Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека твој напредак буде очигледан

Нека твој напредак буде очигледан

Нека твој напредак буде очигледан

„Размишљај о тим стварима; буди заокупљен њима, да твој напредак свима буде очигледан“ (1. ТИМОТЕЈУ 4:15).

1. Како можеш разазнати да ли је неко воће зрело и спремно за јело?

 ЗАМИСЛИ своје омиљено воће — брескву, крушку, јабуку или неко друго. Умеш ли да препознаш када је оно зрело и спремно за јело? Наравно да умеш. Када га помиришеш, погледаш и узмеш у руку, знаш да те очекује права посластица. У тренутку када га загризеш, не кријеш своје задовољство. Како је сочно! Како је слатко! Баш ти годи и прија.

2. По чему се види зрелост, и како то утиче на међусобне односе?

2 Ово једноставно али лепо искуство има своје паралеле и на другим пољима живота. На пример, као што је то случај са зрелим воћем, и духовна зрелост код човека се манифестује на различите начине. Зрелост неке особе препознајемо када запазимо разборитост, увид, мудрост и тако даље (Јов 32:7-9). Сигурно је дивно дружити се и радити с људима који показују такве особине у својим ставовима и поступцима (Пословице 13:20).

3. Шта је Исусов опис људи његовог времена открио о зрелости?

3 С друге стране, особа може бити физички одрасла, али начин на који говори и ради може откривати да је емоционално и духовно незрела. На пример, Исус Христ је говорећи о тврдоглавом нараштају свог времена рекао: „Дође Јован који нити једе нити пије, а ипак кажу: ’Има демона‘; дође Син човечји који и једе и пије, па опет кажу: ’Гле! Човек изелица и који се одаје вину.‘“ Иако су ти људи били физички зрели, Исус је рекао да су поступали попут ’деце‘ — били су све само не зрели. Зато је додао: „Ипак, мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:16-19).

4. Како су напредак и зрелост очигледни?

4 Из Исусових речи можемо видети да права мудрост код човека, што је типичан знак зрелости, произлази из дела која он чини и резултата до којих та дела доводе. Запазимо шта је у погледу тога Павле саветовао Тимотеју. Након што је набројао ствари за којима је требало да Тимотеј тежи, Павле је рекао: „Размишљај о тим стварима; буди заокупљен њима, да твој напредак свима буде очигледан“ (1. Тимотеју 4:15). Да, напредак хришћанина ка зрелости је „очигледан“, то јест јасно уочљив. Хришћанска зрелост, попут светла које светли, није нека унутрашња или скривена особина (Матеј 5:14-16). Зато ћемо осмотрити два главна начина како напредак и зрелост могу бити очигледни: (1) напредовање у спознању, разумевању и мудрости; (2) показивање плода духа.

Јединство у вери и спознању

5. Како се може дефинисати зрелост?

5 Већина речника описује зрелост као стадијум потпуне развијености и постизања коначног стања или жељеног стандарда. Неко воће, попут оног које смо већ споменули, зрело је када заврши свој природан раст и када су његов изглед, боја, мирис и укус постигли оно што се сматра пожељним. Отуда је зрелост синоним за изврсност, потпуност, па чак и савршенство (Исаија 18:5; Матеј 5:45-48; Јаков 1:4).

6, 7. (а) Шта показује да је Јехова дубоко заинтересован за то да сви његови обожаваоци напредују до духовне зрелости? (б) С чиме је духовна зрелост тесно повезана?

6 Јехова Бог је дубоко заинтересован за то да сви његови обожаваоци напредују до духовне зрелости. У ту сврху је начинио дивне припреме унутар хришћанске скупштине. Апостол Павле је хришћанима у Ефесу писао: „Дао је неке као апостоле, неке као пророке, неке као јеванђелизаторе, неке као пастире и учитеље, с циљем да исправља свете, за дело служења, за изградњу Христовог тела, док сви не дођемо до јединства у вери и у тачном спознању о Сину Божјем, до одраслог човека, до мере раста пунине Христове; да више не будемо мала деца, коју као да бацају таласи и коју тамо-амо носи сваки ветар науке помоћу људске преваре, помоћу лукавства у смишљању заблуде“ (Ефешанима 4:11-14).

7 Павле је у овим стиховима објаснио из којих је још разлога Бог начинио тако обилне духовне припреме у скупштини, а то је да би сви ’дошли до јединства у вери и у тачном спознању‘, постали ’одрасли људи‘ и имали ’меру раста пунине Христове‘. Једино бисмо тада били сигурни да нећемо попут духовних беба бити бацани тамо-амо кривим идејама и учењима. Тако видимо блиску везу између напредовања до хришћанске зрелости и стицања „јединства у вери и у тачном спознању о Сину Божјем“. У Павловом савету има пуно тачака које је добро да узмемо к срцу.

8. Шта се захтева да би се дошло до „јединства“ у вери и у тачном спознању?

