Пређи на садржај

Пређи на садржај

Напред ка коначној победи!

Напред ка коначној победи!

Напред ка коначној победи!

„Гле! бео коњ; и онај који је седео на њему имаше лук; и даде му се круна, и изађе побеђујући и да доврши своју победу“ (ОТКРИВЕЊЕ 6:2).

1. Које будуће догађаје је Јован видео у визији?

 ПОД божанским надахнућем апостол Јован је могао да погледа 1 800 година у будућност и да опише Христово устоличење за Краља. Јовану је била потребна вера да ће се оно што је видео у визији испунити. Ми данас имамо јасан доказ да се то проречено устоличење одиграло 1914. године. Очима вере видимо да Исус Христ ’излази побеђујући и да доврши своју победу‘.

2. Како је Ђаво реаговао на успостављање Краљевства, и шта то доказује?

2 После успостављања тог Краљевства, Сатана је збачен с неба, и због тога је с још већим бесом кренуо у још жешћу борбу, али то ни у ком случају не повећава његове шансе за успех (Откривење 12:7-12). Због његовог гнева услови у свету су све гори. Изгледа као да се људско друштво распада. Јеховиним сведоцима је то очигледан доказ да њихов Краљ иде напред „да доврши своју победу“.

Стварање друштва новог света

3, 4. (а) Које су организационе промене у хришћанској скупштини извршене од успостављања Краљевства, и зашто су биле неопходне? (б) Од какве су користи биле те промене као што је Исаија прорекао?

3 Када је Краљевство успостављено дошло је време да се обновљена хришћанска скупштина — која је имала све веће одговорности око Краљевства — још више усклади са обрасцем хришћанске скупштине из првог века. У издању Куле стражаре од 1. и 15. јуна 1938. (енгл.) разматрано је како хришћанска организација треба да функционише. Касније у издању од 1. маја 1972. у чланку „Водеће тело за разлику од једног законски уведеног тела“ дато је још јасније објашњење о Водећем телу. Године 1972. наименована су старешинства која ће пружити помоћ и вођство локалним скупштинама.

4 Обнављање исправног надгледања веома је ојачало хришћанску скупштину. Томе је још допринело и поучавање које је извршило Водеће тело како би старешине биле упућене у своје дужности, као и у правне ствари. Постепен развој Божје земаљске организације и позитивни резултати тога били су проречени у Исаији 60:17: „Место бакра злато ћу донети, место гвожђа сребро ћу донети, место дрва бакра, и место камена гвожђа, и даћу да мир над тобом влада и правда да краљује.“ Те позитивне промене су одражавале Божји благослов и биле су доказ да он одобрава оне који отворено и ревно подупиру његово Краљевство.

5. (а) Како је Сатана реаговао кад је Јехова благословио свој народ? (б) Како Јеховин народ реагује на Сатанин гнев, у складу с Филипљанима 1:7?

5 Љубазна пажња и вођство које је Бог указао свом народу после успостављања Краљевства нису прошли незапажено код Сатане. На пример, 1931. године та мала група хришћана обавестила је јавност да они нису само Истраживачи Библије. У складу са Исаијом 43:10 они су Јеховини сведоци! Било да је то случајност или не, Ђаво је покренуо талас нечувеног прогонства широм света. Чак и у земљама познатим по религиозној слободи, као што су Сједињене Државе, Канада и Немачка, Сведоци су увек изнова присиљавани да воде законске битке да би сачували своју слободу обожавања. До 1988. године Врховни суд САД разматрао је 71 случај који се тиче Јеховиних сведока, а две трећине тих случајева решено је у њихову корист. Данас се широм света и даље воде законске битке, тако да се као и у првом веку ’добра вест може одбранити и законски утврдити‘ (Филипљанима 1:7).

6. Да ли су забране и ограничења спречиле Јеховин народ да иде напред? Наведи пример.

6 Током 1930-их, у данима који су водили до Другог светског рата, диктаторске владе су забраниле или ограничиле дело Јеховиних сведока у Немачкој, Шпанији и Јапану, да споменемо само те три земље. Али 2000. године само у те три земље било је скоро 500 000 активних објавитеља Божјег Краљевства. То је скоро десет пута већи број Сведока него што их је 1936. било у целом свету! Очигледно је да забране и ограничења не могу спречити Јеховин народ да иде напред под вођством победничког Вође, Исуса Христа.

7. Који се изванредан догађај одиграо 1958, и које су се велике промене отада десиле?

7 Тај напредак је био очигледан када је 1958. у Њујорку одржан до тада највећи конгрес Јеховиних сведока, Међународни конгрес Божанска воља, на коме је присуствовало 253 922 особе. До 1970. њихово дело је било отворено у три споменуте земље, изузев тадашње Источне Немачке. Али Сведоци су још увек били под забраном у огромном Совјетском Савезу и у земљама Варшавског пакта. Данас у тим бившим комунистичким земљама има више од пола милиона активних Сведока.

