Пређи на садржај

Пређи на садржај

Аврахам — пример вере

Аврахам — пример вере

Аврахам — пример вере

„[Аврахам је био] отац свих који имају веру“ (РИМЉАНИМА 4:11).

1, 2. (а) На шта данашњи хришћани најпре помисле када је у питању Аврахам? (б) Зашто је Аврахам назван ’оцем свих који имају веру‘?

 БИО је праотац једног моћног народа, пророк, послован човек, вођа. Али ипак, данашњи хришћани најпре помисле на једну особину која је навела Јехову Бога да га сматра својим пријатељем — а то је његова непоколебљива вера (Исаија 41:8; Јаков 2:23). Звао се Аврахам, а Библија га назива ’оцем свих који имају веру‘ (Римљанима 4:11).

2 Зар нису још пре Аврахама неки људи, као што су Авељ, Енох и Ноје, показивали веру? Јесу, али управо је преко Аврахама склопљен савез по коме ће бити благословљени сви народи на земљи (Постање 22:18). Тако је он у преносном смислу постао отац свих који ће исказивати веру у обећано Семе (Галатима 3:8, 9). У извесном смислу Аврахам се може сматрати нашим оцем, јер његова вера служи као пример који треба опонашати. Цео његов живот се може сматрати изразом вере, јер је у њему било многих испита и искушења. Заиста, још много пре него што се Аврахам суочио са заповешћу да жртвује свог сина Исака, што се може назвати његовим најтежим испитом вере, Аврахам је доказао своју веру у многим мањим кушњама (Постање 22:1, 2). Размотримо сада неке од тих првих испита вере и погледајмо коју поуку можемо извући за нас данас.

Заповест да напусти Ур

3. Шта нам Библија говори о Аврамовом пореклу?

3 Библија нам представља Аврама (касније познатог као Аврахам) у Постању 11:26, где се каже: „Тара у седамдесетој години свог живота роди Аврама, Нахора и Арана.“ Аврам је био потомак богобојазног Сима (Постање 11:10-24). Према Постању 11:31, Аврам је са својом породицом живео у развијеном ’Уру Халдејском‘, граду који се некада налазио источно од Еуфрата. a Дакле, он није одрастао као номад под шаторима већ као градско дете у једном месту које је пружало луксуз у сваком погледу. На базарима у Уру могла се купити увозна роба. Улице су биле оивичене окреченим 14-собним кућама, са уведеном водом.

4. (а) Какав је изазов представљао Ур за обожаваоце истинитог Бога? (б) Како је Аврам дошао до тога да верује у Јехову?

4 Без обзира на све материјалне предности, Ур је представљао озбиљан изазов за свакога ко је желео да служи истинитом Богу. Био је то град огрезао у идолопоклонству и празноверју. Околином је доминирао високи зигурат у част Нане, бога месеца. Нема сумње да је на Аврама вршен велики притисак да учествује у том одвратном обожавању, а можда су такав притисак вршили чак и неки његови рођаци. Према неким јеврејским предањима, Аврамов отац Тара је лично правио идоле (Исус Навин 24:2, 14, 15). Било како било Аврам није учествовао у срамном кривом обожавању. Његов остарели предак Сем је још увек био жив и сигурно му је преносио знање о истинитом Богу. Зато је Аврам веровао у Јехову, а не у Нану! (Галатима 3:6).

Испит вере

5. Коју заповест и које обећање је Бог дао Авраму док је још увек био у Уру?

5 Требало је да Аврамова вера буде стављена на испит. Бог му се јавио и заповедио: „Иди из земље своје и из рода свога и из дома оца свога у земљу коју ћу ти ја показати. Од тебе ћу велики народ учинити и благословићу те и прославићу име твоје, и ти ћеш бити извор благослова. Благосиљаћу оне који тебе благосиљају, и проклећу оне који тебе проклињу, и у теби ће бити благословена сва племена на земљи“ (Постање 12:1-3; Дела апостолска 7:2, 3).

6. Зашто је Авраму била потребна права вера да би напустио Ур?

