Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Обуците се у дуготрпљивост‘

’Обуците се у дуготрпљивост‘

’Обуците се у дуготрпљивост‘

„Обуците се у самилосну нежну наклоност... и дуготрпљивост“ (КОЛОШАНИМА 3:12).

1. Наведи један добар пример дуготрпљивости.

 РЕЖИС, који живи у југозападној Француској, крстио се као Јеховин сведок 1952. Његова жена је годинама радила све што је могла не би ли га спречила да служи Јехови. Бушила му је гуме на колима да не би ишао на састанке, а једном приликом га је чак пратила док је проповедао библијску поруку од куће до куће, ругајући му се док је разговарао с људима о доброј вести о Краљевству. Упркос оваквом непрестаном противљењу, Режис је и даље био дуготрпљив. Дакле, Режис је добар пример за све хришћане пошто Јехова захтева од свих својих обожавалаца да буду дуготрпљиви у опхођењу с другима.

2. Које је дословно значење грчке речи за „дуготрпљивост“ и шта та реч означава?

2 Грчка реч за „дуготрпљивост“ дословно значи „дужина духа“. Хришћански грчки списи превода Нови свет десет пута преводе ову реч са „дуготрпљивост“, трипут са „стрпљење“ и једанпут са „исказивање стрпљења“. И хебрејски и грчки изрази преведени са „дуготрпљивост“ носе мисао о стрпљењу, уздржању и спорости на гнев.

3. Како се гледиште хришћана о дуготрпљивости разликовало од гледишта Грка из првог века?

3 Грци из првог века нису гледали на дуготрпљивост као на врлину. Ту реч стоички филозофи никада нису користили. Према речима библичара Вилијама Барклија, дуготрпљивост „је сушта супротност грчкој врлини“ која се између осталог хвалисала да „не толерише никакве увреде нити повреде“. Он каже: „За Грке је велик човек онај који би све учинио ради освете. За хришћане је велик човек онај који чак и када може, одбија да се свети.“ Грци су можда сматрали да је дуготрпљивост знак слабости, али овде, као и у другим случајевима, ’Божја лудост мудрија је од људи, и Божја слабост јача је од људи‘ (1. Коринћанима 1:25).

Христов пример дуготрпљивости

4, 5. Какав је диван пример дуготрпљивости пружио Исус?

4 Први до Јехове, Христ Исус, поставио је добар пример дуготрпљивости. Када је био под притиском, Исус је показивао зачуђујућу уздржаност. О њему је било пророковано: „Мучен би и злостављен, али уста својих не отвори, као јагње које се на клање води, као овца нема пред оним који је стриже уста својих не отвори“ (Исаија 53:7).

5 Какву је само изузетну дуготрпљивост Исус показивао током целе своје службе на земљи! Он је подносио подмукла запиткивања својих непријатеља и увреде његових противника (Матеј 22:15-46; 1. Петрова 2:23). Био је стрпљив са својим ученицима, чак и када су се непрестано свађали око тога ко је највећи (Марко 9:33-37; 10:35-45; Лука 22:24-27). И како се на диван начин Исус суздржао у ноћи када је био издан, када су Петар и Јован заспали након што им је било речено да ’бдију‘! (Матеј 26:36-41).

6. Како је Павле извукао корист из Исусове дуготрпљивости и шта учимо из тога?

6 Након своје смрти и ускрсења, Исус је и даље био дуготрпљив. Апостол Павле је нарочито био свестан тога, пошто је раније био прогонитељ хришћана. Павле је написао: „Истинита је и заслужује да се потпуно прихвати реч да Христ Исус дође на свет да спасе грешнике. Међу њима сам први ја. Али, милосрђе ми је указано зато да на мени првом Христ Исус покаже сву своју дуготрпљивост као пример онима који ће веровати у њега за вечни живот“ (1. Тимотеју 1:15, 16). Каква год да је наша прошлост, ако своју веру положимо у Исуса, он ће бити дуготрпљив с нама — док ће наравно од нас очекивати да имамо „дела која доликују покајању“ (Дела апостолска 26:20; Римљанима 2:4). Поруке које је Исус послао за седам скупштина у Малој Азији показују да иако је дуготрпљив, он очекује да напредујемо (Откривење, поглавља 2 и 3).

