Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значи бити лојалан?

Шта значи бити лојалан?

Шта значи бити лојалан?

ЈЕВРЕЈСКИ хасиди из другог века пре н. е. сматрали су да су стварно лојални. Њихов назив потиче од речи касид, што је основни хебрејски израз за „лојалан“. Изведен је из именице кесед, која се често преводи са „љубазна доброта“, „лојална љубав“, „љубазност“, „доброта“, „милосрђе“. Према делу Theological Dictionary of the Old Testament, именица кесед „односи се на нешто активно, друштвено и трајно [и] не означава само став човека већ и дело које проистиче из тог става. То је поступак који чува или подржава живот. То је интервенција у корист некога ко је доживео неку несрећу или тешкоћу. То је доказ пријатељства“.

Очигледно је да у многим језицима једна реч не може да изрази целокупно значење овог хебрејског израза онако како се он користи у Библији. У сваком случају, лојалност у библијском смислу значи више од верног држања обећања. Она обухвата представу о привржености пуној љубави заједно с предузимањем конкретне акције у корист других. Да би разумео шта права лојалност значи, размотри како ју је Јехова показао према Аврахаму, Мојсију, Давиду, нацији Израел и људима уопште.

Јехова је показао лојалност

Јехова је свом пријатељу Аврахаму рекао: „Ја сам теби штит“ (Постање 15:1; Исаија 41:8). То нису биле празне речи. Јехова је заштитио и избавио Аврахама и његово домаћинство од фараона и од Авимелеха. Помогао је Аврахаму да избави Лота од четири краља који су били у савезу. Јехова је обновио плодност 100-годишњег Аврахама и 90-годишње Саре тако да је преко њих могло доћи обећано Семе. Јехова је редовно комуницирао са Аврахамом преко визија, снова и анђела гласника. У ствари, Јехова је показивао лојалност према Аврахаму док је он био жив али исто тако и дуго после његове смрти. Током векова Јехова је одржао обећања која је дао Аврахамовим потомцима, нацији Израел, иако су били тврдоглави. Јеховин однос са Аврахамом био је израз онога што истинска лојалност јесте — љубав на делу. (Постање, од 12. до 25. поглавља.)

Каже се да је ’Јехова говорио с Мојсијем лицем к лицу, као што говори човек с пријатељем својим‘ (Излазак 33:11). Да, Мојсије је имао присан однос с Јеховом какав није имао ниједан други пророк пре Исуса Христа. Како је Јехова показао лојалност према Мојсију?

Као 40-годишњи човек у снази, Мојсије је дрско узео на себе да ослободи свој народ. Али још није било време за то. Морао је да побегне да би спасао свој живот. Четрдесет година је у Мадијану чувао овце (Дела апостолска 7:23-30). Па ипак, Јехова га није напустио. Када је било право време Мојсије се вратио да изведе Израел из Египта.

На сличан начин Јехова је показао лојалност и према Давиду, чувеном другом по реду краљу Израела. Још док је Давид био младић Јехова је рекао пророку Самуилу: „Устани, помажи га, јер је то он!“ Од тада је Јехова лојално штитио и водио Давида док је сазревао као будући краљ целог Израела. Јехова га је избавио „од лава и од медведа“ и од руку филистејског дива Голијата. Дао му је победу за победом над Израеловим непријатељима и избавио га је од копља љубоморног Саула који је киптео од мржње (1. Самуилова 16:12; 17:37; 18:11; 19:10).

Наравно, Давид није био савршен човек. Он је заправо починио тешке грехе. Међутим, Јехова га није одбацио већ је према њему показао лојалну љубав јер се дубоко кајао. Током Давидовог живота Јехова га је увек изнова штитио и подржавао. Он је интервенисао у корист онога који је у невољи. То је стварно доброта пуна љубави! (2. Самуилова 11:1–12:25; 24:1-17).

