Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је дуготрпљив Бог

Јехова је дуготрпљив Бог

Јехова је дуготрпљив Бог

„Јехова, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом“ (ИЗЛАЗАК 34:6).

1, 2. (а) Ко је у прошлости имао користи од Јеховине дуготрпљивости? (б) Шта значи реч „дуготрпљивост“?

 ЉУДИ Нојевих дана, Израелци који су с Мојсијем путовали кроз пустињу, Јевреји у време када је Исус ходио земљом — сви су живели под различитим околностима. Али сви су имали користи од ове исте Јеховине дивне особине — дуготрпљивости. За неке је она значила живот. Јеховина дуготрпљивост може и за нас то исто да значи.

2 Шта је дуготрпљивост? Када је Јехова показује и зашто? „Дуготрпљивост“ се дефинише као „стрпљиво подношење неправде или провокација, а да се при томе не губи нада за побољшање нарушеног односа“. Дакле ова особина има сврху. Она нарочито тражи добробит особе која ствара ту непријатну ситуацију. Међутим, бити дуготрпљив не значи прећи преко нечег што је неисправно. Када је сврха дуготрпљивости испуњена, или када више нема разлога да се извесна ситуација даље подноси, тада дуготрпљивост престаје.

3. Која је сврха Јеховине дуготрпљивости, и које су њене границе?

3 Иако људи могу бити дуготрпљиви, Јехова пружа најбољи пример у показивању ове особине. Током година, откако је грех нарушио однос између Јехове и његовог људског стварства, наш Створитељ је показивао стрпљиву устрајност и обезбедио је средства помоћу којих покајници могу побољшати свој однос с њим (2. Петрова 3:9; 1. Јованова 4:10). Али када његова дуготрпљивост испуни своју сврху, Бог ће деловати против намерних преступника и окончати овај садашњи систем ствари (2. Петрова 3:7).

У складу с Божјим главним особинама

4. (а) Како је појам дуготрпљивости изражен у Хебрејским списима? (Види такође фусноту.) (б) Како пророк Наум описује Јехову и шта то открива о Јеховиној дуготрпљивости?

4 У Хебрејским списима је мисао о дуготрпљивости изражена помоћу две хебрејске речи које дословно значе „дужина ноздрва“, а у Преводу Нови свет преводе се као „спор на гнев“. a Говорећи о Божјој дуготрпљивости пророк Наум је рекао: „Спор на гнев је Јехова, велик је силом својом; али не опрашта душману своме“ (Наум 1:3). Дакле, Јеховина дуготрпљивост није знак слабости нити је она без граница. Сама чињеница да је свемоћни Бог истовремено спор на гнев, а и велик у моћи, показује да је његова дуготрпљивост резултат уздржавања са сврхом. Он има моћ да казни, али се намерно уздржава како би преступнику пружио могућност да се промени (Језекиљ 18:31, 32). Стога је Јеховина дуготрпљивост израз његове љубави, и она показује његову мудрост у коришћењу моћи.

5. На који је начин Јеховина дуготрпљивост у складу с његовом правдом?

5 Јеховина дуготрпљивост је такође у складу и с његовом правдом и праведношћу. Он се Мојсију представио као „Бог милостив и милосрдан, спор на гнев [„дуготрпљив“, King James Version] и обилан добротом и верношћу“ (Излазак 34:6). Годинама касније, Мојсије је певао хвалоспев Јехови: „Прави су путеви његови; веран је он Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Поновљени закони 32:4). Да, Јеховино милосрђе, дуготрпљивост, правда и истинитост, све то складно функционише.

Јеховина дуготрпљивост пре Потопа

6. Какав је пажње вредан доказ дуготрпљивости показао Јехова према потомцима Адама и Еве?

6 Побуна Адама и Еве у Едену трајно је пореметила њихов драгоцен однос са Створитељем пуним љубави, Јеховом (Постање 3:8-13, 23, 24). Ово отуђење је утицало на њихово потомство које је наследило грех, несавршенство и смрт (Римљанима 5:17-19). И поред тога што су били намерни грешници, Јехова је првом људском пару допустио да имају децу. Касније је он с љубављу обезбедио средство путем којег би се потомци Адама и Еве могли помирити с њим (Јован 3:16, 36). Апостол Павле је објаснио: „Бог нам препоручује своју љубав тиме што је, док смо још били грешници, Христ умро за нас. Дакле, тим више ћемо, будући да смо сада његовом крвљу проглашени праведнима, бити преко њега спасени од гнева. Јер ако смо се, кад смо били непријатељи, помирили с Богом смрћу његовог Сина, тим више ћемо, сада кад смо се помирили, бити спасени његовим животом“ (Римљанима 5:8-10).

