Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли имаш бесмртан дух?

Да ли имаш бесмртан дух?

Да ли имаш бесмртан дух?

„СВЕ је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности“, написао је апостол Павле (2. Тимотеју 3:16). Да, Библија је књига истине која потиче од правог Бога Јехове (Псалам 83:19).

Пошто је Јехова Створитељ свега, па и људи, он добро зна шта се дешава с нама кад умремо (Јеврејима 3:4; Откривење 4:11). У својој надахнутој Речи Библији он пружа истините и задовољавајуће одговоре на питања о животу након смрти.

Шта је дух?

У Библији речи преведене са „дух“ у основи значе „дах“. Али то значи више од самог дисања. На пример, библијски писац Јаков наводи: ’Тело без духа је мртво‘ (Јаков 2:26). Стога је дух нешто што оживљује тело.

Ова сила која оживљује не може бити само дах, или ваздух који пролази кроз наша плућа. Зашто? Зато што кад дисање престане, у ћелијама тела се још увек накратко задржава живот — „неколико минута“, како каже The World Book Encyclopedia. Зато и поступци реанимације могу бити успешни. Али кад искра живота једном нестане из ћелија тела, сви напори за оживљавање су узалудни. Сав ваздух овог света не може оживети ни једну једину ћелију. Отуда следи да дух представља невидљиву животну снагу — искру живота која ћелије, а и особу одржава на животу. Та животна снага се подржава дисањем (Јов 34:14, 15).

Да ли тај дух делује само у људима? Библија нам помаже да извучемо логичан закључак. Мудри краљ Соломон је препознао да и људи и животиње, „сви имају исти дух“ и упитао: „Ко зна да дух синова људских иде горе, а дух стоке да иде доље под земљу?“ (Проповједник 3:19-21ДК). Дакле, и за животиње и за људе је речено да имају дух. Како је то могуће?

Дух, то јест животна снага може се упоредити са електричном струјом која протиче кроз неку машину или електрични апарат. Невидљива струја може обавити различите функције, у зависности од врсте опреме коју напаја. Примера ради, може се направити електрична пећ која ствара топлоту, компјутер који обрађује податке, и телевизор који емитује слику и звук. Па ипак, електрична струја никада не поприма обележја опреме коју покреће. Она и даље остаје струја. Слично томе, животна снага не поприма никаква обележја створења која покреће. Она нема личност и мисаоне моћи. Људи и животиње „имају исти дух“ (Проповједник 3:19ДК). Стога, кад особа умре, њен дух не наставља да постоји у неком другом свету као духовно биће.

У каквом су онда стању мртви? И шта се дешава с духом кад особа умре?

„У прах ћеш се вратити“

Када је први човек Адам намерно прекршио Божју заповест, Бог му је рекао: „Са знојем лица свога најешћеш се хлеба, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си ти прах и у прах ћеш се вратити“ (Постање 3:19). Где је Адам био пре него што га је Бог створио од праха? Нигде! Једноставно није постојао. Зато, кад је Јехова Бог рекао Адаму да ће се ’вратити у прах‘, он је мислио да ће Адам умрети и да ће се распасти на елементе земље. Он неће отићи у неки духовни свет. Кад умре он ће се поново вратити у непостојање. Његова казна била је смрт — непостојање живота — а не прелазак у неки други свет (Римљанима 6:23).

А шта је с другима који су умрли? Проповедник 9:5, 10 јасно говори о стању мртвих: „Мртви ништа не знају. . . нема тежњи, планова, знања нити интелигенције у гробу“ (Moffatt). Стога је смрт стање непостојања. Псалмиста је написао да кад особа умре из ње ’излази дух, она се враћа у прах, и тад пропадају све помисли њене‘ (Псалам 146:4).

Очигледно мртви нигде не постоје. Они не могу ништа да знају. Они те не могу видети, чути нити разговарати с тобом. Не могу да ти помогну нити да ти нашкоде. Онда свакако не треба да се плашиш мртвих. Али како то да приликом смрти из особе ’излази дух‘?

