Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“

„Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“

„Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“

„Шта ћемо, дакле, рећи на то? Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“ (РИМЉАНИМА 8:31).

1. Ко је још са Израелцима напустио Египат, и шта их је на то навело?

 КАДА су Израелци кренули у слободу после 215 година проведених у Египту, од којих су већину били у ропству, ’с њима је отишло и велико мноштво других људи‘ (Излазак 12:38). Ти неизраелци су доживели десет страховитих невоља које су опустошиле Египат, а лажне богове извргле руглу. У исто време могли су да виде — нарочито од четврте невоље па надаље — Јеховину способност да заштити свој народ (Излазак 8:23, 24). Иако нису баш много знали о Јеховиним намерама, у једно су били сигурни: египатски богови нису успели да заштите Египћане, док је Јехова за разлику од њих показао своју моћ у корист Израелаца.

2. Зашто је Рава помогла израелским уходама, и зашто није погрешила када се поуздала у њиховог Бога?

2 Четрдесет година касније, непосредно пре него што су Израелци ушли у Обећану земљу, Мојсијев наследник Исус Навин је послао двојицу да уходе ту земљу. Тамо су наишли на Раву која је живела у Јерихону. Из онога што је чула о моћним делима која је Јехова учинио да би штитио Израелце током 40 година откад су напустили Египат, знала је да мора подржати његов народ ако жели Божји благослов. Пошто је донела мудру одлуку, она и њено домаћинство су били поштеђени када су Израелци касније освојили тај град. Чудесан начин на који су били спасени сам по себи је био очигледан доказ да је Бог био с њима. Дакле, Рава није погрешила када се поуздала у Бога Израелаца (Исус Навин 2:1, 9-13; 6:15-17, 25).

3. (а) Које чудо је Исус извршио близу поново изграђеног Јерихона, и како је реаговало јеврејско свештенство? (б) Шта су схватили неки Јевреји, а касније и многи нејевреји?

3 Петнаест векова касније Исус Христ је излечио једног слепог просјака близу поново изграђеног Јерихона (Марко 10:46-52; Лука 18:35-43). Тај човек је преклињао Исуса да му се смилује, чиме је у ствари показао да признаје да Исус има Божју подршку. С друге стране, јеврејске религиозне вође и њихове присталице углавном нису прихватиле чуда која је Исус чинио као доказ да је обављао Божје дело већ су му налазили мане (Марко 2:15, 16; 3:1-6; Лука 7:31-35). Чак и када су се суочили с чињеницом да је Исус ускрсао након што су га убили, нису били спремни да признају да је то било Божје дело. Напротив, предводили су у прогањању Исусових следбеника покушавајући да ометају њихово дело ’објављивања добре вести о Господу Исусу‘. Али неки Јевреји, а касније и многи нејевреји, запазили су те догађаје и исправно их проценили. Било им је јасно да је Бог одбацио самоправичне јеврејске вође и да је подупирао понизне следбенике Исуса Христа (Дела апостолска 11:19-21).

Ко данас има Божју подршку?

4, 5. (а) Шта неки мисле о бирању религије? (б) Које је главно питање када се ради о препознавању праве религије?

4 На питање која је права религија један свештеник је у једном недавном ТВ-интервјуу рекао следеће: „Изричито тврдим да је права религија она која чини људе бољима кад живе по њој.“ Мора се признати да права религија заиста чини људе бољима. Али да ли чињеница да нека религија ствара боље људе, сама по себи доказује да она има Божју подршку? Да ли је то једини критеријум за одређивање да ли је нека религија права?

5 Свако цени што има могућност да сам за себе доноси одлуке, укључујући и одлуку о религиозној припадности. Али могућност слободног избора не гарантује да ће човек добро изабрати. На пример, неки људи бирају религију на основу њене величине, богатства, церемонијалних свечаности или породичних веза. Ниједна од ових ствари ни у ком случају није одлучујућа када се ради о одређивању да ли је нека религија права или није. Главно питање у овој ствари је следеће: која религија подстиче своје следбенике да врше Божју вољу и пружа чврст доказ Божје подршке, тако да њени припадници с поуздањем могу рећи: ’Бог је за нас‘?

6. Које Исусове речи бацају светло на питање о правој и кривој религији?

6 Исус је поставио правило за разликовање правог од кривог обожавања када је рекао: „Чувајте се лажних пророка који долазе к вама у овчијем оделу, а изнутра су грабљиви вукови. По плодовима њиховим препознаћете их“ (Матеј 7:15, 16; Малахија 3:18). Погледајмо неке од ’плодова‘, то јест обележја по којима се препознаје права религија тако да бисмо поштено могли утврдити ко данас има Божју подршку.

Обележја по којима се препознају они који имају Божју подршку

7. Шта значи научавати само оно што се заснива на Библији?

