехови! Певање хвалоспева Богу јесте добар разлог да дођемо раније на састанак и да будемо присутни до краја, те да тако са суобожаваоцима хвалимо Јехову песмом и молитвом.

„Хвалите Јах!“

8. Шта је садржано у речи „Алелуја“, и како се она обично преводи?

8 Реч „Алелуја“ носи мисао о хваљењу Јехове, и то је транслитерација једног хебрејског израза који се скоро увек преводи са „хвалите Јах“. На пример, у Псалму 135:1-3 налазимо овај срдачан, изразит позив: „Хвалите име Јеховино, хвалите га, слуге Јеховине који сте у дому Јеховином, у дворима дома Бога нашега! Хвалите Јехову, јер је Јехова добар, појте имену његовом, јер је благо.“

9. Шта нас подстиче да хвалимо Јехову?

9 Док размишљамо о Божјим величанственим делима стварања и о свим његовим делима која је учинио за нас, искрено цењење нас подстиче да га хвалимо. Кад размишљамо о чудесним стварима које је Јехова учинио за свој народ у прошлости, срце нас подстиче да га хвалимо. И док дубоко размишљамо о обећаним великим стварима које ће Јехова тек учинити, ми тражимо начине да изразимо наше хвале и захвалност.

10, 11. Како нам са̂мо наше постојање пружа разлог да хвалимо Бога?

10 Са̂мо наше постојање је довољан разлог да хвалимо Јах. Давид је певао: „Хвалим те [Јехова] што сам тако дивно саздан. Дивна су сва дела твоја, добро зна то душа моја“ (Псалам 139:14). Да, ми смо ’дивно саздани‘, и имамо тако драгоцене дарове као што су вид, слух и способност размишљања. Зар онда не би требало да свој живот усмеримо ка томе да хвалимо нашег Творца? Павле је изразио сличну мисао када је написао: „Било да једете, било да пијете, било да шта друго чините, све чините на Божју славу“ (1. Коринћанима 10:31).

11 Ако заиста волимо Јехову све што радимо радићемо њему на славу. Исус је рекао да је прва заповест: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Марко 12:30; Поновљени закони 6:5). Ми сигурно треба да волимо Јехову и да га хвалимо као нашег Творца и као онога који даје „сваки савршен поклон“ (Јаков 1:17; Исаија 51:13; Дела апостолска 17:28). На крају крајева, наша моћ расуђивања, наша способност да развијамо духовност и наша физичка снага — све наше особине и способности — потичу од Јехове. Он је као наш Створитељ вредан љубави и хвале.

12. Шта мислиш о Јеховиним великим делима и речима из Псалма 40:6?

12 Јеховина велика дела дају нам безброј разлога да га волимо и да га хвалимо! „Многа су чудеса твоја Јехова, Боже мој, и старања твоја за нас!“, певао је Давид. „Не могу се пред тобом набројити! Хтео бих јавити и казивати их, али им нема броја“ (Псалам 40:6). Давид није могао набројати сва Јеховина дивна дела, а не можемо ни ми. Али хвалимо Бога кад год нам неко његово велико дело привуче пажњу.

Дела повезана с Божјом вечном намером

13. Како је наша нада повезана с Божјим великим делима?

13 Наша нада у будућност је повезана с великим и хвале вредним делима у вези с Божјом вечном намером. После побуне у Едену Јехова је дао прво пророчанство које улива наду. Изричући осуду над змијом, Бог је рекао: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства твога и потомства [’семена‘, ДК] њезина, и оно ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:15). Нада у обећано Семе жене наставила је да живи у срцима верних људи након што је Јехова учинио велико дело тиме што је сачувао Ноја и његову породицу за време свеопштег Потопа који је избрисао зли свет (2. Петрова 2:5). Пророчанска обећања дата таквим људима вере као што су Аврахам и Давид пружила су даљњи увид у оно што ће Јехова постићи преко тог Семена (Постање 22:15-18; 2. Самуилова 7:12).

14. Који је најизванреднији пример Јеховиних великих дела у корист људи?

14 Јехова се на најизванреднији начин показао као онај који чини велика дела у корист људи када је дао свог јединорођеног Сина — обећано Семе, Исуса Христа — као откупну жртву (Јован 3:16; Дела апостолска 2:29-36). Откупнина је обезбедила основу за помирење с Богом (Матеј 20:28; Римљанима 5:11). Јехова је прве особе које су се помириле с њим довео у хришћанску скупштину, основану на Пентекост 33. н. е. Уз помоћ светог духа они су проповедали добру вест надалеко и нашироко, показујући како Исусова смрт и ускрсење отварају пут послушним људима да добију вечне благослове под владавином Божјег небеског Краљевства.

15. Како је Јехова у наше време деловао на диван начин?