Плод духа

7. Какав је однос између дуготрпљивости и светог духа?

7 У петом поглављу свог писма Галатима, Павле прави разлику између дела тела и плодова духа (Галатима 5:19-23). Пошто је дуготрпљивост једна од Јеховиних особина, она потиче од њега и представља плод његовог духа (Излазак 34:6, 7). Заиста, дуготрпљивост је наведена као четврта у Павловом опису плодова духа, заједно с ’љубављу, радошћу, миром... љубазношћу, добротом, вером, благошћу, самоконтролом‘ (Галатима 5:22, 23). Дакле, када Божје слуге показују божанско стрпљење, или дуготрпљивост, они то чине под утицајем светог духа.

8. Шта ће нас оспособити да гајимо плодове духа, укључујући и дуготрпљивост?

8 Међутим, то не значи да Јехова намеће свој дух некоме. Ми се морамо спремно подложити његовом утицају (2. Коринћанима 3:17; Ефешанима 4:30). Дозвољавамо духу да делује у нашем животу тако што негујемо његове плодове у свему што радимо. Након што је навео дела тела и плодове духа, Павле је додао: „Ако живимо по духу, наставимо и да уредно ходимо по духу. Не заваравајте се: Бог се не може исмејавати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети; јер ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети распадљивост, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот“ (Галатима 5:25; 6:7, 8). Ако желимо да будемо успешни у гајењу дуготрпљивости, такође морамо гајити и остале плодове духа које свети дух ствара у хришћанима.

„Љубав је дуготрпљива“

9. Због чега је Павле вероватно рекао Коринћанима да је ’љубав дуготрпљива‘?

9 Павле је показао да постоји једна посебна веза између љубави и дуготрпљивости када је рекао: „Љубав је дуготрпљива“ (1. Коринћанима 13:4). Један библичар, Алберт Барнс, указује да је ово Павле нагласио имајући у виду свађе и препирке које су постојале у хришћанској скупштини у Коринту (1. Коринћанима 1:11, 12). Барнс истиче: „Реч која се овде користи [за дуготрпљивост] супротна је пренагљености: изразима и помислима пуним гнева, и раздражљивости. Она описује стање ума који може ДУГО ДА ТРПИ када је човек угњетаван, испровоциран.“ Љубав и дуготрпљивост ипак у великој мери доприносе миру хришћанске скупштине.

10. (а) Како нам љубав помаже да будемо дуготрпљиви, и који савет даје апостол Павле у том погледу? (б) Како је коментарисао један библичар о Божјој дуготрпљивости и доброти? (Види фусноту.)

10 „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав... не тражи сопствене користи, не раздражује се.“ Дакле, љубав нам на многе начине помаже да будемо дуготрпљиви a (1. Коринћанима 13:4, 5). Љубав нас оспособљава да стрпљиво подносимо једни друге и да памтимо да смо сви несавршени и да имамо мане и пропусте. Она нам помаже да будемо увиђавни и спремни да опраштамо. Апостол Павле нас охрабрује да ходимо ’с потпуном понизношћу и благошћу, с дуготрпљивошћу, подносећи један другога у љубави, ревно се трудећи да одржавамо јединство духа у сједињујућој вези мира‘ (Ефешанима 4:1-3).

11. Зашто је нарочито важно бити дуготрпљив у мањим групама хришћана?

11 Дуготрпљивост коју они показују доприноси миру и срећи мањих група хришћана, било у скупштинама, бетелским домовима, мисионарским домовима, тимовима за градњу или у хришћанским школама. Због различитих личности, укуса, васпитања, норми учтивости, чак и разлика у погледу хигијене, с времена на време могу настати искушавајуће ситуације. То се исто може десити и у породицама. Веома је важно бити спор на гнев (Пословице 14:29; 15:18; 19:11). Неопходно је да свако показује дуготрпљивост — стрпљиво подношење у нади да ће ствари кренути набоље (Римљанима 15:1-6).

Дуготрпљивост нам помаже да истрајемо

12. Зашто је дуготрпљивост важна у искушавајућим околностима?

