Пређи на садржај

Пређи на садржај

Опонашајте Јехову док поучавате своју децу

Опонашајте Јехову док поучавате своју децу

Опонашајте Јехову док поучавате своју децу

„Зар сви родитељи не опомињу своју децу?“ (ЈЕВРЕЈИМА 12:7, Contemporary English Version)

1, 2. Зашто родитељи данас наилазе на тешкоће док одгајају децу?

 ЈЕДНА анкета која је пре неколико година спроведена у Јапану открила је да скоро половина одраслих испитаника сматра да родитељи и деца премало комуницирају и да родитељи сувише повлађују својој деци. У једној другој анкети спроведеној у тој земљи, скоро четвртина испитаника је признала да не уме да комуницира с децом. Овај тренд није карактеристичан само за земље Истока. „Многи родитељи у Канади признају да не знају баш тачно како да буду добри родитељи“, известио је The Toronto Star. Родитељима је свуда у свету тешко да одгајају децу.

2 Зашто родитељи имају проблема у одгајању деце? Главни разлог је то што живимо у ’последњим данима‘ и што су ово „критична времена с којима се тешко излази на крај“ (2. Тимотеју 3:1). Сем тога, Библија каже да су „мисли срца човечјега зле од младости његове“ (Постање 8:21). А млади су посебно рањиви на нападе Сатане који као „ричући лав“ вреба неискусне (1. Петрова 5:8). Хришћански родитељи се сигурно суочавају с многим тешкоћама док се труде да одгајају своју децу у „дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Како родитељи могу помоћи својој деци да израсту у зреле обожаваоце Јехове који могу да разликују „исправно и неисправно“? (Јеврејима 5:14).

3. Зашто су родитељска поука и вођство јако битни за успешно одгајање деце?

3 „Лудост је уз срце детету свезана“, запазио је мудри краљ Соломон (Пословице 13:1; 22:15). Да би се срца младих избавила од такве лудости потребно је да их родитељи с љубављу опомињу. Међутим, млади нису увек спремни да прихвате опомене. У ствари, они се често увреде због савета без обзира ко га даје. Зато родитељи морају ’учити дете према путу којим треба да иде‘ (Пословице 22:6). Кад се деца држе таквог дисциплиновања то за њих може значити живот (Пословице 4:13). Зато је стварно важно да родитељи знају шта све обухвата поучавање њиховог подмлатка!

Дисциплиновање — шта то значи

4. Које је првенствено значење речи „дисциплиновање“ онако како се користи у Библији?

4 Из страха да ће бити оптужени за малтретирање — физичко, вербално или емоционално — неки родитељи се устручавају да опомињу своју децу. Ми не треба да имамо такав страх. Реч „дисциплиновање“, онако како се користи у Библији, не подразумева никакву врсту злостављања или грубости. Грчка реч за „дисциплиновање“ првенствено се односи на поучавање, образовање, опомињање и, понекад, на одлучно али љубазно кажњавање.

5. Зашто је корисно да размотримо како је Јехова поступао са својим народом?

5 Јехова Бог даје савршени пример што се тиче дисциплиновања. Упоређујући Јехову с људским оцем, апостол Павле је написао: „Зар сви родитељи не опомињу своју децу?... Наши људски очеви нас опомињу једно кратко време, и то чине зато што нам желе најбоље. А Бог нас опомиње за наше добро, јер жели да будемо свети“ (Јеврејима 12:7-10Contemporary English Version). Да, Јехова дисциплинује свој народ с циљем да тај народ буде свет, то јест чист. Ми сигурно можемо научити много тога о дисциплиновању деце ако размотримо како је Јехова поучавао свој народ (Поновљени закони 32:4; Матеј 7:11; Ефешанима 5:1).

Љубав — мотивациона сила

6. Зашто је родитељима можда тешко да опонашају Јеховину љубав?

