Пређи на садржај

Пређи на садржај

Књига која већину младих не интересује

Књига која већину младих не интересује

Књига која већину младих не интересује

„КАКО да знам да је Библија стварно Божја Реч? Она ме као књига не интересује“, рекла је једна девојка по имену Бејти.

У Немачкој где она живи већина младих дели њено мишљење; наиме, они придају мало важности читању Библије. Једна тамо недавно спроведена анкета открила је да отприлике 1 посто младих чита Библију веома често, 2 посто често, 19 посто ретко, а скоро 80 посто је уопште не чита. Ти подаци би вероватно били слични и у другим земљама, можда и ту где ти живиш. Библија је очигледно књига која већину младих не интересује.

Није ни чудо онда што млади у глобалу мало шта знају о Библији! Новине Lausitzer Rundschau су почетком 2000. године известиле о једној анкети која је показала колико су људи упознати с Десет заповести и колико их користе као водич у животу. Што се тиче људи који имају преко 60 година, 67 посто њих зна заповести и воде се њима, док то чини само 28 посто људи који имају испод 30 година. Да, многим младима је Божја Реч непознато подручје.

Неки се држе другачијег мишљења

С друге стране, милиони младих широм света су утврдили да је Божја Реч изузетно корисна. Примера ради, Александер има 19 година и свако јутро пре одласка на посао чита Библију. „Не могу замислити бољи начин да започнем дан“, примећује он. Сандра има навику да свако вече чита неки део из Библије. „То је постало део моје свакодневне рутине“, каже она. И Џулија која има 13 година већ је стекла навику да чита најмање једно поглавље Библије пре него што оде у кревет. „Стварно уживам у томе и желим да наставим с тим и у будућности.“

Које гледиште је исправно и мудро? Да ли је Библија стварно вредна читања? Да ли је она корисна и важна за млађу генерацију? Шта ти мислиш?