Пређи на садржај

Пређи на садржај

Твоје право на веровање

Твоје право на веровање

Твоје право на веровање

Вероватно цениш то што имаш право да верујеш у шта год желиш. Скоро свако други то такође цени. Живећи у складу с тим својим правом, шест милијарди становника Земље произвело је огромну разноврсност веровања. Попут варијација у боји, облику, структури, укусу, мирису и звуцима које налазимо у стварству, разна веровања често чине живот интересантним, узбудљивим и уживања вредним. Таква разноликост заиста може бити зачин живота (Псалам 104:24).

АЛИ, треба бити опрезан. Нека веровања не само што су другачија већ су и опасна. На пример, почетком 20. века неки људи су почели да верују да Јевреји и Слободни зидари планирају да „поткопају хришћанску цивилизацију и створе светску државу под својом заједничком управом“. Извор за овакво веровање био је један антисемитски трактат Protocols of the Learned Elders of Zion (Протоколи учених сионских старешина). Овај трактат је навео да се тим плановима тобоже заговара превелико опорезивање, унапређивање производње наоружања, формирање гигантских монопола како би се ’једним ударцем уништило богатство незнабожаца‘. Заговарање је такође укључивало и манипулисање системом образовања како би се ’незнабошци претворили у неразумне животиње‘, па чак и изградњу подземних железница које би спајале престонице како би јеврејске старешине могле ’све своје непријатеље да савладају уништавајући их у потпуности‘.

То су наравно биле лажи — обликоване да побуде антисемитска осећања. ’Ова пука измишљотина‘, каже Марк Џоунс службеник у Британском музеју, ’стигла је из Русије‘ где се најпре појавила у једном новинском чланку1903. У лондонски часопис The Times доспела је 8. маја 1920. Више од годину дана касније The Times је разоткрио да је овај документ лажан. У међувремену штета је већ учињена. ’Лажи попут ових‘, каже Џоунс, ’тешко је заташкати‘. Када их људи једном прихвате, оне стварају нека веома заједљива, отровна и опасна веровања — често с катастрофалним последицама, као што показује историја 20. века (Пословице 6:16-19).

Веровање наспрам истине

Наравно, нису потребне намерне лажи да би настало погрешно веровање. Понекад само погрешно протумачимо ствари. Колико је људи превремено изгубило живот чинећи оно што су веровали да је исправно? Такође и ми често верујемо у нешто само зато што желимо да верујемо у то. Један професор каже да се чак и научници „често заљубе у сопствене теорије и закључке“. Њихова веровања замагљују њихово критичко просуђивање. Затим могу цео живот да проведу узалуд покушавајући да подупру своја погрешна веровања (Јеремија 17:9).

Нешто слично се десило и с религиозним веровањима, где постоје огромне противречности (1. Тимотеју 4:1; 2. Тимотеју 4:3, 4). Неко има дубоку веру у Бога. Други ће рећи да људи немају доказе којима би пружили подршку својој вери у Бога. Неко опет верује да човек има бесмртну душу која преживљава смрт, док друга особа верује да након смрти сасвим и у потпуности престаје да постоји. Очигледно је да опречна мишљења попут ових не могу бити истинита. Зар није мудро да провериш да ли је оно у шта верујеш истина или је само нешто у шта желиш да верујеш? (Пословице 1:5). Како можеш да се увериш? Следећи чланак ће размотрити ову тему.

[Слика на 3. страни]

Чланак из 1921. који разоткрива лаж трактата „Протоколи учених сионских старешина“