Пређи на садржај

Пређи на садржај

Он је ’истрајао до краја‘

Он је ’истрајао до краја‘

Он је ’истрајао до краја‘

ГОДИНЕ 1993. када је једна видео-касета приказана новим члановима особља у централи Јеховиних сведока, Лајман Александар Свингл је овако изразио шта мисли о служењу Јехови: „Умри с ципелама на ногама!“ a

Деведесетогодишњи брат Свингл је радио баш тако како је храбрио друге да раде. Он је ’истрајао до краја‘ (Матеј 24:13). Иако је био болестан, у среду 7. марта присуствовао је састанку Водећег тела Јеховиних сведока чији је био члан. Следећег уторка стање му се погоршало, и 14. марта у 4.26 доктор је потврдио његову смрт.

Лајман Свингл је почео да служи у светској централи Јеховиних сведока у Бруклину (Њујорк) 5. априла 1930. године. Тамо је служио скоро 71 годину. Брат Свингл је прво радио у књиговезници, затим у штампарији и такође је помагао око прављења мастила. У ствари, брат Свингл је провео укупно 25 година у одељењу за производњу мастила. Такође је око 20 година служио у одељењу за писање. Задњих 17 година живота радио је у благајни.

Брат Лајман је био одважан објавитељ Божјег Краљевства. Тих првих година у Бруклину, он и његов цимер Артур Ворсли имали су обичај да плове уз реку Хадсон на једном од бродова који су припадали Сведоцима. Многе викенде су провели тако што су користећи разглас објављивали поруку о Краљевству местима уз обалу.

Брат Свингл је рођен 6. новембра 1910. у Линколну (Небраска), али убрзо после тога породица се преселила у Солт Лејк Сити (Јута). Тамо су 1913. године његови родитељи постали Истраживачи Библије, како су се Јеховини сведоци тада звали. Током година су у дому Свинглових угошћени многи путујући говорници из бруклинске централе Сведока и ти људи су позитивно утицали на Лајмана. Године 1923, када је имао 12 година, крстио се у знак свог предања Богу.

После више од 26 година које је у Бруклину провео као самац, Лајман је неизмерно обогатио свој живот када се 8. јуна 1956. оженио са Кристал Цирхер. Били су нераздвојни и заједно су служили све до 1998. године када је Кристал умрла. Око три године пре тога Кристал је доживела мождани удар који је доста нарушио њено здравље. Лајманова свакодневна брига око ње била је пример оданости која је одушевљавала све, а нарочито оне који су виђали Лајмана како с пуно љубави гура инвалидска колица по тротоарима у суседству док је Кристал нудила пролазницима Кулу стражару и Пробудите се!.

Брат Свингл је био искрен, срдачан човек, драг онима који су га познавали. Као и његови родитељи, имао је библијску наду да ће живети са Исусом Христом у небеском Краљевству, а ми смо сигурни да му се та нада сада и остварила (1. Солуњанима 4:15-18; Откривење 14:13).

[Фуснота]

a То значи умрети у пуној активности.

[Слика на 31. страни]

Брат Свингл је око 25 година служио у одељењу за производњу мастила

[Слика на 31. страни]

Лајман и Кристал су били нераздвојни