Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли постоји Ђаво?

Да ли постоји Ђаво?

Да ли постоји Ђаво?

„Током историје хришћанске цркве постојао је период када је ђаво, Велзевул или Сатана, краљ зла, био тако стварна и моћна особа као што је то још увек данас једном малом броју људи ’Бог‘. Био је творевина Јевреја и првих хришћана у облику получовека, полузвери, којом су објашњавали зло које су видели око себе. Касније су хришћани схватили да је то измишљен лик који нема везе с реалношћу и полако су га одбацили“ (All in the Mind—A Farewell to God, од Лудовика Кенедија).

КАО што је писац и спикер Лудовик Кенеди запазио, вековима ниједан хришћанин није сумњао у то да Ђаво постоји. Напротив, хришћани су понекад, према речима професора Нормана Коена, били „опседнути снагом Сатане и његових демона“ (Europe’s Inner Demons). Нису само обични, неписмени сељаци били опседнути тиме. На пример, веровање да се Ђаво материјализује у неку животињу да би предводио у злу и у скаредним ритуалима „не води порекло од народних прича неписмене већине већ, напротив, од погледа на свет који је имала интелектуална елита“, каже професор Коен. Ова „интелектуална елита“ — укључујући и учене свештенике — била је одговорна за лов на вештице који је харао Европом од 15. до 17. века, када су црква и државне власти, како се наводи, мучиле и убиле 50 000 наводних вештица.

Није ни чудо што многи људи не прихватају, како је они сматрају, сулуду, празноверну представу о Ђаволу. Још се 1726. Данијел Дефо ругао веровању људи да је Ђаво ужасна неман „с крилима шишмиша, роговима, папцима, дугим репом, рачвастим језиком и слично“. Такве идеје, каже он, биле су „не баш маштовите играрије“ које су измишљали „они који су унапређивали представу о ђаволу и они који су измислили његов изглед“ и „варали неупућени свет“.

Да ли и ти тако мислиш? Да ли и ти мислиш да је „ђавола заправо изумео човек да би оправдао своју сопствену грешност“? Ова изјава се појављује у енциклопедији The Zondervan Pictorial Encyclopedia of the Bible, и многи који се изјашњавају као хришћани мисле тако. Теолози хришћанског света, каже Џефри Бартон Расел, углавном „одбацују Ђавола и демоне као празноверне реликвије“.

Па ипак, за неке људе је Ђаво и те како стварна особа. По њиховом мишљењу мора да постоји нека врста надљудске, опаке силе која стоји иза зла које прожима целу људску историју. „Ужас који је настао у двадесетом веку“, каже Расел, јесте један од разлога због чега се „после дугог затишја поново рапидно шири веровање у Ђавола“. Према речима аутора Дона Луиса, много савремених, образованих људи који „се с висине подсмевају“ празноверју и страховима „својих неуких предака“ сада „поново постају очарани елементом зла у натприродном“ (Religious Superstition Through the Ages).

Шта је онда истина? Да ли је Ђаво само обична празноверна будалаштина? Или је то неко на чије би постојање чак и у 21. веку требало гледати озбиљно?

[Слика на 4. страни]

Као што је приказано на овој резбарији од Гистава Дореа, према старим празноверним описима Ђаво је био получовек, полузвер.

[Извор]

The Judecca—Lucifer/The Doré Illustrations For Dante’s Divine Comedy/Dover Publications Inc.