Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ће нас раставити од Божје љубави?

Ко ће нас раставити од Божје љубави?

Ко ће нас раставити од Божје љубави?

„Што се нас тиче, ми волимо, јер је он први заволео нас“ (1. ЈОВАНОВА 4:19).

1, 2. (а) Зашто нам значи кад знамо да нас други воле? (б) Чија нам је љубав најпотребнија?

 КОЛИКО ти значи кад знаш да те други воле? Од детињства до одраслог доба, људи живе од љубави. Јеси ли посматрао бебу док је мајка с пуно љубави држи у наручју? Често беба, без обзира шта се дешава око ње, зури у мајчине насмејане очи и опуштена је, мирна у наручју мајке која је воли. Или се можда сећаш како ти је било током оних каткад бурних адолесцентних година (1. Солуњанима 2:7). Понекад ниси знао шта хоћеш, па чак ни како се осећаш, а ипак ти је пуно значило да знаш да те твоји отац и мајка воле! Није ли било корисно знати да можеш да им се обратиш с било којим проблемом или питањем? Да, једна од највећих потреба коју имамо током целог свог живота јесте потреба да будемо вољени. Таква љубав нам говори да вредимо.

2 Стална љубав родитеља̂ сигурно доприноси да се особа нормално развија и да буде уравнотежена. Па ипак, бити сигуран да нас воли наш небески Отац, Јехова, далеко је важније за наше духовно и емоционално добро. Неки који читају овај часопис можда нису имали родитеље који су се стварно бринули о њима. Ако је то случај с тобом, главу горе. Чак и ако ти је недостајало родитељске љубави или је није ни било, ту је Божја лојална љубав.

3. Како је Јехова уверио свој народ у то да има љубави према њему?

3 Јехова је преко пророка Исаије показао да мајка може ’заборавити‘ своју бебу коју је дојила, али да он неће заборавити свој народ (Исаија 49:15). И Давид је с уверењем рекао нешто слично: „Јер ме и отац и мати моја оставише, али ће ме Јехова прихватити!“ (Псалам 27:10). Стварно охрабрујуће! Какве год да су твоје околности, ако си се предао Јехови Богу, увек треба да задржиш на уму да љубав коју он осећа према теби далеко надмашује љубав било ког човека!

Држи се у Божјој љубави

4. Како су хришћани из првог века били уверени у Божју љубав?

4 Када си упознао Јеховину љубав? Вероватно си доживео нешто слично као и хришћани из првог века. Пето поглавље Павлове посланице Римљанима дивно описује како су се грешници, који су некада били отуђени од Бога, упознали с Божјом љубављу. У 5. стиху читамо следеће: „Божја љубав [се] излила у наша срца посредством светог духа, који нам је дат.“ Павле у 8. стиху додаје: „Бог нам препоручује своју љубав тиме што је, док смо још били грешници, Христ умро за нас.“

5. Како си почео да цениш величину Божје љубави?

5 Слично томе, када си чуо истину из Божје Речи и када си почео да исказујеш веру, Јеховин свети дух је почео да делује у твом срцу. Тако си почео да цениш величину онога што је Јехова учинио када је послао свог вољеног Сина да умре за тебе. Јехова ти је на тај начин помогао да постанеш свестан тога да он стварно пуно воли човечанство. Када си схватио да је Јехова, иако си се родио као грешник који је отуђен од њега, отворио пут да људи буду проглашени праведнима са изгледом на бескрајан живот, није ли твоје срце било дирнуто? Зар ниси осетио љубав према Јехови? (Римљанима 5:10).

6. Зашто се понекад можемо осећати некако далеко од Јехове?

6 Пошто си био привучен љубављу свог небеског Оца и пошто си прилагодио живот како би му био прихватљив, предао си се Богу. Сада си у миру с Богом. Па ипак, да ли понекад осећаш да си некако далеко од Јехове? То може свакоме да се деси. Али увек се сети да се Бог не мења. Његова љубав је стална и сигурна као и Сунце, које никада не престаје да шаље топле зраке светлости на Земљу (Малахија 3:6; Јаков 1:17). С друге стране, ми се можемо променити — макар и привремено. Док се Земља окреће, половину планете обавија тама. Слично томе, ако се окренемо од Бога, чак и само делимично, можемо осетити да наш однос с њим хладни. Шта можемо учинити да бисмо то поправили?