Припадници нације Израел као целина ушли су у један посебан предани однос с Јеховом када су се сложили са одредбама Мојсијевог савеза Закона на гори Синај (Излазак 19:3-8). Зато је Израел описан као да је у браку с Јеховом. Израелу је речено: ’Јехова те дозива као жену.‘ И Јехова је рекао тој жени: ’Вечном љубављу смиловаћу се на те‘ (Исаија 54:6, 8). Како је Јехова показао лојалност у овом посебном односу?

Јехова је преузео иницијативу да се брине за потребе Израелаца и да ојача њихове везе с њим. Избавио их је из Египта, организовао их у нацију и довео их у „земљу у којој тече млеко и мед“ (Излазак 3:8). Обезбедио је редовно духовно поучавање преко свештеника, Левита и непрекидног низа пророка и гласника (2. Летописа 17:7-9; Немија 8:7-9; Јеремија 7:25). Када се народ окретао служењу другим боговима Јехова га је исправљао. Када су се кајали, опраштао им је. Руку на срце, нација Израел је била тешка ’жена‘. Па ипак, Јехова је није пребрзо одбацио. Због обећања која је дао Аврахаму, он се лојално држао Израелаца док његове намере у вези с њима нису биле испуњене (Поновљени закони 7:7-9). То је стварно изванредан пример за оне који су данас у браку!

Јехова такође показује лојалност према људима уопште у том смислу што се побринуо за оно што је неопходно за живот свих људи, и праведних и неправедних (Матеј 5:45; Дела апостолска 17:25). Учинио је и више од тога јер је дао свог Сина као откупну жртву тако да сви људи имају прилику да буду ослобођени ропства греху и смрти и да се радују дивној могућности да имају савршен, вечни живот у Рају (Матеј 20:28; Јован 3:16). Припрема откупнине била је крајњи чин у циљу очувања и подржавања живота. То је стварно била „интервенција у корист некога ко је доживео неку несрећу или тешкоћу“.

Докажи своју лојалност добрим делима

Пошто је лојалност по значењу сродна изразу љубазна доброта, она такође носи мисао о узајамности. Ако је према теби показана љубазна доброта, онда се то исто очекује од тебе. Лојалност се за лојалност враћа. Давид је разумео шта је све повезано с речју кесед и то се јасно види у његовим речима: „Клањам се пред светим храмом твојим, славим име твоје.“ Због чега? Због ’[’љубазне‘, NW] доброте твоје и због верности твоје‘ (Псалам 138:2). Као човек према коме је Јехова показао љубазну доброту, Давид је очигледно био подстакнут да га обожава и хвали. Дакле, док размишљамо о томе како је Јехова показао љубазну доброту према нама да ли смо подстакнути да му узвратимо? На пример, ако се Јеховино име срамоти да ли те брига за његов углед подстиче да говориш у његову одбрану?

То се десило једном релативно новом хришћанину и његовој супрузи када су били на сахрани једног рођака који је страдао у саобраћајној несрећи. То није била религиозна сахрана и они који су присуствовали могли су да кажу нешто о покојнику. Један човек је почео да криви Бога за прерану смрт тог младића тиме што је рекао да је ’Бог желео да он буде на небу па га је зато узео‘. Наш хришћански брат једноставно није могао да ћути. Изашао је на подијум иако није имао ни Библију ни белешке. „Да ли мислите да је једном милосрдном, саосећајном, свемоћном Богу драго кад се десе овакве ситуације?“, питао је. Затим је одржао десетоминутни импровизовани говор у коме је уз библијске цитате објаснио зашто умиремо, шта је Бог учинио да спасе човечанство од смрти и да постоји величанствена могућност ускрсења у вечни живот на рајској земљи. Више од 100 присутних спонтано је почело дуго да аплаудира. Брат је касније рекао: „Осећао сам такву унутрашњу радост какву никада раније нисам осетио. Захвалио сам Јехови што ме је поучио својој мудрости и што ми је дао прилику да одбраним његово свето име.“

Лојалност према Јехови подразумева лојалност према његовој Речи, Библији. Зашто? Зато што нас Јехова преко страница Библије учи како да живимо. Закони и начела записани у њој заиста су најбоље и најкорисније поуке за живот (Исаија 48:17). Не дозволи да те притисак других или твоје личне слабости удаље од привржености Јеховиним законима. Остани лојалан Божјој Речи.

