Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можеш доносити добре одлуке

Како можеш доносити добре одлуке

Како можеш доносити добре одлуке

СЛОБОДНА воља је дар од Бога. Без ње бисмо били као роботи, немајући контролу над својим поступцима. Међутим, пошто је имамо, суочавамо се са изазовима. Пошто поседујемо слободну вољу, морамо доносити одлуке у животу.

Наравно, многе одлуке су потпуно безначајне. Друге, као што је избор животног позива или ступање у брак, могу да утичу на читаву нашу будућност. Опет, постоје одлуке које утичу и на остале људе. Неке одлуке које доносе родитељи дубоко утичу на њихову децу. Штавише, за многе одлуке које доносимо морамо Богу положити рачун (Римљанима 14:12).

Потребна је помоћ

Људи нису познати по томе да доносе добре одлуке. Једна од првих забележених људских одлука била је катастрофална. Ева је одлучила да једе плод који је Бог изричито забранио. Њен избор темељен на себичној жељи, довео је до тога да јој се и муж придружио у непослушности Богу, а последица тога је велика патња за човечанство. Људи још увек у многим случајевима више темеље своје одлуке на себичним жељама него на праведним начелима (Постање 3:6-19; Јеремија 17:9). Када смо суочени са озбиљним одлукама тада смо често свесни сопствених ограничења.

Није ни чудо што многи када доносе важне одлуке траже помоћ из извора узвишенијег од људског. Библија бележи један случај када је Навуходоносор, усред једног војног похода, морао да донесе одлуку. Иако је био краљ он је осетио потребу „да упита знамења“, да пита духове. Надаље извештај каже: „Он тресе стреле, пита терафиме, посматра јетру“ (Језекиљ 21:26). Слично је и данас, многи се консултују с гатарима и астролозима и на друге начине траже помоћ од духова. Али сви они обмањују и заводе (Левитска 19:31).

Али, постоји Неко ко је у потпуности поуздан и ко је кроз целу историју помагао људима у доношењу мудрих одлука. То није нико други већ Јехова Бог. На пример, у древна времена Бог је дао својој нацији Израел Урим и Тумим — то су вероватно биле свете коцке које су се бацале када је нација била суочена с питањима од велике важности. Преко Урима и Тумима, Јехова је дао директне одговоре на питања и помагао је израелским старешинама да буду сигурни да су њихове одлуке у складу с његовом вољом (Излазак 28:30; Левитска 8:8; Бројеви 27:21).

Осмотри још један пример. Када је Гедеон био позван да води израелску војску против Мадијанаца, он је морао да одлучи да ли да прихвати тако узвишену предност. Када је Гедеон желео да се увери да ли ће га Јехова подржавати, он је затражио један знак у виду чуда. Он се молио да руно које је остало напољу преко ноћи буде влажно од росе, а тло око руна да остане суво. Следеће ноћи он је тражио да руно остане суво, а тло око руна да буде натопљено росом. Јехова је љубазно дао Гедеону знаке које је тражио. Као резултат тога, Гедеон је донео праву одлуку и уз божанску подршку у потпуности је поразио непријатеље Израела (Судије 6:33-40; 7:21, 22).

Како је данас?

Данас Јехова још увек нуди помоћ својим слугама када се суоче с неким важним одлукама. Како? Да ли треба и ми попут Гедеона да тражимо неке ’тестове с руном‘, знаке од Јехове да нам покаже којим путем да идемо? Један брачни пар се питао да ли да се пресели да би служили тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства. Да би добили помоћ у доношењу одлуке, припремили су један тест. Дали су своју кућу да се прода по извесној цени. Уколико би до одређеног датума кућа била продата по наведеној цени или већој, тада би то био показатељ да Бог жели да се преселе. Ако се кућа не би продала, тада би закључили да Бог не жели да се преселе.

Нису успели да продају кућу. Да ли то значи да Јехова није желео да овај пар служи тамо где је већа потреба? Наравно, била би дрскост категорично изјављивати шта Јехова чини или не чини у корист својих слугу. Не можемо рећи да данас Јехова уопште не интервенише да би открио своју вољу за нас (Исаија 59:1). Међутим, ми немамо права да очекујемо такве интервенције у нашим крупнијим одлукама, препуштајући практично на тај начин наше доношење одлука Богу. Па чак је и Гедеон већим делом свог живота морао да доноси одлуке без чудесних знакова од Јехове!

Ипак, Библија каже да је божанско вођство на располагању. Она прориче о нашем времену: „Уши ће твоје слушати да се за тобом говори: ’То је пут, идите њим!‘, јер бисте ви сврнули десно или лево“ (Исаија 30:21). Када треба да донесемо важне одлуке, да бисмо се уверили, савршено је прикладно да истражимо да ли су наше одлуке у складу с Божјом вољом и да ли одражавају његову супериорну мудрост. Како? Тако што читамо његову Реч и дозвољавамо да буде ’жижак нози нашој, светлост стази нашој‘ (Псалам 119:105; Пословице 2:1-6). Да бисмо то учинили потребно је да негујемо навику усвајања тачног спознања из Библије (Колошанима 1:9, 10). И када смо суочени с неком одлуком, треба пажљиво да истражимо сва библијска начела која имају везе с том ствари. Такво истраживање ће нас оспособити да се ’уверимо шта су важније ствари‘ (Филипљанима 1:9, 10).

Треба такође да разговарамо с Јеховом у молитви, пуни поверења да ће нас саслушати. Колико је утешно да нашем Богу који нас воли објаснимо пред каквом одлуком стојимо и каква решења имамо на располагању! Затим с поверењем можемо тражити вођство у доношењу праве одлуке. Свети дух ће нас често подсетити на библијска начела која су примењива, или нам може помоћи да јасније разумемо неки стих који је повезан с нашом ситуацијом (Јаков 1:5, 6).

