Пређи на садржај

Пређи на садржај

Скити — мистериозан народ из прошлости

Скити — мистериозан народ из прошлости

Скити — мистериозан народ из прошлости

ГАЛОПИРАЈУЋИ кроз прашину, са седлима пуним ратног плена, стигла је коњица једног номадског народа. Тај мистериозан народ је владао степама Евроазије од око 700. до 300. пре н. е. Онда је нестао — али тек након што је себи засигурао место у историји. Траг о том народу постоји чак и у Библији. То су били Скити.

Вековима су номади и стада дивљих коња тумарали пашњацима који се простиру од Карпата у источној Европи па све до данашње југоисточне Русије. До осмог века пре н. е., војни поход који је предузео кинески цар Шуан покренуо је сеобе на запад. Крећући се према западу, Скити су напали и протерали Кимеријце, који су контролисали Кавказ и област северно од Црног мора.

У потрази за богатством, Скити су опустошили асирску престоницу, Ниниву. Касније су склопили савез са Асиријом против Медије, Вавилоније и других држава. У нападима су допрли чак до северног Египта. Чињеница да се град Ветсан у североисточном Израелу касније звао Скитополис можда указује на период скитске окупације (1. Самуилова 31:11, 12).

На крају су се Скити населили у степама данашње Румуније, Молдавије, Украјине и јужне Русије. Тамо су се обогатили јер су служили као посредници између Грка и узгајивача жита из данашње Украјине и јужне Русије. Скити су размењивали жито, мед, крзно и стоку за вино, тканину, оружје и уметничка дела из Грчке. Тако су згрнули баснословно богатство.

Изванредни коњаници

Коњ је за ове степске ратнике био исто што и камила за људе у пустињи. Скити су били одлични коњаници и међу првима су користили седло и узенгије. Јели су коњско месо и пили кобиље млеко. У ствари, користили су коње и као жртве паљенице. Када би умро неки скитски ратник, његов коњ би био убијен и достојанствено сахрањен — заједно са опремом и украсима.

Као што их је описао историчар Херодот, Скити су усвојили врло окрутне обичаје, између осталог и коришћење лобања жртви као чаше за пијење. Јуришајући на непријатеље, десетковали су их гвозденим мачевима, бојним секирама, копљима и бодљикавим стрелама које су раздирале тело.

Гробови опремљени за вечност

Скити су упражњавали врачање и шаманизам и обожавали су ватру и богињу мајку (Поновљени закони 18:10-12). На гроб су гледали као на пребивалиште мртвих. Робови и животиње су били жртвовани да би их користио умрли господар. Благо и кућна послуга су наводно пратили поглавице на „други свет“. У једном краљевском гробу је пронађено пет слугу како леже ногама окренутим ка господару, спремни да устану и преузму своје дужности.

Владари су сахрањивани уз богате жртве, и током периода жаљења, Скити су проливали крв и секли косу. Херодот је написао: „Они одсецају парче увета, брију главу, секу се по рукама, режу чело и нос и боду се стрелама по левој руци.“ Насупрот томе, Божји закон дат Израелцима из истог доба заповедао је следеће: „За мртвацем не режите се по телу своме“ (Левитска 19:28).

Скити су за собом оставили хиљаде кургана (гробних хумки). У курганима су пронаћени многи украси који описују свакодневни живот Скита. Руски цар Петар Велики почео је да скупља такве предмете 1715, тако да се сада ти сјајни предмети могу видети у музејима у Русији и Украјини. У ту „животињску уметност“ спадају коњи, орлови, соколови, мачке, пантери, лосови, јелени, птице-грифони и лавови-грифони (митолошка створења с крилима или без њих и с телом једне, а с главом друге животиње).

Скити и Библија

Библија само на једном месту директно указује на Ските. У Колошанима 3:11 читамо: „Нема Грка ни Јеврејина, обрезања ни необрезања, туђинца, Скита, роба, слободњака, него је Христ све и у свима.“ Када је хришћански апостол Павле написао ове речи, грчки израз који је преведен са ’Скит‘ није указивао ни на један посебан народ, већ на најгоре нецивилизоване људе. Павле је наглашавао да под утицајем Јеховиног светог духа, то јест активне силе, чак и такве особе могу обући побожну личност (Колошанима 3:9, 10).

Неки археолози верују да име Асхан које се налази у Јеремији 51:27 одговара асирском Ашкузаи, што је израз који се примењивао на Ските. Плоче с клинастим писмом наводе један савез између овог народа и Манејаца у побуни против Асирије у седмом веку пре н. е. Баш пре него што је Јеремија почео да прориче, Скити су мирно прошли кроз Јуду на свом путу према Египту и назад. Зато су многи који су чули како он предсказује напад на Јуду са севера можда доводили у питање тачност његовог пророчанства (Јеремија 1:13-15).

Извесни изучаваоци мисле да постоји указивање на Ските у Јеремији 50:42, где пише: „Лук и џилит носе, жестоки су, без милости; глас њихов као море бучи. Коње јашу, спремни да се као један човек на те баце, кћери Вавилонска!“ Али овај стих се првенствено односи на Међане и Персијанце, који су освојили Вавилон 539. пре н. е.

Било је претпоставки да се ’земља Магог‘ на коју се указује у 38. и 39. поглављу Језекије односи на скитска племена. Међутим, ’земља Магог‘ има симболично значење. Она очигледно указује на подручје у близини Земље, у које су Сатана и његови анђели послати након рата на небу (Откривење 12:7-17).

Скити су били укључени у испуњење Наумовог пророчанства које је прорицало пропаст Ниниве (Наум 1:1, 14). Халдеји, Скити и Међани су опустошили Ниниву 632. пре н. е., доводећи до пада асирског царства.

Мистериозан нестанак

Скити су нестали, али зашто? „Искрено речено, једноставно не знамо шта се десило“, каже један водећи украјински археолог. Неки верују да су, ослабљени својом склоношћу ка богатству, подлегли у првом и другом веку пре н. е. пред новом групом номада из Азије — Сарматима.

Други мисле да је до њиховог нестанка довела борба између скитских кланова. А неки кажу да се потомци Скита могу наћи међу Осетинима с Кавказа. Било како било, овај мистериозан народ из прошлости оставио је траг на људску историју — траг због којег је име Скит синоним за окрутност.

[Мапа на 24. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

◻ Древни град

• Данашњи град

Дунав

СКИТИЈА ПРАВАЦ СЕОБЕ

• Кијев

Дњепар

Дњестар

Црно море

ОСЕТИЈА

Кавкаске планине

Каспијско море

АСИРИЈА ПРАВЦИ ПОХОДА

◻ Нинива

Тигар

МЕДИЈА ПРАВЦИ ПОХОДА

МЕСОПОТАМИЈА

ВАВИЛОНИЈА ПРАВЦИ ПОХОДА

◻ Вавилон

Еуфрат

ПЕРСИЈСКО ЦАРСТВО

◻ Суза

Персијски залив

ПАЛЕСТИНА

• Ветсан (Скитополис)

ЕГИПАТ ПРАВЦИ ПОХОДА

Нил

Средоземно море

ГРЧКА

[Слике на 25. страни]

Скити су били ратнички народ

[Извор]

The State Hermitage Museum, St. Petersburg

[Слике на 26. страни]

Скити су размењивали своја добра за грчка уметничка дела, те су се пуно обогатили

[Извор]

Courtesy of the Ukraine Historic Treasures Museum, Kiev