Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин благослов богатство нам даје

Јеховин благослов богатство нам даје

Јеховин благослов богатство нам даје

„Благослов Јеховин богатство даје, а труд мало му додаје“ (ПОСЛОВИЦЕ 10:22).

1, 2. Зашто срећа не иде руку под руку с материјалним богатством?

 МАТЕРИЈАЛИСТИЧКЕ тежње данас управљају животима милиона људи. Али да ли их материјалне ствари усрећују? „Не могу да се сетим времена када су људи били толико тужни због свог удеса у животу“, каже се у часопису The Australian Women’s Weekly. Тамо још стоји: „То је парадокс. Речено нам је да је Аустралија економски гледано у одличном стању, да живот никада није био бољи... Ипак песимизам је присутан у целој земљи. Мушкарци и жене подједнако осећају да нешто недостаје у њиховом животу али не могу да дефинишу шта је то.“ Колико је Писмо тачно када каже да ни срећа ни живот не зависе од ствари које поседујемо! (Проповедник 5:9; Лука 12:15).

2 Библија научава да највећу срећу доноси Божји благослов. С обзиром на то, Пословице 10:22 кажу: „Благослов Јеховин богатство даје, а труд мало му додаје [„а без муке“, ДК].“ Мука или бол обично настају када похлепно стичемо материјално богатство. У складу с тим, апостол Павле је упозорио: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су одвучени од вере и проболи су себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:9, 10).

3. Зашто Божје слуге доживљавају кушње?

3 С друге стране, благослови који не задају бол долазе на све оне који „слушају глас Јеховин“ (Поновљени закони 28:2). Међутим, неки би могли да кажу: ’Ако уз Јеховине благослове не иде никаква мука, зашто онда пате многе Божје слуге?‘ Библија открива да Бог дозвољава наше кушње, али да оне у ствари потичу од Сатане, његовог злог система и наше несавршености (Постање 6:5; Поновљени закони 32:4, 5; Јован 15:19; Јаков 1:14, 15). Јехова је извор ’сваког доброг дара и сваког савршеног поклона‘ (Јаков 1:17). Стога његови благослови никада не могу задати бол. Хајде зато да осмотримо неке од Божјих савршених дарова.

Божја Реч — непроцењиви дар

4. Који благослов и драгоцен дар ужива Јеховин народ током ових ’дана када ће доћи крај‘?

4 Имајући у виду ’дане када ће доћи крај‘, Данилово пророчанство каже: „[„Право“, NW] познање ће се умножити.“ Међутим, то је било условљено речима: „Ниједан од бездушника неће разумети, али ће разумни разумети“ (Данило 12:4, 10). Замисли! Божја Реч — а нарочито пророчанства — изражена су с таквом божанском мудрошћу да бездушници не могу схватити њен прави смисао, док Јеховин народ то може. „Хвалим те пред свима, Оче, Господару неба и земље“, молио се Божји Син, „јер си ове ствари пажљиво сакрио од мудрих и умних, а открио си их малој деци“ (Лука 10:21). Какав је благослов имати Библију, непроцењив дар Божје писане Речи, и бити међу онима којима је Јехова дао духовни увид! (1. Коринћанима 1:21, 27, 28; 2:14, 15).

5. Шта је мудрост и како је можемо добити?

5 Не бисмо уопште имали никакав духовни увид да није било ’мудрости одозго‘ (Јаков 3:17). Мудрост је способност да се користи спознање и разумевање како би се решили проблеми, избегле или спречиле опасности, постигли циљеви или пружио здрав савет. Како ми добијамо божанску мудрост? Пословице 2:6 кажу: „Јер Јехова мудрост даје, из његових уста знање и разум долазе“ (Пословице 2:6). Да, Јехова ће нас благословити мудрошћу ако се устрајно молимо за њу, баш као што је дао краљу Соломону „срце мудро и разумно“ (1. Краљевима 3:11, 12; Јаков 1:5-8). Да бисмо добили мудрост, морамо такође и даље слушати Јехову тако што редовно проучавамо и примењујемо његову Реч.

6. Зашто је мудро да примењујемо Божје законе и начела у свом животу?