Лојалност Богу такође подразумева и лојалност његовој организацији. Током година неминовно је било исправки и измена у нашем разумевању извесних стихова. Чињеница је да се у духовном смислу нико не храни тако добро као ми (Матеј 24:45-47). Нема сумње да Јехова подупире своју данашњу организацију. Зар не бисмо могли и ми исто тако да радимо? А. Х. Макмилан је то чинио. Кратко пре него што ће умрети, рекао је: „Видео сам како је Јеховина организација од малог почетка, када сам се предао Богу у својој двадесет и трећој години у септембру 1900, узрасла до светског друштва срећних људи који ревно објављују његове истине... Уверен сам више него икада раније, док гледам како се ближи крај моје службе Богу на земљи, да Јехова води свој народ и да му у право време даје баш оно што му треба.“ Брат Макмилан је верно и лојално служио скоро 66 година, док није умро 26. августа 1966. Он је изврстан пример лојалности Божјој видљивој организацији.

Осим што смо лојални организацији, да ли ћемо бити лојални једни другима? Да ли ћемо остати лојални нашој браћи и сестрама кад нам прети брутално прогонство? За време Другог светског рата наша браћа у Холандији су оставила одличан пример лојалности. Један старешина из скупштине Гронинген, Клас де Врис, био је изложен окрутном, немилосрдном саслушавању од стране нацистичког Гестапоа, 12 дана је провео у самици само на хлебу и води, а онда је опет саслушаван. Уперивши револвер у њега и претивши му смрћу, дали су му два минута да им открије где се налазе одговорна браћа и да им да још неке важне информације. Клас је само рекао: „Од мене нећете ништа чути... Нећу да будем издајник.“ Три пута су му претили револвером. На крају је Гестапо одустао и Клас је послат у други затвор. Никада није издао браћу.

Да ли ћемо бити лојални ономе ко нам је најближи — свом брачном другу? Да ли смо лојални свом брачном завету баш као што је Јехова испоштовао свој савезни однос с нацијом Израел? Осим што треба да будемо верни, исто тако треба и да активно развијамо близак однос с брачним другом. Преузми иницијативу да заштитиш свој брак. Проводите време заједно, причајте отворено и искрено, подупирите и охрабрујте једно друго, слушајте једно друго, смејте се заједно, плачите заједно, играјте се заједно, сарађујте на постизању заједничких циљева, угађајте једно другом, будите пријатељи. Нарочито пази да не развијеш романтична осећања према неком другом. Иако је сасвим исправно и прикладно развијати познанства па чак и блиска пријатељства с другима изван брака, романтична осећања треба да буду резервисана само за твог брачног друга. Не дозволи никоме да стане између тебе и твог брачног друга (Пословице 5:15-20).

Остани лојалан пријатељима у истини и породици. Немој их заборавити док године пролазе. Буди у контакту, пиши, зови, посећуј их. Где год да те живот одведе, гледај да их не разочараш. Учини им ту радост да могу рећи да те познају или да су ти рођаци. Лојалност према њима учиниће те одлучним да чиниш оно што је право и биће ти извор охрабрења (Јестира 4:6-16).

Да, истинска лојалност подразумева добра дела којима се чувају драгоцена пријатељства. Учини све што можеш да узвратиш Јехови за његову љубазну доброту. Опонашај Јеховину лојалност у опхођењу с хришћанском скупштином, својим брачним другом, породицом и пријатељима. Лојално објављуј Јеховине врлине својим ближњима. Псалмиста је имао право кад је рекао: „Милости [„љубазној доброти“, NW] Јеховиној увек ћу певати. Од колена на колено јављаћу верност твоју устима својим“ (Псалам 89:2). Зар нас не привлачи такав Бог? Заиста, „његова љубазна доброта је вечна“ (Псалам 100:5NW).

[Слика на 23. страни]

А. Х. Макмилан