Пређи на садржај

Пређи на садржај

Имајмо веру попут Аврахамове!

Имајмо веру попут Аврахамове!

Имајмо веру попут Аврахамове!

„Аврахамови синови [су] они који се држе вере“ (ГАЛАТИМА 3:7).

1. Како се Аврам снашао приликом једног новог искушења у Ханану?

 АВРАХАМ је из послушности према Јеховиној заповести напустио удобан живот у Уру. Неугодности које је доживљавао наредних година биле су само увод у испит вере с којим се суочио у Египту. Библијски извештај каже: „У оној земљи наста глад.“ Како је Аврам лако могао постати огорчен због те ситуације! Али уместо да буде огорчен он је предузео неке практичне кораке да би збринуо своју породицу. „Аврам сиђе у Египат, да се онде склони, јер глад беше велика у земљи.“ Аврамово велико домаћинство сигурно није могло незапажено да уђе у Египат. Да ли ће Јехова одржати своја обећања и заштитити Аврама? (Постање 12:10; Излазак 16:2, 3).

2, 3. (а) Зашто је Аврам скривао прави идентитет своје жене? (б) Како је у тој ситуацији Аврам поступао са својом женом?

2 У Постању 12:11-13 читамо следеће: „Кад се приближи да већ уђе у Египат, рече Сари, жени својој: Слушај, знам да си ти лепа жена, и ево што ће да се деси: кад те Египћани виде, рећи ће: Ово му је жена, па ће мене убити а тебе оставити у животу. Зато [„молим те“, NW] кажи да си ми сестра, да за љубав према теби ја будем примљен, и да ми се с тебе живот очува.“ Премда је Сара имала преко 65 година, још увек је била изузетно лепа. Зато је био угрожен Аврамов живот a (Постање 12:4, 5; 17:17). Што је још значајније, било је угрожено остварење Јеховине намере, јер је он рекао да ће се кроз Аврамово семе благословити сви народи на земљи (Постање 12:2, 3, 7). Пошто Аврам још увек није имао деце, било је јако важно да остане жив.

3 Аврам је разговарао са својом женом да се послуже раније договореном тактиком, наиме да она каже да му је сестра. Запази да иако је као патријарх имао ауторитет, он није злоупотребљавао свој положај, већ је желео од ње сарадњу и подршку (Постање 12:11-13; 20:13). У том погледу је Аврам пружио одличан пример мужевима да се као поглавари опходе с љубављу, а Сара, која је показала подложност, јесте пример данашњим женама (Ефешанима 5:23-28; Колошанима 4:6).

4. Како верне Божје слуге данас треба да се понашају када је у опасности живот њихове браће?

4 Сара је могла да каже да је Аврамова сестра зато што му је стварно била полусестра (Постање 20:12). Сем тога, није била обавезна да открије информације људима који нису имали право на њих (Матеј 7:6). Верне Божје слуге у савремено доба поштују библијску заповест да буду поштени (Јеврејима 13:18). Они никада неће лагати на суду кад су под заклетвом. Међутим, када је у опасности дословни или духовни живот њихове браће, као на пример у време прогонства или грађанских немира, они се држе Исусовог савета да буду „опрезни као змије, а ипак безазлени као голубови“ (Матеј 10:16; погледај Кулу стражару од 1. новембра 1996, 18. страну, 19. одломак).

5. Зашто је Сара била спремна да послуша Аврама?

5 Како је Сара реаговала на оно што је Аврам тражио? Апостол Петар описује жене попут ње као оне које се ’уздају у Бога‘. Сара је дакле могла разумети духовна питања која су била у то укључена. Сем тога, волела је и поштовала свог мужа. Сара је зато изабрала да буде ’подложна своме мужу‘, и да сакрије своје брачно стање (1. Петрова 3:5). Наравно, тиме се изложила опасности. „Кад Аврам дође у Египат, видеше Египћани жену да је врло лепа. Видеше је и Фараонови великаши и хвалише је пред Фараоном и уведоше жену у двор Фараонов“ (Постање 12:14, 15).