6 Највећи примери божанске мудрости налазе се у библијским законима и начелима. Они нам користе на све начине — физички, ментално, емоционално и духовно. Псалмиста је одговарајуће рекао: „Савршен је закон Јеховин, — он душу крепи. Сведочанство Јеховино је верно, — даје мудрост невиноме. Праведне су наредбе Јеховине, — оне срце веселе. Заповест је Јеховина светла, — она очи просветљује. Страх од Јехове чист је и довека траје. Све су пресуде Јеховине истините и праведне. Боље су од злата, од многога злата жеженога“ (Псалам 19:8-11; 119:72).

7. Које су последице непоштовања Божјих праведних мерила?

7 С друге стране, они који не поштују Божја праведна начела не налазе срећу и слободу коју траже. Пре или касније, они ће открити да се Бог не може исмејавати, јер ће човек пожњети оно што посеје (Галатима 6:7). Милиони људи који не поштују библијска начела жању трагичне последице као што су нежељена трудноћа, одвратне болести или зависности које изнурују. Уколико покајнички не промене свој начин живота, њихов пут ће их касније одвести у смрт и можда у уништење од стране Божје руке (Матеј 7:13, 14).

8. Зашто су срећни они који воле Божју Реч?

8 Међутим, они који воле Божју реч и примењују је имаће богате благослове сада и у будућности. Они с правом осећају да их је Божји закон ослободио, заиста су срећни и једва чекају време када ће бити ослобођени греха и његовог смртоносног дејства (Римљанима 8:20, 21; Јаков 1:25). Ова нада је сигурна јер се заснива на Божјем дару за човечанство што је највећи израз љубави — на откупној жртви његовог јединорођеног Сина, Исуса Христа (Матеј 20:28; Јован 3:16; Римљанима 6:23). Такав супериоран дар потврђује дубину Божје љубави према човечанству и гарантује бескрајне благослове за све који и даље слушају Јехову (Римљанима 8:32).

Захвални за дар светог духа

9, 10. Како извлачимо користи из Јеховиног дара светог духа? Наведи пример.

9 Још један Божји дар пун љубави за који сви треба да будемо захвални, јесте његов свети дух. На Пентекост 33. н. е., апостол Петар је подстакао мноштво које је било сакупљено у Јерусалиму: „Покајте се и нека се свако од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих греха, и примићете бесплатни дар светог духа“ (Дела апостолска 2:38). Данас Јехова даје свети дух својим преданим слугама које се моле за тај дух и желе да врше Божју вољу (Лука 11:9-13). У древна времена, ова најмоћнија сила у свемиру — Божји свети дух, или активна сила — уливала је снагу верним мушкарцима и женама, укључујући и ране хришћане (Захарија 4:6; Дела апостолска 4:31). Дух може и за нас да учини то исто, чак и ако се суочавамо са страшним препрекама или изазовима као Јеховин народ (Јоил 2:28, 29).

10 Осмотри Лорелин пример, која је боловала од дечје парализе и 37 година живела у челичним плућима. a Упркос њеним изузетно тешким околностима, она је све до смрти ревно служила Богу. Током година, Јехова је богато благословио Лорел. На пример, помогла је да 17 особа дође до тачног спознања библијске истине, без обзира на то што је 24 сата дневно била у ропству своје машине! Њена ситуација нас подсећа на речи апостола Павла: „Кад сам слаб, онда сам силан“ (2. Коринћанима 12:10). Да, било који успех који можда имамо у проповедању не потиче од наше способности или моћи, већ од Божје помоћи преко светог духа, који он даје онима који и даље слушају његов глас (Исаија 40:29-31).

11. Које особине Божји дух ствара у онима који облаче „нову личност“?

11 Ако понизно слушамо Бога, његов дух у нама ствара особине попут љубави, радости, мира, дуготрпљивости, љубазности, доброте, вере, благости и самоконтроле (Галатима 5:22, 23). Тај „плод духа“ је део ’нове личности‘ коју хришћани облаче уместо неке грамзиве, зверске особине коју су можда раније испољавали (Ефешанима 4:20-24; Исаија 11:6-9). Код овог плода је од велике важности љубав, „савршена веза јединства“ (Колошанима 3:14).

Хришћанска љубав — дар који се негује

12. Како су Тавита и други хришћани из првог века показивали љубав?

