Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радуј се спознању о Јехови

Радуј се спознању о Јехови

Радуј се спознању о Јехови

„Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (ЛУКА 11:28).

1. Када је Јехова почео да комуницира с људима?

 ЈЕХОВА воли људе и веома је заинтересован за њихову добробит. Стога не изненађује што он комуницира с њима. Ова комуникација је почела у Еденском врту. Према Постању 3:8, једном приликом „пред вече“, Адам и Ева „чуше глас Јехове Бога“. По мишљењу неких то значи да је Јеховин обичај био да са Адамом комуницира у то време, вероватно свакодневно. Како год да је било, Библија објашњава да је Бог издвајао време не само да би давао смернице првом човеку већ такође и да га поучава о томе шта треба да зна како би обављао своје задатке (Постање 1:28-30).

2. Како је први пар себе изоловао од Јеховиног вођства, и са којим последицама?

2 Јехова је Адаму и Еви дао живот, власт над животињама и над целом планетом. Постојала је само једна забрана — било им је забрањено да једу с дрвета знања добра и зла. Под Сатаниним утицајем Адам и Ева су одбили да послушају Божју заповест (Постање 2:16, 17; 3:1-6). Они су изабрали да поступају независно, одлучујући сами за себе шта је исправно а шта неисправно. Поступајући тако, они су себе лакомислено изоловали од вођства њиховог Створитеља пуног љубави. Последице су биле катастрофалне како по њих саме тако и по њихово нерођено потомство. Адам и Ева су остарили и на крају умрли без наде у ускрсење. Њихови потомци су наследили грех и последицу греха, смрт (Римљанима 5:12).

3. Зашто је Јехова комуницирао с Каином, и како је Каин реаговао?

3 Упркос побуни у Едену, Јехова је и даље комуницирао са својим људским створењима. Адамовом и Евином прворођенцу Каину претила је опасност да га надвлада грех. Јехова га је упозорио да ће упасти у невољу и саветовао га је да ’чини добро‘. Каин није прихватио овај љубазан савет и убио је свог брата (Постање 4:3-8). Тако су прва три човека на земљи презриво одбила јасне смернице онога који им је подарио живот, Бога који даје смернице свом народу како би од тога имали користи (Исаија 48:17). Колико мора да је то разочарало Јехову!

Јехова себе открива мушкарцима из древних времена

4. У шта је Јехова био сигуран с обзиром на Адамове потомке, и коју је поруку наде дао имајући то у виду?

4 Иако је имао сва права да прекине комуникацију с људима, Јехова то није учинио. Он је био сигуран да ће неки Адамови потомци мудро обратити пажњу на Његове смернице. На пример, када је изрицао осуду над Адамом и Евом, Јехова је предсказао долазак „семена“ које ће се супротставити Змији, то јест Сатани Ђаволу. С временом, требало је да Сатани буде смртоносно згњечена глава (Постање 3:15). Ово пророчанство је било радосна порука наде ’онима који слушају Божју реч и држе је‘ (Лука 11:28).

5, 6. На које је начине Јехова комуницирао са својим народом пре првог века н. е., и како им је то користило?

5 Јехова је саопштио своју вољу верним древним патријарсима као што су Ноје, Аврахам, Исак, Јаков и Јов (Постање 6:13; Излазак 33:1; Јов 38:1-3). Касније је преко Мојсија дао нацији Израел читав један скуп закона. Мојсијев закон им је користио на многе начине. Тиме што га се придржавао, Израел је био одвојен од свих других нација као Божји посебан народ. Бог је гарантовао Израелцима да ће уколико слушају Закон бити благословљени не само у материјалном већ и у духовном смислу, то јест постаће краљевство свештеника, света нација. Закон је чак пружао смернице у вези са исхраном и хигијеном, чиме се унапређивало добро здравље. Међутим, Јехова је такође упозорио на трагичне последице које би настале услед непослушности (Излазак 19:5, 6; Поновљени закони 28:1-68).

6 С временом су библијском канону додате и друге надахнуте књиге. Историјски извештаји говоре о Јеховином опхођењу с нацијама и народима. Поетске књиге на диван начин описују његове особине. Пророчанске књиге предсказују извршење Јеховине воље у будућности. Верни људи из древних времена пажљиво су проучавали и примењивали ове надахнуте списе. Један од њих је написао: „Реч је твоја жижак нози мојој, светлост стази мојој“ (Псалам 119:105). Онима који су били спремни да слушају Јехова је пружио образовање и просветљење.

Светло постаје јаче

7. Премда је Исус чинио чуда, по чему је првенствено био познат, и зашто?