12 Дуготрпљивост нам помаже да поднесемо искушавајуће ситуације којима изгледа да нема краја или за њих не постоји неко скорије решење. Тако је било и са Режисом, споменутим на почетку. Жена му се годинама противила што служи Јехови. Међутим, једнога дана му је пришла сва уплакана и рекла: „Ја знам да је то истина. Помози ми. Желим библијски студиј.“ На крају, она се крстила као Сведок. Режис каже: „То је доказ да је Јехова благословио све те године борбе, стрпљења и истрајности.“ Његова дуготрпљивост је била награђена.

13. Шта је оспособило Павла да истраје и како нам његов пример може помоћи у томе да истрајемо?

13 Давно у првом веку н. е., апостол Павле је био добар пример дуготрпљивости (2. Коринћанима 6:3-10; 1. Тимотеју 1:16). Пред крај свог живота, када је давао савет свом млађем пратиоцу Тимотеју, Павле га је упозорио да ће се сви хришћани суочавати с кушњама. Павле је навео свој пример и препоручио је основне хришћанске особине које су неопходне за истрајност. Он је написао: „Ти си тачно следио моје учење, мој начин живота, моју намеру, моју веру, моју дуготрпљивост, моју љубав, моју истрајност, моја прогонства, моје патње, оно што ми се догодило у Антиохији, у Иконију, у Листри, прогонства каква сам поднео; али Господ ме је из свега тога избавио. И сви који желе да живе у оданости Богу у Христу Исусу, биће такође прогоњени“ (2. Тимотеју 3:10-12; Дела апостолска 13:49-51; 14:19-22). Да бисмо издржали, свима нам је потребна вера, љубав и дуготрпљивост.

Обучени у дуготрпљивост

14. Са чиме је Павле упоредио божанске особине као што је дуготрпљивост, и који је савет дао хришћанима у Колосима?

14 Апостол Павле је упоредио дуготрпљивост и друге божанске особине са одећом коју хришћани треба да обуку након што свуку обичаје карактеристичне за „стару личност“ (Колошанима 3:5-10). Он је написао: „Као Божји изабрани, свети и вољени, обуците се у самилосну нежну наклоност, љубазност, понизност, благост и дуготрпљивост. Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога. Баш као што је Јехова драговољно опростио вама, тако чините и ви. А поред свега тога, обуците се у љубав, јер је она савршена веза јединства“ (Колошанима 3:12-14).

15. Какви су резултати када се хришћани ’обуку‘ у дуготрпљивост и друге божанске особине?

15 Када се чланови неке скупштине ’обуку‘ у самилост, љубазност, понизност, благост, дуготрпљивост и љубав, тада могу да реше проблеме и да уједињено наставе да напредују у Јеховиној служби. Нарочито је потребно да хришћански надгледници буду дуготрпљиви. Понекад можда треба да укоре неког хришћанина, али се то може учинити на разне начине. Павле је описао најбољи став када је написао Тимотеју: „Укори, прекори, подстакни, са свом дуготрпљивошћу и уметношћу поучавања“ (2. Тимотеју 4:2). Да, у опхођењу с Јеховиним овцама увек треба бити дуготрпљив, достојанствен и нежан (Матеј 7:12; 11:28; Дела апостолска 20:28, 29; Римљанима 12:10).

„Дуготрпљиви са свима“

16. Какав може бити резултат ако будемо „дуготрпљиви са свима“?

16 Јеховина дуготрпљивост према човечанству ставља нас под моралну обавезу да ’будемо дуготрпљиви са свима‘ (1. Солуњанима 5:14). То значи бити стрпљив према члановима породице који нису Сведоци, комшијама, колегама на послу и према школским друговима. Сведоци који понекад годинама подносе саркастичне примедбе или директно противљење од људи с којима су на послу или у школи, савладали су многе предрасуде (Колошанима 4:5, 6). Апостол Петар је написао: „Задржите добро понашање међу нацијама, да би, у ономе за шта говоре против вас као да сте злочинци, због ваших врсних дела којих су очевици славили Бога у дан његовог прегледања“ (1. Петрова 2:12).

17. Како можемо опонашати Јеховину љубав и дуготрпљивост, и зашто треба то да чинимо?