12 Хришћанска љубав је још један благословљени дар од Јехове — дар који с правом негујемо. Она је вођена начелима, али је тако богата наклоношћу да вернике везује јаче него што то могу учинити телесне везе (Јован 15:12, 13; 1. Петрова 1:22). На пример, осмотри Тавиту, једну добру хришћанку из првог века. „Она је обиловала добрим делима и даровима милосрђа“, поготово у корист удовица у скупштини (Дела апостолска 9:36). Ове жене су можда имале телесне рођаке, али је Тавита желела да учини све што је могла да би им помогла и да би их охрабрила (1. Јованова 3:18). Какав је диван пример пружила Тавита! Братска љубав је покренула Приску и Акилу да ’ризикују своје главе‘ због Павла. Љубав је такође мотивисала Епафраса, Луку, Онисифора и друге да помогну овом апостолу док је био у затвору у Риму (Римљанима 16:3, 4; 2. Тимотеју 1:16; 4:11; Филимону 23, 24). Да, хришћани који су данас такви ’имају љубав међу собом‘, што је благословени дар од Бога који их идентификује као Исусове праве ученике (Јован 13:34, 35).

13. Како можемо показати да дубоко ценимо наше хришћанско братство?

13 Да ли негујеш љубав која се очитује у хришћанској скупштини? Да ли си захвалан за наше духовно братство, које постоји широм света? То су такође благослови и дарови одозго који нас обогаћују. Како можемо показати да их заиста ценимо? Тако што вршимо свету службу Богу, тако што учествујемо на хришћанским састанцима и тако што показујемо љубав и друге плодове Божјег духа (Филипљанима 1:9; Јеврејима 10:24, 25).

’Дарови у облику људи‘

14. Шта се захтева од хришћанина који жели да служи као старешина или слуга помоћник?

14 Хришћани који желе да служе својим суобожаваоцима као старешине или слуге помоћници имају леп циљ (1. Тимотеју 3:1, 8). Да би се квалификовао за ове предности, брат мора да буде духован човек, добро упознат с Писмом и реван у служби проповедања (Дела апостолска 18:24; 1. Тимотеју 4:15; 2. Тимотеју 4:5). Он мора да показује понизност, скромност и стрпљивост, јер божански благослови не постају део дрских, поноситих и амбициозних људи (Пословице 11:2; Јеврејима 6:15; 3. Јованова 9, 10). Ако је ожењен, он треба да буде поглавар породице пун љубави који је способан да добро управља целим својим домом (1. Тимотеју 3:4, 5, 12). Пошто он цени духовно богатство, такав човек прима Јеховин благослов (Матеј 6:19-21).

15, 16. Ко су ’дарови у облику људи‘? Наведи примере.

15 Када се они који служе као старешине у скупштини напрежу као јеванђелизатори, пастири и учитељи, они нам пружају здрав разлог за то да ценимо такве „дарове [у облику] људи“ (Ефешанима 4:8, 11). Они који извлаче користи из њихове службе која је подстакнута љубављу, можда не изражавају увек своје цењење, али Јехова види све оно што верне старешине чине. Он неће заборавити љубав коју показују према његовом имену тиме што служе његовом народу (1. Тимотеју 5:17; Јеврејима 6:10).

16 Осмотри случај једног марљивог старешине који је посетио младу хришћанку која је требала да има операцију мозга. „Он је био тако љубазан, спреман да пружи подршку и брижан“, написала је једна пријатељица те породице. „Он је од нас затражио дозволу за то да се с нама заједно помоли Јехови. Док се молио, отац [који није Јеховин сведок] је јецао, и у тој болничкој соби свима су потекле сузе. Колико је била дирљива молитва тог старешине, и колико је то био одраз Јеховине љубави што га је баш тада послао!“ Једна друга Сведокиња која је била пацијент рекла је о старешинама које су је посетиле: „Када су приступили мом кревету на одељењу за интензивну негу, знала сам да од тада па надаље, шта год да се догоди, издржаћу. Постала сам јака и смирена.“ Да ли ико може купити такву брижност пуну љубави? Не! То је дар од Бога, који је на располагању преко хришћанске скупштине (Исаија 32:1, 2).

