Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоће ли Јеховин благослов бити твој део?

Хоће ли Јеховин благослов бити твој део?

Хоће ли Јеховин благослов бити твој део?

„Ево свих благослова који ће доћи на те и који ће бити твој део, ако слушаш [„и даље слушаш“ NW] глас Јехове, Бога свога“ (ПОНОВЉЕНИ ЗАКОНИ 28:2).

1. Од чега је зависило да ли ће Израелци примити благослове или проклетства?

 ПРИ крају 40-годишњег путовања по пустињи, Израелци су се улогорили у равницама Моава. Обећана земља се простирала пред њима. Мојсије је сада написао књигу Поновљених закона, која укључује низ благослова и проклетстава. Ако би израелски народ ’слушао глас Јехове‘ тако што би био послушан, ’његов део‘ би био благослов. Јехова га је волео као своју ’посебну својину‘ и желео је да покаже своју силу у његову корист. Али ако га не би слушао, ’његов део‘ би сигурно била проклетства (Поновљени закони 8:10-14; 26:18 NW; 28:2, 15).

2. Које је значење хебрејских глагола преведених са ’и даље слушати‘ и „бити твој део“ у Поновљеним законима 28:2?

2 Хебрејски глагол преведен са ’и даље слушати‘ у Поновљеним законима 28:2 (NW), означава трајну радњу. Јеховин народ не треба да слуша Јехову само повремено; његово слушање треба да буде начин живота. Само ће тада божански благослови бити његов део. Хебрејски глагол преведен фразом „бити твој део“, означава ловачки термин који најчешће значи „ухватити“ или „дохватити“.

3. Како можемо бити попут Исуса Навина, и зашто је то веома важно?

3 Израелски вођа Исус Навин изабрао је да послуша Јехову и стога је искусио благослове. Он је рекао: „Изберите себи данас коме ћете служити... ја и дом мој служићемо Јехови.“ На то је народ одговорио: „Не дао Бог да оставимо Јехову да служимо другим боговима“ (Исус Навин 24:15, 16). Захваљујући Исусовом добром ставу, он је био међу оних неколико из те генерације који су имали предност да уђу у Обећану земљу. Ми данас стојимо на прагу далеко супериорније Обећане земље — рајске земље у којој благослови далеко већи од оних из Исусових дана очекују све оне које Бог одобрава. Хоће ли такви благослови бити и твој део? Хоће ако и даље слушаш Јехову. Да би ојачао своју решеност да тако поступаш, осмотри историју древне израелске нације као и поучне примере појединаца (Римљанима 15:4).

Благослов или проклетство?

4. Одговарајући на Соломонову молитву, шта му је Бог обезбедио, и како ми треба да гледамо на такве благослове?

4 Током већег периода владавине краља Соломона, Израелци су примали изванредне благослове од Јехове. Они су уживали у изобиљу сигурности и добрих ствари (1. Краљевима 4:25). Соломоново богатство је постало легендарно, премда он то није тражио од Бога. Уместо тога, док је још увек био млад и неискусан, он се молио за послушно срце — што је била молба коју је Јехова услишио тако што га је благословио мудрошћу и разумевањем. То је омогућило Соломону да исправно суди народу, да разабере између добра и зла. Иако му је Бог такође дао богатство и славу, Соломон је као младић ценио неизмерну вредност духовног богатства (1. Краљевима 3:9-13). Било да имамо мало или пуно у материјалном смислу, колико можемо бити захвални ако имамо Јеховин благослов и ако смо духовно богати!

5. Шта се догодило када је народ Израела и Јуде пропустио да слуша Јехову?

5 Израелци су пропустили да покажу цењење према Јеховиним благословима. Пошто га нису непрестано слушали, дошла су на њих проречена проклетства. То је довело до тога да су их освојили њихови непријатељи, а за становништво Израела и Јуде то је значило изгнанство (Поновљени закони 28:36; 2. Краљевима 17:22, 23; 2. Летописа 36:17-20). Да ли је Божји народ научио из такве патње да божански благослов бива део само оних који и даље слушају Јехову? Јеврејски остатак који се вратио у домовину 537. пре н. е. имао је ту прилику да покаже хоће ли стећи „срце мудро“ и сада је видео потребу да и даље слуша Бога (Псалам 90:12).

