Пређи на садржај

Пређи на садржај

Истрај у жетви!

Истрај у жетви!

Истрај у жетви!

„Који су у сузама сејали, нека певајући жању“ (ПСАЛАМ 126:5).

1. Зашто данас ’молити Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву‘?

 НАКОН свог трећег проповедничког путовања по Галилеји, Исус Христ је рекао својим ученицима: „Жетва је велика, а радника је мало“ (Матеј 9:37). Ситуација је била иста и у Јудеји (Лука 10:2). Пошто је било тако пре скоро 2 000 година, како је данас? Па, током прошле службене године, више од 6 000 000 Јеховиних сведока је истрајавало у фигуративној жетви међу 6 000 000 000 људи у свету, од којих су многи „измучени и расејани као овце без пастира“. Стога Исусов подстрек да ’молимо Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву‘ важи и сада као и вековима раније (Матеј 9:36, 38).

2. На који начин скрећемо пажњу људи?

2 Јехова Бог, Господар жетве, одговорио је на молбу да пошаље више радника. И каква је само радост учествовати у овој жетви коју Бог води! Иако нас је бројчано мало у поређењу с народима, нашим ревним учешћем у проповедању о Краљевству и стварању ученика скрећемо на себе пажњу света. У многим земљама често нас спомињу у медијима. Када се у неком филму на телевизији чује звоно на вратима, коментар је да су на вратима Јеховини сведоци. Да, наша хришћанска активност као фигуративних жетелаца добро је позната у 21. веку.

3. (а) Како знамо да је у првом веку проповедање о Краљевству било запажено? (б) Зашто можемо рећи да анђели подупиру нашу службу?

3 Свет је такође и у првом веку запазио проповедање о Краљевству и прогањао је објавитеље добре вести. Стога је Апостол Павле написао: „Чини ми се да је Бог нас апостоле приказао последње, као људе одређене за смрт, јер смо [ми апостоли] постали позоришни спектакл свету, и анђелима, и људима“ (1. Коринћанима 4:9). На сличан начин, наша истрајност као објавитеља Краљевства упркос прогонству привлачи пажњу света и од значаја је и анђелима. У Откривењу 14:6 стоји: „[Ја апостол Јован] видех другог анђела како лети посред неба, и он имаше вечну добру вест да је објави као радосну поруку онима који живе на земљи, и свакој нацији и сваком племену и језику и народу.“ Да, имамо анђеоску подршку у нашој служби — у нашој жетви! (Јеврејима 1:13, 14).

„Предмет мржње“

4, 5. (а) Какво је упозорење Исус дао својим ученицима? (б) Зашто су данашње Божје слуге „предмет мржње“?

4 Када су Исусови апостоли били послати као жетеоци, они су обратили пажњу на његово упутство да буду „опрезни као змије, а ипак безазлени као голубови“. Исус је још додао: „Чувајте се људи; јер ће вас предавати месним судовима, и бичеваће вас у својим синагогама. Да, због мене ће вас довлачити пред намеснике и краљеве, за сведочанство њима и нацијама. . . И бићете предмет мржње свих људи због мог имена; али ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 10:16-22).

5 Ми смо данас „предмет мржње“ јер „цели свет лежи у власти злога“, Сатане Ђавола, који је главни Божји непријатељ и непријатељ његовог народа (1. Јованова 5:19). Наши непријатељи примећују наш духовни напредак али одбијају да то припишу Јехови. Противници виде наша срећна, насмејана лица док радосно учествујемо у жетви. Они се чуде нашем јединству! У ствари, они ће све то можда нерадо признати када отпутују у неку другу земљу и тамо открију да Јеховини сведоци врше исто дело које су приметили и у сопственој домовини. Наравно, знамо да ће се у своје време Јехова, наш заштитник и извор нашег јединства, обзнанити чак и нашим непријатељима (Језекиљ 38:10-12, 23).

6. Какво засигурање имамо док учествујемо у жетви, и које се питање поставља?

