Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какву нам поуку пружа палмино дрво

Какву нам поуку пружа палмино дрво

Какву нам поуку пружа палмино дрво

„ГРАЦИОЗНА силуета јединствене лепоте.“ Тако једна библијска енциклопедија описује урмино дрво. Као и у библијска времена, и данас урме украшавају египатску долину Нила и пружају освежавајућ хлад у оазама пустиње Негеб.

Као и већина врста палминог дрвећа, урмино стабло је изразито усправно. Нека од њих достижу висину од 30 метара и могу да буду родна око 150 година. Да, урмино дрво је веома лепо и задивљујуће плодно. Сваке године оно доноси по неколико великих гроздова урми. На само једном грозду може се налазити преко 1 000 урми. Један стручњак је у вези са урмама написао: „Они који... урме знају само као сушене плодове који се налазе испод етикета у излозима продавница тешко могу да замисле колико су укусне када су свеже.“

Сасвим је прикладно што Библија неке људе пореди с палмама. Да би била угодна у Божјим очима попут једног плодног палминог дрвета, особа мора бити морално чиста и мора стално чинити добра дела (Матеј 7:17-20). Из тог разлога су као декорација и у Соломоновом храму и у храму из Језекиљеве визије биле изрезбарене палме на зидовима (1. Краљевима 6:29, 32, 35; Језекиљ 40:14-16, 20, 22). Према томе, да би особа на прихватљив начин обожавала Бога, она мора да има пожељне особине које има и урмино дрво. Божја Реч каже: „Праведници као палме цветају“ (Псалам 92:13).