Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кључ за срећан свет

Кључ за срећан свет

Кључ за срећан свет

„НАЈСНАЖНИЈА личност — не само у ова два миленијума већ и у целој људској историји — био је Исус из Назарета“, каже часопис Time. Када је Исус био на земљи, хиљаде људи искрена срца нису запазили само његову величину већ и његову бригу за друге. Стога не изненађује што су желели да га поставе за краља (Јован 6:10, 14, 15). Ипак, као што је споменуто у претходном чланку, Исус је одбио да се меша у политику.

ИСУСОВА реакција се темељила на најмање три фактора: на гледишту његовог Оца у вези са изражавањем људске самовоље, у шта спада и људска владавина; на томе што је лично био свестан да постоје моћне, скривене силе које се противе најбољим људским залагањима у владању; и на Божјој намери да успостави небеску владавину која ће владати над целом земљом. Док још детаљније разматрамо ове три тачке видећемо зашто су затајила залагања човечанства да свет учине бољим. Такође ћемо видети како ће се успети у томе.

Могу ли људи да управљају сами собом?

Када је Бог створио људе, дао им је власт над животињским царством (Постање 1:26). Међутим, човечанство је било под Божјим суверенитетом. Требало је да први човек и жена потврде своју подложност Богу тако што би се послушно уздржавали од једења плода с једног посебног дрвета, „с дрвета познања добра и зла“ (Постање 2:17). Нажалост, Адам и Ева су злоупотребили своју слободну вољу и нису послушали Бога. Узимање забрањеног плода није била само крађа. То је значило побуну против Божјег суверенитета. Једна фуснота за Постање 2:17 у The New Jerusalem Bible каже да су Адам и Ева захтевали „потпуну моралну независност којом човек одбија да прихвати свој положај као створеног бића... Први грех је био напад на Божји суверенитет“.

Пошто је то укључивало озбиљно морално питање, Бог је дозволио Адаму, Еви и њиховим потомцима да изаберу сопствени начин живота, и поставе сопствена мерила за исправно и неисправно (Псалам 147:19, 20; Римљанима 2:14). У суштини, тада је почело људско експериментисање са спровођењем сопствене воље. Да ли је оно било успешно? Пошто се можемо осврнути на хиљаде година уназад, можемо рећи да није било успешно! У Проповеднику 8:9 стоји: „Човек над човеком влада, да га несрећним учини.“ Овај жалостан извештај о људском самоуправљању потврђује истинитост Јеремије 10:23: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим.“ Историја је доказала да људи немају способност да успешно владају без свог Створитеља.

Исус се с тим у потпуности слагао. За њега је независност од Бога била неприхватљива. „Ништа не чиним сам од себе“, рекао је. „Ја увек чиним оно што је њему [Богу] угодно“ (Јован 4:34; 8:28, 29). Надаље, без божанског овлашћења да прими краљевање које су му понудили људи, Исус није чак ни размишљао да то прихвати. Међутим, то не значи да није био спреман да помаже својим ближњима. Напротив, он је учинио све што је могао како би помагао људима да пронађу највећу срећу како у то време, тако и у будућности. Он је чак дао свој живот за човечанство (Матеј 5:3-11; 7:24-27; Јован 3:16). Али Исус је знао да „све своје време има“, па чак и време да Бог потврди свој суверенитет над човечанством (Проповедник 3:1; Матеј 24:14, 21, 22, 36-39). Међутим, сети се да су се у Едену наши прародитељи подложили вољи једног злог духовног створења које је говорило преко змије. То нас доводи до следећег разлога због чега се Исус држао подаље од политике.

Тајни владар света

Библија нам каже да је Сатана понудио Исусу „сва краљевства света и њихову славу“ у замену за један чин обожавања (Матеј 4:8-10). У суштини Исусу је била понуђена владавина над светом — али под условима које је Ђаво поставио. Исус није подлегао том искушењу. Међутим, да ли је то заиста било искушење? Да ли је Сатана заиста могао понудити нешто тако велико? Могао је, јер је сам Исус назвао Ђавола ’владарем света‘, а апостол Павле га је описао као ’бога овог система ствари‘ (Јован 14:30; 2. Коринћанима 4:4; Ефешанима 6:12).

Наравно, Исус је знао да Ђаво у суштини не жели ништа добро човечанству. Он је описао Сатану као ’убицу‘ и као ’оца лажи и свега што је лажно‘ (Јован 8:44, The Amplified Bible). Јасно је да свет који „лежи у власти“ тако злог духа никада не може бити истински срећан (1. Јованова 5:19). Али Ђаво неће вечно имати ову власт. Исус, који је сада моћна духовна особа, ускоро ће уклонити Сатану и у потпуности одстранити његов утицај (Јеврејима 2:14; Откривење 20:1-3).