7. Како је Јехова показао дуготрпљивост пре Потопа и зашто је уништење претпотопног нараштаја било оправдано?

7 Јеховина дуготрпљивост је била очигледна и током Нојевих дана. Више од једног века пре Потопа ’Бог је погледао на земљу, и, гле, она беше покварена; јер је свака пут покварила била пут свој на земљи‘ (Постање 6:12). Ипак, за једно ограничено време, Јехова је показивао дуготрпљивост према човечанству. Он је рекао: „Неће се дух мој до века с људима препирати, јер су они само пут, и зато ће дани њихови бити сто и двадесет година“ (Постање 6:3). Тих 120 година је било довољно да верни Ноје оснује породицу, и — када га је Бог обавестио о својој одлуци — да сагради арку и упозори своје савременике о долазећем потопу. Апостол Петар је написао: „Божја стрпљивост [особина која је повезана с дуготрпљивошћу] чекала [је] у Нојевим данима, док се градила арка, у којој је свега неколико људи, то јест осам душа, било сигурно пронесено кроз воду“ (1. Петрова 3:20). Истина, они који нису били део Нојевог домаћинства ’нису обратили пажњу‘ на његово проповедање (Матеј 24:38, 39). Али тиме што је Ноје градио арку и можда неколико деценија служио као ’проповедник праведности‘, Јехова је понудио Нојевим савременицима довољно могућности да се покају због својих насилних путева и обрате се да служе Њему (2. Петрова 2:5; Јеврејима 11:7). Коначно уништење тог злог нараштаја било је у потпуности оправдано.

Узорна дуготрпљивост према Израелу

8. Како је Јехова показао дуготрпљивост према нацији Израел?

8 Јеховина дуготрпљивост према Израелу трајала је много дуже од 120 година. У раздобљу дужем од 1 500 година њихове историје као Божјег изабраног народа, било је релативно мало периода када Израелци нису искушавали Божју дуготрпљивост до крајњих граница. Само неколико седмица након њиховог чудесног избављења из Египта, они су се окренули обожавању идола, показујући велико непоштовање према свом Спаситељу (Излазак 32:4; Псалам 106:21). Током деценија које су уследиле, Израелци су се жалили на храну коју је Јехова чудесно обезбедио у пустињи, мрмљали су против Мојсија и Арона, говорили против Јехове, и починили блуд с паганима, па чак су учествовали и у обожавању Вала (Бројеви 11:4-6; 14:2-4; 21:5; 25:1-3; 1. Коринћанима 10:6-11). Јехова је с пуним правом могао да истреби свој народ, али уместо тога показао је дуготрпљивост (Бројеви 14:11-21).

9. Како је Јехова показао да је Бог дуготрпљивости у време Судија и монархије?

9 У време Судија Израелци су увек изнова падали у замку идолопоклонства. Када су то чинили, Јехова их је препуштао њиховим непријатељима. Али када су се покајали и позвали га у помоћ, он је показивао дуготрпљивост и подигао би судије да их избаве (Судије 2:17, 18). Током дугог периода монархије, само је неколико краљева показало искључиву оданост Јехови. И чак у време верних краљева, људи су често мешали право обожавање с лажним. Када је Јехова подигао пророке да упозоре на неверство, народ је обично више волео да слуша искварене свештенике и лажне пророке (Јеремија 5:31; 25:4-7). Заиста, Израелци су прогањали Јеховине верне пророке, па чак и убили неке од њих (2. Летописа 24:20, 21; Дела апостолска 7:51, 52). Ипак, Јехова је и даље био дуготрпљив (2. Летописа 36:15).

Јеховина дуготрпљивост није престала

10. Када је Јеховина дуготрпљивост достигла своју границу?