6 Аврам је био стар и без деце. Како ће од њега настати „велики народ“? И где је тачно била та земља у коју је требало да оде? Бог му то тада није рекао. Авраму је стварно требала права вера да напусти напредни Ур и све удобности. Књига Породица, љубав и Библија (Family, Love and the Bible) каже следеће о древним временима: „Најтежа казна која је могла задесити једног члана породице окривљеног за озбиљан преступ била је да се избаци, да се лиши ’припадности‘ тој породици... Зато је изузетан пример безусловне послушности Богу и поуздања у њега било то што је Аврахам следио Божји позив и напустио не само своју земљу већ и своју родбину.“

7. Како се данашњи хришћани могу суочити са сличним испитима с којима се суочио Аврам?

7 Данашњи хришћани се могу суочити са сличним испитима. Као и Аврам, можда смо под притиском да материјалне ствари ставимо испред теократских (1. Јованова 2:16). Можда нам се противе неки чланови породице који нису у вери, а можда и искључени рођаци који покушавају да нас увуку у нездраво друштво (Матеј 10:34-36; 1. Коринћанима 5:11-13; 15:33). Зато нам је Аврам оставио одличан пример. Он је пријатељство с Јеховом ставио испред свега — чак и испред породичних веза. Он није знао тачно како, када нити где ће се Божја обећања обистинити. Па ипак, био је спреман да због тих обећања стави свој живот на коцку. То је стварно дивно охрабрење нама данас да Краљевство ставимо на прво место у свом животу! (Матеј 6:33).

8. Како је Аврамова вера утицала на чланове уже породице, и шта хришћани могу научити из тога?

8 Како су реаговали чланови Аврамове уже породице? По свему судећи, Аврамова вера и убеђење јако су утицали на њих, јер су и његова жена Сара и његов братанац Лот који је остао без оца, били подстакнути да послушају Божји позив и напусте Ур. Аврамов брат Нахор и неки његови потомци касније су напустили Ур и настанили се у Харану где су обожавали Јехову (Постање 24:1-4, 10, 31; 27:43; 29:4, 5). Чак је и Аврамов отац Тара пристао да крене са својим сином! Зато Библија њему као поглавару породице приписује одлазак у правцу Ханана (Постање 11:31). Можда ћемо и ми имати извесну меру успеха ако тактично сведочимо нашим рођацима?

9. Које је све припреме Аврам морао да изврши пре путовања, и зашто је то могло подразумевати жртве?

9 Пре него што је кренуо на пут Аврам је имао много тога да уради. Морао је да прода свој посед и имовину и да купи шаторе, камиле, храну и потребну опрему. Аврам је можда претрпео финансијски губитак кад је тако на брзину вршио припреме, али је уживао у томе да слуша Јехову. Колико је само био значајан дан када су завршене све припреме и када је Аврамов караван стајао изван зидина Ура, спреман да крене на пут! Караван је путовао према северозападу пратећи завој Еуфрата. После вишенедељног путовања, прешавши око 1 000 километара, стигао је у град у северној Месопотамији који се звао Харан, и који је био велико одмориште за караване.

10, 11. (а) Зашто је Аврам неко време вероватно остао у Харану? (б) Како охрабрити хришћане који се брину о старим родитељима?

10 Аврам се настанио у Харану, вероватно из обзира према свом остарелом оцу Тари (Левитска 19:32). Многи данашњи хришћани исто тако имају одговорност да се брину за старе или болесне родитеље, а неки су због тога чак морали да изврше и неке измене. У случајевима када је то неопходно, такве особе могу бити сигурне да су њихове жртве које произлазе из љубави ’угодне у Божјим очима‘ (1. Тимотеју 5:4).

11 Време је пролазило. „Тара поживе двеста и пет година и умре у Харану.“ Аврам је сигурно био жалостан због тог губитка, али када је прошао период жалости, одмах је кренуо на пут. „Кад пође из Харана Авраму беше седамдесет и пет година. Аврам узе Сару, жену своју, и Лота, сина брата свога, с целим благом које беху стекли и с робљем које беху добили у Харану. И пођоше да иду у земљу Хананску“ (Постање 11:32; 12:4, 5).

12. Шта је Аврам радио док је живео у Харану?