Јехова доноси избављење

6, 7. У каквој су се мучној ситуацији нашли Аврам и Сара, и како је Јехова избавио Сару?

6 Све то је сигурно било мучно за Аврама и Сару! Изгледа да је мало фалило да Сара буде силована. Надаље, пошто фараон није знао какво је Сарино брачно стање великодушно је даровао Аврама, тако да је ’добио оваца и говеда, магараца, слуга и слушкиња, магарица и камила‘ b (Постање 12:16). Аврам је сигурно презирао те дарове! Колико год да је ситуација изгледала лоше, Јехова није напустио Аврама.

7 „Али Јехова пусти велика зла на Фараона и на дом његов због Саре жене Аврамове“ (Постање 12:17). Не зна се на који је начин фараон дознао шта је прави разлог тог ’зла‘, али је одмах реаговао. „Тада Фараон дозва Аврама и рече му: Шта ми ти то учини? Зашто ми ниси казао да ти је то жена? Зашто си рекао: Сестра ми је, те је ја узех за жену? Сад ето ти жене, узми је и иди! И Фараон нареди људима да испрате њега и жену његову с целом имовином њиховом“ (Постање 12:18-20; Псалам 105:14, 15).

8. Коју врсту заштите Јехова обећава данашњим хришћанима?

8 Јехова нам данас не гарантује заштиту од смрти, злочина, глади или природних катастрофа. Јехова нам је обећао да ће увек пружити заштиту од онога што може угрозити нашу духовност (Псалам 91:1-4). Он то првенствено ради тако што нам пружа правовремена упозорења преко своје Речи и ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45). А ако нам прети смрт због прогонства? Премда ће Бог можда дозволити да неки умру, он никада неће дозволити да његов народ у целини буде уништен (Псалам 116:15). А ако смрт задеси неке верне људе, можемо бити сигурни да ће ускрснути (Јован 5:28, 29).

Жртве ради мира

9. Шта указује да је Аврам стално путовао по Ханану?

9 Када је глад у Ханану очигледно престала, „Аврам отиде из Египта к југу, он и жена његова са свим што је имао, а и Лот с њим. Аврам беше богат стоком, сребром и златом“ (Постање 13:1, 2). Тамошњи становници су на њега гледали као на моћног и утицајног човека, као на неког кнеза (Постање 23:6). Аврам није имао жељу да се ту настани и уплете у хананску политику. Зато „он крену од југа до Ветиља, до места где му пре бејаше шатор, између Ветиља и Гаја“. Као и увек, куд год да је кренуо Аврам је предност дао обожавању Јехове (Постање 13:3, 4).

10. Који је проблем настао између Аврамових и Лотових пастира, и зашто је било важно да се то брзо реши?

10 „Лот који иђаше с Аврамом имаше такође оваца и говеда и шатора. Али земља није била доста велика да би они могли остати заједно, јер благо њихово бејаше тако велико да не могаху живети заједно. И настала је била свађа међу пастирима Аврамових стада и пастира Лотових стада. У то време у оној земљи живљаху Хананеји и Ферезеји“ (Постање 13:5-7). Земља није обезбеђивала довољно воде и пашњака и за Аврамова и за Лотова стада. Међу пастирима се развила напетост и огорченост. Такве препирке су биле неумесне за обожаваоце истинитог Бога. Кад би се такве свађе наставиле могло би доћи до трајног раскида. Како ће онда Аврам решити ту ситуацију? Он је усвојио Лота после смрти његовог оца, и вероватно га је одгајио као рођено дете. Зар није требало да Аврам, као старији, има право на бољи део?

11, 12. Шта је Аврам великодушно понудио Лоту, и зашто Лотов избор није био мудар?

11 Али „Аврам рече Лоту: Немојмо да се свађамо ја и ти, ни моји пастири и твоји пастири, јер смо браћа. Није ли сва земља пред тобом отворена? Одели се дакле од мене. Ако ћеш ти на лево ја ћу на десно, ако ли ћеш ти на десно ја ћу на лево.“ Близу Ветиља се налазило подручје које је названо „једним од најлепших видиковаца Палестине“. Можда је с тог места ’Лот подигао очи и сагледао сву Јорданску равницу, коју је натапала река. Пре но што Јехова затра Содом и Гомор, та је земља све до Сигора била као башта Јеховина, као земља египатска‘ (Постање 13:8-10).