15 У наше време Јехова је поступао на диван начин да би сакупио последње помазане хришћане. Ветрови уништења се задржавају да би се запечатили преостали од 144 000 који ће владати с Христом на небу (Откривење 7:1-4; 20:6). Бог се побринуо да помазани хришћани буду ослобођени из духовног робовања ’Вавилону Великом‘, светском царству криве религије (Откривење 17:1-5). Шта је помазаном остатку омогућило то ослобођење 1919. године и Божја заштита коју од тада имају? Омогућило им је да засијају у давању завршног сведочанства пре него што Јехова оконча Сатанин зли систем ствари у ’великој невољи‘ која се брзо приближава (Матеј 24:21; Данило 12:3; Откривење 7:14).

16. Шта се дешава као резултат данашњег проповедања о Краљевству по читавом свету?

16 Јеховини помазани Сведоци ревно предводе у светском делу проповедања о Краљевству. Као резултат тога све већи број ’других оваца‘ почиње да обожава Јехову (Јован 10:16). Радујемо се што је могућност да нам се кротки људи на земљи придруже у хваљењу Јехове још увек отворена. Они који се одазивају на позив да ’дођу‘ имају могућност да буду сачувани у великој невољи и да хвале Јехову кроз читаву вечност (Откривење 22:17).

Хиљаде људи се стиче ка правом обожавању

17. (а) Како Јехова чини велика дела у вези с нашим делом проповедања? (б) Како се испуњава Захарија 8:23?

17 Јехова сада чини велика и хвале вредна дела у вези с нашим делом проповедања (Марко 13:10). Он је протеклих година ’отворио велика врата која воде у активност‘ (1. Коринћанима 16:9). То је омогућило да се добра вест објављује на огромним подручјима где су нам непријатељи истине раније стајали на путу. Многи који су некада живели у духовној тами сада се одазивају на позив да обожавају Јехову. Они испуњавају следеће пророчанске речи: „Овако говори Јехова над војскама: У то ће време десет људи од свих језика народа ухватити једног Јудејина за скут говорећи: Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Они којима се обраћа „десет људи“ јесу духовни Јевреји, данашњи остатак помазаних хришћана. Пошто број десет може да представља потпуност што се тиче земаљских ствари, „десет људи“ представља „велико мноштво“ које је повезано са ’Израелом Божјим‘, с којим сачињавају „једно стадо“ (Откривење 7:9, 10; Галатима 6:16). Каква је само радост видети да толико много људи сада заједно приносе свету службу као обожаваоци Јехове Бога!

18, 19. Који доказ имамо да Јехова благосиља дело проповедања?

18 Стварно смо одушевљени што на десетине хиљада људи — у ствари стотине хиљада њих — прихвата право обожавање у земљама у којима је некада крива религија толико доминирала да је изгледало да људи никада неће прихватити добру вест. Погледај најновији Годишњак Јеховиних сведока и запази земље које сада извештавају од 100 000 до скоро 1 000 000 објавитеља Краљевства. То је снажан доказ да Јехова благосиља дело проповедања о Краљевству (Пословице 10:22).

19 Као Јеховин народ ми хвалимо нашег небеског Оца и захваљујемо му што нам је показао шта је права сврха живота, што нам је дао награђујућ посао у његовој служби и изгледе за светлу будућност. Ми живимо у горљивом ишчекивању да се испуне сва Божја обећања и одлучни смо да се ’држимо у Божјој љубави, с изгледом на вечни живот‘ (Јуда 20, 21). Колико смо само одушевљени кад видимо да сада има око 6 000 000 припадника великог мноштва које хвали Бога! Уз очигледан Јеховин благослов, помазани остатак заједно са својим сарадницима другим овцама организован је у око 91 000 скупштина у 235 земаља. Сви се ми добро духовно хранимо јер се „верни и разборити роб“ неуморно труди (Матеј 24:45). Напредна теократска организација уз љубазно надгледање управља делом Краљевства посредством 110 подружница Јеховиних сведока. Захвални смо Јехови што подстиче срца људи да му исказују част „имањем својим“ (Пословице 3:9, 10). Зато се наше светско дело проповедања наставља, а према потребама се граде штампарије, бетелски и мисионарски домови, Дворане Краљевства и Конгресне дворане.

20. Како на нас треба да утиче размишљање о Јеховиним великим и хвале вредним делима?

20 Немогуће је да споменемо сва велика и хвале вредна дела нашег небеског Оца. Може ли ико ко има искрено срце да се не придружи хору хвалилаца Јехове? Наравно да не може! Зато нека сви они који воле Бога радосно ускликну: „Хвалите Бога на небесима хвалите га на висини! Хвалите га сви анђели његови... момци и девојке, старци и деца! Нек сви хвале име Јеховино, јер је само његово име узвишено, и слава је његова изнад земље и неба“ (Псалам 148:1, 2, 12, 13). Да, сада и заувек, хвалимо Јехову за његова велика дела!

Како би одговорио?

• Која су нека од Јеховиних хвале вредних дела?

• Шта те подстиче да хвалиш Јехову?

• Како је наша нада повезана с Божјим великим делима?

• Како Јехова чини хвале вредна дела у вези с делом проповедања о Краљевству?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Да ли се свесрдно придружујеш певању хвалоспева Јехови?

[Слике на 13. страни]

Радујемо се што је могућност да нам се кротки људи придруже у хваљењу Јехове још увек отворена