Дар службе на терену

17, 18. (а) Који дар службе је Јехова ставио на располагање целом свом народу? (б) Коју је помоћ Бог пружио да бисмо могли да обавимо нашу службу?

17 Ниједном човеку се не може исказати већа част од части да служи Јехови, Свевишњем (Исаија 43:10; 2. Коринћанима 4:7; 1. Петрова 2:9). Предност учествовања у јавној служби на располагању је свима — младима и старима, мушкарцима и женама — који имају искрену жељу да служе Богу. Да ли користиш овај драгоцени дар? Неки се можда устручавају јер мисле да су недорасли, али сети се да Јехова даје свети дух онима који му служе, а тај дух надокнађује било који недостатак који можда имамо (Јеремија 1:6-8; 20:11).

18 Јехова поверава дело проповедања о Краљевству својим понизним слугама, а не појединцима који су склони поноситости и који се ослањају на сопствене способности (1. Коринћанима 1:20, 26-29). Понизни, скромни људи признају своја ограничења и зависе од Божје помоћи док су запослени у служби на терену. Они такође цене духовну помоћ коју он пружа преко ’верног настојника‘ (Лука 12:42-44; Пословице 22:4).

Срећан породични живот — изврстан дар

19. Који фактори воде до успеха у одгајању деце?

19 Брак и срећан породични живот дарови су од Бога (Рута 1:9; Ефешанима 3:14, 15). Деца су такође драгоцено „наслеђе које од Бога долази“ и које доноси радост родитељима који успешно усађују у њих побожне особине (Псалам 127:3). Ако си родитељ, и даље слушај Јеховин глас тиме што одгајаш своје малишане у складу с његовом Речју. Они који тако чине сигурно ће искусити Јеховину подршку и богате благослове (Пословице 3:5, 6; 22:6; Ефешанима 6:1-4).

20. Шта може помоћи родитељима чија се деца окрену од правог обожавања?

20 Упркос савесним напорима побожних родитеља, можда нека од њихове деце када постану старија одлуче да се окрену од правог обожавања (Постање 26:34, 35). То може јако погодити родитеље (Пословице 17:21, 25). Међутим, уместо да изгубе сву наду, може им користити да се сете Исусовог поређења о расипном сину. Иако је тај син напустио кућу и био самовољан, он се касније вратио у кућу свога оца који га је примио с радошћу и с пуно љубави (Лука 15:11-32). Шта год да се деси, верни хришћански родитељи могу бити сигурни да их Јехова разуме, с љубављу се брине о њима и пружа им сигурну подршку (Псалам 145:14).

21. Кога треба да слушамо и зашто?

21 Онда, нека свако од нас одреди шта му је заиста важно у животу. Да ли страсно жудимо за материјалним обиљем које може нанети бол нама, а и нашој породици? Или, да ли жудимо за ’добрим даровима и савршеним поклонима‘ који долазе од „Оца небеских светлости“? (Јаков 1:17). Сатана, „отац лажи“, жели да се мучимо за материјално богатство и останемо и без среће и без живота (Јован 8:44; Лука 12:15). Међутим, Јехова нам жели све најбоље (Исаија 48:17, 18). Стога и даље слушајмо нашег небеског Оца пуног љубави и увек ’нађимо радост‘ у њему (Псалам 37:4NW). Ако тежимо за таквим начином живота, тада ће нас обогатити Јеховини драгоцени дарови и обилни благослови — и то без имало боли.

[Фуснота]

a Види Пробудите се! од 22. јануара 1993, стране 18-21 (енгл.).

Да ли се сећаш?

• Где се може пронаћи највећа срећа?

• Који су неки од дарова које Јехова даје свом народу?

• Зашто је служба на терену дар?

• Шта могу родитељи учинити да би имали Божји благослов док одгајају своју децу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Показујеш ли цењење према Божјем дару у виду његове писане Речи?

[Слика на 17. страни]

Упркос веома тешким околностима, Лорел Низбет је ревно служила Богу

[Слике на 18. страни]

Попут Тавите, данашњи хришћани су такође познати по својим делима пуним љубави

[Слика на 19. страни]

Хришћанске старешине осећају бригу пуну љубави према суверницима