Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остани постојан као да видиш Онога који је невидљив!

Остани постојан као да видиш Онога који је невидљив!

Остани постојан као да видиш Онога који је невидљив!

„[Мојсије] је остао постојан као да види Онога који је невидљив“ (ЈЕВРЕЈИМА 11:27).

1. Коју је пажње вредну изјаву о Богу дао Исус у својој Проповеди на гори?

 ЈЕХОВА је невидљиви Бог. Када је Мојсије затражио да види Јеховину славу, Он је одговорио: „Лице моје нећеш видети, јер не може човек мене видети и остати жив“ (Излазак 33:20). И апостол Јован је писао: „Ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Када је Исус Христ био човек на земљи, чак ни он није могао да види Бога. Међутим, он је у својој Проповеди на гори рекао: „Срећни су они који су чиста срца, јер ће видети Бога“ (Матеј 5:8). Шта је Исус тиме мислио?

2. Зашто не можемо видети Бога својим дословним очима?

2 Писмо каже за Јехову да је невидљиви Дух (Јован 4:24; Колошанима 1:15; 1. Тимотеју 1:17). Дакле, Исус није говорио да ћемо ми људи моћи да видимо Јехову својим дословним очима. Истина, помазани хришћани ће видети Јехову Бога на небу након што ускрсну као духовна створења. Али људи који су „чиста срца“ и који имају наду у вечни живот у рају на земљи такође могу ’видети‘ Бога. Како је то могуће?

3. Како људи могу да опазе неке Божје особине?

3 О Јехови нешто сазнајемо када пажљиво посматрамо оно што је створио. Тако можемо бити импресионирани његовом моћи и потакнути да га признамо као Бога Створитеља (Јеврејима 11:3; Откривење 4:11). Павле је у погледу тога написао: „[Божја] невидљива својства јасно се виде од стварања света наовамо, будући да се запажају по ономе што је начињено, наиме његова вечна моћ и Божанство, тако да они немају изговора“ (Римљанима 1:20). Зато Исусове речи о томе да видимо Бога укључују и способност да запазимо неке Јеховине особине. Такво виђење се заснива на тачном спознању и доживљава се у духовном смислу ’очима срца‘ (Ефешанима 1:18). Исусове речи и његова дела такође пуно откривају о Богу. Зато је Исус рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). Исус је савршено одражавао Јеховину личност. Према томе, познавање Исусовог живота и његових учења може нам помоћи да видимо, то јест опазимо неке Божје особине.

Битна духовност

4. Како данас многи показују недостатак духовности?

4 Данас су вера и права духовност стварно ретке. „Немају сви веру“, рекао је Павле (2. Солуњанима 3:2). Многи су потпуно заокупљени личним тежњама и немају веру у Бога. Њихово грешно понашање и недостатак духовности спречава их у томе да га виде очима разумевања, јер је апостол Јован писао: „Ко чини зло, није видео Бога“ (3. Јованова 11). Пошто такви не виде Бога својим дословним очима, понашају се као да ни он не види шта они раде (Језекиљ 9:9). Они презиру духовне ствари, па стога не могу стећи ’познање о Богу‘ (Пословице 2:5). Павле је одговарајуће томе и написао: „Телесни човек не прима оно што је од Божјег духа, јер је то за њега лудост; и не може то упознати, јер се то испитује на духован начин“ (1. Коринћанима 2:14).

5. Чега су свесне духовно настројене особе?

5 Међутим, ако смо духовно настројени, стално ћемо бити свесни тога да иако Јехова није Бог који само тражи грешке, он зна када поступамо према лошим мислима и жељама. Стварно, „Јехови [су] пред очима путеви човечји, и он мери стазе њихове“ (Пословице 5:21). Ако нас савлада грех, покренути смо да се покајемо и да тражимо Јеховино опроштење зато што га волимо и зато што не желимо да му нанесемо бол (Псалам 78:41; 130:3).

Шта нас чини постојанима?

6. Шта значи бити постојан?