10 Међутим, историја показује да Божја дуготрпљивост има границе. Године 740. пре н. е., он је дозволио Асирцима да униште десетоплеменско краљевство Израела, а њихове становнике одведу у изгнанство (2. Краљевима 17:5, 6). А на крају следећег века, дозволио је Вавилонцима да нападну двоплеменско краљевство Јуде и униште Јерусалим заједно с храмом (2. Летописа 36:16-19).

11. Како је Јехова начинио места дуготрпљивости чак и када је извршавао пресуду?

11 Међутим, иако је извршавао своје пресуде над Израелом и Јудом, Јехова није заборавио да буде дуготрпљив. Преко свог пророка Јеремије, Јехова је прорекао обнову свог изабраног народа. Он је рекао: „Кад се у Вавилону наврши седамдесет година опоменућу се вас и испунићу вам добру реч своју, и вратићу вас на ово место. И даћу вам да ме нађете... и вратићу робље ваше, и сабраћу вас из свих народа и из свих места у која сам вас разагнао“ (Јеремија 29:10, 14).

12. Како се повратак јеврејског остатка у Јуду показао као Божје провиђење с обзиром на долазак Месије?

12 Остатак изгнаних Јевреја се заиста вратио у Јуду и обновио обожавање Јехове у поновно изграђеном храму у Јерусалиму. У спровођењу Јеховиних намера, требало је да овај остатак постане попут ’росе која од Јехове пада‘, која доноси освежење и благостање. Они би такође били храбри и јаки као „лав усред звери шумских“ (Михеј 5:7, 8). Овај каснији израз се можда испунио током макабејског периода када су Јевреји под влашћу породице Макабејаца изгонили своје непријатеље из Обећане земље и изнова посветили храм, који је претходно био оскрнављен. Стога су земља и храм били очувани како би један други верни остатак могао да дочека Сина Божјег када се он тамо појави као Месија (Данило 9:25; Лука 1:13-17, 67-79; 3:15, 21, 22).

13. Чак и након што су Јевреји убили његовог Сина, како је Јехова наставио да према њима показује дуготрпљивост?

13 Чак и након што су Јевреји убили његовог Сина, Јехова је наставио да према њима показује дуготрпљивост у наредне три и по године, омогућујући им тако посебну предност да буду позвани да постану део духовног Аврахамовог семена (Данило 9:27). b Пре и после 36. н. е., неки Јевреји су прихватили овај позив, па се стога, како је Павле то касније рекао „појавио остатак према избору извршеном на основу незаслужене доброте“ (Римљанима 11:5).

14. (а) На кога је 36. н. е. била проширена предност да постане део Аврахамовог духовног семена? (б) Како је Павле изразио своја осећања у вези с начином на који Јехова бира чланове духовног Израела?

14 Године 36. н. е., први пут је онима који нису били ни Јевреји ни прозелити била пружена предност да постану део Аврахамовог духовног семена. Свако ко се одазвао такође је примио Јеховину незаслужену доброту и дуготрпљивост (Галатима 3:26-29; Ефешанима 2:4-7). Изражавајући дубоко цењење према мудрости и сврси Јеховине милосрдне дуготрпљивости, преко које он сакупља укупан број оних који су позвани да сачињавају духовни Израел, Павле је узвикнуо: „О дубино Божјег богатства и мудрости и спознања! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљанима 11:25, 26, 33; Галатима 6:15, 16).

Дуготрпљивост ради његовог имена

15. Који је главни разлог за Божју дуготрпљивост, и које питање захтева време да би се решило?

15 Зашто Јехова показује дуготрпљивост? Првенствено да би величао своје свето име и оправдао свој суверенитет (1. Самуилова 12:20-22). Морално питање које је Сатана поставио у вези с тим како Јехова користи Свој суверенитет захтева време да би се то пред целим стварством решило на задовољавајућ начин (Јов 1:9-11; 42:2, 5, 6). Стога када је његов народ био угњетаван у Египту, Јехова је рекао Фараону: „Оставио [сам те] да живиш, да видиш моћ моју, и да се прогласи име моје по свој земљи“ (Излазак 9:16).

16. (а) Како је Јеховина дуготрпљивост омогућила припрему народа за његово име? (б) Како ће бити посвећено Јеховино име и оправдан његов суверенитет?