Јехова такође ставља на располагање зреле особе у скупштини с којима можемо разговарати о својим одлукама (Ефешанима 4:11, 12). Међутим, када питамо за савет других тада не треба да следимо образац оних који се приближавају најпре једној особи, па затим другој, све док не нађу некога ко каже оно шта они сами желе да чују, а онда следе савет те особе. Треба такође да се сетимо Ровоамовог упозоравајућег примера. Када је требало да донесе једну озбиљну одлуку он је примио одличан савет од старијих мушкараца који су служили његовом оцу. Међутим, уместо да следи њихов савет, он се посаветовао с младићима који су с њим заједно одрасли. Следећи њихов савет, донео је веома лошу одлуку те је изгубио велики део свог краљевства (1. Краљевима 12:1-17).

Када тражимо савет, тражимо га од оних који су искусни у животу, добро познају Писмо и имају дубоко поштовање према праведним начелима (Пословице 1:5; 11:14; 13:20). Када је могуће, издвој време да медитираш о начелима која су укључена и о свим подацима које си сакупио. Како све више будеш гледао ствари у светлу Јеховине Речи, права одлука ће вероватно постајати све јаснија (Филипљанима 4:6, 7).

Одлуке које доносимо

Неке одлуке је лако донети. Када су им заповедили да престану са сведочењем, апостоли су знали да треба да наставе с проповедањем о Исусу, и одмах су обавестили Синедрион о својој одлуци да ће Бога слушати пре него људе (Дела апостолска 5:28, 29). О неким другим одлукама можда треба више размишљати јер не постоји нека директна библијска изјава која говори о томе. Ипак, библијска начела ће обично бацити светло на то која је одлука најбоља. На пример, иако у Исусово време није било многих облика забаве којих данас има, постоје јасне библијске смернице о томе шта се Јехови свиђа а шта му се не свиђа. Стога, сваки хришћанин који се упушта у забаву која унапређује насиље, неморал или бунтован став, доноси лошу одлуку (Псалам 97:10; Јован 3:19-21; Галатима 5:19-23; Ефешанима 5:3-5).

Понекад од две одлуке обе могу бити исправне. Служити тамо где је већа потреба предивна је предност и може водити до великих благослова. Али ако особа из неког разлога одлучи да то не учини, она још увек може пуно тога учинити у својој домаћој скупштини. Понекад се можда суочавамо са одлуком која ће нам пружити прилику да покажемо до које мере смо се предали Јехови или шта је најважније у нашем животу. Стога нам Јехова дозвољава да користимо своју слободну вољу да бисмо показали какво је заиста стање нашег срца.

Често наше одлуке утичу и на друге. Рецимо, хришћани из првог века радовали су се томе што су се ослободили многих ограничења која је наметао Закон. На пример, то је значило да могу и да једу али и да не једу храну која је била нечиста према Закону. Ипак били су охрабрени да узимају у обзир савест других када одлучују да ли да користе ову своју слободу. Павлове речи о тој ствари могу да се примене на многе одлуке које доносимо: „Пазите да не будете узрок спотицања“ (1. Коринћанима 10:32). Жеља да не спотакнемо друге могла би помоћи у доношењу многих наших одлука. На крају крајева, љубав према ближњем је друга највећа заповест (Матеј 22:36, 39).

Исход наших одлука

Одлуке које се доносе с добром савешћу и које се темеље на библијским начелима, гледано на дуге стазе увек ће имати добар исход. Наравно, краткорочно гледано оне могу подразумевати неке личне жртве. Када су апостоли саопштили Синедриону своју одлуку да ће наставити с проповедањем о Исусу, пре него што су их отпустили били су избичевани (Дела апостолска 5:40). Када су три Јеврејина — Седрах, Мисах и Авденаго — одлучили да се не поклоне Навуходоносоровом златном кипу, довели су свој живот у опасност. Они су се припремили да се суоче с могућношћу да њихова одлука може значити смрт. Међутим знали су да ће имати Божје признање и да ће их он благословити (Данило 3:16-19).

Ако нас задесе потешкоће након што савесно донесемо неку одлуку, тада нема разлога закључити да је одлука била погрешна. ’Време и прилике‘ могу неповољно утицати на исход одлука које су донете с најбољим намерама (Проповедник 9:11). Штавише, Јехова понекад дозвољава да неприлике искушају дубину наше преданости. Јаков је морао да се рве целу ноћ са анђелом пре него што је примио благослов (Постање 32:24-26). Можда и ми треба да се рвемо с неприликама чак и када чинимо исправну ствар. Ипак, када су наше одлуке у складу с Божјом вољом, можемо бити уверени да ће нам он помоћи да истрајемо и да ће нас на крају благословити (2. Коринћанима 4:7).

Стога када доносиш неку важну одлуку, немој се ослањати на сопствену мудрост. Потражи из Библије начела која су примењива. Разговарај с Јеховом о томе. Тамо где је могуће посаветуј се са зрелим сухришћанима. Затим буди храбар. Користи своју од Бога добијену слободну вољу на одговоран начин. Доноси добре одлуке и покажи Јехови да је твоје срце право пред њим.

[Слика на 28. страни]

Читај Божју Реч пре доношења важних одлука

[Слике на странама 28, 29]

Разговарај с Јеховом о одлукама које треба да донесеш

[Слика на 30. страни]

О својим већим одлукама можеш разговарати са зрелим хришћанима