Пређи на садржај

Пређи на садржај

Има ли живота након смрти?

Има ли живота након смрти?

Има ли живота након смрти?

„КАД би човек иза смрти опет оживети мого“, рекао је патријарх Јов пре око 3 500 година (Јов 14:14). Ово питање већ миленијумима збуњује људе. Људи су у свим друштвима током векова размишљали о овоме и изналазили различите теорије.

Многи номинални хришћани верују у рај и пакао. С друге стране, хиндуси верују у реинкарнацију. Коментаришући о муслиманском гледишту, Емир Муавија, помоћник у једном исламском верском центру, каже: „Верујемо да ће након смрти бити дан суда кад ћеш ићи пред Бога, Алаха, што ће бити исто као излазак пред суд.“ Онда ће према овом исламском гледишту, Алах проценити живот сваке особе и послати је или у рај или у паклену ватру.

На Шри Ланки и будисти и католици остављају врата и прозоре широм отворене кад неко у њиховој породици умре. Запали се лампа, а ковчег се постави тако да су стопала мртваца окренута према улазним вратима. Ове мере, како они верују, олакшавају одлазак покојниковог духа.

Према Роналду Бернту са Универзитета западне Аустралије, аустралијски абориџини верују да су „људи духовно неуништиви“. Нека афричка племена верују да након смрти обични људи постају духови, док истакнуте особе постају духови предака којима ће се одавати част и којима ће се молити као невидљивим вођама заједнице.

У неким земљама су веровања о стању мртвих мешавина локалног предања и номиналног хришћанства. Међу многим католицима и протестантима западне Африке, примера ради, обичај је да се прекрију огледала кад неко умре да не би ко случајно погледао у њих и угледао дух умрле особе.

Заиста су разнолики одговори које људи дају на питање: ’Шта се дешава с нама кад умремо?‘ Па ипак, једна нит је заједничка: нешто унутар особе је бесмртно и то преживљава смрт. Неки људи верују да је то „нешто“ дух. Примера ради, у деловима Африке и Азије и по пацифичким областима Полинезије, Меланезије и Микронезије, многи верују да је дух — а не душа — нешто бесмртно. У ствари, неки језици и немају реч „душа“.

Да ли у особи постоји неки дух? Да ли тај дух заиста напушта тело приликом смрти? Ако да, шта се с њим дешава? И каква нада постоји за умрле особе? Ова питања не треба одгурнути као неважна. Без обзира на културно и верско порекло, смрт је чињеница с којом се човек мора суочити. Зато се ова питања односе и на тебе. Подстичемо те да испиташ ову тему.