Пређи на садржај

Пређи на садржај

Учини своју младост успешном

Учини своју младост успешном

Учини своју младост успешном

СТАНОВНИЦИ једне европске земље су били упитани шта би изабрали од следеће три могућности: лепоту, богатство или младост. Највећи број њих би изабрао младост. Да, људи свих старосних доба сматрају тинејџерске године и ране двадесете посебним временом у животу. И свако жели да младост, тај период преласка из детињства у зрело доба, учини успешним. Али како?

Може ли Библија помоћи у томе? Сасвим сигурно да може. Хајде да размотримо два подручја на којима Божја Реч може нарочито помоћи младима, можда више него било којој другој старосној групи.

Слагање с другима

Југент 2000 је извештај о једном опсежном испитивању ставова, вредности и понашања више од 5 000 младих у Немачкој. То испитивање открива да када се млади баве слободним активностима — као што су слушање музике, бављење спортом или једноставно скитање — они су готово увек у друштву других. Млади можда више него било која друга старосна група желе да буду са својим вршњацима. Из тога сигурно проистиче да је једна од тајни успеха у младости, слагање с другима.

Али није увек лако слагати се с другима. Заиста, младићи и девојке признају да су међуљудски односи подручје на ком често имају проблема. Овде Библија може заиста бити од помоћи. Божја Реч садржи основне савете за младе у погледу изградње уравнотежених односа. Шта она каже?

Једно од најважнијих начела на подручју међуљудских односа јесте такозвано Златно правило: „Увек се опходи с другима онако како би волео да се они опходе с тобом.“ Када се опходиш с другима с поштовањем, достојанством и љубазношћу ти их подстичеш да се и они тако опходе с тобом. Љубазно понашање може ублажити напету и стресну атмосферу. Ако постанеш познат по обзирном понашању према другима, вероватно ћеш придобити њихово одобравање и бити прихваћен. Зар ниси радостан када знаш да си прихваћен од других? (Матеј 7:12Revised English Bible).

Библија те саветује да ’волиш свог ближњег као самог себе‘. Треба да волиш себе у том смислу да бринеш о себи и да имаш разумну меру самопоштовања, ни превише, ни премало. Зашто је то од помоћи? Па, ако не мислиш добро о себи бићеш превише критичан према другима, што ће отежавати добре односе. Али уравнотежено самопоштовање је основа за изградњу чврстих пријатељстава (Матеј 22:39).

Када се развије пријатељство, потребно је да обе стране настоје да га јачају. Улагање времена у неко пријатељство учиниће да се лепо осећаш, јер „више има среће у давању, него у примању“. Један облик давања је опраштање, које подразумева да се мање грешке превиде и да се не очекује савршенство од других. Библија нам каже: „Нека ваша разумност буде позната свим људима.“ Заиста, „колико до вас стоји, будите у миру са свим људима“. Шта ако ти пријатељ укаже на неку твоју слабост? Како реагујеш? Осмотри следећи практичан савет из Библије: „Не буди нагао у духу своме на гнев“ јер ’ударци пријатеља верност показују‘. Зар није тачно да пријатељи утичу на твоје размишљање, говор и понашање? Стога Библија упозорава: „Лоша друштва кваре корисне навике.“ С друге стране, „ко с мудрима иде, тај постаје мудар“ (Дела апостолска 20:35; Филипљанима 4:5; Римљанима 12:17, 18; Проповедник 7:9; Пословице 13:20; 27:6; 1. Коринћанима 15:33).

Попут многих других младића и девојака, Марко каже: „Библијска начела су велика помоћ у очувању добрих односа с другима. Неки људи које знам једноставно живе само за себе и за то да извуку што више од живота. Библија нас учи да не мислимо толико о себи, већ о другима. Колико ја видим, то је најбољи начин да се сачувају добри међуљудски односи.“

Оно што млади попут Марка сазнају из Библије не користи им само у младости већ и годинама касније. А што се тиче будућности, постоји још један начин на који Библија може посебно помоћи младим генерацијама.

Забринутост у вези с будућношћу

Многи млади су знатижељни. Они можда више него било која друга старосна група желе да знају шта се дешава и зашто. А Библија више него било која друга књига објашњава зашто је стање у свету такво какво јесте и говори нам шта можемо очекивати у будућности. То је оно што младе генерације желе да сазнају. Како то знамо?

Па, иако је раширено веровање да млади живе само за данас, нека истраживања откривају мало другачију слику. Она показују да млади често добро запажају шта се дешава око њих, и затим доносе властите закључке о томе какав ће живот вероватно бити у будућности. Доказ за то је чињеница да од четворо младих троје њих „често“ или „веома често“ размишља о будућности. Премда су млади генерално гледано оптимисти, већина њих гледа на будућност са извесном зебњом.