7 До првог века, јеврејске религиозне групе су додале Закону људске традиције. Закон је био погрешно примењиван и уместо да је био извор просветљења, због тих традиција је постао тежак (Матеј 23:2-4). Међутим, 29. н. е. Исус се појавио као Месија. Његов задатак није био само да да̂ свој живот у корист човечанства већ такође и да ’сведочи за истину‘. Иако је чинио многа чуда, он је првенствено био познат као „Учитељ“. Његова учења била су попут светла које је продирало кроз духовну таму која је прекрила умове људи. Сам је Исус јасно рекао: „Ја сам светло света“ (Јован 8:12; 11:28; 18:37).

8. Које су надахнуте књиге биле написане у првом веку н. е. и како су користиле раним хришћанима?

8 Касније су додата Јеванђеља, четири писана извештаја о Исусовом животу и књига Дела апостолских, која представља историју ширења хришћанства након Исусове смрти. Ту су и надахнута писма која су писали Исусови ученици, као и пророчанска књига Откривења. Ови списи, заједно са Хебрејским списима, употпунили су канон Библије. Помоћу ове надахнуте библиотеке, хришћани су ’у потпуности могли да мисаоно докуче шта је ширина и дужина и висина и дубина‘ истине (Ефешанима 3:14-18). Они су могли да имају „Христов ум“ (1. Коринћанима 2:16). Међутим, ти рани хришћани нису у потпуности разумели сваки аспект Јеховине намере. Апостол Павле је написао суверницима: „Сада видимо нејасан обрис помоћу металног огледала“ (1. Коринћанима 13:12). Такво огледало могло је да одражава контуре, али не и све детаље. Потпуније разумевање Божје Речи тек је требало да уследи.

9. До каквог се просветљења дошло током ’последњих дана‘?

9 Данас живимо у периоду који се зове ’последњи дани‘, периоду који је обележен ’критичним временима с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1). Пророк Данило је прорекао да ће се током тог времена ’познање умножити‘ (Данило 12:4). Дакле, Јехова, Велики Комуникатор, помаже искреним појединцима да схвате значење његове Речи. Мноштва људи сада разумеју да је Христ Исус на невидљивим небесима устоличен 1914. Они такође знају да ће он ускоро довести крају сву злоћу и претворити Земљу у глобални рај. Овај важан аспект добре вести о Краљевству сада се проповеда широм планете (Матеј 24:14).

10. Како су људи кроз векове реаговали на Јеховин савет?

10 Да, кроз целу историју Јехова је саопштавао своју вољу и намеру људима на Земљи. Библијски извештај описује многе који су слушали, примењивали божанску мудрост и били због тога благословљени. Он нам говори и о онима који су одбацили Божји савет пун љубави, следећи тако Адамов и Евин погубан начин живота. Исус је описао ову ситуацију када је говорио о два симболична пута. Један води у уништење. Он је широк и простран и њиме иду многи који одбацују Божју Реч. Други води у вечни живот. Иако је тесан, њиме иде неколицина људи који прихватају Библију као Божју Реч и живе у складу с њом (Матеј 7:13, 14).

Ценити оно што имамо

11. Шта доказује то што познајемо Библију и што верујемо у њу?

11 Да ли си међу онима који су изабрали пут у живот? Ако јеси, тада ћеш без сумње желети и да останеш на њему. Како то можеш учинити? Редовно и са цењењем размишљај о благословима који су у твом животу настали захваљујући познавању библијских истина. Сама чињеница да си се одазвао на добру вест представља доказ Божјег благослова. Исус је то навео када се следећим речима молио своме Оцу: „Јавно те хвалим, Оче, Господару неба и земље, јер си ове ствари сакрио од мудрих и умних, а открио си их малој деци“ (Матеј 11:25). Рибари и порезници су схватили смисао Исусовог учења, док високообразоване религиозне вође то нису. Исус је надаље рекао: „Нико не може доћи к мени ако га Отац, који ме је послао, не привуче“ (Јован 6:44). Ако си упознао Библију и верујеш њеним учењима и следиш их, то је доказ да те је Јехова привукао. То је разлог за радост.

12. На које начине Библија просветљује?

12 Божја Реч садржи истине које ослобађају и просветљују. Они који живе у складу с библијским спознањем ослобођени су сујеверја, лажних учења и незнања, што су ствари које доминирају животима милиона људи. На пример, познавање истине о души ослобађа нас било каквог страха од тога да нас мртви могу повредити или да наши вољени умрли пате (Језекиљ 18:4). Познавање истине о злим анђелима помаже нам да избегавамо опасности од спиритизма. Учење о ускрсењу теши оне чије је вољене однела смрт (Јован 11:25). Библијска пророчанства нам показују где се налазимо у струји времена и пружају нам поуздање у Божја обећања за будућност. Она нам такође јачају наду у вечни живот.

13. Како нам то што пазимо на Божју Реч помаже у физичком смислу?