12 Занимљиво је запазити да је Аврам ’стицао благо‘ док је био у Харану. Иако се одрекао материјалних ствари када је напустио Ур, Аврам је отишао из Харана као богат човек. Очигледно је то био резултат Божјег благослова (Проповедник 5:18). Иако Бог данас није обећао богатство свом народу, он се верно држи свог обећања да ће се бринути за потребе оних који ’оставе куће, браћу или сестре‘ ради Краљевства (Марко 10:29, 30). Аврам је са собом повео и ’робље‘. Јерусалимски Таргум и Халдејске парафразе кажу да је Аврам ’проповедао‘ (Постање 18:19). Да ли те вера подстиче да причаш својим комшијама, колегама на послу или школским друговима? Аврам се није једноставно населио и заборавио Божју заповест већ напротив, продуктивно је користио време које је провео у Харану. Али сада је дошло његово време. „Тада Аврам пође, као што му каза Јехова“ (Постање 12:4).

Преко Еуфрата

13. Када је Аврам прешао Еуфрат, и које је било значење тог поступка?

13 Аврам је још једном морао на путовање. Оставивши за собом Харан, његов караван је кренуо на запад и путовао око 90 километара. Може бити да је Аврахам застао код Еуфрата наспрам древног трговачког центра Каркемиша. То је било главно место где су каравани прелазили реку. b Ког датума је Аврамов караван прешао реку? Библија показује да се то десило 430 година пре него што су Јевреји 14. нисана 1513. пре н. е. изашли из Египта. Излазак 12:41 каже: „И кад се наврши четири стотине и тридесет година, тог дана изиђоше све војске Јеховине из земље египатске“ (курзив наш). По свему судећи, аврахамски савез је ступио на снагу 14. нисана 1943. пре н. е., када је Аврам послушно прешао Еуфрат.

14. (а) Шта је Аврам могао видети очима вере? (б) У ком смислу је Божји народ данас благословљен више од Аврама?

14 Аврам је оставио иза себе један развијен град. Али је сада могао да замисли „град који има праве темеље“, једну праведну владавину над човечанством (Јеврејима 11:10). Да, и с тако оскудним информацијама Аврам је почео назирати Божју намеру да откупи смртнике. Данас смо благословљени јер далеко више разумемо Божје намере него што их је разумео Аврам (Пословице 4:18). „Град“, то јест владавина Краљевства, којој се Аврам надао сада је стварност — успостављен је на небесима 1914. Зар онда не би требало да будемо подстакнути да покажемо веру и поуздање у Јехову?

Почиње боравак у Обећаној земљи

15, 16. (а) Зашто је Аврам морао бити храбар да би изградио олтар Јехови? (б) Како данашњи хришћани могу бити храбри попут Аврама?

15 Постање 12:5, 6 нам каже: „Дођоше у земљу Хананску. Аврам прође ту земљу до места Сихема, до Морешких храстова.“ Сихем се налазио 50 километара северно од Јерусалима у плодној долини која је описана као „рај у светој земљи“. Па ипак, „у тој земљи бејаху тада Хананеји“. Пошто су Хананци били у моралном смислу изопачени, Аврам је морао да предузме мере предострожности да би заштитио своју породицу од тог исквареног утицаја (Излазак 34:11-16).

16 По други пут „Јехова се појави Авраму и рече: Твоме породу даћу ову земљу“. Баш узбудљиво! Наравно, Аврам је морао имати веру да би се радовао нечему у чему ће уживати тек његови будући потомци. Па ипак, он је реаговао тако што је ’начинио онде олтар Јехови који му се беше појавио‘ (Постање 12:7). Један библичар каже: „Подизање олтара у земљи у ствари је био формалан начин узимања земље у посед на основу права засигураног због исказивања вере.“ Изградња таквог олтара такође је била храбар подухват. Без сумње, тај олтар је био такав какав је касније прописан у савезу Закона, и био је направљен од природног (необрађеног) камена (Излазак 20:24, 25). Био је потпуно другачији од олтара које су имали Хананци. Аврам је на тај начин заузео храбар став пред другима као обожавалац истинитог Бога Јехове, излажући себе непријатељству и могућој физичкој опасности. А ми данас? Да ли се неки од нас — нарочито млади — устежу да ставе до знања својим комшијама или школским друговима да обожавају Јехову? Нека нас Аврамов храбар пример подстакне да се поносимо што смо Јеховине слуге!

