Пређи на садржај

Пређи на садржај

И ти можеш имати праву веру

И ти можеш имати праву веру

И ти можеш имати праву веру

Када је Сари Џејн било 19 година сазнала је да има рак јајника. Након операције се осећала добро и са оптимизмом је гледала на будућност. У ствари, с толиким оптимизмом да се с 20 година верила и почела да прави планове за венчање. Те исте године рак се поново појавио и сазнала је да јој је остало још само неколико недеља живота. Умрла је у јуну 2000, баш пре него што ће напунити 21 годину.

ОНИ који су посећивали Сару Џејн у болници стварно су били импресионирани њеним спокојством и поуздањем што се тиче будућности и њеном дубоком вером у Бога и његову Реч, Библију. Упркос ужасној трагедији с којом се суочавала веровала је у наду у ускрсење — у то да ће поново видети све своје пријатеље (Јован 5:28, 29). „Видећу вас све у Божјем новом свету“, рекла је.

Такву врсту вере неки сматрају заблудом. „Шта је друго загробни живот до само веровање у нешто несигурно“, питао је Лудовик Кенеди, „веровање да ће приликом последњег звука трубе потећи мед и млеко, и да ће се тамо негде у олисталом Едену проводити срећно време са онима који су отишли раније и онима који можда стигну касније?“ С обзиром на ову изјаву, морамо поставити једно контрапитање: шта је разумније — веровати да је „овај живот све што имамо и да је зато најбоље да га што више искористимо“, као што то Кенеди препоручује, или веровати у Бога и у његово обећање о ускрсењу? Сара Џејн је изабрала ово друго. Како је развила такву веру?

’Тражи Бога и заиста ћеш га наћи‘

Да би развио веру и поверење у некога, треба да га упознаш и да сазнаш како размишља и поступа. У то су укључени и срце и ум. Исто је и што се тиче развијања праве вере у Бога. Потребно је да га упознаш, да откријеш његове особине и његову личност, да установиш како је доказао да је достојан поверења и поуздања у свему што каже и учини (Псалам 9:11; 145:1-21).

Неки мисле да је то немогуће. Они кажу да је Бог и сувише далеко, и сувише мистериозан — ако уопште и постоји. „Ако је Бог тако стваран као што је изгледа био стваран хришћанима попут Саре Џејн, зашто се не обзнани и нама осталима?“ пита се сумњичава особа. Али да ли је Бог заиста и сувише далеко и недокучив? У свом говору пред филозофима и интелектуалцима у Атини, апостол Павле је рекао да је „Бог који је створио свет и све што је на њему“ такође дао све што је људима потребно да би га ’тражили и заиста нашли‘. Заправо, Павле је рекао: „Он није далеко ни од једног од нас“ (Дела апостолска 17:24-27).

Како онда ти можеш ’тражити Бога и заиста га наћи‘? Неки то чине једноставно тако што посматрају свет који их окружује. Многима то само по себи пружа довољно доказа који их уверавају у то да Створитељ постоји a (Псалам 19:2; Исаија 40:26; Дела апостолска 14:16, 17). Они мисле, као што је мислио и апостол Павле, да се ’[Божја] невидљива својства јасно виде од стварања света наовамо, будући да се запажају по ономе што је начињено, наиме његова вечна моћ и Божанство‘ (Римљанима 1:20; Псалам 104:24).

Потребна ти је Библија

Међутим, да би изградио праву веру у Створитеља, потребно ти је још нешто што је он припремио. Шта то? Библија — Божја надахнута Реч у којој он открива своју вољу и намеру (2. Тимотеју 3:16, 17). „Али, чекај мало“, неки ће рећи, „како можеш веровати свему што Библија каже кад видиш ужасне ствари које раде људи који тврде да следе Библију?“ Истина, хришћански свет има шокантан досије о лицемерству, бруталности и развратности. Али свака разумна особа може видети да се хришћански свет само претвара да следи библијска начела (Матеј 15:8).

Сама Библија је упозорила на то да ће многи људи тврдити да обожавају Бога док ће се, у ствари, ’одрећи чак и власника који их је купио‘. „Због њих ће се“, рекао је апостол Петар, „погрдно говорити о путу истине“ (2. Петрова 2:1, 2). Исус Христ је рекао да су они ти који ’чине безакоње‘ и да ће се јасно препознати по својим злим делима (Матеј 7:15-23). Одбацити Божју Реч на основу досијеа хришћанског света слично је што и бацити писмо поузданог пријатеља једноставно зато што је особа која га стицајем околности уручује, на лошем гласу.