Сам Сатана зна да његови дани као светског владара брзо истичу. Ипак, он се сада очајнички и свесрдно труди да толико поквари људе да се они више не могу поправити, баш као што је то учинио пре Потопа Нојевих дана (Постање 6:1-5; Јуда 6). „Тешко земљи и мору“, пише у Откривењу 12:12, „јер Ђаво сиђе к вама, с великим гневом, знајући да има мало времена.“ Библијско пророчанство и светски догађаји показују да живимо близу свршетка овог периода у ком „има мало времена“ (2. Тимотеју 3:1-5). Сада је на видику олакшање.

Владавина која ће донети срећу

Трећи разлог због чега се Исус држао подаље од политике јесте сазнање да ће у једно одређено време у будућности, Бог успоставити небеску владавину која ће владати над земљом. Библија ову владавину назива Божјим Краљевством, и то је била главна тема Исусовог поучавања (Лука 4:43; Откривење 11:15). Исус је поучавао своје ученике да се моле да дође то Краљевство, јер ће се једино под владавином Краљевства вршити ’Божја воља како на небу тако и на земљи‘ (Матеј 6:9, 10). Можда се питаш, ’ако ово Краљевство буде владало над целом земљом, шта ће се догодити с људским владавинама‘?

Одговор се налази у Данилу 2:44: „У време тих краљева [који владају на крају садашњег система] Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та [људска] краљевства, а оно ће вечно постојати“ (курзив наш). Зашто ће Божје Краљевство морати да „разбије“ земаљске владавине? Зато што оне инсистирају на томе да се овековечи богохулни дух самовоље који је Сатана унапређивао још давно у Еденском врту. Осим тога, тиме што не раде ништа добро за човечанство, они који желе да овековече тај дух сами себе доводе у сукоб са Створитељем (Псалам 2:6-12; Откривење 16:14, 16). Стога, морамо да се запитамо: „Да ли смо за Божју владавину или смо против ње?“

Чији ћеш суверенитет ти изабрати?

Да би помогао људима да донесу информисану одлуку у вези с владавином, Исус је опуномоћио своје ученике да проповедају ’добру вест о краљевству... по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама‘ пре него што дође крај овог садашњег система ствари (Матеј 24:14). Ко је данас познат широм света по томе што проповеда Божје Краљевство? Јеховини сведоци. На насловној страни овог часописа, у ствари, одавно стоје речи „Објављује Јеховино Краљевство“. Данас око шест милиона Сведока у више од 230 земаља помажу људима да дођу до тачног спознања о том Краљевству. a

Благослови за поданике Краљевства

Исус је увек обављао ствари на Божји начин. Стога, уместо да је изабрао неки независан начин живота и покушавао да подупре или побољша постојећи систем ствари политичким средствима, он је напорно радио да би унапређивао интересе Божјег Краљевства као јединог решења за недаће овога света. Због своје лојалности био је награђен величанственим престољем на небу као Краљ тог Краљевства. Каква дивна награда за подложност Богу! (Данило 7:13, 14).

Милиони оних који данас опонашају Исуса тако што стављају Божје Краљевство на прво место и што се подлажу Божјој вољи, такође имају један предиван дар — предност да буду земаљски поданици Божјег Краљевства (Матеј 6:33). Под његовом владавином пуном љубави, они ће бити уздигнути до људског савршенства, са изгледом на вечни живот (Откривење 21:3, 4). У 1. Јовановој 2:17 стоји: „Свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек.“ Када Сатана и његови следбеници буду уклоњени, а Земља буде претворена у глобални рај у ком неће бити раздорног национализма, корумпираних комерцијалних система и криве религије, каква ће само дивна радост бити заувек остати на њој! (Псалам 37:29; 72:16).

Да, Божје Краљевство је прави кључ за истински срећан свет, и порука која то обзнањује с правом се описује као добра вест. Ако то још ниси учинио, следећи пут када неки Јеховин сведок дође на твоја врата, зашто не би прихватио ову добру вест која ти се објављује?

[Фуснота]

a Пошто заступају Божје Краљевство, Јеховини сведоци се не мешају у политику, нити подстичу на побуну против световних власти, чак ни у земљама где су Сведоци забрањени или прогоњени (Титу 3:1). Уместо тога, они покушавају да дају свој допринос на позитиван, духован и неполитички начин, као што су то чинили Исус и његови ученици из првог века. Сведоци настоје да помогну праведним људима у друштву да прихвате здраве библијске вредности као што су љубав у породици, поштење, морална чистота и добре радне навике. Они првенствено настоје да их поуче како да следе библијска начела и да гледају на Божје Краљевство као на стварну наду човечанства.

[Слике на 5. страни]

Историја потврђује да људи без Бога не могу успешно владати

[Слике на 5. страни]

Пошто влада над садашњим „системом ствари“, Сатана је могао Исусу понудити „сва краљевства света“

[Слике на 7. страни]

Исус је научавао да ће под припремом Божјег Краљевства свет постати предивно место