8. Какви су резултати проистекли из тога што је Јехова благословио свој народ, и шта је Кула стражара из 1950. рекла о томе?

8 Јеховини сведоци су благословљени напретком јер и даље ’траже најпре краљевство и Божју праведност‘ (Матеј 6:33). Исаијино пророчанство се у дословном смислу већ испунило: „Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Јехова, учинићу брзо то у своје време“ (Исаија 60:22). Али то још није крај. Само током прошле деценије број активних присталица краљевске владавине повећао се за више од 1 750 000 људи. Они су добровољно постали део једне групе за коју је 1950. године у Кули стражари речено следеће: „Бог сада спрема друштво новог света... То језгро ће проћи кроз Армагедон... они ће бити први на сцени ’нове земље‘... организовани теократски, с познавањем организационих процедура.“ На крају чланка је писало: „Зато, напред, чврсто, сви заједно, као друштво новог света!“

9. Како се показује корисним знање које Јеховини сведоци стичу током година?

9 У међувремену, то друштво новог света које је све бројније стиче вештине које су непроцењиве данас, а вероватно ће бити и током обнове после Армагедона. На пример, Сведоци су научили да организују велике конгресе, да брзо организују пружање помоћи и да брзо граде. Због тога многи гледају на Јеховине сведоке с дивљењем и поштовањем.

Исправљање погрешних утисака

10, 11. Испричај како је исправљен погрешан утисак о Јеховиним сведоцима.

10 Па ипак, има људи који оптужују Јеховине сведоке да су у раскораку с људским друштвом. То је углавном због става који Сведоци имају на темељу Библије о трансфузији крви, неутралности, пушењу и моралу. Али јавност почиње све чешће да признаје да су ова гледишта Сведока вредна пажње. Примера ради, једна докторка из Пољске је позвала телефоном управни центар Јеховиних сведока и рекла да су она и њене колеге у болници неколико сати дискутовали о трансфузији крви. Дискусију је покренуо један чланак који се тог дана појавио у пољским новинама Dziennik Zachodni. „Лично ми је жао што се крв прекомерно користи у медицини“, признала је докторка. „То се мора променити, и срећна сам што је неко покренуо ту тему. Желела бих више информација.“

11 За време једне конференције одржане прошле године, медицински стручњаци из Европе, Израела, Канаде и Сједињених Држава разматрали су материјал који је обликован тако да помогне докторима да лече пацијенте без коришћења крви. На том састанку одржаном у Швајцарској било је истакнуто да је насупрот раширеном мишљењу, стопа смртности код пацијената који су примили трансфузију крви у ствари већа него код пацијената који је нису примили. Пацијенти који су били Сведоци углавном су раније одлазили из болнице него они у чијем је лечењу коришћена крв, што у ствари смањује трошкове лечења.

12. Наведи пример како су уважене особе похвалиле став политичке неутралности који су Јеховини сведоци заузели.

12 Изнети су и многи позитивни коментари о неутралном ставу који су Јеховини сведоци заузели пре и за време Другог светског рата пред налетом нациста. Видео-касета Јеховини сведоци стоје чврсто против нацистичког напада, коју су издали Јеховини сведоци и која је премијерно приказана 6. новембра 1996. у концентрационом логору Равенсбрик у Немачкој, изазвала је многе повољне коментаре. На отварању сличне презентације у злогласном концентрационом логору Берген-Белзен, 18. априла 1998, директор Центра за политичко образовање у Доњој Саксонији, др Волфганг Шил је признао: „Једна од неугодних историјских истина је да су Јеховини сведоци одбацили националсоцијализам с далеко већом одлучношћу него што су то урадиле хришћанске цркве... Без обзира шта мислимо о учењима и религиозности Јеховиних сведока, њихова постојаност током нацистичког режима заслужује поштовање.“

13, 14. (а) Које су разумне примедбе у корист првих хришћана дошле из неочекиваног извора? (б) Наведи примере похвалних коментара о Божјем народу данас?

13 Када истакнуте личности или судске одлуке подрже страну Јеховиних сведока у неким спорним питањима, то може сломити предрасуде и довести до тога да се на Сведоке гледа у лепшем светлу. То Сведоцима отвара пут за разговор с људима који раније уопште нису хтели да слушају. Зато су такви поступци увек добродошли, и Јеховини сведоци их заиста цене. То нас подсећа на оно што се десило у првом веку у Јерусалиму. Када је Синедрион, јеврејски врховни суд, желео да истреби хришћане због тога што су ревно проповедали, Гамалило, ’учитељ Закона кога је поштовао сав народ‘, изрекао је следеће упозорење: „Људи Израелци, пазите шта ћете урадити с овим људима... Не дирајте те људе, него их пустите; (јер ако је ова замисао или ово дело од људи, пропашће; али ако је од Бога, нећете моћи да их уништите); иначе бисте могли да се нађете као борци против самог Бога“ (Дела апостолска 5:33-39).