6 Иако је Јехова невидљив за наше очи, увек имајмо на уму да смо ми видљиви за њега. Ако смо свесни да он постоји и уверени да је близу свих који га призивају, то ће нам помоћи да будемо постојани — чврсти и непоколебљиви у верности њему (Псалам 145:18). Можемо бити попут Мојсија, о коме је Павле написао: „Вером је оставио Египат, али није се бојао краљевог гнева, јер је остао постојан као да види Онога који је невидљив“ (Јеврејима 11:27).

7, 8. Захваљујући чему је Мојсије био храбар пред фараоном?

7 Извршавајући од Бога дат задатак да изведе Израелце из египатског ропства, Мојсије се често појављивао пред тиранским фараоном на краљевском двору који је био препун религиозних и војних великодостојника. Вероватно су и по зидовима палате били насликани идоли. Али, Јехова је, иако невидљив, био стваран за Мојсија, за разлику од свих идола који су представљали беживотне египатске богове. Није ни чудо што се Мојсије није уплашио фараона!

8 Шта је Мојсију давало храбрости да се у више наврата појави пред фараоном? Писмо нам каже да „Мојсије беше човек врло устрпљив, више него ма који други човек на лицу земље“ (Бројеви 12:3). Јасно је да су јака духовност и уверење да је Бог с њим улили Мојсију храброст која му је требала да би представљао ’Невидљивога‘ пред окрутним египатским краљем. Који су неки начини на које данас они који ’виде‘ невидљивог Бога показују веру у њега?

9. Који је један начин на који можемо остати постојани?

9 Један начин на који можемо показивати веру и остати постојани као да видимо Онога који се не види јесте да храбро проповедамо упркос прогонству. Исус је упозорио своје ученике: „Због мог имена бићете предмет мржње свих људи“ (Лука 21:17). Такође им је рекао и ово: „Роб није већи од свог господара. Ако су прогонили мене, прогониће и вас“ (Јован 15:20). У складу са Исусовим речима, његови ученици су убрзо након његове смрти доживели прогонство у виду претњи, хапшења и батинања (Дела апостолска 4:1-3, 18-21; 5:17, 18, 40). Иако је постојао талас прогонства, Исусови апостоли и други ученици наставили су да одважно проповедају добру вест (Дела апостолска 4:29-31).

10. Како нам наше уверење у Јеховину заштитничку бригу помаже у служби?

10 Попут Мојсија, ни Исусови рани следбеници нису били застрашени својим многобројним видљивим непријатељима. Исусови ученици су имали веру у Бога и као резултат тога могли су да издрже озбиљно прогонство које су доживљавали. Да, они су остали постојани као да виде Онога који је невидљив. Стална свесност о Јеховиној заштитничкој бризи охрабрује и нас данас, дајући нам храброст и неустрашивост у делу проповедања о Краљевству. Божја Реч каже да „страх од људи замку меће, али је заклоњен ко се у Бога узда“ (Пословице 29:25). Сходно томе, ми се не повлачимо због страха од прогонства; нити се стидимо наше службе. Наша вера нас мотивише да одважно сведочимо својим комшијама, колегама на послу, школским друговима и другима (Римљанима 1:14-16).

Невидљиви управља својим народом

11. Како Петар и Јуда показују да су неки који су били повезани с хришћанском скупштином показали недостатак духовности?

11 Вера нам помаже да видимо Јехову као оног који управља својом земаљском организацијом. Зато избегавамо критички став према онима који су се прихватили одговорности у скупштини. И апостол Петар и Исусов полубрат Јуда упозорили су на извесне појединце којима је толико недостајало духовности да су увредљиво говорили о онима који су предводили међу хришћанима (2. Петрова 2:9-12; Јуда 8). Да ли би ови ситничари тако говорили и пред Јеховом када би им он био физички видљив? Сигурно не би! Али пошто је Бог невидљив, ти телесни људи су изгубили из вида да су одговорни пред њим.

12. Који став треба да показујемо према онима који предводе у скупштини?