17. Како је Аврам проповедао Божје име, и на шта то подсећа данашње хришћане?

17 Где год да је Аврам ишао, обожавање Јехове је увек било на првом месту. „После отиде оданде на брдо које је на истоку од Ветиља, и онде разапе свој шатор, тако да му Ветиљ беше са запада а Гај с истока. И онде начини Јехови олтар и призва име Јеховино“ (Постање 12:8). Хебрејски израз ’призвати име‘ такође значи „објавити (проповедати) име“. Нема сумње да је Аврам храбро објављивао Јеховино име својим хананским комшијама (Постање 14:22-24). То нас данас подсећа на нашу дужност да што је могуће више учествујемо у давању ’јавне изјаве за његово име‘ (Јеврејима 13:15; Римљанима 10:10).

18. Како се Аврам понашао према становницима Ханана?

18 Аврам није остао дуго ни на једном од тих места. „Оданде отиде Аврам даље на југ“ — делимично сушно подручје јужно од јудејских планина (Постање 12:9). Пошто су се стално селили и у сваком новом месту показали да су обожаваоци Јехове, Аврам и његово домаћинство су ’јавно изјављивали да су странци и привремени становници у тој земљи‘ (Јеврејима 11:13). Стално су избегавали да се превише приближе својим паганским суседима. Исто тако и данас многи хришћани „нису део света“ (Јован 17:16). Премда смо фини и љубазни према нашим комшијама и колегама на послу, ми пазимо да се не упустимо у понашање које одражава дух света који је отуђен од Бога (Ефешанима 2:2, 3).

19. (а) Зашто је номадски живот представљао изазов за Аврама и Сару? (б) Који су се будући изазови за Аврама назирали на хоризонту?

19 Немојмо заборавити да ни Авраму ни Сари није било лако да се навикну на тежак номадски живот. Јели су производе од свог стада уместо хране која се куповала на некој добро снабдевеној пијаци у Уру; живели су у шаторима уместо у лепим кућама (Јеврејима 11:9). Аврамов живот је био пун активности; имао је много тога да ради око стада и својих слугу. Сара је сигурно обављала послове који су у тој култури традиционално припадали женама: месила је и пекла хлеб, прела је вуну и шила одећу (Постање 18:6, 7; 2. Краљевима 23:7; Пословице 31:19; Језекиљ 13:18). Па ипак, на хоризонту су се назирали нови испити. Ускоро ће се Аврам и његово домаћинство суочити с једном ситуацијом која ће довести у питање њихов живот! Да ли ће Аврамова вера одолети том изазову?

[Фусноте]

a Премда Еуфрат у данашње време тече око 16 километара источно од места на коме се раније налазио Ур, докази указују да је у древно доба река текла западно од града. Зато се касније за Аврама могло рећи да долази ’с оне стране реке [Еуфрат]‘ (Исус Навин 24:3).

b Вековима касније, асирски краљ Асурнасирпал II користио је сплавове да би прешао Еуфрат близу Каркемиша. Библија не каже да ли је и Аврам морао тако нешто да уради, или је са својим караваном једноставно прегазио реку.

Да ли си запазио?

• Зашто је Аврам назван ’оцем свих који имају веру‘?

• Зашто је Аврам морао имати веру да би отишао из Ура Халдејског?

• Како је Аврам показао да је првенство давао обожавању Јехове?

[Питања за разматрање]

[Мапа на 16. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

АВРАМОВО ПУТОВАЊЕ

Ур

Харан

Каркемиш

ХАНАН

Велико море

[Извор]

Based on a map copyrighted by Pictorial Archive (Near Eastern History) Est. and Survey of Israel

[Слика на 15. страни]

Аврам је морао имати веру да би напустио удобности које је нудио живот у Уру

[Слика на 18. страни]

Пребивајући у шаторима Аврам и његово домаћинство су ’јавно изјављивали да су странци и привремени становници‘