„Дух се врати Богу“

Библија наводи да кад особа умре „дух се врати Богу, који га је дао“ (Проповедник 12:9). Да ли то значи да нека духовна бит дословно путује кроз простор до Бога? Нипошто! Начин на који Библија употребљава реч „врати“ не захтева дословно померање с једног места на друго. Примера ради, неверним Израелцима је било речено: „Вратите се к мени и ја ћу се вратити ка вама, говори Јехова над војскама“ (Малахија 3:7). ’Враћање‘ Израелаца Јехови значило је да се одврате од лошег пута и да се поново ускладе с Божјим праведним путем. А то што се Јехова ’враћао‘ Израелу значило је да је свом народу поново поклањао пажњу. У оба случаја ’повратак‘ се односио на став, а не на дословно премештање с једног географског места на друго.

Слично томе ни приликом смрти кад се дух ’враћа‘ Богу, нема неког дословног премештања са земље у неко духовно царство. Када животна сила једном оде из човека, само Бог има способност да је врати. Тако се ’дух враћа Богу‘ у том смислу да сада сви изгледи на будући живот те особе у потпуности зависе од Бога.

Размотри рецимо шта Писмо каже о смрти Исуса Христа. Јеванђелиста Лука прича: „Исус повика из свег гласа и рече: ’Оче, у твоје руке поверавам свој дух!‘ Кад то рече, издахну“ (Лука 23:46). Када је Исусов дух изашао, он није дословно путовао до неба. Исус није ускрснуо све до трећег дана после своје смрти, а тек после 40 дана је узашао на небо (Дела апостолска 1:3, 9). Међутим, Исус је приликом смрти с пуно поверења положио свој дух у Очеве руке, у потпуности се уздајући у то да Јехова има способност да га врати у живот.

Тачно, Бог може да врати особу у живот (Псалам 104:30). Какву то величанствену могућност отвара!

Сигурна нада

Библија каже: „Долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Да, Исус Христ је обећао да ће сви који су у Јеховином сећању ускрснути, то јест биће враћени у живот. Међу њима ће свакако бити они који су тежили за праведношћу као Јеховине слуге. Али милиони других су умрли а да нису показали да ли би се придржавали Божјих правилних мерила. Разлог је или то што нису знали Јеховине захтеве или што нису имали довољно времена да изврше потребне промене. И овакве особе се налазе у Божјем сећању и биће ускрснуте, јер Библија каже: ’Биће ускрсење и праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15).

Данас је земља пуна мржње и неслоге, насиља и крвопролића, загађења и болести. Уколико би се мртви вратили на овакву земљу, срећа која би из тога произашла била би краткотрајна. Али, Створитељ је обећао да ће ускоро уклонити садашње светско друштво које је под контролом Сатане Ђавола (Пословице 2:21, 22; Данило 2:44; 1. Јованова 5:19). Тада ће праведно људско друштво — ’нова земља‘ — бити дивна стварност (2. Петрова 3:13).

Тада „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК). Чак ће бити одстрањена и бол услед смрти јер ће Бог „обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше“ (Откривење 21:4). Какав изглед за оне који су у „спомен-гробовима“!

Када буде избрисао зло са земље, Јехова неће уништити и праведника заједно са бездушником (Псалам 37:10, 11; 145:20). У ствари, „велико мноштво“ људи „из свих нација и племена и народа и језика“ преживеће ’велику невољу‘, у којој ће бити уништен садашњи зли свет (Откривење 7:9-14). Зато ће то велико мноштво бити ту да дочека мртве.

Да ли чезнеш да поново видиш своје вољене који су умрли? Да ли желиш да живиш заувек у Рају на земљи? Онда мораш да стичеш тачно спознање о Божјој вољи и његовим намерама (Јован 17:3). Јеховина воља је да се „све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:3, 4).

[Слика на 4. страни]

’Ти си прах и у прах ћеш се вратити‘

[Слика на 5. страни]

Дух се може упоредити са струјом

[Слика на 7. страни]

Ускрсење ће донети трајну радост