Зашто са зебњом? Многи који сутра треба да буду зрели људи већ данас имају проблема с криминалом, насиљем и наркоманијом. Млади су забринути око тога да ли ће добити стално запослење у изузетно конкурентном друштву. Осећају се под притиском да добију добре оцене у школи или да буду веома успешни на послу. Једна 17-годишњакиња је јадиковала: „Живимо у друштву у ком је човек човеку вук. Свако покушава да иде својим сопственим путем. Мораш увек да се доказујеш, а то ме нервира.“ Један 22-годишњи младић каже: „Успешни људи напредују у животу и живе удобније. Људи лоше среће, који из неког разлога нису тако успешни, једноставно заостају.“ Зашто је живот једно такво надметање? Хоће ли увек бити такав?

Реално објашњење

Када су млади узнемирени или забринути док посматрају свет, они се — свесно или несвесно — слажу с Библијом. Божја Реч показује да је данашње друштво у ком је „човек човеку вук“ знак времена краја. Апостол Павле је писао о нашим данима у писму једном младићу по имену Тимотеј: „Настаће критична времена с којима се тешко излази на крај.“ Зашто критична и зашто ће се с њима тешко излазити на крај? Зато што ће људи, како је Павле даље написао, бити „самољубиви, љубитељи новца, умишљени, охоли... незахвални, нелојални... брутални“. Зар то није тачан опис понашања многих људи данас? (2. Тимотеју 3:1-3).

Библија наводи да ће та критична времена бити ’у последњим данима‘ пре него што значајне промене захвате читаво људско друштво. Ове промене утицаће на свакога, и на младе и на старе. Какве промене? Ускоро ће власт над људским збивањима преузети једна небеска владавина и њени поданици ће свугде уживати у „изобиљу мира“. „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати.“ Забринутост и узнемиреност биће ствар прошлости (Псалам 37:11, 29).

Једино је поуздано то што Библија говори о будућности. Када млада особа зна шта да очекује у наредним годинама, она се може припремити за такав развој догађаја и осећати сигурност и већу контролу над својим животом. Таква осећања умањују стрес и забринутост. На тај начин је посебна потреба младих— потреба да разумеју друштво и да знају шта им носи будућност — задовољена помоћу Библије.

Успешна младост

По чему се гледа да ли је младост успешна? По високом образовању, материјалним поседима и широком кругу пријатеља? Многи мисле тако. Тинејџерске године и ране двадесете треба особи да пруже добар почетак за каснији живот. Другим речима, успешна младост може бити показатељ тога шта ће бити касније.

Као што смо видели, Библија може помоћи младој особи да своје младе године учини успешнима. Многи млади су већ у свом животу установили да је то тако. Они свакодневно читају Божју Реч и примењују оно што уче. (Види „Савет једног младог Јеховиног слуге“ на 6. страни). Библија је заиста књига за данашње младе јер им може помоћи да ’буду сасвим способни, потпуно опремљени за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:16, 17).

[Истакнути текст на 5. страни]

Једна од тајни успеха у младости јесте слагање с другима

[Истакнути текст на 6. страни]

Млади можда више него било која друга старосна група желе да знају шта се дешава и зашто

[Оквир на странама 6, 7]

Савет једног младог Јеховиног слуге

Александер има 19 година. Одгајан је у породици Јеховиних сведока и потпуно ужива у свесрдном практиковању своје вере. Али то није увек било тако. Александер објашњава:

„Веровали или не, седам година сам као некрштена млада особа био повезан с Јеховиним сведоцима. Током тог времена моје обожавање је било с пола срца, једноставно ствар рутине. Мислим да просто нисам имао храбрости да поштено испитам самог себе.“

Затим је Александер променио став. Он даље прича:

„Моји родитељи и пријатељи у скупштини су ме стално подстицали да свакодневно читам Библију како бих лично упознао Јехову. На крају сам одлучио да покушам. Смањио сам гледање телевизије и учинио да ми читање Библије рано ујутру постане рутина. Коначно сам почео да схватам шта је заправо Библија. Увидео сам како ми лично може помоћи. И што је најважније од свега, разумео сам да Јехова жели да га упознам. Кад сам то узео к срцу, мој лични однос с њим је почео да бива све јачи, а моја пријатељства у скупштини су се побољшавала. Какву је само промену у мом животу учинила Библија! Препоручио бих сваком младом Јеховином слуги да свакодневно чита Библију.“

С Јеховиним сведоцима су повезани милиони младих широм света. Да ли си и ти један од њих? Да ли би желео да имаш користи из редовног читања Библије? Зашто не би опонашао Александеров пример? Смањи време које проводиш у мање важним активностима и учини читање Библије делом своје свакодневне рутине. Сигурно ће ти то користити.