7 Они своја учења заснивају на Библији. Исус је рекао: „Оно што научавам није моје, него је од онога који ме је послао. Ако неко жели да врши његову вољу, он ће знати да ли је то учење од Бога или ја говорим сам од себе.“ Још је рекао: „Ко је од Бога, слуша шта Бог говори“ (Јован 7:16, 17; 8:47). Логично је да они који имају Божју подршку морају научавати само оно што Бог открива у својој Речи и одбацити учења која се темеље на људској мудрости или традицији (Исаија 29:13; Матеј 15:3-9; Колошанима 2:8).

8. Зашто је важно користити Божје име у обожавању?

8 Они користе и објављују Божје име Јехова. Исаија је прорекао: „Тад ћете рећи: Хвалите Јехову, гласите име његово, јављајте по народима дела његова, спомените величину имена његова! Хвалите Јехову, јер учини велика дела, нек се она по свој земљи познају!“ (Исаија 12:4, 5). Исус је поучио своје следбенике да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Дакле, било да су Јевреји или нејевреји, требало је да хришћани служе као „народ за [Божје] име“ (Дела апостолска 15:14). Бог очигледно са задовољством пружа подршку онима који су поносни што су ’народ за његово име‘.

9. (а) Зашто радост карактерише припаднике праве религије? (б) Како Исаија подвлачи разлику између праве и криве религије?

9 Они одражавају радост својствену Божјој личности. Као творац ’добре вести‘ Јехова је ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11). Како би онда његови обожаваоци могли да буду несрећни или да стално буду песимисти? Упркос невољама у свету и личним проблемима, прави хришћани задржавају радостан дух јер се редовно госте богатом духовном храном. Исаија подвлачи разлику између њих и оних који припадају кривој религији: „Овако говори Вечни, Јехова: Гле, слуге ће моје јести, а ви ћете гладни бити; гле, слуге ће моје пити, а ви ћете жедни бити; гле, слуге ће се моје радовати, а ви ћете се застидети, гле, слуге ће моје у весељу срца свога певати, а ви ћете у болу душе своје завриштати, ридаћете у тузи духа свога“ (Исаија 65:13, 14).

10. Како они који имају праву религију не морају да се уче на грешкама?

10 Они своје понашање и одлуке заснивају на библијским начелима. „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати“, саветује нам писац Пословица. „Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6). Бог подржава оне који траже вођство од њега и не уздају се у противречне људске теорије које игноришу Божју мудрост. Онолико колико је човек спреман да обликује свој живот по Божјој Речи у тој мери ће избећи да се учи на грешкама (Псалам 119:33; 1. Коринћанима 1:19-21).

11. (а) Зашто припадници праве религије не треба да буду подељени на класу свештенства и лаика? (б) Какав пример треба да дају стаду они који предводе међу Божјим народом?

11 Они су организовани као што је била организована хришћанска скупштина у првом веку. Исус је поставио следеће начело: „Не дозволите да вас зову Раби, јер један је ваш учитељ, а ви сте сви браћа. Осим тога, никога на земљи не зовите својим оцем, јер је један ваш Отац, онај који је на небесима. Не дозволите ни да вас зову ’вођама‘, јер је један ваш Вођа, Христ. А највећи међу вама нека вам буде слуга“ (Матеј 23:8-11). Скупштина у којој су сви браћа искључује могућност постојања неке поносне класе свештенства која велича себе неким звучним титулама и узвисује се изнад лаика (Јов 32:21, 22ДК). Онима који пасу Божје стадо каже се да то раде ’не под присилом, него драговољно; нити из љубави према непоштеном добитку, него горљиво; нити као да господаре над онима који су Божје наследство, него да буду примери стаду‘ (1. Петрова 5:2, 3). Прави хришћански пастири не покушавају да господаре вером других. Као сарадници у Божјој служби, они се једноставно труде да дају добар пример (2. Коринћанима 1:24).

12. Који уравнотежени став према људским владавинама Бог захтева од оних који желе његову подршку?

12 Они су подложни људским владавинама али ипак остају неутрални. Онај који није ’подложан вишим властима‘ не може очекивати Божју подршку. Зашто? Зато што су ’власти које постоје од Бога постављене на своје релативне положаје. Зато је онај ко се супротставља власти заузео став против Божјег уређења‘ (Римљанима 13:1, 2). Међутим, Исус је признао могућност сукоба интереса када је рекао: „Дајте цезарево цезару, а Божје Богу“ (Марко 12:17). Они који желе да имају Божју подршку морају ’тражити најпре краљевство [Божје] и његову праведност‘, док у исто време поштују законе земље који се могу ускладити с вишим одговорностима према Богу (Матеј 6:33; Дела апостолска 5:29). Исус је нагласио неутралност када је за своје ученике рекао: „Они нису део света, као што ни ја нисам део света.“ Касније је додао: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 17:16; 18:36).