12 Истина, хришћанска скупштина се састоји од несавршених људи. Они који служе као старешине праве грешке које се понекад могу одразити на нас лично. Ипак, Јехова користи такве људе као пастире свог стада (1. Петрова 5:1, 2). Духовно настројени мушкарци и жене препознају да је то један начин на који Јехова управља својим народом. Зато ми као хришћани избегавамо дух критиковања и пребацивања и показујемо поштовање за Божје теократске припреме. Тиме што смо послушни онима који предводе међу нама, показујемо да видимо Онога који се не види (Јеврејима 13:17).

Видети Бога као нашег Величанственог Инструктора

13, 14. Шта за тебе значи то да видиш Јехову као Величанственог Инструктора?

13 Постоји још једно поље које захтева духовно опажање. Исаија је пророковао: „Очи [ће] твоје видети учитеље твоје [„твог Величанственог Инструктора, NW]“ (Исаија 30:20). Потребна је вера да би се препознало да је Јехова тај који нас учи преко своје земаљске организације (Матеј 24:45-47). Видети Бога као нашег Величанственог Инструктора значи више него да само одржавамо добре навике проучавања Библије и да редовно посећујемо хришћанске састанке. То значи потпуно искористити Божје духовне припреме. На пример, потребно је да обратимо више него обичну пажњу на вођство које нам Јехова пружа преко Исуса како не бисмо духовно застранили (Јеврејима 2:1).

14 Понекад је потребан посебан напор да бисмо извукли потпуну корист из духовне хране. На пример, можда смо склони да овлаш пређемо преко извесних библијских извештаја које тешко разумемо. Можда када читамо часописе Кулу стражару и Пробудите се! чак прескочимо извесне чланке зато што нас та тема не занима нешто посебно. Или можда дозвољавамо да нам лутају мисли на хришћанским састанцима. Међутим, можемо остати будни ако пажљиво размишљамо о тачкама које се осматрају. Наше дубоко цењење духовне поуке коју добијамо показује да признајемо да је Јехова наш Величанствени Инструктор.

Морамо положити рачун

15. Како су неки поступали као да су невидљиви за Јехову?

15 Вера у Онога који је невидљив јако је важна нарочито због тога што је злоћа толико раширена у ово ’последње време‘ (Данило 12:4ДК). Непоштење и полни неморал узели су маха. Наравно, мудро је упамтити да Јехова мотри шта радимо чак и када нас људи не могу видети. Неки су то изгубили из вида. Када их други не виде, они се упуштају у небиблијско понашање. Неки се, рецимо, нису одупрли искушењу да гледају штетну забаву и порнографију на Интернету, телевизији и путем других облика модерне технологије. Пошто се то може тајно радити, неки су поступали као да је њихово понашање невидљиво за Јехову.

16. Шта ће нам помоћи да удовољимо Јеховиним узвишеним мерилима?

16 Добро је имати на уму речи апостола Павла: „Свако ће од нас положити Богу рачун за себе“ (Римљанима 14:12). Треба да будемо свесни тога да сваки пут када згрешимо, ми грешимо против Јехове. То сазнање треба да нам помогне да удовољимо његовим узвишеним мерилима и да избегавамо прљаво понашање. Библија нас подсећа: „Нема стварства скривеног пред њим, него је све голо и откривено пред очима онога коме морамо положити рачун“ (Јеврејима 4:13). Истина, ми морамо положити рачун Богу, али сигурно је наша дубока љубав према Јехови главни разлог зашто вршимо његову вољу и зашто се повинујемо његовим праведним мерилима. Зато, будимо разборити у стварима као што су избор забаве или опхођење са супротним полом.

17. С каквим нас интересовањем Јехова посматра?

17 Јехова је дубоко заинтересован за нас, али то не значи да он чека да ми направимо грешке па да може да нас казни. Уместо тога, он нас посматра с љубазним занимањем, попут оца који жели да награди своју послушну децу. Колико је утешно када знамо да је наш небески Отац задовољан нашом вером и да „награђује оне који га усрдно траже“! (Јеврејима 11:6). Показујмо безусловну веру у Јехову и ’служимо му целим срцем‘ (1. Дневника 28:9ДК).