Без Божје Речи није могуће изградити праву веру. Јехова само преко страница Библије износи своје гледиште. Он расветљава вечита питања као што су зашто допушта патњу и бол, и шта ће урадити у вези с тим (Псалам 119:105; Римљанима 15:4). Сара Џејн се уверила да је Библија надахнута Божја Реч (1. Солуњанима 2:13; 2. Петрова 1:19-21). Како? Не само на основу тога што су јој њени родитељи то рекли, већ и зато што је одвојила време да озбиљно испита све доказе који показују да је Библија јединствено откривење од Бога (Римљанима 12:2). Примера ради, запазила је да Библија снажно утиче на живот оних који се држе њених начела. Такође је помоћу публикација као што је књига Библија — Реч Божја или човечија?, b пажљиво испитала брдо доказа који се налазе у самој Библији, а који потврђују да је надахнута од Бога.

„Вера долази од онога што се чује“

Међутим, није довољно само имати Библију, па чак ни веровати у то да је надахнута. „Вера“, пише апостол Павле, „долази од онога што се чује“ (Римљанима 10:17). Слушање Библије, а не само поседовање јесте оно што изграђује веру. Ти „слушаш“ шта Бог има да каже тако што читаш и проучаваш његову Реч. Чак и млади то могу да раде. Павле каже да су Тимотеја „од најранијег детињства“ његова мајка и бака поучавале ’светим списима‘. Да ли то значи да је њему на неки начин испиран мозак? Не! Тимотеј није био ни на који начин изманипулисан нити заведен. Био је „уверен“ у оно што је слушао и читао (2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15).

На сличан начин је и Сара Џејн била уверена. Попут Веријаца из првог века, она је ’примила реч [од својих родитеља и других који су је поучавали] с највећом горљивошћу‘. Као дете, несумњиво је несвесно веровала у оно што су јој родитељи говорили. Касније када је одрасла, није само слепо или пасивно прихватала све чему су је поучавали. Она је ’сваки дан пажљиво разматрала Писмо да види да ли је то тако‘ (Дела апостолска 17:11).

И ти можеш изградити праву веру

И ти можеш изградити праву веру — веру какву је апостол Павле описао у свом писму упућеном јеврејским хришћанима. Та вера је, рекао је он, „зајамчено очекивање онога чему се човек нада, јасно доказивање стварности иако се не виде“ (Јеврејима 11:1). Ако имаш такву веру бићеш апсолутно сигуран да ће се све твоје наде и очекивања, укључујући и Божје обећање о ускрсењу, остварити. Бићеш уверен да су такве наде темељене на поузданим гаранцијама, а не на жељама. Сазнаћеш да Јехова никада није пропустио да одржи своју реч (Исус Навин 21:45; 23:14; Исаија 55:10, 11; Јеврејима 6:18). Божје обећање о новом свету биће ти тако стварно као да се већ испунило (2. Петрова 3:13). И јасно ћеш очима вере видети да су Јехова Бог, Исус Христ и Божје Краљевство стварни, да то није обмана.

Док изграђујеш веру ти ниси препуштен самом себи. Осим што је своју Реч учинио лако доступном, Јехова је такође обезбедио хришћанску скупштину која постоји у целом свету и која је посвећена помагању честитим људима да изграде веру у Бога (Јован 17:20; Римљанима 10:14, 15). Прихвати сву помоћ коју Јехова пружа преко те организације (Дела апостолска 8:30, 31). А пошто је вера плод Божјег светог духа, увек се моли да ти тај дух помогне да развијаш праву веру (Галатима 5:22).

Не дозволи да те одврате скептици који се ругају свакоме ко исказује веру у Бога и његову Реч (1. Коринћанима 1:18-21; 2. Петрова 3:3, 4). У ствари, права вера ће ти много помоћи да сачуваш свој став од таквих напада (Ефешанима 6:16). Сара Џејн је утврдила да је то истина, и увек је подстицала оне који су је посећивали у болници да граде своју веру. „Учините истину својом својином“, говорила би. „Проучавајте Божју Реч. Останите близу Божје организације. Стално се молите. Останите активни у Јеховиној служби“ (Јаков 2:17, 26).

Видевши њену веру у Бога и у ускрсење, једна од медицинских сестара је рекла: „Ти стварно верујеш у то, зар не?“ Кад су је питали шта јој даје тако оптимистичан поглед на живот упркос невољама, одговорила је: „То што имам веру у Јехову. Он је мој прави пријатељ и ја га много волим.“

[Фусноте]

a Види књигу Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?, коју су објавили Јеховини сведоци.

b Објавили Јеховини сведоци.

[Слика на 6. страни]

Тимотеја су „од најранијег детињства“ његова мајка и бака поучавале ’светим списима‘

[Слика на 6. страни]

Веријци су били похваљени јер су свакодневно разматрали Писмо

[Извор]

Из „Фото-драме стварања“, 1914.

[Слике на 7. страни]

Слушање и слеђење Библије, а не само поседовање јесте оно што изграђује веру

[Слике на 7. страни]

„Видећу вас све у Божјем новом свету“