6. (а) Зашто је Јехова послао Агеја и Захарију да пророкују његовом народу? (б) Које начело је било илустровано Божјом поруком датом Агеју?

6 Јевреји који су се вратили у домовину поставили су један олтар и почели су да раде на храму у Јерусалиму. Али када је настало снажно противљење, њихова ревност је почела да малаксава и градња се зауставила (Јездра 3:1-3, 10; 4:1-4, 23, 24). Они су такође почели да дају предност личној удобности. Стога је Бог послао пророке Агеја и Захарију да изнова распире ревност његовог народа за право обожавање. Јехова је преко Агеја рекао: „Је ли то за вас време да седите у домовима својим, даскама обложеним, кад је овај дом [обожавања] уништен?... Пазите добро на путеве своје! Много сејете а мало жањете, једете, а нисте сити... раденичка награда у продрту врећу пада“ (Агеј 1:4-6). Жртвовање духовних интереса ради тежње ка материјалним стварима не доводи до Јеховиног благослова (Лука 12:15-21).

7. Зашто је Јехова рекао Јеврејима: „Пазите добро на путеве своје“?

7 Будући да су били потпуно заокупљени свакодневним бригама, Јевреји су заборавили да ће божански благослови у облику кише и плодних сезона бити њихов део само ако истрају на путу послушности Богу, чак и упркос противљењу (Агеј 1:9-11). Колико је зато била прикладна опомена: „Пазите добро на путеве своје!“ (Агеј 1:7). У ствари, Јехова им је говорио: ’Размислите! Запазите везу између свог јаловог посла у пољу и мог опустошеног дома за обожавање.‘ Надахнуте речи Јеховиних пророка коначно су допрле до срца њихових слушалаца, јер су људи наставили с послом у храму и завршили га 515. пре н. е.

8. Како је Јехова опоменуо Јевреје у Малахијиним данима, и зашто?

8 Касније у данима пророка Малахије, Јевреји су поново почели духовно да се колебају, чак приносећи Богу неприхватљиве жртве (Малахија 1:6-8). Стога их је Јехова опоменуо да донесу десетке свог рода у његов дом и да га искушају хоће ли он отворити уставе небеске и заиста излити на њих благослов све док не буде доста (Малахија 3:10, 11а). Колико је лудо што су Јевреји хтели напорним радом да стекну ствари које би им Бог дао у изобиљу само када би слушали његов глас! (2. Летописа 31:10).

9. Чији живот ћемо осмотрити у светлу библијског извештаја?

9 Осим што износи националну историју Израела, Библија бележи и животе многих појединаца који су примили божанске благослове или проклетства, у зависности од тога да ли су слушали Јехову или нису. Погледајмо шта можемо научити од три такве личности — Воза, Навала и Ане. Имајући то у виду, можда желиш да прочиташ књигу Руте, као и 1. Самуилову 1:1–2:21 и 1. Самуилову 25:2-42.

Воз је слушао Бога

10. Шта је заједничко за Воза и Навала?

10 Иако Воз и Навал нису били савременици, они су имали нешто заједничко. На пример, обојица су живела у Јуди. Били су богати земљопоседници и обојици су се пружиле посебне предности да буду добри према некоме коме је то било потребно. Али то је све у чему су били слични.

11. Како је Воз показао да у свему слуша Јехову?

11 Воз је живео током раздобља судија у Израелу. Он се с другима опходио с поштовањем и његови жетеоци су га веома поштовали (Рута 2:4). У послушности Закону, Воз је проверавао да ли су у његовој њиви остављени пабирци за невољне и сиромашне (Левитска 19:9, 10). Шта је Воз учинио када је сазнао о Рути и Нојемини, и када је видео Рутину марљивост у збрињавању своје остареле свекрве? Он је посветио Рути посебну пажњу и заповедио је својим људима да јој дозволе да пабирчи на његовој њиви. Својим речима и делима пуним љубави, Воз је показивао да је духован човек који слуша Јехову. Он је стога примио Божју наклоност и благослов (Левитска 19:18; Рута 2:5-16).

12, 13. (а) Како је Воз показао дубоко поштовање према Јеховином закону о откупу? (б) У којим божанским благословима је Воз имао удела?