8 Као прво, пошто треба одржавати ’јединство‘, зрео хришћанин мора бити у јединству и потпуном складу са суверницима што се тиче вере и спознања. Он не заступа лична мишљења и не инсистира на њима, нити има неке личне представе у вези с библијским разумевањем. Уместо тога, он је у потпуности уверен у истину коју Јехова Бог открива преко свог Сина Исуса Христа и ’верног и разборитог роба‘. Тиме што редовно узимамо духовну храну која се даје „у право време“ — преко хришћанских публикација, састанака, већих скупова и конгреса — можемо бити сигурни да са сухришћанима одржавамо ’јединство‘ у вери и спознању (Матеј 24:45).

9. Објасни шта значи израз ’вера‘ који је Павле употребио у посланици Ефешанима.

9 Као друго, израз ’вера‘ не указује на уверење које има сваки хришћанин за себе, већ на скуп наших веровања, на ’ширину и дужину и висину и дубину‘ тога (Ефешанима 3:18; 4:5; Колошанима 1:23; 2:7). У ствари, како неки хришћанин може бити у јединству са суверницима ако верује или усваја само известан део те ’вере‘? То значи да не смемо бити задовољни спознањем само основних учења из Библије нити тиме да имамо само неко нејасно или делимично спознање о истини. Уместо тога, треба да будемо заинтересовани за то да искористимо све Јеховине припреме које нам он пружа преко своје организације да бисмо дубоко копали по његовој Речи. Морамо настојати да стекнемо тачно спознање и што је могуће потпуније разумевање Божје воље и намере. То укључује издвајање времена за читање и проучавање Библије и библијских публикација, за молитву Богу за помоћ и вођство, за редовно присуствовање хришћанским састанцима и за потпуно учешће у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика (Пословице 2:1-5).

10. Које је значење речи „док сви не дођемо до“, употребљених у Ефешанима 4:13?

10 Као треће, Павле је опис овог троструког циља увео речима „док сви не дођемо до“. С обзиром на израз „сви“, један библијски приручник даје значење „не сви један по један, засебно, већ сви скупа“. Другим речима, свако од нас треба да уложи разуман напор да тежи ка циљу хришћанске зрелости заједно с целим братством. The Interpreter’s Bible примећује: „Пунину духовног достигнућа не треба достизати одвојено од осталих, управо као што се један део тела не може потпуно развити ако цело тело не настави да здраво расте.“ Павле је подсетио хришћане из Ефеса да је требало да „са свима светима“ теже да схвате потпуни опсег вере (Ефешанима 3:18а).

11. (а) Шта се не подразумева под духовним напредовањем? (б) Шта треба да радимо да бисмо напредовали?

11 Из Павлових речи је јасно да духовно напредовање не значи само да напунимо ум спознањем и великом ученошћу. Зрели хришћанин није особа која задивљује друге својом оштроумношћу. Уместо тога, Библија каже: „Пут је праведника као блистава светлост чији сјај до пуног дана расте“ (Пословице 4:18). Да, ’сјај расте‘ на ’путу‘, а не код особе. Ако се стално трудимо да пратимо све јасније разумевање Божје Речи које Јехова даје свом народу, онда ћемо духовно напредовати. У том случају, пратити значи ићи напред, а то је нешто што сви можемо учинити (Псалам 97:11; 119:105).

Показуј „плод духа“

12. Зашто је важно да у нашој потрази за духовним напретком показујемо плод духа?

12 Иако је важно да дођемо до „јединства у вери и у тачном спознању“, једнако је важно и да показујемо плод Божјег духа у сваком аспекту нашег живота. Зашто? Зато што зрелост, као што смо видели, није унутрашња нити скривена, већ је обележена јасно препознатљивим карактеристикама које могу бити на корист и изградњу других. Наравно, наша тежња ка духовном напретку није само неки труд ка томе да се делује углађено или извештачено. Уместо тога, док духовно напредујемо следећи вођство Божјег духа, доћи ће до дивног преображаја у нашим ставовима и поступцима. „Ходите по духу и нећете извршавати никакву телесну жељу“, рекао је апостол Павле (Галатима 5:16).

13. Која је промена јасан показатељ напретка?

13 Затим је Павле навео „дела тела“, која су бројна и „очигледна“. Пре него што особа почне да разуме вредност Божјих захтева, њен живот је обликован према путевима овог света и може бити испуњен нечим од онога што је Павле споменуо, као што су: „блуд, нечистоћа, распуштено понашање, идолопоклонство, бављење спиритизмом, непријатељства, свађа, љубомора, изливи гнева, препирке, поделе, секте, зависти, пијанке, теревенке и томе слично“ (Галатима 5:19-21). Али како особа духовно напредује, тако постепено стиче контролу над овим непожељним ’делима тела‘ и замењује их ’плодом духа‘. Та видљива промена је јасан показатељ да особа напредује ка хришћанској зрелости (Галатима 5:22).

14. Објасни изразе „дела тела“ и „плод духа“.