13 Божанска начела из Библије уче нас да живимо на начин који нам користи и у физичком смислу. На пример, учимо како да избегавамо поступке који онечишћују наше тело, као што су пушење и дрогирање. Такође се не опијамо (2. Коринћанима 7:1). Вођење рачуна о Божјим моралним законима служи нам као заштита од сексуално преносивих болести (1. Коринћанима 6:18). Тиме што пазимо на Божји савет да избегавамо љубав према новцу, не нарушавамо свој ментални мир, као што су то многи учинили у настојању да се обогате (1. Тимотеју 6:10). Захваљујући примени Божје Речи у свом животу, које си ти користи извукао у физичком смислу?

14. Како свети дух утиче на наш живот?

14 Ако живимо према Божјој Речи ми примамо Јеховин свети дух. На тај начин негујемо личност налик Христовој, за коју су карактеристичне привлачне особине попут милосрђа и саосећајности (Ефешанима 4:24, 32). Божји дух производи у нама такође и свој плод — љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост и самоконтролу (Галатима 5:22, 23). Ове особине унапређују срећне и смисаоне односе с другима, укључујући и чланове породице. Добијамо унутрашњу снагу која нам помаже да се храбро суочимо с тешкоћама. Примећујеш ли како је свети дух позитивно утицао на твој живот?

15. Како нам користи то што свој живот доводимо у склад с Божјом вољом?

15 Док свој живот доводимо у склад с Божјом вољом, наш однос с Јеховом постаје јачи. Све смо уверенији да нас он разуме и воли. Кроз искуство учимо да нас он подржава током тешких времена (Псалам 18:19). Примећујемо да он заиста слуша наше молитве (Псалам 65:3). Почињемо да се ослањамо на његово вођство, пуни поверења да ће нам то користити. Поред тога, поседујемо предивну наду да ће у одговарајуће време Бог довести своје верне до савршенства и подарити им вечни живот (Римљанима 6:23). „Приближите се к Богу, и он ће се приближити к вама“, написао је ученик Јаков (Јаков 4:8). Да ли осећаш да твој однос с Јеховом постаје све јачи док му се приближаваш?

Благо неупоредиве вредности

16. Какву су промену учинили неки хришћани из првог века?

16 Павле је подсетио духом помазане хришћане из првог века да су неки од њих некада били блудници, прељубници, хомосексуалци, лопови, похлепне особе, пијанице, они који говоре погрдно и изнуђивачи (1. Коринћанима 6:9-11). Библијска истина је учинила да предузму велике промене; они су се ’опрали‘. Покушај да замислиш какав би био твој живот без истине која ослобађа, истине коју си сазнао из Библије. Сасвим сигурно да је истина благо неупоредиве вредности. Колико смо срећни што Јехова комуницира са нама!

17. Како су Јеховини сведоци духовно храњени на хришћанским састанцима?

17 Надаље, размисли о благословима у виду нашег братства састављеног од више раса! „Верни и разборити роб“ пружа духовну храну у право време, укључујући и Библије, часописе и друге публикације на мноштву језика (Матеј 24:45-47). На скупштинским састанцима током 2000. године Јеховини сведоци су у многим земљама изнова осматрали врхунске тачке из осам већих књига Хебрејских списа. Они су медитирали о животима 40 библијских личности, о којима је темељно писано у публикацији Insight on the Scriptures. Осмотрили су око једне четвртине књиге Највећи човек који је икада живео и скоро целу књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство! Из часописа Кула стражара су поред 52 студијска чланка осмотрили још тридесет и шест других чланака. Надаље, Јеховин народ је био храњен са 12 издања Наше службе за Краљевство и седмичним јавним говорима на разне библијске теме. Какво је само богатство духовног спознања стављено на располагање!

18. На који начин нам је пружена помоћ у хришћанској скупштини?

18 Широм света преко 91 000 скупштина пружа подршку и охрабрење путем састанака и дружења. Ми такође уживамо подршку зрелих сухришћана који су спремни да нам духовно помогну (Ефешанима 4:11-13). Да, имамо велике користи од тога што смо примили спознање о истини. Радост је познавати Јехову и служити му. Колико су истините речи псалмисте који је написао: „Благо народу чији је Бог Јехова“ (Псалам 144:15).

Да ли се сећаш?

• Са ким је Јехова комуницирао у претхришћанска времена?

• Како је духовно светло постајало све јаче у првом веку? А како у савремено доба?

• Који су благослови када живимо у складу са спознањем Јехове?

• Зашто се радујемо томе што познајемо Бога?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 8, 9]

Јехова је саопштио своју вољу Мојсију, Ноју и Аврахаму

[Слика на 9. страни]

Данас Јехова баца светло на своју Реч

[Слике на 10. страни]

Помисли на благослове које имамо као што је наше братство сачињено од свих раса!