Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дрвеће које одолева зубу времена

Дрвеће које одолева зубу времена

Дрвеће које одолева зубу времена

Литица можда не изгледа баш као идеално место да саградиш кућу, посебно ако се налази високо у планинама. Међутим, упркос очигледним неповољностима, неко планинско дрвеће се чврсто држи таквих каменитих литица, пркосећи леденој хладноћи зиме и истрајавајући на летњим жегама.

ОВО издржљиво дрвеће углавном није тако лепо као његови рођаци из низије. Стабла су му чворната, усукана и прилично закржљала. Неко чак изгледа као природни бонсаи — обликовано и поткресано суровом климом и оскудним земљиштем на којем расте.

С обзиром да тако истрајава на једном од најнегостољубивијих места на земљи, могао би претпоставити да је животни век таквог дрвећа кратак. Али баш супротно. Неки тврде да је Метузалем, један квргави бор који расте на висини од 3 000 метара на Белим планинама Калифорније, стар 4 700 година. Гинисова књига рекорда за 1997. наводи овај примерак као најстарије живо дрво на планети. Едмунд Шулман који је направио једну студију о овом древном дрвећу објаснио је: „Изгледа да квргави бор преживљава због неприлика. Сви старији примерци [борова] на Белим планинама пронађени су на скоро 3 000 метара висине у сувој, каменитој пустоши.“ Шулман је такође открио да најстарији примерци других борова исто тако расту у суровим условима.

Премда морају да преброде недаће, ови примери истрајности највише користи извлаче из две предности које имају. Њихово усамљено место где је вегетација ретка штити их од шумских пожара, што је једна од највећих претњи старом дрвећу. Друга ствар је што их њихово корење тако јако причврсти за литицу да их само земљотрес може померити.

Верне Божје слуге су у Библији упоређене с дрвећем (Псалам 1:1-3; Јеремија 17:7, 8). И они се због околности у којима се налазе могу суочити с недаћама. Прогонство, слабо здравље или тешко сиромаштво могу озбиљно испитати њихову веру, посебно када се искушења настављају из године у годину. Па ипак, њихов Створитељ који је начинио дрвеће које тако добро одолева недаћама, уверава своје обожаваоце да ће их подржати. Онима који остају постојани Библија обећава: „Учврстиће вас, ојачаће вас“ (1. Петрова 5:9, 10).

Мисао грчког глагола који се у Библији често преводи са „истрајати“ јесте ’остати постојан, непоколебљив или издржљив‘. Као што је то случај и с планинским дрвећем, кључ за истрајност јесте добра укорењеност. Када су хришћани у питању, они да би остали постојани морају бити чврсто укорењени у Исусу Христу. „Као што сте прихватили Христа Исуса, Господа“, писао је Павле, „и даље ходите у њему, укорењени и изграђени у њему и стабилни у вери, баш као што сте поучени, обилујући вером у захваљивању“ (Колошанима 2:6, 7).

Павле је био свестан да су потребни јаки духовни корени. Он сам се борио с ’трном у телу‘ и у својој служби је подносио тешка прогонства (2. Коринћанима 11:23-27; 12:7). Међутим, установио је да уз Божју снагу може да настави даље. Изјавио је: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:13).

Као што показује Павлов пример, успешна хришћанска истрајност не зависи од погодних околности. Попут планинског дрвећа које већ вековима успешно подноси олује, можемо остати постојани ако смо укорењени у Христу и ако зависимо од моћи коју даје Бог. Надаље, уколико издржимо до краја, сопственим очима ћемо видети остварење још једног Божјег обећања: „Народу моме, биће дани ко дани дрвету“ (Исаија 65:22; Матеј 24:13).