16 Јеховине речи упућене Фараону цитиране су када је апостол Павле објаснио улогу Божје дуготрпљивости у прослављању Његовог светог имена. И тада је Павле написао: „А ако је Бог, иако је хтео да покаже гнев и да обзнани своју моћ, с пуно дуготрпљивости толерисао посуде гнева које су учињене прикладнима за уништење, да би обзнанио богатство своје славе на посудама милосрђа, које је унапред припремио за славу, наиме на нама, које је позвао не само између Јевреја него и између нација, шта онда? Као што каже и у Осији: ’Оне који нису мој народ зваћу „мојим народом“‘“ (Римљанима 9:17, 22-25). Пошто је Јехова био дуготрпљив, могао је из нација да узме „народ за своје име“ (Дела апостолска 15:14). Под њиховим Поглаваром, Исусом Христом, ови ’свеци‘ су наследници Краљевства које ће Јехова користити да би посветио Своје велико име и оправдао Свој суверенитет (Данило 2:44; 7:13, 14, 27; Откривење 4:9-11; 5:9, 10).

Јеховина дуготрпљивост доводи до спасења

17, 18. (а) Како бисмо могли несвесно да критикујемо Јехову за његово испољавање дуготрпљивости? (б) Како треба да гледамо на Јеховину дуготрпљивост?

17 Од првобитног кобног пада човечанства у грех па све до сада, Јехова се показао као дуготрпљив Бог. Његова дуготрпљивост пред Потоп омогућила је довољно времена да се да одговарајуће упозорење и да се изгради средство за спасење. Али његово стрпљење је достигло границу, и настао је потоп. Слично је и данас, Јехова показује велику дуготрпљивост, и она траје дуже него што неки можда очекују. Међутим, то није разлог за предају. Када бисмо се предали, онда би то било исто као да критикујемо Бога због тога што је дуготрпљив. Павле је питао: „Зар презиреш богатство његове љубазности и уздржљивости и дуготрпљивости, јер не знаш да Божја љубазност настоји да те доведе до покајања?“ (Римљанима 2:4).

18 Нико од нас не може тачно знати до које нам је мере потребна Божја дуготрпљивост да бисмо се уверили у то да имамо његово одобрење за спасење. Павле нас саветује да ’радимо на свом спасењу са страхом и дрхтањем‘ (Филипљанима 2:12). Апостол Петар је написао сухришћанима: „Јехова није спор што се тиче свог обећања, што неки сматрају спорошћу, него је стрпљив с вама јер не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9).

19. На који начин можемо извући корист из Јеховине дуготрпљивости?

19 Стога немојмо бити нестрпљиви у вези с тим како Јехова решава ствари. Уместо тога, следимо даљњи Петров савет и ’стрпљење нашег Господа сматрајмо спасењем‘. Чијим спасењем? Нашим, и у проширеном смислу, безброј других који још увек треба да чују „добру вест о краљевству“ (2. Петрова 3:15; Матеј 24:14). То ће нам помоћи да ценимо богату великодушност Јеховине дуготрпљивости и покренуће нас да будемо дуготрпљиви у нашем опхођењу према другима.

[Фусноте]

a На хебрејском реч за „нос“ или „ноздрве“ (аф) често се у фигуративном смислу користи за гнев. То је због тога што разбеснела особа убрзано дише или фркће.

b За даљње објашњење овог пророчанства, види књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 190-94, коју су објавили Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Шта реч „дуготрпљивост“ значи у Библији?

• Како је Јехова показао своју дуготрпљивост пре Потопа, након вавилонског ропства и у првом веку н. е.?

• Због којих важних разлога Јехова показује дуготрпљивост?

• Како треба да гледамо на Јеховину дуготрпљивост?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Јеховина дуготрпљивост пре Потопа дала је људима довољно прилика за покајање

[Слика на 10. страни]

Након пада Вавилона, Јевреји су извукли корист из Јеховине дуготрпљивости

[Слика на 11. страни]

У првом веку, како Јевреји тако и нејевреји извукли су корист из Јеховине дуготрпљивости

[Слике на 12. страни]

Хришћани данас извлаче корист из Јеховине дуготрпљивости