Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права вера — да ли се још увек може имати?

Права вера — да ли се још увек може имати?

Права вера — да ли се још увек може имати?

„Вера је живо, неустрашиво поуздање у Божју милост, тако сигурно и поуздано да би верник због ње хиљаду пута ставио свој живот на коцку“ (МАРТИН ЛУТЕР, 1522).

„Већ смо у сваком погледу световно друштво у коме хришћанска вера и хришћански поступци увелико изумиру“ (ЛУДОВИК КЕНЕДИ, 1999).

ГЛЕДИШТА о вери се драстично разликују. Раније је било уобичајено да се верује у Бога. Данас, у свету пуном скептицизма и патњи, права вера у Бога и у Библију веома брзо ишчезава.

Права вера

За многе „вера“ једноставно значи поседовање неког религиозног веровања и слеђење извесног облика обожавања. Међутим, израз „вера“ који се користи у Библији у суштини значи потпуно поверење — апсолутно, непоколебљиво поуздање у Бога и у његова обећања. То је особина по којој се препознаје ученик Исуса Христа.

Једном приликом је Исус Христ говорио својим ученицима о потреби да се моле и „да не одустају“. Док је говорио поставио је питање о томе да ли ће права вера уопште постојати у нашим данима. Питао је: „Кад Син човечји дође, да ли ће заиста наћи веру на земљи?“ Зашто је поставио такво питање? (Лука 18:1, 8).

Изгубљена вера

Много тога може проузроковати да људи изгубе веру, какву год да имају. Између осталог, ту су трауме, а и недаће свакодневног живота. На пример, професор Мајкл Гулдер је био свештеник у једној парохији у Манчестеру (Енглеска) када се 1958. у Минхену догодила авионска несрећа у којој је погинуло више чланова Фудбалског клуба Манчестер Јунајтед. На BBC-ју је спикер Џоун Бејквел рекао да се Гулдер „осећа беспомоћно пред том огромном људском тугом“. Једна од последица је била та да је „изгубио веру у то да се Бог меша у људску судбину“. Гулдер је рекао да верује да „Библија није... непогрешива Божја Реч“ већ напротив, „погрешива људска реч, с можда ту и тамо неким божанским надахнућем“.

Понекад вера једноставно ослаби. То се десило писцу и спикеру Лудовику Кенедију. Он каже да су му се од детињства ’повремено јављале сумње и колебања [у вези с Богом] и да је расла неверица‘. Изгледа да нико није могао да му да прихватљиве одговоре на његова питања. Погибија његовог оца на мору задала је озбиљан ударац његовој ионако слабој вери. Молитве Богу: „Сачувај нас од опасности на мору и од непријатељске силе“, нису услишене јер су током Другог светског рата преправљени путнички брод његовог оца напали и уништили немачки бојни бродови (All in the Mind — A Farewell to God).

Таква искуства нису неуобичајена. „Немају сви веру“, каже апостол Павле (2. Солуњанима 3:2). Шта ти мислиш? Да ли је у свету који је све више скептичан још увек могуће имати праву веру у Бога и у његову Реч? Размотри шта следећи чланак има да каже о тој теми.