7. Како нам самоиспитивање може помоћи да останемо у Божјој љубави?

7 Ако осетимо неку одвојеност од Божје љубави, треба да се упитамо: ’Да ли олако схватам Божју љубав? Да ли сам се постепено удаљио од живог Бога пуног љубави, показујући на разне начине да ми је вера ослабила? Да ли сам усмерио мисли на „оно што је својствено телу“, уместо на „оно што је својствено духу“?‘ (Римљанима 8:5-8; Јеврејима 3:12). Ако смо се удаљили од Јехове, можемо предузети кораке да исправимо ствари, да се вратимо у близак, срдачан однос с њим. Јаков нас подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8). Узми к срцу ове Јудине речи: „Вољени, изграђујући се на својој најсветијој вери, и молећи се светим духом, држите се у Божјој љубави“ (Јуда 20, 21).

Измењене околности не утичу на Божју љубав

8. До којих промена може изненада доћи у животу?

8 Живот у овом систему ствари подложан је многим променама. Краљ Соломон је приметио да „све зависи од времена и од прилика“ (Проповедник 9:11). Живот нам се преко ноћи може потпуно променити. Данас смо здрави, а сутра можда озбиљно болесни. Данас наш световни посао изгледа сигурно, а сутра смо незапослени. Смрт може без икакве најаве задесити некога кога волимо. Хришћани у некој земљи могу неко време живети у миру, а онда, наједном, избије насилно прогонство. Можда нас лажно оптуже, те због тога трпимо неку неправду. Да, живот није сигуран нити апсолутно известан (Јаков 4:13-15).

9. Зашто би било добро да осмотримо један део из 8. поглавља Римљанима?

9 Када нам се догоди нешто жалосно, могли бисмо почети да осећамо да смо напуштени, чак да умислимо како је Божја љубав према нама ослабила. Пошто то може свима да се деси, добро је да пажљиво осмотримо веома утешне речи апостола Павла које су забележене у 8. поглављу Римљанима. Те речи су биле упућене помазаним хришћанима. Па ипак, оне се у начелу примењују и на друге овце које су, попут Аврахама из претхришћанског доба, проглашене праведнима као Божји пријатељи (Римљанима 4:20-22; Јаков 2:21-23).

10, 11. (а) За шта непријатељи понекад оптужују Божји народ? (б) Зашто такве оптужбе уопште нису битне хришћанима?

10 Прочитај Римљанима 8:31-34. Павле пита: „Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“ Да, Сатана и његов свет су против нас. Непријатељи нас могу лажно оптужити, чак и на суду. Неки хришћански родитељи су оптужени да мрзе своју децу јер им нису дозволили да прихвате медицинско лечење којим се крши Божји закон или им не дозвољавају да учествују у паганским прославама (Дела апостолска 15:28, 29; 2. Коринћанима 6:14-16). Друге верне хришћане лажно терете за подривање државе јер не желе да убијају ближње у рату нити да се мешају у политику (Јован 17:16). Неки противници шире клеветничке лажи у медијима, чак лажно оптужујући Јеховине сведоке да су опасан култ.

11 Али не заборави да је у време апостола речено: „За ову секту стварно знамо да се свуда говори против ње“ (Дела апостолска 28:22). Да ли су уопште и битне лажне оптужбе? Бог је тај који каже да су прави хришћани праведни, на темељу њихове вере у Христову жртву. Зашто би Јехова престао да воли своје обожаваоце након што им је дао најдрагоценији дар који је могао да им да — свог вољеног Сина? (1. Јованова 4:10). Сада када је Христ подигнут из мртвих и с десне стране Богу, он активно заступа хришћане. Ко може с правом оповргнути Христову одбрану његових следбеника или успешно довести у питање Божју повољну пресуду над онима који су му верни? Нико! (Исаија 50:8, 9; Јеврејима 4:15, 16).