6 Господар жетве је дао свом Сину, Исусу Христу, ’сву власт... на небу и на земљи‘ (Матеј 28:18). Јехова стога користи Исуса да управља жетвом преко небеских анђела и помазаног ’верног и разборитог роба‘ овде на земљи (Матеј 24:45-47; Откривење 14:6, 7). Али како ми можемо да се изборимо с противљењем непријатеља и да упркос свему сачувамо радост док истрајавамо у жетви?

7. Какав став треба да настојимо да задржимо када нам се противе или нас прогоне?

7 Када се суочимо с противљењем или чак директним прогонством, тражимо Божју помоћ како бисмо сачували став сличан Павловом. Он је написао: „Кад нас вређају, благосиљамо; кад нас прогањају, трпимо; кад нас клевећу, усрдно молимо“ (1. Коринћанима 4:12, 13). Овакав дух, заједно с нашом тактичном јавном службом, понекад мења став наших противника.

8. Какво уверење извлачимо из Исусових речи записаних у Матеју 10:28?

8 Чак ни претња смрћу не може да ублажи нашу ревност као жетелаца. У што је могуће већој мери, ми јавно и неустрашиво објављујемо поруку о Краљевству. И извлачимо охрабрујуће уверење из Исусових речи: „Не бојте се оних који убијају тело, али не могу убити душу; него се радије бојте онога који може уништити и душу и тело у Гехени“ (Матеј 10:28). Знамо да је наш небески Отац Даровалац живота. Он награђује оне који чувају свој интегритет према њему и верно истрају у жетви.

Животоспасавајућа порука

9. Како су неки реаговали на Језекиљеве речи, и која се слична ствар данас догађа?

9 Када је пророк Језекиљ одважно објављивао Јеховине поруке „народима бунтовним“ — краљевствима Израелу и Јуди — некима је било драго да чују шта је он имао да каже (Језекиљ 2:3). „Гле“, рекао је Јехова, „ти си за њих као један пријатан певач, који има леп глас и који је вешт музици“ (Језекиљ 33:32). Иако су им се допале Језекиљеве речи, они су пропустили да поступају према њима. Шта се данас догађа? Када помазани остатак и њихови другови храбро објављују Јеховине поруке, неки воле да слушају о благословима Краљевства али се не одазивају са цењењем, не постају ученици и не прикључују се жетви.

10, 11. Шта је учињено у првој половини 20. века да би се објавила наша животоспасавајућа порука, и с којим резултатом?

10 С друге стране, многи су се повољно одазвали на жетву и учествовали у објављивању Божје поруке. На пример, током серије хришћанских конгреса од 1922. до 1928, јасно су се чуле поруке осуде Сатаниног злог система ствари. Радио-станице су емитовале ове осуде објављене на тим скуповима. Након тога, Божји народ је дистрибуисао на милионе штампаних примерака тог материјала.

11 Крајем 1930-их, појавио се један други облик сведочења — информативне поворке. У почетку је Јеховин народ користио плакате да би најављивао јавна предавања. Касније су носили плакате са слоганима: „Религија је клопка и превара“ и „Служи Богу и Краљу Христу“. Када су у поворци пролазили улицама привлачили су пажњу пролазника. ’То је много допринело томе да Јеховини сведоци буду у средишту пажње и да буду охрабрени‘, коментарисао је један брат који је редовно учествовао у овој активности на прометним улицама Лондона.

12. Шта још у нашој служби истичемо осим Божјих порука осуде, и ко је сада уједињен у проповедању добре вести?

12 Док објављујемо Божје поруке осуде ми такође истичемо позитивне аспекте поруке о Краљевству. Наше одважно сведочење на светској сцени помаже нам у потрази за достојнима (Матеј 10:11). Током 1920-их и 1930-их, већина од последњих чланова помазане класе одазвала се на трубни звук позива на жетву. Затим на конгресу 1935, чула се предивна вест о благословљеној будућности за „велико мноштво“ ’других оваца‘ на рајској земљи (Откривење 7:9; Јован 10:16). Они су обратили пажњу на Божје поруке осуде и ујединили су се са помазаницима у проповедању животоспасавајуће добре вести.