12 Најјачи доказ за то да је Воз и даље слушао Јехову јесте његово несебично поступање у складу с Божјим законом о откупу. Воз је учинио све што је могао да би био сигуран да ће наслеђе његовог рођака — Нојемининог покојног мужа Елимелеха — остати у Елимелеховој породици. Преко „деверског брака“, требало је да се удовица уда за најближег рођака свог преминулог мужа како би син који им се роди могао да буде наследник (Поновљени закони 25:5-10NW; Левитска 25:47-49). Рута је себе понудила за брак уместо Нојемине, која због старости више није могла да рађа. Након што је један Елимелехов ближи рођак одбио да помогне Нојемини, Воз је узео Руту за жену. На њиховог сина Овида гледало се као на Нојемининог потомка и Елимелеховог законског наследника (Рута 2:19, 20; 4:1, 6, 9, 13-16).

13 Због његове несебичне послушности Божјем закону, Воз је као свој део добио богате благослове. Преко њиховог сина Овида, он и Рута су били благословљени предношћу да постану преци Исуса Христа (Рута 2:12; 4:13, 21, 22; Матеј 1:1, 5, 6). Из Возових несебичних поступака ми учимо да они који показују љубав према другима и поступају у складу с Божјим захтевима могу имати удео у благословима.

Навал није слушао

14. Какав је човек био Навал?

14 За разлику од Воза, Навал није слушао Јехову. Он је кршио Божји закон: „Љуби ближњега свога као самога себе“ (Левитска 19:18). Навал није био духован човек; он је био „тврд и рђав у делима својим“. Чак су га и његови људи сматрали за ’неваљалог‘ човека. Одговарајуће томе, његово име Навал значи „безуман“, то јест „глуп“ (1. Самуилова 25:3, 17, 25 NW). Стога како би Навал реаговао када би имао прилику да покаже љубазност према некоме у потреби — на пример према Давиду, Јеховином помазанику? (1. Самуилова 16:13).

15. Како је Навал поступао с Давидом, и како се Авигеја разликовала од свог мужа у том погледу?

15 Када је био улогорен у близини Навалових стада, Давид и његови људи су без питања и без новчане накнаде пружали заштиту од пљачкаша. „Они су били за нас као зидови и ноћу и дању“, рекао је један од Навалових пастира. Међутим, када су Давидови гласници тражили мало хране Навал их је ’отерао‘ празних руку (1. Самуилова 25:2-16). Навалова жена Авигеја брзо је припремила нешто хране за Давида. Узаврео од беса, Давид је намеравао да убије и Навала и његове људе. Авигејина иницијатива је на тај начин спасла животе многих и спречила Давида од кривице за крв. Међутим, Навалова похлепа и суровост отишли су предалеко. Око десет дана касније, „удари Јехова Навала, и он умре“ (1. Самуилова 25:18-38).

16. Како можемо опонашати Воза, а одбацити Навалов начин поступања?

16 Каква разлика између Воза и Навала! Пошто треба да избегавамо Навалову грубост и себичност, опонашајмо Возову љубазност и несебичност (Јеврејима 13:16). То можемо учинити тако што примењујемо савет апостола Павла: „Док за то имамо погодно време, чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10). Данас, Исусове „друге овце“, хришћани са земаљском надом, имају ту предност да чине добро Јеховиним помазаницима, остатку од 144 000 који ће добити бесмртност на небу (Јован 10:16; 1. Коринћанима 15:50-53; Откривење 14:1, 4). Исус гледа на такве поступке пуне љубави као да су лично њему учињени, и обављање оваквих добрих ствари доводи до Јеховиних богатих благослова (Матеј 25:34-40; 1. Јованова 3:18).

Анине кушње и благослови

17. С каквим се кушњама суочавала Ана, и какав је став показивала?

17 У Јеховиним благословима је имала удела и побожна Ана. Она је живела у планинском пределу Ефрајима са својим мужем Елканом, који је био Левит. Пошто је то закон дозвољавао и омогућавао, он је имао и једну другу жену — Фенину. Ана је била нероткиња, што је било срамота за једну Израелку, док је Фенина имала више деце (1. Самуилова 1:1-3; 1. Летописа 6:16, 33, 34). Међутим, уместо да је теши, Фенина је према њој поступала без љубави што је узнемиравало Ану, те је због тога плакала и губила апетит. Што је још горе, то се понављало „сваке године“, сваки пут када би породица одлазила у Јеховин дом у Силому (1. Самуилова 1:4-8). Колико је Фенина била бездушна, и каква је то кушња била за Ану! Ипак, Ана никада није окривила Јехову; нити је остајала код куће када јој је муж одлазио у Силом. Стога ће на крају њен део сигурно бити богати благослов.