12 Премда је Лот у Библији описан као ’праведан‘, из неког разлога се није покорио Авраму у овој ствари, а изгледа да није ни тражио савет старијег (2. Петрова 2:7). „Лот изабра себи сву равницу Јорданску, и Лот отиде на исток. Тако се разделише један од другога. Аврам оста у земљи Хананској, а Лот живљаше по градовима у равници, премештајући своје шаторе до Содома“ (Постање 13:11, 12). Содом је био развијен град и у материјалном смислу је много нудио (Језекиљ 16:49, 50). Иако је можда изгледало да је с материјалне стране Лот паметно изабрао, с духовног становишта био је то лош избор. Зашто? Зато што Постање 13:13 каже да су ’становници содомски били неваљали и много су Јехови грешили‘. Лотова одлука да се тамо пресели на крају је његовој породици донела много жалости.

13. Како Аврамов пример користи хришћанима који су се можда упустили у неки финансијски спор?

13 Међутим, Аврам је испољио веру у Јеховино обећање да ће његово семе на крају поседовати целу ту земљу; није правио питање око неког малог дела те земље. Великодушно је поступао у складу с начелом које је касније наведено у 1. Коринћанима 10:24: „Нека нико не тражи своју корист, него корист другога.“ То је добар подсетник за оне који су се можда упустили у финансијски спор с неким суверником. Уместо да следе савет из Матеја 18:15-17, неки су извели своју браћу на суд (1. Коринћанима 6:1, 7). Аврамов пример показује да је боље претрпети финансијски губитак него нанети срамоту Јеховином имену или нарушити мир у хришћанској скупштини (Јаков 3:18).

14. Како је требало да Аврам буде благословљен због своје великодушности?

14 Требало је да Аврам буде благословљен због своје великодушности. Бог је рекао: „Учинићу да потомства твога буде као праха на земљи; ако ко узможе избројати прах на земљи, моћи ће избројити и потомство твоје.“ Колико је само ово откривење охрабрило Аврама који још увек није имао деце! Затим је Бог заповедио: „Устани и пролази ту земљу у дужину и у ширину, јер ћу је теби дати“ (Постање 13:16, 17). Не, Авраму није било дозвољено да се насели у неком граду и да ужива у његовим удобностима. Морао је да остане одвојен од Хананаца. Данашњи хришћани исто тако морају остати одвојени од света. Они не сматрају себе бољима од других, али се не друже блиско са онима који их могу увући у небиблијско понашање (1. Петрова 4:3, 4).

15. (а) Шта су можда значила Аврамова путовања? (б) Какав је пример Аврам дао данашњим хришћанским породицама?

15 У библијска времена, пре него што је нека особа добила земљу у посед, имала је право да је прегледа. То што је Аврам путовао по земљи можда је служило као стални подсетник да ће једног дана та земља припадати његовом потомству. Послушно „Аврам диже шаторе своје и дође и насели се до Мамријске равнице, која је у Хеврону, и начини онде олтар Јехови“ (Постање 13:18). Аврам је још једном показао колико велику пажњу придаје обожавању. Да ли су породични студиј, породична молитва и присуствовање састанцима на првом месту у твојој породици?

Непријатељ напада

16. (а) Зашто уводне речи у Постању 14:1 имају злослутан призвук? (б) Из ког разлога су четири краља са истока кренула у напад?