6 „Бог је љубав“, каже апостол Јован. Зато је поучавање које Јехова пружа увек мотивисано љубављу (1. Јованова 4:8; Пословице 3:11, 12). Да ли то значи да ће родитељима који имају природну наклоност према свом подмлатку бити лако да опонашају Јехову у овом погледу? Не мора да значи. Божја љубав је начелна љубав. Један изучавалац грчког језика каже да се таква љубав „не поклапа увек с природном наклоношћу“. Бог није заслепљен осећањима. Он увек узима у обзир оно што је најбоље за његов народ (Исаија 30:20; 48:17).

7, 8. (а) Какав је пример начелне љубави оставио Јехова у опхођењу са својим народом? (б) Како родитељи могу да опонашају Јехову док помажу својој деци да развијају способност да следе библијска начела?

7 Размислите о љубави коју је Јехова показао у опхођењу са Израелцима. Мојсије је употребио дирљиву аналогију да би описао Јеховину љубав према младој нацији Израел. Читамо следеће: „Као што оро, који орлиће своје буди, над птићима својима се диже, шири крила своја, и хвата их, и на својим крилима их носи, тако [Јакова] Јехова је водио“ (Поновљени закони 32:9, 11, 12). Да би научила своје младе да лете, женка орла „орлиће своје буди“, лепршајући и ударајући крилима да би подстакла своје младе да полете. Кад птиче напокон искочи из гнезда, које се обично налази на некој високој литици, мајка „над птићима својима се диже“. Ако изгледа да ће птиче пасти на земљу, мајка подлеће испод њега и носи га „на својим крилима“. Јехова се на сличан начин с пуно љубави бринуо за новорођену нацију Израел. Дао је том народу Мојсијев закон (Псалам 78:5-7). Затим је брижљиво бдио над тим народом и био је спреман да му притекне у помоћ кад би се нашао у невољи.

8 Како хришћански родитељи могу опонашати Јеховину љубав? Као прво, морају да поучавају своју децу начелима и мерилима која се налазе у Божјој Речи (Поновљени закони 6:4-9). Циљ је да се младима помогне да науче да доносе одлуке у складу с библијским начелима. Брижни родитељи који то раде, да тако кажемо, дижу се над својим младима и посматрају како они примењују начела која су научили. Док деца одрастају и постепено добијају више слободе, брижни родитељи су спремни да ’подлете‘ и да ’понесу своје младе на крилима‘ кад год прети опасност. Каква опасност?

9. На коју опасност брижни родитељи морају нарочито да пазе? Објасни.

9 Јехова Бог је упозорио Израелце на последице које носи лоше друштво (Бројеви 25:1-18; Јездра 10:10-14). И данас је дружење с погрешним људима уобичајена опасност (1. Коринћанима 15:33). Било би добро да у овом погледу хришћански родитељи опонашају Јехову. Петнаестогодишња Лиза је почела да се занима за једног дечка који није гајио исте моралне и духовне вредности као њена породица. „Моји родитељи су одмах приметили неке промене у мом ставу и показали су забринутост“, каже Лиза. „Понекад су ме опомињали, а понекад су ме нежно охрабривали.“ Седели су с Лизом и стрпљиво слушали, и тако јој помагали да изађе на крај са оним што су они приметили да је главни проблем — а то је жеља да је вршњаци прихвате. a

Задржите отворену комуникацију

10. На који начин је Јехова оставио добар пример што се тиче комуницирања са Израелцима?

10 Да би били успешни у поучавању деце родитељи се морају трудити да задрже отворену комуникацију са својом децом. Иако Јехова тачно зна шта нам је у срцу, он нас подстиче да разговарамо с њим (1. Летописа 28:9). Кад је дао Израелцима Закон Јехова је одредио Левите да их поучавају и поставио је пророке да их подстичу на размишљање и да их исправљају. Такође је показао да је спреман да слуша њихове молитве (2. Летописа 17:7-9; Псалам 65:3; Исаија 1:1-3, 18-20; Јеремија 25:4; Галатима 3:22-24).

11. (а) Како родитељи могу неговати добру комуникацију са својом децом? (б) Зашто је важно да родитељи добро слушају кад разговарају са својом децом?