18. Какав је пример поставила Ана?

18 Ана је поставила добар пример за Јеховин народ данас, поготово за оне који су можда повређени услед туђих нељубазних опаски. У таквим ситуацијама, изолованост није решење (Пословице 18:1 NW). Ана није дозвољавала да кушње умање њену жељу да буде тамо где се научава Божја Реч и где се Божји народ сакупља ради обожавања. Она је стога остала духовно јака. Дубина њене духовности откривена је у њеној дивној молитви записаној у 1. Самуиловој 2:1-10. a

19. Како можемо показати своје цењење према духовним стварима?

19 Као Јеховине данашње слуге ми не обожавамо у табернаклу. Ипак ми можемо показати своје цењење према духовним стварим, баш као што је то Ана чинила. На пример, можемо показати дубоко цењење према духовном богатству тако што редовно присуствујемо хришћанским састанцима, већим скуповима и конгресима. Користимо ове прилике да бисмо храбрили једни друге у правом обожавању Јехове, који нам је обезбедио „предност да му неустрашиво вршимо свету службу у лојалности и праведности“ (Лука 1:74, 75; Јеврејима 10:24, 25).

20, 21. Како је Ана била награђена због своје оданости Богу?

20 Јехова је запазио колико му је Ана одана и богато ју је наградио. Током једног од годишњих одлазака у Силом, уплакана Ана се искрено молила Богу и заветовала се: „Ако се удостојиш погледати на тугу слушкиње своје, и опоменеш ме се, и не заборавиш слушкињу своју, и ако даш слушкињи својој мушко дете, посветићу га Јехови за све дане живота његова“ (1. Самуилова 1:9-11). Бог је услишио Анину молбу и благословио је сином коме је дала име Самуило. Када га је одбила од сисе, понела га је са собом у Силом тако да је могао да служи у шатору од састанка (1. Самуилова 1:20, 24-28).

21 Ана је показивала љубав према Богу и испунила је свој завет у вези са Самуилом. Помисли само на богате благослове којима су се радовали она и Елкана јер је њихов драги син служио у Јеховином шатору од састанка! Многи хришћански родитељи доживљавају сличну радост и благослове јер им синови и ћерке служе као пуновремене слуге, можда као пионири, чланови бетелске породице или на неки други начин који доноси част Јехови.

И даље слушај Јехову!

22, 23. (а) У шта можемо бити сигурни ако и даље слушамо Јеховин глас? (б) Шта ће се осмотрити у следећем чланку?

22 У шта можемо бити сигурни ако и даље слушамо Јехову? Бићемо духовно богати ако целом душом показујемо љубав према Богу и ако доказујемо да смо му предани. Чак и када тежња за таквим начином живота значи да морамо издржати велике кушње, Јеховин благослов ће несумњиво бити наш део — често у већој мери него што то можемо замислити (Псалам 37:4; Јеврејима 6:10).

23 У будућности ће се многи благослови излити на Божји народ. Пошто је послушно Јехови, „велико мноштво“ биће сачувано у ’великој невољи‘ и искусиће радости живота у Божјем новом свету (Откривење 7:9-14; 2. Петрова 3:13). Тамо ће Јехова у потпуности задовољити исправне жеље целог свог народа (Псалам 145:16). Међутим, као што ће то показати и следећи чланак, чак и сада они који и даље слушају Јеховин глас благословљени су ’добрим даровима и савршеним поклонима одозго‘ (Јаков 1:17).

[Фуснота]

a Анини изрази имају неку сличност с речима девице Марије које је изговорила одмах након што је сазнала да ће постати мајка Месије (Лука 1:46-55).

Да ли се сећаш?

• Чему нас може поучити историја Израела када је реч о божанским благословима?

• У чему су се разликовали Воз и Навал?

• Како можемо опонашати Ану?

• Зашто треба и даље да слушамо Јеховин глас?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Краљ Соломон се молио за послушно срце и Јехова га је благословио мудрошћу

[Слика на 12. страни]

Воз је према другима поступао с поштовањем и с љубазношћу

[Слика на 15. страни]

Ана је била богато благословљена зато што се ослањала на Јехову