Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помоћ за разумевање Библије

Помоћ за разумевање Библије

Помоћ за разумевање Библије

БИБЛИЈА је књига без премца. Њени писци тврде да су били надахнути од Бога, а њен садржај пружа обилан доказ да је та тврдња истинита (2. Тимотеју 3:16). Између осталог, Библија показује како смо настали, зашто смо овде и куда идемо. То је несумњиво књига вредна нашег разматрања!

Можда сте покушали да читате Библију, али вам је било тешко да је схватите. Можда не знате где да потражите одговоре на своја питања. Ако је тако, нисте у томе једини. У сличној ситуацији се налазио и један човек из првог века. Он је из Јерусалима путовао колима ка својој земљи, Етиопији. Овај етиопски службеник је наглас читао из пророчанске библијске књиге Исаије, која је била написана седамсто година раније.

Одједном му се обратио човек који је трчао поред кола. То је био Филип, Исусов ученик који је упитао Етиопљанина: „Да ли разумеш то што читаш?“ Етиопљанин је одговорио: „А како бих могао ако ме ко не упути?“ Затим је позвао Филипа да се попне у кола. Филип је објаснио смисао одломка који је овај човек читао и почео да му објављује „добру вест о Исусу“ (Дела апостолска 8:30-35).

Као што је давно Филип помогао том Етиопљанину да разуме Божју Реч, тако Јеховини сведоци данас помажу људима да схвате Библију. Њима ће бити драго да и вама помогну. Обично је најбоље да се Библија систематски проучава, почев од њених основних учења (Јеврејима 6:1). Како будете напредовали, тако ћете схватати оно што је Павле назвао ’чврстом храном‘ — то јест схватићете дубље истине (Јеврејима 5:14). Иако ви изучавате Библију, друге публикације — помоћна средства за разумевање Библије — могу вам помоћи да пронађете и разумете библијске стихове о различитим темама.

Проучавање се углавном прилагођава времену и месту које вама одговара. Неки чак проучавају путем телефона. Проучавање се не одвија у некој учионици; то је питање договора који је прилагођен вашим околностима, вашем окружењу и образовању. За овакво проучавање Библије не треба да платите (Матеј 10:8). Не постоје испити и нећете се осећати нелагодно. Биће одговорено на ваша питања и открићете како можете да се приближите Богу. Зашто би уосталом требало да проучавате Библију? Осмотрите неке разлоге зашто вам проучавање Библије може донети још више радости у животу.