11 Како родитељи могу опонашати Јехову кад комуницирају са својом децом? Као прво и најважније, морају да нађу времена за њих. Родитељи такође морају да избегавају непромишљене и подругљиве коментаре, као што су: „Је ли то све? Мислио сам да је нешто важно“; „То је глупо“; „Па шта си очекивао? Ти си још дете“ (Пословице 12:18). Да би охрабрили децу да им се отворе мудри родитељи се труде да буду добри слушачи. Родитељи који игноришу децу док су још мала могу доживети да деца њих игноришу кад порасту. Јехова је увек спреман да слуша свој народ. Његово ухо слуша оне који му се понизно обраћају у молитви (Псалам 91:15; Јеремија 29:12; Лука 11:9-13).

12. Које особине код родитеља могу олакшати деци да им приђу?

12 Погледајте такође како извесни аспекти Божје личности олакшавају његовом народу да му се слободно обрати. Примера ради, Давид, краљ древног Израела, озбиљно је сагрешио када је починио прељубу с Витсавејом. Пошто је био несавршен човек, Давид је у свом животу починио и друге озбиљне грехе. Па ипак, никада није пропустио да се обрати Јехови и да тражи опроштај и укор. Нема сумње да је Давиду било лакше да се врати Јехови зато што је он добар и милосрдан Бог (Псалам 103:8). Испољавањем особина какве има Бог, као што су саосећање и милосрђе, родитељи могу помоћи да се задржи отворена комуникација чак и када деца греше (Псалам 103:13; Малахија 3:17).

Будите разумни

13. Шта значи бити разуман?

13 Кад слушају своју децу родитељи морају да буду разумни и да одражавају „мудрост одозго“ (Јаков 3:17). „Нека ваша разумност буде позната свим људима“, написао је апостол Павле (Филипљанима 4:5). Шта значи бити разуман? Једна дефиниција грчке речи преведене са „разуман“ гласи: „Онај ко не инсистира на слову закона.“ Како родитељи могу бити разумни док се у исто време држе непроменљивих моралних и духовних мерила?

14. Како је Јехова показао разумност у опхођењу с Лотом?

14 Што се тиче разумности Јехова је оставио изванредан пример (Псалам 10:17). Када је подстицао Лота и његову породицу да напусте осуђени град Содом, Лот је ’оклевао‘. Касније, када га је Јеховин анђео молио да бежи у брда, Лот је рекао: „Не могу да стигнем да се склоним на брдо... Ено град близу [Сигор]; онамо се може утећи, а мален је: да бежим онамо. Допусти да се тамо склоним... зар није мален?“ Како је Јехова реаговао на то? Он је рекао: „Ето послушаћу те и зато и нећу затрти града за који рече“ (Постање 19:16-21, 30). Јехова је био спреман да испуни Лотову молбу. Да, родитељи треба да се држе мерила која је Јехова Бог изложио у својој Речи, Библији. Међутим, можда је могуће да изађу у сусрет жељама младих када се тиме не угрожавају библијска начела.

15, 16. Коју поуку могу родитељи извући из илустрације која се налази у Исаији 28:24, 25?

15 Бити разуман значи припремити срце деце тако да она буду спремна да прихвате савет. Исаија је на један илустративан начин упоредио Јехову са земљорадником и рекао: „Оре ли навек сејач да сеје? Бразди ли и повлачи ли непрестано њиву своју? Кад поравни озго не сеје ли ким и грахор? Не меће ли пшеницу на редове и крупник на место одређено?“ (Исаија 28:24, 25).

16 Јехова ’оре да сеје‘ и да ’избразда своју њиву‘. Он тако припрема срце свог народа пре него што га дисциплинује. Како родитељи могу ’изорати‘ срце своје деце док их опомињу? Један отац је опонашао Јехову када је опомињао свог четворогодишњег сина. Када је његов син ударио неког дечака из комшилука, отац је најпре стрпљиво слушао како се његов син правда. А онда, као да ’оре‘ по срцу свога сина, испричао му је једну причу о једном дечачићу кога је неки силеџија много малтретирао. Кад је саслушао причу дечак је био подстакнут да каже да тог силеџију треба казнити. Такво ’орање‘ је припремило срце тог дечака и олакшало му да схвати да није било у реду и да је силеџијски што је ударио тог дечака из комшилука (2. Самуилова 12:1-14).