13. Коју улогу игра љубав у препознавању Божјег народа?

13 Они су непристрани док чине „добро свима“ (Галатима 6:10). Хришћанска љубав не зна за пристраност јер прихвата све људе без обзира на боју коже, економски или образовни статус, националност или језик. То што чине добро свима, а нарочито онима који су им сродни по вери, помаже да се утврди ко су они који имају Божју подршку. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35; Дела апостолска 10:34, 35).

14. Да ли су људи који имају Божју подршку општеприхваћени? Објасни.

14 Спремни су да трпе прогонство због вршења Божје воље. Исус је упозорио своје следбенике: „Ако су прогонили мене, прогониће и вас; ако су држали моју реч, држаће и вашу“ (Јован 15:20; Матеј 5:11, 12; 2. Тимотеју 3:12). Они који имају Божју подршку никада нису били популарни, као што није био популаран ни Ноје који је својом вером осудио свет (Јеврејима 11:7). Они који данас желе Божју подршку не усуђују се да разводњавају Божју реч нити да компромитују Божја начела да би избегли прогонство. Докле год верно служе Богу знају да ће се људи ’чудити и погрдно говорити‘ о њима (1. Петрова 2:12; 3:16; 4:4).

Време да се одвагну чињенице

15, 16. (а) Која питања ће нам помоћи да препознамо религиозну групу која има Божју подршку? (б) До каквог закључка су дошли милиони људи, и зашто?

15 Запитај се: ’Која је религиозна група позната по томе што се строго држи Божје Речи, чак и када се њена учења разликују од веровања већине људи? Ко су они који наглашавају важност Божјег личног имена и чак га користе да се идентификују? Ко оптимистички указује на Божје Краљевство као на једино решење за све људске проблеме? Ко су они који се држе библијских мерила понашања, по цену тога да се сматрају старомодним? Која група је позната по томе да нема плаћено свештенство и да су сви чланови проповедници? Ко су они који су похваљени као грађани који се држе закона, иако се не мешају у политику? Ко с љубављу троши време и новац помажући другима да уче о Богу и његовим намерама? И упркос свим овим добрим стварима, кога и даље презиру, исмевају и прогоне?‘

16 Милиони људи широм света одвагнули су чињенице и уверили се да једино Јеховини сведоци имају праву религију. Они су дошли до тог закључка на основу онога што Јеховини сведоци научавају и како се понашају, као и на основу користи које њихова религија доноси (Исаија 48:17). Милиони људи у ствари кажу оно што је проречено у Захарији 8:23: „Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог.“

17. Зашто није арогантно од Јеховиних сведока што кажу да имају праву религију?

17 Да ли је арогантно од Јеховиних сведока што кажу да једино они имају Божју подршку? У ствари, то није ни мање ни више од онога кад су Израелци у Египту тврдили да имају Божју подршку, што је било супротно египатском веровању, или када су хришћани из првог века тврдили да они имају Божју подршку а не јеврејски религионисти. Чињенице говоре за себе. У 235 земаља Јеховини сведоци обављају дело за које је Исус прорекао да ће га обављати његови прави следбеници у време краја: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

18, 19. (а) Зашто нема разлога да Јеховини сведоци одустану од дела проповедања иако наилазе на противљење? (б) Како Псалам 41:12 потврђује чињеницу да Сведоци имају Божју подршку?

18 Јеховини сведоци ће наставити да обављају свој задатак, и никада неће дозволити да прогонство или противљење заустави њихову активност. Јеховино дело мора да се обави и обавиће се. Током протеклог века сви покушаји да се Сведоци спрече у извршавању Божјег дела на крају су пропали јер је Јехова обећао: „Свако ће оружје против тебе тупо бити, а и сваки језик који би се на суду на те подигао ти ћеш сама осудити. То је наслеђе слуга Јеховиних и спас њихов од мене“ (Исаија 54:17).

19 Чињеница да су Јеховини сведоци сада јачи и активнији него икада раније — и то упркос противљењу широм света — јесте доказ да је Јехова задовољан оним што раде. Краљ Давид је рекао: „По томе ћу познати да сам теби мио ако се не узрадује [„тријумфује“, NW] непријатељ мој нада мном“ (Псалам 41:12; 56:10, 12). Непријатељи Јехове Бога никада неће тријумфовати над његовим народом јер њихов Вођа, Исус Христ, иде ка коначној победи!

Можеш ли одговорити?

• Који су неки древни примери оних који су имали Божју подршку?

• Која су нека обележја по којима се препознаје права религија?

• Шта је тебе лично уверило да Јеховини сведоци имају Божју подршку?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Они који желе да имају Божју подршку морају заснивати своја учења искључиво на његовој Речи

[Слика на 15. страни]

Хришћанске старешине служе као примери стаду