16 ’У време Амарфала, краља Сенарскога, Ариоха краља Еласарскога, Ходологомора, краља Еламскога c и Таргала, краља Гојимскога, догоди се да они поведоше рат.‘ На изворном хебрејском језику уводне речи („у време... догоди се...“) имају злослутан призвук, јер указују „на раздобље искушења које се завршава благословом“ (Постање 14:1, 2, фуснота у NW). Искушење је почело када су та четири краља са истока и њихове војске кренули у разоран напад на Ханан. С којим циљем? Да угуше побуну у пет градова — у Содому, Гомори, Адами, Севојиму и Валаки. Угушивши све побуне „скупише се сви у долини Сидимској, која је Слано море“. Лот и његова породица су живели у близини (Постање 14:3-7).

17. Зашто је за Аврама представљало испит вере то што је Лот био заробљен?

17 Ханански краљеви су се жестоко одупирали нападачима, али су претрпели тотални пораз. „Победиоци однесоше све благо Содомско и Гоморско и сву храну њихову и отидоше. Отераше с благом његовим и Лота, синовца Аврамова, који беше настањен у Содому.“ Вести о тим страшним догађајима убрзо су стигле до Аврама: „Неки бегунац дође и јави то Авраму, Јеврејину, који беше настањен код равнице Мамрија, Аморејина, брата Есколова и брата Авнанова, који беху учинили савез с Аврамом... Аврам чу да му је брат заробљен“ (Постање 14:8-14). Какав испит вере! Да ли ће Аврам гајити озлојеђеност што је његов братанац узео бољи део земље? Сети се такође да су ти нападачи дошли из његове домовине, из Синара. Ако крене на њих уништиће сваку могућност да се икада врати кући. Сем тога, шта би Аврам могао да постигне против војске коју нису могле да поразе ни уједињене хананске снаге?

18, 19. (а) Како је Аврам успео да избави Лота? (б) Коме је приписана заслуга за ту победу?

18 Аврам се опет безусловно уздао у Јехову. Он „наоружа триста осамнаест највернијих слугу својих, у његовој кући рођених, и пође у потеру за краљевима до Дана. Онде распореди своје људе, да их ноћу нападне; удари са слугама својим на њих и разби их и отера их до Ховала, лево од Дамаска. Он поврати све благо, и поврати и Лота, брата свога, с благом његовим, и жене и народ“ (Постање 14:14-16). Испољивши снажну веру у Јехову, Аврам је водио своју изузетно малобројну војску ка победи, и избавио је Лота и његову породицу. Аврам се тада срео с Мелхиседеком, краљем и свештеником у Салиму. „Мелхиседек, краљ Салимски изнесе хлеб и вино. Он беше свештеник Бога Свевишњега. Он благослови Аврама говорећи: Благословен да је Аврам од Бога Свевишњега, створитеља неба и земље! Благословен да је Бог Свевишњи, који предаде непријатеље твоје у руке твоје! И Аврам му даде десетак од свега“ (Постање 14:18-20).

19 Да, победа припада Јехови. Аврам је због вере још једном доживео да га Јехова избави. Божји данашњи народ не учествује у дословном рату, али се суочава с многобројним искушењима и изазовима. Следећи чланак ће показати како нам Аврамов пример може помоћи да их успешно савладамо.

[Фусноте]

a Према књизи Insight on the Scriptures (коју су објавили Јеховини сведоци), „један древни папирус говори о једном фараону који је наредио наоружаним људима да отму једну лепу жену и убију њеног мужа“. Према томе, Аврамов страх није био претеран.

b Агара, која је касније била Аврамова конкубина, можда је била међу слугама које је Аврам добио у то време (Постање 16:1).

c Критичари су некада тврдили да Елам никада није имао такав утицај у Сенару и да је извештај о Ходологоморовом нападу измишљотина. Разматрање археолошких доказа који подупиру библијски извештај налази се у Кули стражари од 1. јула 1989, од 4. до 7. стране (енгл.).

Да ли си запазио?

• Како је глад у Хананској земљи представљала испит вере за Аврама?

• У ком погледу су Аврам и Сара добар пример данашњим мужевима и женама?

• Шта можемо научити из тога како је Аврам решио проблем између својих и Лотових слугу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

Аврам није тражио своја права већ је Лотове интересе ставио испред сопствених

[Слика на 24. страни]

Аврам се ослањао на Јехову када је избављао свог братанца Лота