12, 13. (а) Који нас услови или околности не могу раставити од Божје љубави? (б) С којим нам циљем Ђаво ствара потешкоће? (в) Зашто хришћани излазе као потпуни победници?

12 Прочитај Римљанима 8:35-37. Постоји ли ико или ишта осим нас самих што нас може раставити од љубави Јехове и његовог Сина, Христа Исуса? Сатана може користити своје земаљске заступнике да би хришћанима нанео пуно невоље. У прошлим вековима су многа наша браћа и сестре били предмет насилног прогонства у доста земаља. Данас се наша браћа у неким местима свакодневно суочавају са економским потешкоћама. Неки пате услед глади или недостатка одеће. С којим циљем Ђаво проузрокује ове тешке услове? Бар делимично, његов циљ је да осујети право обожавање Јехове. Сатана жели да верујемо како је Божја љубав охладнела. Међутим, да ли је тако?

13 Попут Павла, који је цитирао Псалам 44:23, и ми проучавамо Божју писану Реч. Ми разумемо да се нама, Божјим „овцама“, те ствари дешавају ради Божјег имена. С тиме су повезани посвећење Божјег имена и оправдање његовог универзалног суверенитета. Бог дозвољава кушње због тих великих спорних питања, а не зато што нас више не воли. Ма колико биле тешке околности, уверени смо да се Божја љубав према његовом народу, укључујући и сваког од нас, није променила. Сваки привидни пораз који можда претрпимо претвориће се у победу уколико сачувамо своју беспрекорност. Уверење у Божју нераскидиву љубав нас јача и подржава.

14. Зашто је Павле био уверен у Божју љубав упркос тешкоћама које хришћани могу доживљавати?

14 Прочитај Римљанима 8:38, 39. Шта је Павла уверило да ништа не може раставити хришћане од Божје љубави? Нема сумње да је Павлово лично искуство из службе ојачало његово уверење да тешкоће не могу утицати на Божју љубав према нама (2. Коринћанима 11:23-27; Филипљанима 4:13). Осим тога, Павле је познавао Јеховину вечну намеру и његово раније поступање са својим народом. Да ли смрт може победити Божју љубав према онима који му лојално служе? Не, ни сама смрт! Верне особе које умру живеће у Божјем савршеном сећању, и он ће их у одређено време ускрснути (Лука 20:37, 38; 1. Коринћанима 15:22-26).

15, 16. Наброј неке ствари које никада не могу навести Бога да престане да воли своје верне слуге.

15 Шта год лоше да нам се данас догоди — било нека изнурујућа несрећа, смртоносна болест или економска невоља — ништа не може уништити Божју љубав према његовом народу. Моћни анђели, као што је непослушни анђео који је постао Сатана, не могу утицати на то да Јехова престане да воли своје одане слуге (Јов 2:3). Владе могу забранити, затворити и малтретирати Божје слуге и могу их означити „непожељним особама“ (1. Коринћанима 4:13). Таква неоправдана мржња нација може навести људе да се окрену против нас, али то не наводи Суверена свемира да нас напусти.

16 Ми као хришћани не треба да се плашимо да Божју приврженост његовом народу може прекинути било шта што је Павле назвао „оно што је сада“ — догађаји, услови и ситуације у овом садашњем систему ствари — нити „оно што ће доћи“ у будућности. Иако земаљске и духовне силе воде рат против нас, Божја лојална љубав је ту да нас подржи. Како је Павле нагласио, „ни висина, ни дубина“ не спречава Божју љубав. Да, ништа што би нас могло обесхрабрити, нити ишта што би могло јако утицати на нас, не може нас раставити од Божје љубави; нити било које друго стварство може нарушити однос који Створитељ има са својим верним слугама. Божја љубав никад не затаји; она је вечна (1. Коринћанима 13:8).