14 Треба да запазимо два израза, „дела тела“ и „плод духа“. „Дела“ су резултат онога што неко ради, производ нечијих поступака. Другим речима, ствари које је Павле навео као дела тела јесу резултат или свесног напора особе, или утицаја палог људског тела (Римљанима 1:24, 28; 7:21-25). С друге стране, израз „плод духа“ не указује да су наведене особине резултат напора такозваног развоја карактера или поправљања личности, већ да су резултат деловања Божјег духа на особу. Као што неко дрво доноси плод када се исправно негује, тако ће особа показивати плод духа када свети дух слободно делује у њеном животу (Псалам 1:1-3).

15. Зашто је важно да обратимо пажњу на све аспекте ’плода духа‘?

15 Још једна тачка за осматрање јесте то што Павле употребљава реч „плод“ да би обухватио све пожељне особине које спомиње. a Дух не производи разноразне плодове које бисмо покупили онако како се то нама свиђа. Све особине које је Павле навео — љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост и самоконтрола — подједнако су важне и заједно чине нову хришћанску личност (Ефешанима 4:24; Колошанима 3:10). Дакле, иако можда налазимо да су неке од ових особина очигледније у нашем животу због наше личности или наших склоности, важно је да обратимо пажњу на све аспекте које је Павле споменуо. Ако тако радимо, можемо потпуније одражавати хришћанску личност у свом животу (1. Петрова 2:12, 21).

16. Шта је наш циљ у тежњи ка хришћанској зрелости, и како га можемо постићи?

16 Важна поука коју можемо научити из Павловог осматрања јесте та да наш циљ у тежњи ка хришћанској зрелости није нити да стекнемо велико спознање и ученост, нити да развијамо префињене карактерне црте. Наш циљ је да Божји дух слободно делује у нашем животу. До које мере својим размишљањем и поступањем реагујемо на вођство Божјег духа, до те мере постајемо духовно зрели. Како можемо постићи тај циљ? Морамо отворити своје срце и свој ум за утицај Божјег духа. У то спада да редовно присуствујемо хришћанским састанцима и да учествујемо на њима. Такође треба да редовно проучавамо Божју Реч, медитирамо о њој и да дозвољавамо да нас њена начела воде у опхођењу с другима и у изборима и одлукама које доносимо. Тада ће наш напредак сигурно бити очигледан.

Напредуј Богу на славу

17. Како је напредовање повезано с прослављањем нашег небеског Оца?

17 Да, тиме што је наш напредак очигледан, доноси се слава и част, али не нама, већ нашем небеском Оцу Јехови који нам и омогућује да стекнемо духовну зрелост. У ноћи пре него што је био убијен, Исус је рекао ученицима: „Тиме се мој Отац прославља, да доносите много плода и да покажете да сте моји ученици“ (Јован 15:8). Ученици су доносили славу Јехови и плодом духа и плодом Краљевства у служби (Дела апостолска 11:4, 18; 13:48).

18. (а) Која се радосна жетва данас извршава? (б) Који изазов представља та жетва?

18 Данас Јеховин благослов почива на његовим слугама док учествују у глобалној духовној жетви. Сваке године се 300 000 нових предаје Јехови и симболизује своје предање крштењем у води, и то је сада већ годинама тако. То нас чини срећнима и несумњиво радује Јеховино срце (Пословице 27:11). Међутим, да би то био стални извор радости и хвале за Јехову, сви нови треба да ’и даље ходе у Христу, укорењени и изграђени у њему и стабилни у вери‘ (Колошанима 2:6, 7). То је двоструки изазов за Божји народ. С једне стране, ако си новокрштена особа, да ли ћеш прихватити изазов да се потрудиш како би ’твој напредак био свима очигледан‘? С друге стране, ако си већ неко време у истини, да ли ћеш прихватити изазов да преузмеш одговорност да се бринеш за духовну добробит нових? У било ком од ова два случаја, очигледно је потребно да навалимо ка зрелости (Филипљанима 3:16; Јеврејима 6:1).

19. Које предности и благослове можеш имати ако твој напредак буде био очигледан?

19 Све оне који се напрежу да би њихов напредак био очигледан очекују дивни благослови. Сети се на шта је Павле охрабрио након што је подстакао Тимотеја да напредује: „Стално пази на себе и на своје поучавање. Остани код тих ствари, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16). Тиме што вредно настојиш да твој напредак буде очигледан, и ти можеш имати удела у предности прослављања Божјег имена и уживања у његовим благословима.

[Фуснота]

a Реч „плод“ на изворном језику једноставно значи „воће“ (Галатима 5:22, Kingdom Interlinear Translation).

Да ли се сећаш?

• Како духовна зрелост може бити очигледна?

• Која врста спознања и разумевања одражава зрелост?

• Како манифестовање ’плода духа‘ показује духовни напредак?

• Који изазов треба да прихватимо док наваљујемо ка зрелости?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Зрелост се јасно примећује

[Слика на 15. страни]

Духовно напредујемо тако што пратимо откривену истину

[Слика на 17. страни]

Молитва нам помаже да показујемо „плод духа“