14 Попут Гамалила, истакнуте особе су недавно отворено говориле у прилог религиозној слободи Јеховиних сведока. На пример, бивши председавајући Међународне академије за слободу вероисповести и уверења изнео је следеће образложење: „Религиозна права не треба ускраћивати некој религији једноставно зато што њена убеђења и гледишта друштво сматра неприхватљивим или неуобичајеним.“ Професор који предводи једну научну студију о религији на универзитету у Лајпцигу, поставио је једно важно питање које се тиче једне немачке владине комисије чији је задатак да истражи такозване религиозне секте, када је рекао: „Зашто се испитују само религиозне мањине, а не и две велике цркве [римокатоличка и лутеранска црква]?“ Одговор лако можемо наћи у речима једног бившег немачког званичника, који је написао: „Нема сумње да иза сцене црквени фанатици диктирају у ком ће правцу ићи ова владина комисија.“

Од кога очекујемо помоћ?

15, 16. (а) Зашто је Гамалилов поступак био делимично ефикасан? (б) Како су тројица утицајних људи били ограничени у ономе што су могли да ураде за Исуса?

15 Оно што је Гамалило рекао само истиче чињеницу да дело које Бог подржава ни у ком случају не може пропасти. Први хришћани су несумњиво имали користи од Гамалилових речи изречених пред Синедрионом, али они нису заборавили да су такође тачне и Исусове речи о томе да ће његови следбеници бити прогоњени. Гамалилов поступак је зауставио планове религиозних вођа да их истребе, али то није у потпуности уклонило прогонство, јер читамо следеће: „Послушаше га, те дозваше апостоле, истукоше их и наредише им да више не говоре у Исусово име, па их пустише да иду“ (Дела апостолска 5:40).

16 Када се Исусу судило, Понтије Пилат који није нашао кривицу на њему, покушао је да га ослободи. Али није успео (Јован 18:38, 39; 19:4, 6, 12-16). Чак и два члана Синедриона, Никодим и Јосиф из Ариматеје, који су ценили Исуса, били су ограничени у ономе што су могли да учине како би спречили суд да предузме акцију против Исуса (Лука 23:50-52; Јован 7:45-52; 19:38-40). Помоћ коју људи могу пружити када из било ког разлога стају у одбрану Јеховиног народа у најбољем случају је ограничена. Свет ће и даље мрзети праве Христове следбенике, као што је мрзео и њега. Потпуно ослобођење може доћи само од Јехове (Дела апостолска 2:24).

17. Које реално гледиште имају Јеховини сведоци, и зашто то не слаби њихову решеност да наставе да проповедају добру вест?

17 Реално гледано, Јеховини сведоци очекују да се прогонство настави. Противљење ће престати тек кад Сатанин систем на крају буде уништен. Па ипак, прогонство, иако је непријатно, не зауставља Сведоке у извршавању њиховог задатка да проповедају о Краљевству. А и зашто би, кад имају Божју подршку? Они гледају на свог храброг Вођу, Исуса Христа, као на прави пример (Дела апостолска 5:17-21, 27-32).

18. Које тешкоће још увек стоје пред Јеховиним народом, и у какав исход су уверени?

18 Права религија је од самог почетка наилазила на жестоко противљење. Ускоро ће бити предмет свеопштег напада Гога, то јест Сатане који је понижен откад је збачен с неба. Али права религија ће опстати (Језекиљ 38:14-16). ’Краљеви целе настањене земље‘ под вођством Сатане ’бориће се с Јагњетом, али Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Краљ над краљевима‘ (Откривење 16:14; 17:14). Да, наш краљ иде напред ка коначној победи и ускоро ће ’довршити своју победу‘. Каква је само предност ићи с њим и знати да ускоро нико више никада неће противречити обожаваоцима Јехове кад кажу: ’Бог је за нас‘! (Римљанима 8:31; Филипљанима 1:27, 28).

Можеш ли објаснити?

• Шта је Јехова чинио да би ојачао хришћанску скупштину од када је успостављено Краљевство?

• Шта је Сатана учинио у покушају да заустави Христа да доврши своју победу, и с каквим резултатима?

• Које уравнотежено гледиште треба да имамо кад они који нису Сведоци ураде нешто у нашу корист?

• Шта ће Сатана ускоро урадити, и какав ће бити исход?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Конгреси показују да Јеховин народ иде напред

[Слике на 20. страни]

Неутралност Сведока током Другог светског рата још увек доноси хвалу Јехови