Заувек цени Божју љубазну доброту

17. (а) Зашто је Божја љубав „боља од живота“? (б) Како ми показујемо да ценимо Божју љубазну доброту?

17 Колико ти је важна Божја љубав? Да ли осећаш исто што и Давид, који је написао: „Јер је милост [„доброта“, ДК] твоја боља од живота. Уста моја хвале ти певају, и ја ћу те целог свог живота благосиљати, и руке ћу уздизати зазивајући име твоје“? (Псалам 63:4, 5). Стварно, постоји ли ишта што живот у овом свету има да понуди а да је боље од Божје љубави и лојалног пријатељства с њим? На пример, да ли је тежња за световном каријером која доноси пуно новца боља од унутрашњег мира и среће која долази од блиског односа с Богом? (Лука 12:15). Неки хришћани су се суочили са избором да се одрекну Јехове или да умру. То се догодило многим Јеховиним сведоцима у нацистичким концентрационим логорима током Другог светског рата. Уз само мало изузетака, наша хришћанска браћа су изабрала да остану у Божјој љубави и била су спремна да се суоче са смрћу ако је то потребно. Они који лојално остају у Божјој љубави могу бити уверени да ће од њега добити вечну будућност, нешто што нам свет не може дати (Марко 8:34-36). Али у то је укључено много више од вечног живота.

18. Зашто је вечни живот толико пожељан?

18 Иако није могуће вечно живети без Јехове, пробај да замислиш како би изгледао изузетно дугачак живот без Створитеља. Био би празан, без праве сврхе. Јехова је дао људима задовољавајућ посао у овим последњим данима. Зато можемо бити уверени да ће вечни живот који даје Јехова, Велики Бог који испуњава своје намере, бити испуњен одушевљавајућим, вредним стварима које ћемо учити и обављати (Проповедник 3:11). Колико год да будемо истраживали у миленијумима који су пред нама, никада нећемо потпуно проникнути у ’дубину Божјег богатства и мудрости и спознања‘ (Римљанима 11:3).

Отац има наклоност према теби

19. У шта је Исус Христ уверавао своје ученике на растанку?

19 Током последње вечери коју је провео са својим апостолима, 14. нисана 33. н. е., Исус је рекао много тога да би их ојачао за оно што их је чекало. Они су остали са Исусом у његовим кушњама, и лично су осетили његову љубав према њима (Лука 22:28, 30; Јован 1:16; 13:1). Затим их је Исус уверавао у следеће: „Сам Отац има наклоност према вама“ (Јован 16:27). Сигурно су те речи помогле ученицима да схвате да њихов небески Отац гаји нежна осећања према њима!

20. Шта си одлучан да радиш, и у шта можеш бити уверен?

20 Многи који су сада живи деценијама верно служе Јехови. Нема сумње да ћемо се пре краја овог злог система ствари суочити с још више кушњи. Никада не дозволи да због тих кушњи или невоља посумњаш у Божју љубав према теби. Нема речи којима би се могла истаћи та чињеница да Јехова има наклоност према теби (Јаков 5:11). Нека свако од нас и даље ради свој део, лојално слушајући Божје заповести (Јован 15:8-10). Искористимо сваку прилику да хвалимо његово име. Треба да будемо још одлучнији у томе да се и даље приближавамо Јехови у молитви и да проучавамо његову Реч. Шта год да сутрашњи дан донесе, ако дајемо све од себе да бисмо угодили Јехови, остаћемо спокојни, потпуно уверени у његову љубав која неће затајити (2. Петрова 3:14).

Како би одговорио?

• Чија нам је љубав нарочито потребна да бисмо задржали духовну и емоционалну равнотежу?

• Које ствари никада неће довести до тога да Јехова престане да воли своје слуге?

• Зашто је Јеховина љубав „боља од живота“?

[Питања за разматрање]

[Слике на 13. страни]

Ако осећамо да смо растављени од Божје љубави, можемо радити на томе да исправимо ствари

[Слика на 15. страни]

Павле је разумео зашто је прогоњен