18. Пошто нас Јехова посматра и запажа нашу верност, које засигурање добијамо из Писма?

18 Пословице 15:3 кажу: „Свугда су очи Јеховине, оне виде и рђаве и добре.“ Да, Бог посматра лоше људе и поступа с њима у складу с њиховим понашањем. Међутим, ако спадамо међу „добре“, можемо бити сигурни да Јехова запажа наша верна дела. Колико нам само јача веру сазнање да ’наш труд у Господу није узалудан‘ и да онај који се не види неће ’заборавити наше дело и љубав коју смо показали према његовом имену‘! (1. Коринћанима 15:58; Јеврејима 6:10).

Позовимо Јехову да нас испита

19. Које су неке користи које произлазе из јаке вере у Јехову?

19 Као Јеховине верне слуге, ми смо му драгоцени (Матеј 10:29-31). Иако је невидљив, он може бити стваран за нас и можемо неговати драгоцен однос с њим. Такав став према нашем небеском Оцу доноси нам многе користи. Наша јака вера нам помаже да имамо чисто срце и добру савест пред Јеховом. Вера без лицемерја спречава нас и од вођења двоструког живота (1. Тимотеју 1:5, 18, 19). Наша непоколебљива вера у Бога пружа добар пример и може позитивно утицати на друге око нас (1. Тимотеју 4:12). Штавише, таква вера унапређује добро понашање, што радује Јеховино срце (Пословице 27:11).

20, 21. (а) Зашто је пожељно да Јеховине будне очи буду на нама? (б) Како можемо на себе применити Псалам 139:23, 24?

20 Ако смо стварно мудри, биће нам драго што нас Јехова посматра. Ми не само што желимо да нас он види већ желимо и да темељно испита наше мисли и дела. Добро је да у молитви позовемо Јехову да нас испита и да разабере да ли имамо било каква неисправна нагињања. Он нам сигурно може помоћи да се изборимо са својим проблемима и да предузмемо било које неопходне измене. Псалмиста Давид је одговарајуће томе певао: „Окушај ме, Боже, и познај срце моје, испитај ме и познај помисли моје, и види јесам ли на злу путу и изведи ме на пут вечни“ (Псалам 139:23, 24).

21 Давид је молио да га Јехова испита како би видео да ли у њему постоји неки ’зао пут‘. Зар не желимо и ми попут псалмисте да нам Бог испита срце и види да ли имамо неисправне потицаје? Зато с вером замолимо Јехову да нас испита. Али шта ако нас мучи нека грешка или трпимо неки бол у себи? Тада наставимо да се искрено молимо Јехови, нашем Богу пуном љубави, и понизно се подложимо вођству његовог светог духа и савету из његове Речи. Можемо бити уверени да ће нам притећи у помоћ и подржати нас да идемо путем који води у вечни живот (Псалам 40:12-14).

22. На шта треба да будемо одлучни с обзиром на Онога који је невидљив?

22 Да, Јехова ће нас благословити вечним животом уколико удовољавамо његовим захтевима. Наравно, морамо признати његову моћ и његов ауторитет, као што је то учинио апостол Павле када је написао: „Краљу вечности, нераспадљивом, невидљивом, једином Богу, нека је част и слава у сву вечност. Амин“ (1. Тимотеју 1:17). Увек показујмо такво искрено поштовање према Јехови. И ма шта се десило, никада се немојмо пољуљати у својој одлучности да останемо постојани као да видимо Онога који је невидљив.

Како би одговорио?

• Како је могуће да људи виде Бога?

• Ако је Јехова стваран за нас, како ћемо поступати када смо прогоњени?

• Шта значи то да видимо Јехову као нашег Величанственог Инструктора?

• Зашто треба да желимо да нас Јехова испита?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Мојсије, који се није уплашио фараона, поступао је као да види Јехову, невидљивог Бога

[Слика на 21. страни]

Никада немојмо поступати тако као да Јехова не види шта радимо

[Слика на 23. страни]

Ми искрено тражимо спознање о Богу јер сматрамо да је он наш Величанствени Инструктор