17 Јеховина дуготрпљивост ће за милионе значити спасење (2. Петрова 3:9, 15). Ако опонашамо Јеховину љубав и дуготрпљивост, тада ћемо стрпљиво наставити да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству и поучавамо друге да се подложе Христовој краљевској владавини (Матеј 28:18-20; Марко 13:10). Ако бисмо престали с проповедањем, то би било као да желимо да ограничимо Јеховину дуготрпљивост и не препознајемо њену сврху, која се састоји од тога да доведемо људе до покајања (Римљанима 2:4).

18. За шта се Павле молио у вези с Колошанима?

18 У свом писму хришћанима у Колосима, у Малој Азији, Павле је написао: „Зато, од дана кад смо чули за то, и не престајемо да се молимо за вас и да тражимо да се испуните тачним спознањем његове воље у свој мудрости и духовној способности схватања, како бисте ходили достојно Јехове, с циљем да му потпуно угодите док и даље доносите плод у сваком добром делу и растете у тачном спознању о Богу, оснажени свом снагом до мере његове славне моћи како бисте потпуно истрајали и били дуготрпљиви с радошћу“ (Колошанима 1:9-11).

19, 20. (а) Како можемо избећи то да на Јеховину даљњу дуготрпљивост гледамо као на кушњу? (б) Какве су користи од тога ако смо дуготрпљиви?

19 То што је Јехова и даље дуготрпљив, или стрпљив, неће представљати кушњу за нас ако смо ’испуњени тачним спознањем његове воље‘, а његова је воља та да се „све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:4). Ми ћемо и ’даље доносити плод у сваком добром делу‘, нарочито у делу проповедања ’ове добре вести о краљевству‘ (Матеј 24:14). Ако верно наставимо то да чинимо, Јехова ће нас ’оснажити свом снагом‘, како би нас оспособио да ’потпуно истрајемо и будемо дуготрпљиви с радошћу‘. Ако тако поступамо ’ходићемо достојно Јехове‘, и имаћемо мир који проистиче из сазнања да му ’потпуно угађамо‘.

20 Будимо сасвим уверени у мудрост Јеховине дуготрпљивости. Она иде у прилог нашем спасењу и спасењу оних који слушају док им проповедамо и док их поучавамо (1. Тимотеју 4:16). Тиме што гајимо плод духа — љубав, љубазност, доброту, благост и самоконтролу — моћи ћемо да будемо дуготрпљиви с радошћу. Бићемо боље оспособљени да живимо у миру с члановима наше породице као и с нашом браћом и сестрама у скупштини. Дуготрпљивост ће нам такође помоћи да будемо стрпљиви према колегама на послу или школским друговима. И наша дуготрпљивост ће имати своју сврху, која се састоји од тога да се спасу преступници и да се велича Бог дуготрпљивости, Јехова.

[Фуснота]

a Коментаришући о Павловој изјави да је ’љубав дуготрпљива и добра‘, библичар Гордон Д. Фи пише: „У теологији апостола Павла, оне [дуготрпљивост и доброта] представљају две стране Божјег става према човечанству (уп. Римљ. 2:4). С једне стране, Божје уздржање пуно љубави, видљиво је у томе што Он зауздава свој гнев према бунтовним људима; а с друге стране, његова доброта се може наћи у хиљадама израза његовог милосрђа. Стога, Павлов опис љубави почиње са овим двоструким описом Бога, Бога који се преко Христа показао да је уздржљив и добар према онима који заслужују Божју осуду.“

Можеш ли објаснити?

• На које је начине Христ предиван пример дуготрпљивости?

• Шта ће нам помоћи да гајимо дуготрпљивост?

• Како дуготрпљивост помаже породицама, малим групама хришћана и старешинама?

• Како ће наша дуготрпљивост користити и нама и другима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Чак и кад је био под великим притиском, Исус је био стрпљив са својим ученицима

[Слика на 16. страни]

Хришћански надгледници су подстакнути да дају добар пример дуготрпљивости у опхођењу са својом браћом

[Слика на 17. страни]

Ако опонашамо Јеховину љубав и дуготрпљивост и даље ћемо проповедати добру вест

[Слика на 18. страни]

Павле се молио да хришћани „буду дуготрпљиви с радошћу“