Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си ценио читање недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Којој је законској победи што се тиче религије допринео Савезни уставни суд Немачке?

Тај суд је оборио неповољну пресуду нижег суда што се тиче Јеховиних сведока, и они су признати као корпорација која има јавна права. У одлуци која је однела победу запажено је да у оквиру религиозне слободе појединац може више да ’буде послушан начелима вере‘ него захтевима државе (15. 8, страна 8).

Колико дуго је Јов подносио патње?

Књига о Јову не указује на то да је он патио годинама. Његова патња и њено решење су се можда одиграли у року од неколико месеци, вероватно за мање од годину дана (15. 8, страна 31).

Зашто можемо бити сигурни да је Ђаво више од пуког празноверја?

Исус Христ је знао да је Ђаво стварна особа. Исуса је искушавала стварна особа, а не неко зло унутар њега (Матеј 4:1-11; Јован 8:44; 14:30; 1. 9, стране 5-6).

Пословице 10:15 кажу: „Имање је богатима утврђена кула, а сиромаштво је страшило невољног.“ Како се то показује истинитим?

Богатство може послужити као заштита у неким неизвесним ситуацијама у животу, баш као што утврђени град пружа извесну меру сигурности онима који живе у њему. С друге стране, сиромаштво може бити погубно када наступе неке неочекиване ситуације (15. 9, страна 24).

У ком смислу се у данима Еноса ’почело призивати име Јеховино‘? (Постање 4:26).

Божје име се користило од почетка људске историје; стога, призивање Јеховиног имена у Еносово време није било призивање Јехове у вери. Могуће је да су људи обешчашћивали Божје име дајући га себи или другима преко којих су тобоже обожавали Бога (15. 9, страна 29).

Шта значи реч „дисциплина“, онако како се користи у Библији?

Та реч не подразумева никакву врсту злостављања или грубости ( Пословице 4:13; 22:15). Грчка реч за „дисциплиновање“ првенствено се односи на поучавање, образовање, опомињање и, понекад, на одлучно али љубазно кажњавање. Један важан начин на који родитељи могу опонашати Јехову јесте тај да настоје да линије комуникације са својом децом одржавају отворенима (Јеврејима 12:7-10; 1. 10, стране 8, 10).

Како прави хришћани данас показују да су за владавину од Бога?

Пошто заступају Божје Краљевство, Јеховини сведоци се не мешају у политику, нити подстичу на побуну, чак ни у земљама где су Сведоци забрањени (Титу 3:1). Они дају свој допринос на позитиван начин као што су то чинили Исус и његови први ученици, и настоје да помогну људима да прихвате здраве библијске вредности као што су поштење, морална чистота и добре радне навике (15. 10, страна 6).

Како животодајне воде теку Андима?

Јеховини сведоци улажу напор да тамошњим људима донесу библијску истину, и то чак на два локална језика, кечуа и ајмара. Сведоци посећују и људе који живе на острвима језера Титикака, укључујући и платформе „плутајућих“ острва које се праве од трске која расте у језеру (15. 10, стране 8-10).

Шта нам је Бог дао као вођство што се може упоредити с компјутерским системом који води савремене путничке авионе?

Бог је опремио људе са способношћу моралног вођства, то јест унутрашњим осећајем за морал. То је наша наслеђена савест (Римљанима 2:14, 15; 1. 11, стране 3-4).

Зашто Исусова смрт има велику вредност?

Када је савршени човек Адам сагрешио, изгубио је право на живот и за себе и за своје потомство (Римљанима 5:12). Као савршен човек, Исус је жртвовао свој људски живот обезбедивши тако откупнину која верним људима пружа могућност да добију вечни живот (15. 11, стране 5, 6).

Ко су били Скити који се помињу у Колошанима 3:11?

Скити су били номадски народ који је владао степама Евроазије од око 700. до 300. пре н. е. Били су изванредни коњаници и ратници. Колошанима 3:11 можда не указују ни на један посебан народ, већ на најгоре нецивилизоване људе (15. 11, стране 24-5).

Зашто можемо рећи да је Златно правило учење које заслужује нашу свакодневну пажњу?

Ова етичка максима је изложена у јудаизму, будизму, грчкој филозофији и конфуцијанизму. Међутим, Златно правило које је изрекао Исус у Проповеди на гори захтева позитивну радњу и оно утиче на живот људи свих узраста у свим деловима света (Матеј 7:12; 1. 12, страна 3).