13, 14. (а) Каква се утеха може извући из Псалма 126:5, 6? (б) Шта ће се догодити ако наставимо да сејемо и заливамо?

13 За Божје жетеоце, а поготово за оне који доживљавају прогонство, веома су утешне речи из Псалма 126:5, 6: „Који су у сузама сејали, нека певајући жању. Који плачући иде када носи семе за сејање, са песмом се враћа носећи снопове своје.“ Псалмистине речи о сејању и жетви описују Јеховину бригу за остатак који се вратио из заробљеништва из древног Вавилона и благослов над њим. Када су били ослобођени били су веома срећни, али су можда плакали када су сејали семе на пусто тле које није било обрађивано током њиховог 70-годишњег изгнанства. Међутим, они који су наставили са активностима сетве и изградње, уживали су у плодовима задовољни својим радом.

14 Можда и ми лијемо сузе када смо под кушњом или када ми или наши суверници патимо због праведности (1. Петрова 3:14). У нашој жетелачкој активности можда испрва доживљавамо тешкоће јер на први поглед немамо ништа опипљиво од труда који улажемо у служби. Али ако наставимо да сејемо и заливамо, Бог ће дати да расте, често изнад наших очекивања (1. Коринћанима 3:6). То је добро илустровано резултатима нашег дистрибуисања Библија и на Писму темељених публикација.

15. Наведи неки пример тога колико су корисне хришћанске публикације у жетви?

15 Осмотри пример човека који се зове Џим. Када му је умрла мајка он је међу њеним стварима нашао примерак књиге Живот — како је настао? Еволуцијом или стварањем? a Он ју је прочитао са интересовањем. Након разговора са Сведокињом која му је пришла на улици, прихватио је накнадну посету и то је довело до библијског студија. Џим је брзо духовно напредовао, предао се Јехови и крстио. Члановима своје породице је рекао шта је сазнао. Као резултат, његова сестра и брат постали су Јеховини сведоци, а Џим је касније имао ту предност да служи као пуновремени волонтер у лондонском Бетелу.

Прогоњени а ипак радосни

16. (а) Зашто имамо успеха у жетви? (б) Које је упозорење дао Исус у вези са учинком добре вести, и с каквим ставом ми приступамо људима?

16 Зашто се постиже такав успех у жетви? Зато што помазани хришћани и њихови другови пазе на Исусова упутства: „Што вам кажем у тами, реците на светлу; и што вам се шапуће, проповедајте с кровова“ (Матеј 10:27). Међутим, можемо очекивати тешкоће јер је Исус упозорио: „Брат ће брата предати на смрт, и отац своје дете, и деца ће устајати на родитеље и убијаће их.“ Исус је надаље рекао: „Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир, него мач“ (Матеј 10:21, 34). Исус није намеравао да растури породице. Међутим, добра вест је понекад имала тај учинак. Исти је случај и с данашњим Божјим слугама. Када посећујемо породице, наша намера није да унесемо раздор. Жеља нам је да свако прихвати добру вест. Стога ми покушавамо да се приближимо свим члановима породице на љубазан, саосећајан начин, што чини нашу поруку привлачном онима који имају „исправан став према вечном животу“ (Дела апостолска 13:48).

17. Како су издвојени они који се држе Божјег суверенитета, и који је један од примера за то?

17 Порука о Краљевству одваја оне који подржавају Божји суверенитет. На пример, осмотри како су се у данима националсоцијализма у Немачкој наши суобожаваоци истицали због тога што су ’давали цезару цезарево, а Богу Божје‘ (Лука 20:25). За разлику од религиозних вођа и номиналних хришћана који припадају црквама хришћанског света, Јеховине слуге су чврсто стајале и одбијале да прекрше библијска начела (Исаија 2:4; Матеј 4:10; Јован 17:16). Професорка Кристина Кинг, ауторка књиге The Nazi State and the New Religions (Нацистичка држава и нове религије), запажа: „[Нацистичка] влада је једино против Сведока била безуспешна, јер иако су убили на хиљаде њих, дело је ишло даље, и у мају 1945. покрет Јеховиних сведока је још увек био жив за разлику од националсоцијализма, који није.“

18. Какав став показује Јеховин народ упркос прогонству?