17. Коју лекцију што се тиче родитељског опомињања налазимо у Исаији 28:26-29?

17 Исаија надаље упоређује начин на који Јехова опомиње с једним другим процесом који обављају земљорадници — с вршидбом. Земљорадник користи различита средства за вршидбу, у зависности од тога колико је плева јака. Прут се користи за осетљиву црњику, штап за ким, а саонице или кола се користе за усеве који имају чврсту плеву. Па ипак, ни то тврђе зрно неће газити толико да га смрска. Исто тако, кад Јехова жели да код свог народа уклони нешто што је непожељно, он мења начин у складу с постојећим потребама и околностима. Никада не поступа произвољно или безобзирно (Исаија 28:26-29NW). Некој деци је довољан само поглед родитеља и ништа више. Другу треба често опомињати, а према некој треба бити строжи. Разумни родитељи ће реаговати у складу са индивидуалним потребама детета.

Нека породични разговори буду пријатни

18. Како родитељи могу наћи времена за редован породични студиј Библије?

18 Један од најбољих начина да поучавате своју децу јесте редован породични студиј Библије и свакодневно разматрање Писма. Породични студиј је најефикаснији када је редован. Ако је препуштен случају или одлуци темељеној на тренутном расположењу вероватно ће у најбољем случају бити нередован. Зато родитељи морају ’искупити време‘ за студиј (Ефешанима 5:15-17). Није баш лако изабрати неки одређени термин који свима одговара. Један поглавар породице је запазио да како деца расту тако је због различитих обавеза све теже окупити породицу. Али сви су увек били на окупу оних вечери кад су имали скупштинске састанке. Отац се постарао да имају породични студиј једне од тих вечери. То је добро функционисало. Све троје деце су сада крштене Јеховине слуге.

19. Како родитељи могу опонашати Јехову кад воде породични студиј?

19 Међутим, није довољно да се током студија само пређе неки материјал из Библије. Јехова је Израелце који су се вратили у домовину поучавао преко свештеника који су ’разлагали смисао‘ Закона ’да би се разумело оно што су читали‘ (Немија 8:8). Један отац који је успешно одгајио свих седморо деце да воле Јехову увек је одлазио у своју собу пре породичног студија да би се припремио и прилагодио материјал потребама сваког детета. Он се побринуо да деца уживају у студију. „Студиј је увек био забаван“, присећа се један од његових сада одраслих синова. „Ако смо били у дворишту и играли лопте, кад су нас позвали на породични студиј одмах смо остављали лопту и трчали у кућу. То је било најпријатније вече у седмици.“

20. Који се могући проблеми у одгајању деце ипак морају узети у обзир?

20 Псалмиста је рекао: „Ево деца су наслеђе које од Бога долази; награда је плод утробе материне“ (Псалам 127:3). Поучавање деце захтева време и труд, али ако се добро спроводи може значити вечни живот нашим младима. То би заиста била дивна награда! Зато ревносно опонашајмо Јехову док поучавамо нашу децу. Међутим, иако је родитељима поверена одговорност да ’одгајају децу у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним‘, успех ипак није загарантован (Ефешанима 6:4). Чак и уз најбоље васпитање дете може бити бунтовно и престати да служи Јехови. Шта онда? То ће бити тема следећег чланка.

[Фуснота]

a Искуства из овог и следећег чланка потичу из земаља које се можда по култури разликују од ваше. Покушајте да разаберете начела која су ту укључена и да их примените у својој средини.

Како би одговорио?

• Како родитељи могу опонашати Јеховину љубав описану у Поновљеним законима 32:11, 12?

• Шта сте научили из тога како је Јехова комуницирао са Израелцима?

• Како на нас утиче то што је Јехова саслушао Лотову молбу?

• Коју сте поуку што се тиче опомињања деце извукли из Исаије 28:24-29?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 8, 9]

Мојсије је упоредио Јеховин начин поучавања свог народа с начином на који орао поучава своје младунце

[Слике на 10. страни]

Родитељи морају да нађу времена за своју децу

[Слика на 12. страни]

„То је било најпријатније вече у седмици“