18 Заиста је значајан и став који показује Јеховин народ када је суочен с прогонством. Иако су световне власти можда импресиониране нашом вером, ипак се чуде што нисмо злонамерни или огорчени. На пример, Сведоци који су преживели холокауст често изражавају радост и задовољство док се осврћу на своја искуства. Они знају да им је Јехова дао ’снагу која надилази уобичајену‘ (2. Коринћанима 4:7). Помазаници међу нама имају то засигурање да су им „имена записана на небесима“ (Лука 10:20). Њихова истрајност производи наду која не води до разочарања, а верни жетеоци са земаљским изгледом имају слично уверење (Римљанима 5:4, 5).

Истрај у жетви

19. Које се делотворне методе користе у хришћанској служби?

19 Колико ће нам још Јехова омогућити да учествујемо у фигуративној жетви, остаје да се види. До тада треба да имамо на уму да жетеоци имају специфичне методе за обављање свог посла. Слично томе можемо бити сигурни да ћемо бити делотворни ако верно користимо опробане и проверене методе проповедања. Павле је рекао сухришћанима: „Усрдно [вас] молим, угледајте се на мене“ (1. Коринћанима 4:16). Када се Павле срео са ефешким старешинама у Милету, он их је подсетио да се није устезао да их поучава „јавно и од куће до куће“ (Дела апостолска 20:20, 21). Павлов сапутник Тимотеј је научио методе апостола Павле и стога је могао Коринћане да упозна са њима (1. Коринћанима 4:17). Бог је благословио Павлове методе поучавања, баш као што ће благословити и нашу истрајност у проповедању добре вести јавно од куће до куће, на накнадним посетама, кућним библијским студијима и било где где има људи (Дела апостолска 17:17).

20. Како је Исус показао да је предстојала велика духовна жетва, и како се то обистинило током недавних година?

20 Након што је сведочио Самарићанки у близини Сихара 30. н. е., Исус је говорио о духовној жетви. Он је рекао ученицима: „Подигните своје очи и погледајте поља, како се беле за жетву. Већ жетелац прима плату и скупља плод за вечни живот, да би се сејач и жетелац заједно радовали“ (Јован 4:34-36). Можда је Исус већ видео резултат свог сусрета са Самарићанком, јер су многи на основу њеног сведочења почели да верују у њега (Јован 4:39). Током недавних година, разне земље су укинуле забрану Јеховиних сведока или су их законски признали, отварајући на тај начин нова поља за жетву. Резултат је тај да је у току велика духовна жетва. У ствари, доживљавамо богате благослове широм света док и даље радосно учествујемо у духовној жетви.

21. Који разлог имамо да истрајемо као радосни жетеоци?

21 Када је усев зрео и спреман за жетву, радници морају хитно да раде. Морају радити без одлагања. Ми данас треба да радимо марљиво и са осећајем хитности, јер живимо у ’данима када долази крај‘ (Данило 12:4). Да, наилазимо на кушње, али жетва Јеховиних обожавалаца већа је него икада раније. То је стога дан за радовање (Исаија 9:3). Онда, као радосни радници истрајмо у жетви!

[Фуснота]

a Објавили и дистрибуисали Јеховини сведоци

Како би одговорио?

Како је Господар жетве одговорио на молбу за више радника?

Иако смо „предмет мржње“, какав став треба да показујемо?

Зашто смо радосни чак и када нас прогоне?

Зашто треба да истрајемо у жетви са осећајем хитности?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 16, 17]

Они који учествују у духовној жетви имају анђеоску подршку

[Слика на 18. страни]

Информативне поворке скренуле су пажњу многих на поруку о Краљевству

[Слика на 18. страни]

Ми садимо и заливамо, али Бог даје да расте